Ensimmäiset pysyvät asutukset 1500-luvulla

Kuva: Savutupa Jurvasta ja humalasalkoja. Savutuvissa ei ollut piippua ja ikkunat olivat pieniä koloja. googlaa lisää kuvia: savutupa |
Kuva: Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset / Kaski, 1893. (Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuvaaja: Kansallisgalleria/Yehia Eweis.) Tehtävä: Keskusteleva kuvantarkastelu (VTS) Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset –teoksen äärellä.
Kyrönkankaan kesätietä Kauhanevan- Pohjankankaan kansallispuistossa. |
Kyrönkankaantie
Tuolloin ei vielä rakennettu teitä. Pääkulkuväyliä olivat joet, ja maalla ihmiset tallasivat polkuja pelloille ja laitumille sekä tilojen välille. Kauhajoen kautta kulki kuitenkin maakulkureitti Hämeeseen ja Pohjanmaalle jo keskiajalla 1500-luvulla. Mainintoja tiestä on jo vuodelta 1459 ja yleisenä maantienä se oli viimeistään 1500-luvun puolivälissä, joten sitä pidetään Pohjanmaan vanhimpana tienä. Tuo ns. Kyrönkankaan tie kunnostettiin raivaamalla, ojittamalla ja kevyitä puusiltoja rakentamalla 1600-luvulla. Tuon ajan viranomaiset määräsivät kullekin talolliselle osuuden tien rakentamis- ja ylläpitovastuusta. Tie kulki nykyisen Hämes-Havusen tienoilta Pukinmäkeen ja siitä helppokulkuisia kankaita pitkin Nummijärvelle ja edelleen kohti Karviaa. Seitsemän kilometrin pituinen matka Kauhajoen puolella olevasta Kyrönkankaantiestä on nykyisin Tiehallinnon virallinen museotie.
Kartta: Kyrönkankaantie on merkitty karttaan sinisellä viivalla. Voit seurata Kyrönkankaantietä kartalla www.paikkatietoikkuna.fi -sivulla. Klikkaa Haku (Kauhajoki) sekä Karttatasot, josta Suojellut alueet RKY - viivamaiset kohteet
Lisää tietoa Kyrönkankaan tiestä:
Museovirasto: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt
Wikipedia
Kyrönkankaantie. Kirjoituksia luonnosta, tien historiasta ja käyttömahdollisuuksista, 1996. Toim. Esa Laakso ja Kyrönkankaantie toimikunta.