Mikä se Sapere on?

Mikä on Sapere

”Tuntuu liukevalle, ihanaa, aika märkää"
(vadelmajogurtti)

Sapere on lasten ruoka- ja ravitsemuskasvatusmenetelmä, jossa lapset tutustuvat ruokamaailmaan aistiensa välityksellä. Menetelmä perustuu aistikokemuksiin, joiden kautta lapsi oppii uusia asioita ruokamaailmasta: elintarvikkeista, ruuasta, ruuan alkuperästä ja sen valmistuksesta. Tunto-, haju-, maku-, kuulo- ja näköaistia hyödyntämällä lapsi matkailee ruokamaailmaan tutkien, leikkien ja kokeillen.

”Onpa aika lälliä, niinku tyynyn höyheniä”
(perunajauhot)

Sapere -menetelmä korostaa lapsen oman ilmaisun tukemista ja kuulemista. Lapsi on aktiivinen ja toiminnallinen oppija, jolla on ainutlaatuinen ja hänelle ominainen tapa kohdata ruokaretkensä antimia. Lasten aistikokemuksia ei nähdä oikeina tai väärinä, koska vääriä kokemuksia ruuasta ei ole olemassa. Ruokamatkailu kuitenkin avartaa ja uteliaisuuden sekä tutkimushalun herätessä lapset lähtevät kokeilemaan omia rajojaan rohkeammin kohdaten sekä tunnistaen samalla omia ja toistensa ennakkoluuloja ruoka-asioissa.

”Tuoksuu leivälle, mullalle, aika hyvälle”

(näkkileipä)

Sapere on alun perin ranskalainen, alakoululaisten lasten ruoka- ja ravitsemuskasvatukseen suunnattu opetusmenetelmä. Jyväskylän kaupungin päivähoidossa, menetelmää sovellettiin ja kehiteltiin varhaiskasvatukseen Salapoliisi Sapere ja KoeKeittiö -hankkeessa. Tämän hankkeen tuotokset on julkaistu toimintakäsikirjana, joka on vapaasti ladattavissa Sitran sivustolta: