Terveydenhoitaja
Terveydenhoitaja
Opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on järjestää terveyden- ja sairaanhoitopalvelut opiskelijoille, edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä opiskeluympäristön ja -yhteisön hyvinvointia.
Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat
- Opiskelijat, jotka suorittavat lukiotutkintoa
- Yhdistelmätutkintoa suorittavat
Opiskeluterveydenhuollon palvelut eivät kuulu aikuisten lukiokoulutuksessa opiskeleville.
Yhteydenotto
Terveydenhoitajan vastaanotolla asioidaan pääasiassa ajanvarauksella. Sähköisen ajanvarauksen (oma.hyvis.fi) kautta voi varata ajan 1. vuoden terveystarkastukseen, rokotuskäynnille tai raskauden ehkäisyyn liittyen. Ajan voi varata myös soittamalla, tekstiviestillä, sähköpostilla tai tulemalla paikan päälle avovastaanottoaikana. Koululääkärin ajat varataan terveydenhoitajan kautta. Jos laitat terveydenhoitajalle sähköpostiviestiä, laita viestiin myös puhelinnumerosi.
Terveydenhoitaja: Maria Nöjd
Puh. 040 198 6170
Opiskelijalla on mahdollisuus asioida päivittäin terveydenhoitajan avovastaanotolla ilman ajanvarausta.
Avovastaanottoajat: Lukion terveydenhoitaja on paikalla Opintokeskus Karhussa (Ratakatu 14) maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Näinä päivinä avovastaanotto klo 11.30-12.30. Muina päivinä voit kääntyä kiireellisissä asioissa Karhulan koulun terveydenhoitajan puoleen, samat avovastaanottoajat.
Terveystarkastukset
Ensimmäisen vuoden opiskelijat kutsutaan terveydenhoitajan terveystarkastukseen ja toisen opiskeluvuoden opiskelijat lääkärin terveystarkastukseen. Kutsuntavelvollisten opiskelijoiden ennakkoterveystarkastukset (terveydenhoitajan ja lääkärin osuudet) tehdään kutsuntavuoden kevätlukukaudella.
Kutsuntavelvollisten uusittavat ennakkoterveystarkastukset ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien ennakkoterveystarkastukset tehdään terveysasemilla.
Kiireellinen sairaanhoito
Kiireellisessä sairaanhoidossa opiskelija on yhteydessä hyvinvointialueen päivystykseen. Kiireellisellä sairaanhoidolla tarkoitetaan äkillisen sairastumisen, vamman, pitkäaikaissairauden vaikeutumisen tai toimintakyvyn alenemisen edellyttämää välitöntä arviota tai hoitoa, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Kun harkitset lähtöä päivystykseen, ota ensin yhteyttä soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai sähköisesti chatissa. Päivystysavussa arvioidaan hoitosi tarve ja ohjataan tarvittaessa oikeaan hoitopaikkaan.
Hätätilanteessa soita 112.
Terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä seuraavissa asioissa:
- Terveystottumuksiin ja hyvinvointiin liittyvä ohjaus ja neuvonta esim. uni, ravitsemus, liikunta, media, pelaaminen
- Opiskelukykyyn vaikuttavat terveydelliset tekijät esim. opintojen sujuminen, ammatinvalinta, poissaolot, ihmissuhdeasiat, kiusaaminen
- Mielenterveyteen liittyvät asiat esim. ahdistuneisuus, masennus, syömishäiriö, jännittäminen
- Päihteiden käyttöön liittyvät asiat esim. tuki vähentämiseen tai lopettamiseen
- Raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveys, esim. maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ja lähetteet seksitautitesteihin
- Keskittymisvaikeudet
- Opiskelijan rokotukset
- Nuoren kuntoutusrahahakemukset
- Kuulon, näön, verenpaineen ja painon mittaukset
- Sairaanhoidolliset asiat esim. allergia, ihottuma, akne, päänsärky, kuukautiskivut. Pääsääntöisesti sairaanhoidon palvelut järjestetään terveysasemilla.
- Lievät tapaturmat avovastaanottoaikoina
Opiskeluterveydenhuollossa ei hoideta vapaa-ajan tapaturmia, vatsatautioireisia, akuuttia korvakipua eikä hengitystieinfektioita. Opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitajat eivät kirjoita sairaslomatodistuksia. Tarvittaessa opiskelija voi olla näissä asioissa yhteydessä terveysaseman keskitettyyn ajanvaraukseen.
Asiakasmaksut
Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat maksuttomia, ainoastaan peruuttamatta ja käyttämättä jääneestä ajasta peritään maksu. Maksua ei peritä alle 18-vuotiailta eikä lakisääteisistä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan tai lääkärin terveystarkastuksista.
Maksu peritään, jos ilman hyväksyttävää syytä jättää saapumatta varattuna aikana vastaanotolle. Maksua ei peritä, jos peruutus on tehty viimeistään 24 tuntia ennen varattua aikaa/palvelun alkamista. Sähköisesti varatun ajan voit siirtää tai perua omahyviksessä. Ajan voi peruuttaa myös tekstiviestillä soittamalla, sähköpostilla tai tulemalla avovastaanotolle.