MAAILMAN SOITTIMIA

Sekalaisia soittimia!

Ihminen on rakentanut soittimia kymmenien tuhansien vuosien ajan! Kivikauden eurooppalainen ihminen soitti huilua jo 35 000 vuotta sitten - näin vanha huilu on löydetty Saksasta. Huilu oli kaiverrettu korppikotkan ontosta siipiluusta! Ihan ensimmäiset soittimet olikin tehty puusta, kasveista, eläinten sarvista, nahasta - kaikenlaisista luonnonmateriaaleista. Ehkä olet itsekin joskus koettanut tehdä ruokokasvista pillin tai puhaltanut heinänkorteen?

(lähteet: Pixabay, https://yle.fi/uutiset/3-5272018)



Soittimia voi tehdä ja keksiä itse.
Hyviä askartelutarvikkeita soittimien valmistamiseen saattaa löytyä monesti kotoa ilman, että tarvitsee niitä erikseen ostaa: pääsiäismunan yllätyksen kotelo, vessapaperi- ja talouspaperirullien hylsyt, kuiva makaroni, riisi... niitä yhdistelemällä saa helposti valmistettua rytmisoittimia, kuten rytmimunan kaltaisen soittimen tai sadeputken. Ehkäpä innostut rakentamaan itse oman soittimen?





Myös jo olemassa olevia esineitä ja asioita voi käyttää soittimen tavoin
: ämpäristä saa mainion rummun, erilaisista keittiövälineistä lisää rytmisoittimia. Jos olet oikein näppärä, saatat saada kuminauhasta pingottamalla monia erikorkuisia ääniä. Vain mielikuvitus on rajana! Musaopen niksinurkassa musisoidaan tänään kotoa löytyvillä esineillä! Muistathan kuitenkin kysyä luvan keittiövälineiden käyttämiseen huoltajalta.







Soittimien rakentamisesta

Ihminen on rakentanut soittimia kymmenien tuhansien vuosien ajan! Kivikauden eurooppalainen ihminen soitti huilua jo 35 000 vuotta sitten - näin vanha huilu on löydetty Saksasta. Huilu oli kaiverrettu korppikotkan ontosta siipiluusta! Ihan ensimmäiset soittimet olikin tehty puusta, kasveista, eläinten sarvista, nahasta - kaikenlaisista luonnonmateriaaleista. Ehkä olet itsekin joskus koettanut tehdä ruokokasvista pillin tai puhaltanut heinänkorteen?

huilukuva.png(lähteet: Pixabay, https://yle.fi/uutiset/3-5272018)


Suomen kansanmusiikin parista löytyy lukuisia mielenkiintoisia vanhoja soittimia. Joihinkin puhaltimiin, kanteleeseen ja jouhikkoon on jo tutustuttu musiikintunneilla. Jos aihe kiinnostaa, käy kuuntelemassa lisää soitinnäytteitä Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen (KEK) sivulta tämän linkin kautta: Musiikin muisti 1 (videoita kansanmusiikkisoittimista)

"Ruokopilli, pajupilli, tuohitorvi, mäntyhuilu ja monet muut soittimet syntyivät aikoinaan taitavien paimenpoikien käsissä. Tarpeen tullen soittimella saattoi antaa merkkiääniä tai säikytellä pedot loitommalle. Pitemmälle kehitetyt soittimet kelpasivat muuhunkin. Niillä saattoi puhallella jopa laulu- ja tanssisävelmiä." Vuonna 1980 Korpilahdella kuvattu dokumentti kahdesta soitinrakentajasta löytyy seuraavan linkin takaa. Jos soittimien rakentaminen kiinnostaa, katso tämä vanha dokumentti: Ruokopillillä voi lurauttaa sulosäveliä (Yle elävä arkisto)


Kansallissoittimemme kantele on kulkenut pitkän matkan osana suomalaisten historiaa.
Vanhimmat kanteleet ovat olleet puusta koverrettuja ja niissä on ollut vain muutama kieli. Kielet tehtiin aluksi hevosen jouhista, lampaan suolista tai vaskesta, mutta nykyään kielten materiaalina käytetään teräslankaa. Elias Lönnrotin kokoama Kalevala teki kanteleen tunnetuksi Väinämöisen soittimena ja suomalaisuuden symbolina. Lönnrotin ja Kalevalan ansiosta kantele myös nousi kansallissoittimen asemaan. (www.kanteleeni.fi)

Nykyään kanteletta voidaan kuulla niin elokuvien soundtrackeilla (mm. Narnian tarinat) kuin kevyen musiikinkin instrumenttina. Sillä voi soittaa vaikka mitä! Kuuntelepa vaikka, kun suomalainen kanteletaiteilija Ida Elina taituroi Star Wars -elokuvasarjan tunnusmelodioita!




Soittimia voi tehdä ja keksiä itse.
 Hyviä askartelutarvikkeita soittimien valmistamiseen saattaa löytyä monesti kotoa ilman, että tarvitsee niitä erikseen ostaa: pääsiäismunan yllätyksen kotelo, vessapaperi- ja talouspaperirullien hylsyt, kuiva makaroni, riisi... niitä yhdistelemällä saa helposti valmistettua rytmisoittimia, kuten rytmimunan kaltaisen soittimen tai sadeputken. Oletko joskus rakentanut itse jonkun yksinkertaisen soittimen?

rumpukuva.jpg


Myös jo olemassa olevia esineitä ja asioita voi käyttää soittimen tavoin
: ämpäristä saa mainion rummun, erilaisista keittiövälineistä lisää rytmisoittimia. Jos olet oikein näppärä, saatat saada kuminauhasta pingottamalla monia erikorkuisia ääniä. Vain mielikuvitus on rajana! Musaopen niksinurkassa musisoidaan tänään kotoa löytyvillä esineillä! Muistathan kuitenkin kysyä luvan keittiövälineillä hassutteluun huoltajalta, ettei tule sanomista!