6. luokkien kässän tehtävät 20.3.

Moikka kutosluokkalaiset! 
Tässä ovat kässän etätehtävät. Nämä ovat nyt yhdessä paketissa: tee tehtävät kolmen seuraavan viikon aikana. Tehtäväsi on itse suunnitella, minkälaisella aikataululla teet nämä. Älä huhki kaikkea kerralla, vaan tee joka viikolla jotakin, yhteensä n. 8 tuntia. 

Raportoi kustakin tehtävästä käsityösivullesi ja valmistaudu esittelemään työt kässäopettajille. 
Tehtävät 1 - 3 ovat lyhyitä, niistä riittää kuva ja lyhyt kommentti. Tehtävät 4 ja 5 ovat pidempiä, tee niistä kunnon selostus. 
T. Tuomas ja Katja


Tehtävä 1.
Siivoa vaatekaappisi vaikkapa seuraavan ohjeen mukaan https://sinituote.fi/vinkit/vaatekaapin-siivous/
Opettele viikkaamaan vaatteet kauniisti, huoltajan tai näiden videoiden opastuksella: 
https://www.youtube.com/watch?v=v1_nX9wRpn8
https://www.youtube.com/watch?v=ryuUaNfosEM
Kerro, miten sujui ja kauanko meni aikaa.

Tehtävä 2.
Osallistu pyykin pesuun. Ota selvää miten pyykit lajitellaan ja miten pyykkikone laitetaan päälle. Ripusta pyykit narulle vanhemman ohjeen mukaan ja ole tarkkana, että tulee mahdollisimman vähän silitettävää.

Tehtävä 3.
Nythän sinä osaat jo viikata pyykit narulta ja laittaa ne kunkin perheenjäsenen omaan pinoon! 


Tehtävä 4.
OPSissa yksi 6.luokan oppimistavoite on, että herätään arvioimaan kulutus- ja tuotantotapoja kriittisesti. 
Tämä tehtävä perustuu Yle Areenasta esitettävään dokumenttiin MOT: Käytetyn vaatteen jäljillä, kesto 28:20. Katso jakso ja vastaa kysymyksiin A - J kokonaisilla virkkeillä. Joihinkin kysymyksiin oikea vastaus löytyy oman pohdinnan kautta. 

Ennen kuin katsot dokumentin, lue alla olevat kysymykset, joihin sinun täytyisi löytää vastaukset dokumenttia katsellessasi. 

Vinkki: jos otat kysymyksistä kuvan puhelimellasi tai kirjoitat kysymykset paperille, niin näet kysymykset samaan aikaan, kun katsot dokumentia.
Kun löydät vastauksen kysymykseen, keskeytä dokumentti, kirjoita vastaus ja jatka sitten katsomista eteenpäin. Jos vastausta ei löydy, dokumentin voi katsoa uudelleen. 

LINKKI OHJELMAAN: https://areena.yle.fi/1-50278158

KYSYMYKSET:
A) Kuinka paljon suomalaiset heittävät pois tekstiilijätettä vuodessa? 
B) Minne käytettyjä vaatteita voi viedä Suomessa?
C) Millaisia ajatuksia sinussa herättää se, että UFF ja muut lajittelukeskukset eivät kerro / eivät tiedä, mitä kierrätettäville vaatteille tapahtuu?
D) Miten suuri prosentti vaatteista päätyy sekajätteeseen ja vaatekeräykseen?
E) Miksi tekstiilien kuljettaminen ulkomaille on ongelmallista?
F) Millaisia vaatteita lahjoituskeräyksen laatikoihin toivoo Suomen toiseksi suurin vaatekeräysjärjestö FIDA? Miten vaatteet tulisi pakata keräystä varten?
G) Mitä hyviä ja huonoja puolia on siinä, että Afrikassa myydään esimerkiksi Suomesta kierrätyksen kautta tulleita vaatteita?
H) Mitä kuluttaja voi tehdä, jos haluaa vähentää tekstilijätekasaa tai välttää sitä, että vaatteet päättyvät Afrikassa katuojaan?
I) Mitä ajatuksia dokumentti herätti sinussa?
J) Millaista oli tehdä tätä tehtävää?

Jyväskylän katulähetyksen vaatekeräykseen viedyt vaatteet käytetään erittäin tehokkaasti hyödyksi täällä Jyväskylässä ja sinne voi viedä myös rikkinäiset vaatteet. Parhaat myydään Talentti -kirpputoreilla ja huonommista valmistetaan mm. suojamattoja ja konepyyhkeitä teollisuuden käyttöön. Heillä on isommille erille myös ilmainen noutopalvelu.


Jos aihepiiri kiinnostaa, Areenasta löytyy vaikuttava ohjelmasarja Verta, hikea ja T-paitoja, jossa neljä tubettajaa/ bloggaajaa pääsee näkemään mistä vaatteemme kauppoihin tulevat. Katso vaikka vain jakso 7.


Tehtävä 5.
Rakenna pienoismalli sellaisista materiaaleista, mitä kotoa löytyy. Maitopurkit, sanomalehtipaperi, jäätelötikut… vain mielikuvitus on rajana! Malli voi olla realistinen tai siinä voi olla fantasiaa. Aihevaihtoehtoja: 
 - Asuintalo
 - Maatila
 - Leikkipuisto
 - Huvipuisto
 - Linna
 - Oma ideasi
Muista kysyä vanhemmilta, mitä materiaaleja voit käyttää. 
Rakenteluita on tehty ennenkin, mutta nyt lähestytään asiaa vähän eri tavoin kuin aikaisemmin: teet tämän työn noudattaen kokonaisen käsityöprosessin askelmerkkejä. 
1. Ideoi, minkälaisen tuotoksen rakennat. ET ala rakentaa suoraan. Mieti, minkälainen työsi voisi olla. Voit luonnostella piirtämällä. Voit myös miettiä kavereiden kanssa, siitä voi tulla hauskaa! 
2. Suunnittele työsi. Tee huolellinen suunnitelma piirtämällä. Muista kirjoittaa suunnitelmaasi myös mitat, minkä kokoisia mistäkin asioista tulee. Ota suunnitelmasta kuva käsityösivullesi. 
3. Kokeile eri juttuja. Esimerkiksi: jos aiot kiinnittää pahvia ja muovia paperiliimalla, tee ensin testi: jäävätkö ne kiinni toisiinsa? 
4. Toteutus. Tekemään vain! Huom, ota keskeneräisestä työstä kuva käsityösivullesi. (Muista siistiä jälkesi, ettei koti jää sotkuiseksi tekemisen jäljiltä :) )
5. Arvioi, miten onnistuit. Ota valmiista työstä kuva käsityösivullesi. Kirjoita arvio, miten työn eri vaiheet onnistuivat. Kirjoita myös mitä opit. 



Vapaaehtoiset bonustyöt: 
Bonus 1: 
Tuunaa jostain poistettavasta vaatteesta jotain uutta. Vinkkejä on netti täynnä. Aloita vaikkapa tällä videolla suunnittelu

Bonus 2:
Nyt sinulla on oiva tilaisuus näyttää taitosi ja harrastuneisuutesi tekemällä jotain ihan omaa käsityötä. Jos ei ole tarvikkeita, niin muista, ettei kekseliäältä materiaalit lopu.