9 lk. Huumaavat aineet
Vastaa kysymyksiin tekstin pohjalta ja palauta oheisessa palautuskansiossa.
1. Kerro lyhyesti tyypillisimmistä huumausaineista.
2. Mitä riskejä huumausaineiden käytössä on?
3. Mistä tunnistaa huumausaineiden käyttäjän ?
4. Millaisia haittavaikutuksia synteettisen huumeen ekstaasin käytöllä on?
Huumeet ovat vaarallisia-video
Perustietoa huumaavista aineista
Huumeet ovat huumaavia aineita, jotka Suomen lainsäädännön mukaan ovat laittomia lukuun ottamatta joitakin potilaiden lääkehoitoon tarkoitettavia aineita. Huumeita käytetään niiden päihdyttävän vaikutuksen takia. Huumeet ovat vaarallisia, sillä ne aiheuttavat esimerkiksi voimakasta psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta ja aiheuttavat monia ei-toivottuja ja terveydelle haitallisia vaikutuksia. Henkilöä, jonka elämän pääsisällöksi huumeet ja niiden hankkiminen on tullut, kutsutaan narkomaaniksi.
Huumeet voivat olla kasveista valmistettuja, kuten esimerkiksi kannabis, kokaiini ja heroiini. Huumeita tuotetaan myös laboratorioissa keinotekoisesti (synteettiset huumeet). Tällaisia huumeita ovat muun muassa ekstaasi ja amfetamiini. Huumeilla voi olla hyvin voimakkaita vaikutuksia. Ne vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa esimerkiksi joko keskushermostoa kiihdyttäviä tai lamaannuttavia vaikutuksia ja erilaisia hallusinaatioita ja aistiharhoja (hallusinogeenit).
Joskus nuoret hakevat huumaavia vaikutuksia kokeilemalla niin sanottua imppaamista, jolla tarkoitetaan esimerkiksi maalien, liimojen ja bensiinien kaasujen hengittämistä päihtymistarkoituksessa.
Huumausaineita voidaan ottaa elimistöön useilla tavoilla:
- polttamalla
- suonensisäisesti
- juomalla tai sekoittamalla juomaan
- limakalvojen välityksellä, esimerkiksi vetämällä nenään
- imppaamalla eli haistelemalla esimerkiksi liimaa
Huumeet ovat terveysriski
Huumeet ja niiden käyttö ovat aina terveysriski. Kaikki huumeet ovat terveydelle vaarallisia. Huumeisiin liittyy aina yliannostuksen riski. Esimerkiksi lamaannuttava huume voi saada aluksi aikaan hyvänolon tunnetta, mutta vaarana on aina, että huumeen keskushermostoa lamaava vaikutus käy liian voimakkaaksi esimerkiksi hengityskeskukselle, jolloin vaarana on hengityksen pysähtyminen ja kuolema.
Keskushermostoa kiihdyttävä huumausaine voi taas saada olon energiseksi ja ylivertaisen voimakkaaksi. Jotkut muuttuvat tällaisten aineiden vaikutuksen alaisena hyvin arvaamattomiksi ja jopa välivaltaisiksi. Keskushermostoa kiihdyttävät huumeet nostavat sydämen lyöntitiheyttä ja korottavat verenpainetta, jolloin riski aivoverenvuotoon ja sydäninfarktiin kasvaa.
Hallusinogeenisten huumeiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Toisille ne voivat aiheuttaa voimakkaitakin aistiharhoja, jolloin ihmisen todellisuus vääristyy ja hän saattaa aistia epätodellisia asioita. Hallusinogeenejä käyttävien mielialat vaihtelevat nopeasti laidasta laitaan, he saattavat joutua erilaisiin pelko- ja ahdistustiloihin, jolloin he voivat olla vaaraksi itselleen ja ympäristölleen.
Yleisiä huumeiden haittavaikutuksia ovat muun muassa erilaiset psyykkiset ja sosiaaliset vaikutukset, kuten ahdistustilat, pelot, masennus, yksinäisyys, syrjäytyminen muusta yhteiskunnasta ja rikollisuus.
Yleisin huume on kannabis
Suomessa yleisimmin käytetty huume on kannabis. Se voi sekä lamaannuttaa että kiihdyttää keskushermoston toimintaa ja aiheuttaa aistiharhoja. Kannabiksen käytöllä on tutkimusten mukaan fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia haittavaikutuksia. Kannabiksen savussa on tupakkaan verrattuna huomattavasti enemmän tervaa, mikä lisää hengitysteiden sairauksien ja syöpäriskin uhkaa. Kannabiksen on todettu aiheuttavan myös masennusta, ahdistusta ja väkivaltaista käytöstä ja käyttäjän psyykkisten ongelmien (esim. ahdistus, paniikkitilat, mielenterveyshäiriön puhkeaminen) riski kasvaa. Nuorilla kannabiksen käyttö häiritsee psyykkistä kehitystä. Sen käyttö heikentää koordinaatio- ja reagointikykyä, ja siksi sen käyttö lisää onnettomuusriksiä varsinkin liikenteessä. Kannabiksen käyttäjien kiinnostus sosiaaliseen elämään ja esimerkiksi opiskeluun, seksuaaliseen kanssakäymiseen, omaan henkilökohtaiseen hygieniaan jne. saattaa heikentyä.Tajuntaa muuntavat ja keskushermostoa kiihdyttävät aineet
Ehkä tunnetuin ja voimakkain tajuntaa kiihdyttävä ja aistiharjoja aiheuttava huume on LSD. Sitä kaupataan tabletteina tai pieniin paperilappuihin imeytettynä. LSD aiheuttaa epätodellisia mielikuvia ja aistiharjoja, jotka voivat uusiutua aineen käytöstä pitkänkin ajan jälkeen. LSD:n aiheuttamat oudot mielikuvavaikutukset voivat aiheuttaa paniikkia, ahdistuneisuutta ja mielenterveyden menettämisen vaaran, jolloin itsemurhariski kasvaa. Harha-aistimukset (äänet, näyt, tuntoaisti) saavat ihmisen toimimaan arvaamattomasti ja olemaan vaarassa sekä itselleen että toisille.Erilaiset amfetamiinipohjaiset huumeet ovat kemiallisesti valmistettuja keskushermoston toimintaa kiihdyttäviä aineita, joita myydään jauheena, tabletteina, kapseleina ja liuoksina. Amfetamiini aiheuttaa nopeasti riippuvuutta. Amfetamiinin on todettu aiheuttavan ahdistus-, pelko- ja paniikkitiloja, ja sen aiheuttamat vieroitusoireet voivat olla hyvin voimakkaita ja kohtalokkaita.
Muita yleisiä keskushermostoa kiihdyttäviä yleisimpiä huumeita ovat muun muassa amfetamiinipohjainen ekstaasi, kokaiini ja khat.
Keskushermostoa kiihottava vaikutus näkyy mm.
- lihasmotoriikan häiriöt
- sydämen lyöntitiheys kasvaa
- verenpaine nousee
- ruumiinlämpö nousee
- hengitys nopeutuu
- pupillit laajenevat
- unentarve vähenee
- ruokahalu katoaa
Keskushermostoa lamaannuttavat aineet
Morfiini ja heroiini ovat opiaateiksi kutsuttuja huumeita, joita valmistetaan ooppiumunikko nimisestä kasvista. Opiaatit aiheuttavat riippuvuutta nopeammin kuin mitkään muut huumausaineet. Myös yliannostuksen riski on niissä hyvin suuri.Opiaatit aiheuttavat hyvänolontunnetta ja ne poistavat jännitystä ja ahdistuneisuutta. Opiaatit aiheuttavat yleensä tilan, jossa niiden käyttäjä vaipuu ikään kuin omaan sisäiseen maailmaansa ja vaikuttaa raukealta ja väsyneeltä. Toisaalta opiaatit aiheuttavat hyvin nopeasti voimakkaita vieroitusoireita, jolloin käyttäjä on todella hermostunut ja levoton. Opiaattiriippuvuutta on hoidettu Suomessa Subutex-nimisellä lääkkeellä, joka myös on riippuvuutta aiheuttava lääke ja siirtynyt huumeiden katukauppaan.
Keskushermostoa lamauttavien huumausaineiden vaikutuksia:
- Lihasmotoriikan häiriöt
- Ruumiinlämpötila vaihtelee
- verenpaineen lasku
- sydämen lyöntitiheys hidastuu
- hengitys hidastuu
- pupillit pienenevät
- unentarve saattaa lisääntyä
Huumeet ovat vaarallisia
Suomen laissa huumeidenkäyttö ja hallussapito on määritelty rikoksiksi. Huumausainerikokseen syyllistyy, jos:
- valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta tai viljelee oopiumunikkoa, kokapensasta tai hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena
- tuo tai yrittää tuoda maahan huumausaineita
- vie tai yrittää viedä maasta tai kuljettaa tai kuljetuttaa huumausaineita
- myy, välittää, luovuttaa toiselle tai muuten levittää tai yrittää levittää huumausainetta
- pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta tai käyttää sitä
- laittomiksi luokitellut huumausaineet ovat kaikki vaarallisia aineita, jotka päihdyttävät ja aiheuttavat voimakasta fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta
- kaikki huumeet ovat vaarallisia terveydelle
- huumeet vaikuttavat yksilöllisesti ja niiden vaikutus voi olla hyvin arvaamaton ja ennustamaton
- huumeet aiheuttavat fyysisten haittavaikutusten lisäksi monia psyykkisiä haittavaikutuksia, kuten pelkotiloja, ahdistusta, masentuneisuutta ja pahimmillaan jopa itsemurhiin johtavia aistiharhoja
- huumemaailmassa vallitsevat julmat käytännöt: pelottelu, uhkailu ja väkivalta ovat huumemaailmassa arkipäivää
- huumausainerikoksesta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.
Kuinka kieltäydyt huumeista

- Vaikka muut painostaisivatkin sinua, muista, että olet itsenäinen ja teet itse omat päätöksesi. Vahva ihminen ei tee niin kuin kaikki muut, vaan niin kuin omasta itsestä tuntuu parhaimmalta.
- Kaikkea ei tarvitse eikä pidäkään kokeilla. On asioita, joita viisas jättää tekemättä.
- Ota selvää huumeiden vaarallisista vaikutuksista ennen kuin teet päätöstä.
- Huumeet vaikuttavat ihmisiin hyvin eri tavoin ja yksilöllisesti. Vaikka sinulle huumeita tarjoaisi ja suosittelisi tuttu ihminen, et voi olla varma, että huume vaikuttaa sinuun samoin kuin häneen.
- Muista, että kaikki huumeet ovat vaarallisia ja haitallisia terveydelle vaikka joku muuta väittäisi.
Huumeiden käyttö muuttaa ihmistäKokeilusta helposti ongelmakäyttöön![]() Satunnaiskäytössä huumeita käytetään yleensä vapaa-ajalla, viikonloppuna ja juhlissa. Huumeita kokeilevat satunnaiskäyttäjät uskovat, että he pystyvät pitämään huumeidenkäyttönsä kurissa. Annokset kuitenkin alkavat pikku hiljaa huomaamatta kasvaa ja käyttökerrat tihentyä. Riski tulla riippuvaiseksi kasvaa koko ajan. On myös hyvä muistaa, että yliannostuksen ja esimerkiksi mielenterveysongelmien vaara on jo kertakokeilussa. Kukaan ei varmasti tietoisesti halua huumeiden ongelmakäyttäjäksi tai narkomaaniksi. Ongelmakäyttäjäksi ajaudutaan huomaamatta ja vähitellen. Riippuvuus huumeista tarkoittaa sitä, että käyttäjän elämän pääsisällön muodostavat huumeet, hän on niistä riippuvainen ja miettii jatkuvasti, mistä hän saa huumeita lisää. Narkomaanin elämä on hankalaa, sillä hän joutuu jatkuvasti miettimään, miten rahoittaa kalliiden huumeiden käyttö. Siksi huumeisiin liittyy hyvin usein rikollisuutta ja väkivaltaa. Huumausainekokeiluun liittyy monia muitakin ongelmia. Huumausaineen vaikutukset ovat aina yksilöllisiä ja on vaikea tietää, millä määrällä aloittaa. Huumausaineiden puhtaus laimenee usein välikädeltä toiselle siirryttäessä, kun diilerit vetävät välistä oman osuutensa ja lisäävät jotain toista ainetta tilalle. Katukaupasta tai netistä ostetusta tarvarasta ei voi koskaan tietää, mitä se oikeasti sisältää ja miten se vaikuttaa. Monilla muuntohuumeilla ”turvallinen” käyttöannos on hyvin pieni, parin milligramman luokkaa. Uusien muuntohuumeiden tullessa katukauppaa saamme valitettavan usein lukea lehdestä ensimmäisten käyttäjien menehtymisistä, kun tietoa elimistön sietämistä määristä ja uuden erän puhtaudesta ei ole. Miten tunnistaa huumeidenkäyttäjä?Huumeidenkäyttäjän käytös muuttuu usein hyvin merkittävästi. Hän saattaa vaikuttaa poikkeuksellisen sekavalta, levottomalta ja uneliaalta. Huumeiden käyttäjä voi vieroitusoireista johtuen vaikuttaa myös ärtyneeltä ja aggressiiviselta. Heikentynyt koulumenestys ja jatkuvat luvattomat poissaolot liittyvät usein huumeidenkäyttöön. Ulkoisissa piirteissä tapahtuu myös muutoksia. Ruokahalu voi heikentyä ja paino laskea. Usein henkilökohtainen hygienia heikkenee eikä huumekoukussa oleva henkilö jaksa kiinnittää enää huomiotaan ulkonäköönsä. Pistojäljet käsivarsissa ovat näkyvä merkki suonensisäisten huumeiden käytöstä. Huumeidenkäyttäjän kaveripiiri vaihtuu hyvin usein huumeidenkäytön aloittamisen jälkeen. Rahantarve lisääntyy, mikä voi ilmetä esimerkiksi kavereilta lainan pyytämisenä. Huumeita käyttävä henkilö voi yrittää peitellä aineiden käytön aiheuttamaa hajua liiallisella hajusteiden käytöllä ja selvä merkki tietysti on, jos häneltä löytyy huumeiden käyttöön liittyviä välineitä, kuten esimerkiksi ruiskuja. Huumeet ovat terveydelle haitallisia aineita, jotka sairastuttavat käyttäjänsä. Huumeilla on kuitenkin myös sosiaalisia haittavaikutuksia, joilla on merkitystä myös huumeidenkäyttäjän lähipiirille. Huumeidenkäyttäjä muuttuu usein kuin aivan toiseksi ihmiseksi, mikä voi olla perheenjäsenille ja muille läheisille ihmisille hyvin tuskallinen ja kipeä kokemus. Ihmissuhteet saattavat rikkoutua, huumeidenkäyttö saattaa aiheuttaa myös työ- ja opiskelupaikan menetyksen. Uhkana on myös syrjäytyminen, väkivalta, rikollisuus ja vankilaan joutuminen. Kuinka pääsee eroon huumeista?Huumeidenkäytön lopettaminen ei ole enää helppoa, jos käyttö on jatkunut pidemmän ajan. On paljolti käyttäjän omasta halusta kiinni, onnistuuko lopettaminen. Joskus myös pakkohoito voi olla tarpeen, esimerkiksi silloin, kun kyseessä on alaikäinen huumeidenkäyttäjä. Huumevieroitukseen on hoitoa tarjolla ensisijaisesti oman kunnan terveyskeskuksessa, päihdehuollossa ja laitoksissa, jotka ovat erikoistuneet huumeiden vieroitushoitoihin. A-klinikat, nuorisoasemat ja vieroitushoitoyksiköt antavat apua, ja suurimmissa kaupungeissa apua on tarjolla vuorokauden ympäri. Yhteiskunnan apuverkoston lisäksi hyviä tukimuotoja huumeidenkäytön lopettamiseen ovat vertaisryhmät ja läheisten ihmisten tarjoama apu ja tuki. |