Mymlorna

Våren är här

Vi har under benämningslekarna hittat bilder på växter och djur som kommer fram under våren. På våra promenader i april har vi letat efter växterna i vår närmiljö. En blomma vi letat efter och sjungit om är Tussilago. Här är orden till sången:

Skogsutfärd och naturbingo

Vi har varit på skogsutfärd och haft naturbingo. Barnen fick söka bland annat kottar, pinnar, stenar och barr från naturen. I skogen får barnen öva balansen genom att klättra på stenar och hoppa över stubbar. I skogen finns mycket spännande saker att utforska.

Motoriska utmaningar för våra 1-åringar

Vi tog fram redskap som kunde inspirera barnen att åla, krypa, gå, klättra och kasta. Bollarna insprirerade mest till rörelse, men rutschkanan kom som bra tvåa. Att balansera på bänken var spännande, det tränade vi bara en kort stund, men glädjen av att våga utmana sina gränser syntes klart hos barnen som gjorde egna spontana övningar på bänken.

Projektpyssel

I det senaste projektpysslet har barnen tagit del av färglära. Processen från att en färg + en annan färg = en tredje färg var intressant. Speciellt skedet då färgerna blandades i hinken, man fick skaka hinken upp och ner och då man öppnade locket var färgen en helt annan än den varit då man satt på locket.

Måla

Det finns många olika redskap man kan använda då man målar. Vi har bekantat oss med rullpensel.

Sagan om Vanten

Här på Mymlorna har vi en egen version av sagan om Vanten. Djuren som hittar vanten och kryper in i den är djuren vi har som namn på våra smågrupper, bara tre djur. De trivs alla tillsammans i vanten och har det varmt och skönt. Mannen som tappat vanten skickar sin hund för att leta efter vanten. Då hunden hittat vanten börjar den skälla, för att uppmärksamma mannen att vanten är funnen. Haren, Grodan och Gräshoppan blir rädda då hunden skäller och hoppar ut ur vanten.
Den här veckan har vi lekt sagan, barnen har varit djuren i vanten och glatt hoppat ut, då hunden skäller.

Gruppnamn

På Mymlorna har vi barnen indelade i tre grupper under förmiddagen. Eftersom många är i ett skede då de övar att hoppa har våra grupper fått namn på djur som hoppar. Vi har limmat bilder på golvet på Harar, Grodor och Gräshoppor. De här bilderna har inspirerat barnen att hoppa framåt och inte bara upp och ner från kuddar och bänkar.

Benämningslek

Barnen har bekantat sig med en ny benämningslek. I bottnet på en låda hade vi limmat fast bilder, den här gången blev det bilder på klädesplagg. På bilderna lade vi första gången vetemjöl och andra gången torkade ärter. Nu fick barnen, en åt gången, ta ett kort, berätta vad bilden föreställer och med hjälp av en pensel leta fram en likadan bild i lådan. Att minnas var vilket plagg fanns gömt i lådan var en utmaning, det blev en hel del sopande med penseln innan den rätta bilden kom fram.

Stödbilder

För att underlätta språkförståelsen använder vi bildstöd till sånger, ramsor och sagor. Vi har sång- , rams- och sagopåsar med bilder/rekvisita.
Nu har vi som ett tillägg lagt upp två sångkartor, på sånger de kan från förut, på väggen, nere på barnens nivå. Barnen uppmärksammar olika bilder då de sjunger/leker självständigt med sångkartorna.

Motion och Äventyr

Motion och Äventyr är en ledd verksamhet där barnen i sin egna smågrupp får röra på sej på olika sätt. Barnen får uppleva hur roligt det kan vara att hoppa, rulla, krypa, klättra, fånga och sparka. Hararna har haft sin verksamhet i jumppasalen. Före verksamheten börjar sitter barnen på bänken och lyssnar en kort stund på hur äventyret sätts igång. Grodorna och gräshopporna har sin verksamhet i stora lekrummet.

Pysselprojekt

Under veckorna som gått har barnen pysslat ett snölandskap.
Snögubbar har vi talat om under veckorna som gått genom rim och ramsor, sånger och sagor, så det var klart att också i Mymlornas snölandskap skulle det finnas snögubbar. Snögubben blev gjord med ett fotavtryck. Att måla foten var spännande. Snöflingor behövs det också i ett snölandskap och de gjorde barnen med hjälp av handavtryck. Vidare behöver vi ju en pulka/kälke, nu fick barnen välja kritor och färglägga en egen kälke. På kälken sitter förstås Mymlan själv.

Sånger

Det har kommit önskemål om texter till sångerna vi sjunger.
1. Moll-imse. Här försöker vi känna med Imse och se ledsna ut.
2. Björnar åker pulka. Rörelser: vi visar med händerna hur pulkan åker. Vi sitter och gungar till höger och vänster då pulkan åker hit och dit och vi lutar oss framåt med huvudet i golvet då björnarna åker ner i drivan.
3. Rati-riti-ralla. Rörelserna till sången: gnider händerna mot varandra under orden raiti riti ralla, smeker skägget på hakan, visar stödtecknet för vitt.
4. Matsången. De understräckade orden visar vi med stödtecken.

Språk karta

Vi har fått språk kartor till avdelningen. Vi lade upp kartorna på barnens nivå, på väggen där kartan kunde väcka barnens intresse. Barnen upptäckte snabbt benämningskartan med bilarna. Det blev spontana benämningslekar med hjälp av språk kartan. Kartan utvecklade också billekarna på golvet.

Mera snöprojekt inne

Vi har fortsatt med att erbjuda barn annorlunda upplevelser av snö. Att måla snö tillsammans med en vän resulterade i fina gemensamma upplevelser och konstverk.

Snö

Vi började nya året med snöprojekt.
Bild 1. Vi tog in några hinkar med snö: Vad händer då du tar snö i din varma hand? Hur känns snön? Varm/kall? Det blev många glada skratt kring bordet.
Bild 2. Sagan om Stampe och halsduken: vi talade om kylan, hur halsduken värmer i kölden, hur Stampe och Igge igelkott är hjälpsamma, och lyckan/glädjen man känner då man hittar något man tappat.
Bild 3. Då vi sjunger sången Tio små snögubbar ser vi att alla har olika färger på sina "hattar". Som rörelser till sången har vi stödtecken för orden hatt - huvud, morot - näsa och solen

Varmt - Kallt

Vi utforskar varmt och kallt vatten. Barnen fick känna på skillnaden mellan varmt och kallt vatten och is, och vad som händer med isen om man lägger den i varmt/kallt vatten.

Känslor

Vi har fört ihop Sago temat med känsloprojektet. Före sagostunden tittade vi på barnen i "Start"-projektet, hur de kände sej, hur man ser känslan hos de barnen och när vi själva upplevt liknande känslor. Vi har också reflekterat kring färgläggningsbilder från "Puffarnas värld". Under sagostunden stannade vi upp och funderade över hur Björnarna och Guldlock känner sig i den olika situationerna i sagan.

Dagsvilan

När vi sover bearbetar hjärnan nya upplevelser och lagrar kunskap och minnen, så efter lunchen förvandlas vårt stora lekrum till ett sovrum. Vi lägger på lugn musik och mörkläggningsgardinerna för fönstren, rummet är svalt och barnen kommer en i taget in i rummet, lägger sig ner på sängen varefter en vuxen kommer och önskar barnet en god vilostund.

Spökfest

Inför festen hade barnen gjort egna fladdermöss, de har hängt som dekoration i fönstret under festen. Inför festen hade vi fått en rörelsebana i vårt stora lekrum. I lilla rummet fick barnen mata spöket och två pumpor. I matrummet fick barnen färglägga bilder av spöken eller pumpa. Sången om spöken som dansar på vårt golv lekte vi varje dag under veckan som gick, med mera inlevelse för varje dag.

Magiskt slem

Potatismjöl och vatten bildar en slemliknande kombination. Slemmet går att forma med händerna, men så fort man slutar hantera det rinner det mellan fingrarna. Det här experimentet blev klottigt men nog så roligt för de flesta mymlorna.

Instrument

Vi bekantar oss med instrument under samlingen.
Då vi sjunger vår namnsång har vi nu gått över till att ta rytmen med instrument, istället för att klappa i händerna.
Vi har samma instrument i 1-2 veckor. Vi började projektet med rytmpinnar och har nu har gått över till maracas ägg.

Känslor

Veckans känsla: Ilska
Vi såg på bilden om Erika, som måse sluta leka och plocka undan, hon vill fortsätta leka...
Vi lekte med superhjälten och med känslopuffarna fick vi göra ett ansikte som visade känslan arg.
Vi funderade också på när vi själva varit arga. En Mymla berättade att hen också gråtit då hen var arg.

Populär ramsa

Den här ramsan har vi lekt under samlingarna de senaste veckorna. Vi gör rörelser till ramsan och använder vår röst, så barnen upplever spänning, dramatik och till slut lugn och ro då solen kommer.

Sagor som tema under det här verksamhetsåret

Med den första sagan, Guldlock och de tre björnarna, ger vi barnen möjligheter till att uppleva matematik, ge dem matematiska erfarenheter genom praktiska uttrycksformer.
Som berättarstöd för sagan har vi använt bilderna du ser här.
Hur vi arbetar kring sagan med bland annat storlek, mängd, färger, motsatser och känslor får du se i kommande inslag.

Känslor

Den här veckan har vi diskuterat känslan ledsen. Hur ser man att någon är ledsen? Vad gör dej ledsen?
För att komma igång med diskussionen tog vi hjälp av bilden av Amir, som ramlat och slagit sej (Ett Stegvismaterial), Superhjälten och Känslopuffarna.

Lek med löv

Vi undersöker och upptäcker löv. De äldre Mymlorna fick öva att klippa med sax, medan de yngre rev sönder löven med händerna.

Skogen

vi promenerade till närskogen. Förutom alla inressanta stenar man kunde klättra upp på och hoppa ner för, hittade vi käppar, blåbär och mycket löv. Vi plockade från marken en påse full med löv, så nu har vi rekvisita för flera lövprojekt.

Känslor

Den här veckan har vi tagit upp känslan Glad, med de äldre Mymlorna. Vi såg på Sara och funderade på varför hon är glad och vad som gör oss själva glada. Hur ser man ut då man är glad?
Vi lekte på pekplattan med Superhjälten och bekantade oss med känslopuffen som blev glad då vi lyckats åstadkomma ett glatt ansikte.

Höstens träd

vi "hämtar in" hösten och talar om färgerna vi ser på träden.
Det blev motoriska utmaningar och träning i öga-handkoordinationen.

Skum

Hur känns skum? Är det varmt/kallt, hårt/mjukt? Vad gömmer sej i skummet? Vad kan man göra med skum?
Till en början var en del Mymlor något tveksamma då de såg en låda full med skum framför sej. Men då det i smågruppen fanns barn som glatt utforskade skummet rycktes de med i leken. En pedagog var med i leken och lockade barnen att upptäcka och leka tillsammans med skum.

Superhjälte

Förra veckan lekte barnen superhjälte. Den här veckan har vi sett att en superhjälte har olika känslor. Vi lekte med bildkort och benämnde känslorna vi såg hos hjälten och förenade barnkorten med hjälten med samma känsla (Bilderna är från Appen "Undra om känslor"). Något barn berättade om hur de sett några av känslorna hos en vuxen i dess närhet, det blev givande diskussioner barnen emellan.

Finmotorik

Vi tränar öga-hand koordination, finmotoriken, på flera sätt. Här ser ni bilder från ledda stunder och stunder där barnen själva valt uppgifter som tränar finmotoriken. Av- och påklädningssituationerna är också bra träningstillfällen av öga-handkoordinationen.

Nya Mymlor

Den här veckan har vi två nya Mymlor på besök. De bekantar sig med oss och vårt dagsschema tillsammans med en förälder. Nästa vecka, då de är trygga med oss, stannar de kortare stunder utan förälder.

Vi leker med motsatser

Vi har funderat och forskat kring begreppen mjuk - hård och flyter - sjunker:
- Barnen har känt på olika material samtidigt som de fått ord för materialet och konsistensen.
- Barnen har fått beskriva hur materialet känns. Förutom orden mjuk/hård har de använt orden varm/kall.
- Barnen har fått uppgift att hämta mjuka/hårda saker.
- Barnen har testat hur de mjuka/hårda sakerna beter sej då de läggs i vatten. Vi överraskades av hur olika materialen beter sej då de hamnar i vattnet: tygbiten som till en början flöt sjönk till bottnet efter en stund men hur vi än försökte sjönk varken kotten eller korken utan förblev flytande.
Under samlingen har vi funderat kring vad som är hårt/mjukt på vårt ansikte.

Vi hör ihop

Att ge barnen "vi-känslan", vi hör ihop, är speciellt viktigt då vi välkomnar nya barn till gruppen. Därför uppmärksammar vi varje dag, under samlingen, vem är på plats, vem är borta och när hen kommer tillbaka. Vi börjar samlingen med namnsången": vi klappar rytmiskt efter varje barns namn, alla barn blir sedda och får vara i centrum för allas uppmärksamhet. Barnen klappar och skrattar under sången, vi trivs och har det roligt.

Vi berikar miljön med bilder

I samlingen har vi sjungit och lekt om djur. Vi använder bilder och leksaker som stöd för att tydliggöra vad vi sjunger/talar om. Bilder från de populäraste sångerna har vi nu lagt upp på väggar och fönster i våra lekrum.

Vi landar i den trygga vardagen

Vi har flyttat in i nya utrymmen, två grupper har förenats till en grupp, flera barn har gått vidare till andra avdelningar och nya barn börjar sin karriär hos oss inom småbarnspedagogiken. Det är mycket förändringar för de "gamla" Mymlorna (och Hattifnattarna) så den närmaste tiden sätter vi vikt på att ge barnen trygga rutiner, att lär känna och blir bekväma med varandra.

Mymlorna, en grupp med barn i åldern 10 mån - 3 år

Vi som jobbar här heter Gun, Martina och Janina.

I början av verksamhetsåret kommer det nya barn till vår grupp. Vi lägger då stor vikt på att ge barnen en lugn vardag med fasta, trygga rutiner. I takt med att barnen blir hemmastadda fyller vi dagen med nya, spännande utmaningar.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä