Kestävää kehitystä Dublinissa
Climate change and global citizenship education - koulutus
Opiston henkilökuntaa osallistui Kestävän kehityksen koulutukseen Dublinissa, Irlannissa 8.-15.1.2023. Kurssin otsikkona oli Climate Change and Global Citizenship Education, ja sen järjesti Europass Teacher Academy. Europass Teacher Academy on organisaatio, joka järjestää monipuolisesti opettajille ja koulutuksen alan henkilöstölle suunnattuja kursseja eri puolilla Eurooppaa. Opistolta kurssille osallistui kaksi päätoimista opettajaa sekä kaksi suunnittelijaa. Kestävän kehityksen teemoihin pureutuva kurssi oli hyvin luonteva valinta, sillä Vakka-opisto on jo vuosien ajan tehnyt pitkäjänteisesti kestävän kehityksen työtä opiston arjessa.
9.1. kurssipäivä 1
Kurssin ensimmäinen päivä piti sisällään käytännön informaatiota ja tutustumista muihin kurssilaisiin. Lisäksi ensimmäisenä päivänä tutustuttiin maailmankansalaisuuskoulutuksen käsitteistöön, tavoitteisiin ja sudenkuoppiin. Tälle kyseiselle kurssille osallistui koulutusalan henkilökuntaa Suomen lisäksi Portugalista, Kyprokselta ja Saksasta. Kurssin vetäjä oli paikallinen Dublinista kotoisin oleva Fiona O'Neill.
10.1. kurssipäivä 2
Toisena kurssipäivänä pohdittiin kestävää kehitystä eri näkökulmista. Tutustuimme myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tapoihin käsitellä näitä tavoitteita opetuksessa. Lisäksi käsittelimme ekologisen jalanjäljen- käsitettä ja sitä, miten tätä voi ymmärtää ja opettaa. Toisen kurssipäivän päätteeksi kaikilla Teacher Academyn sillä hetkellä Dublinissa käynnissä olevien kurssien osallistujilla oli mahdollisuus lähteä yhteiselle opastetulle kaupunkikävelykierrokselle. Kuulimmme mielenkiintoista asiaa Dublinin historiasta ja tutustuimme monenlaisiin nähtävyyksiin. Kierros tehtiin melkoisessa kaatosaateessa ja välillä kävimmekin pitämässä sadetta Kansallisgalleriassa.
11.1. Kurssipäivä 3
Kolmantena kurssipäivänä tarkastelun kohteena oli ilmastonmuutoksen linkittyminen epäoikeudenmukaisuuteen, epätasa-arvoon ja köyhyyteen. Pohdimme myös ilmastokriisin juurisyitä ja saimme aiheen käsittelyyn ja opettamiseen työkaluja ja vinkkejä. Lisäksi kävimme keskustelua siitä, millaisia vaikutusmahdollisuuksia meillä itsellämme on kestävän tulevaisuuden kysymyksiin vastaamisessa. Miten yhtäältä ymmärrämme omat mahdollisuutemme ja toisaalta, miten näitä mahdollisuuksia käytämme. Tässä piti omia länsimaisia silmälaseja kirkastaa moneen otteeseen ja pyrkiä ajattelemaan kestävyyskysymyksiä monesta eri näkökulmasta.
12.1. Kurssipäivä 4
Neljäs kurssipäivä keskittyi aamupäivän osalta vallan käsitteeseen sekä asetelmaan globaali pohjoinen / globaali etelä. Keskustelimme käsitteistöstä sekä jaoimme ajatuksia etenkin siitä, miten omissa maissamme ilmastomuutokseen liittyvät asiat ovat konkreettisesti näkyvissä ja miten niihin pyritään vastaamaan. Keskustelut muiden kurssilaisten kanssa heidän maidensa tilanteesta ja erilaisista haasteista olivat matkamme parasta antia. Näissä keskusteluissa tuli hyvin esiin se, miten samankaltaisten asioiden kanssa olemme tahoillamme tekemisissä. Iltapäivä oli tämän päivän osalta varattu yhteisen projektin alustavaan suunnitteluun ja toteutuksen käynnistämiseen. Projekti vietiin loppuun viimeisenä kurssipäivänä. Ryhmämme päätti tehdä kuvitteellisen tietoisuuden lisäämiseen tähtäävän kampanjan. Kampanjoimme ympäristön ja erityisesti merien suojelun puolesta etenkin öljyvahingoissa. Teimme ryhmätyönä esityksen, jossa kerrottiin mahdollisuuksista käyttää hiuksia materiaalina öljyn poistamiseksi meristä. Kampanjan tarkoitus oli tietoisuutta lisäämällä innostaa ja aktivoida ihmisiä ympäri maailman antamaan oman panoksensa tähän tärkeään asiaan lahjoittamalla hiuksiaan organisaatiolle, joka hyödyntää hiusmateriaalia valmistamalla siitä öljynkeräämiseen tarkoitettuja lauttoja.
13.1. Kurssipäivä 5
Viimeinen luokkahuoneessa pidettävä kurssipäivä oli varattu ryhmäprojektin viimeistelyyn. Päivän päätteeksi kutsuimme muiden kurssien osallistujat luokkaamme ja kerroimme heille kampanjastamme. Pidimme power point esityksen, jonka lisäksi olimme yhdessä luoneet luokan seinälle teoksen, missä asiaa tuotiin visuaalisesti esiin taiteen keinoin. Esityksen jälkeen kävimme yhteistä keskustelua niistä ajatuksista, joita projektimme herätti muiden kurssilaisten keskuudessa. Tämän jälkeen saimme vielä kurssitodistukset.
Kurssin aikana käydyt keskustelut ja pienimuotoiset ryhmätyöt olivat oivallisia mahdollisuuksia tutustua muiden kurssilaisten kulttuureihin ja erityisesti heidän maidensa koulutuksellisiin erityispiirteisiin. Kansalaisopistotoiminta herätti kiinnostusta, sillä tällainen koulutusmuoto on muualla Euroopassa vieraampi. Ilmapiiri kurssilla oli myönteinen ja keskustelua syntyi helposti. Useaan otteeseen tuli huomattua se, miten meidän jokaisen pienetkin teot ovat yhteydessä laajempaan kokonaisuuteen. Oli tosi hienoa päästä tutustumaan eurooppalaisiin koulutusalan kollegoihin, saada vinkkejä ja työkaluja omaan työhön ja myös laajentaa mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön.
Kurssin aikana käydyt keskustelut ja pienimuotoiset ryhmätyöt olivat oivallisia mahdollisuuksia tutustua muiden kurssilaisten kulttuureihin ja erityisesti heidän maidensa koulutuksellisiin erityispiirteisiin. Kansalaisopistotoiminta herätti kiinnostusta, sillä tällainen koulutusmuoto on muualla Euroopassa vieraampi. Ilmapiiri kurssilla oli myönteinen ja keskustelua syntyi helposti. Useaan otteeseen tuli huomattua se, miten meidän jokaisen pienetkin teot ovat yhteydessä laajempaan kokonaisuuteen. Oli tosi hienoa päästä tutustumaan eurooppalaisiin koulutusalan kollegoihin, saada vinkkejä ja työkaluja omaan työhön ja myös laajentaa mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön.
14.1. Kurssipäivä 6
Tämä päivä oli kurssin vapaaehtoinen osuus ja vuorossa oli opastettu retkipäivä Dublinin ulkopuolelle. Lähdimme linja-autolla kohti muinaista luostarikylää nimeltä Glendalough. Matkalla sinne näimme Dublinin esikaupunkialuetta, kuulimme irlantilaisesta asumisesta ja saimme ihailla maaseudun kauniita maisemia. Glendaloughissa tutustuimme luostarikylän raunioihin ja teimme reippaan kävelylenkin kansallispuistoalueella. Täältä matka jatkui kohti Russborough housen komeaa kartanoa, missä meidän oli tarkoitus lounastaa ja sen jälkeen ihastella taidetta sekä kartanoa ympäröiviä puutarhoja. Valitettavasti tämä kohde olikin suljettu emmekä päässeet vierailulle. Oppaan ja kuljettajan nopea reagointi tilanteeseen johti siihen, että lounas syötiinkin läheisessä Blessingtonin kylässä sijaitsevassa pubissa. Siellä saimme nauttia hienosta tunnelmasta, sillä paikalle oli kerääntynyt iso joukko intohimoisia paikallisia jalkapallon ystäviä seuraamaan jalkapallo-ottelua. Lounaan jälkeen siirryimme Pearse Museum- museoon, jossa saimme tutustua Patrick Pearsen 1910-1916 tässä rakennuksessa johtamaan irlanninkieliseen kouluun.