3. Kasvua ja oppimista tukeva toimintakulttuuri

3.4 Toimintakulttuuri Pornaisten esiopetuksessa

Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutuva tapa toimia, joka kehittyy esiopetusyhteisön vuorovaikutuksessa. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat esiopetusta koskevat säädökset sekä opetussuunnitelman perusteissa ja paikallisissa suunnitelmissa määritellyt arvot, oppimiskäsitys sekä esiopetusta koskevat tavoitteet. Sitä muovaavat myös johtamisrakenteet ja käytännöt, henkilöstön ammattitaito sekä käytettävissä olevat tilat, välineet ja materiaalit. Toimintakulttuuri näkyy esiopetusyhteisön vuorovaikutuksessa, ilmapiirissä sekä pedagogisissa käytännöissä ja vaikuttaa aina lasten kohtaamaan esiopetuksen laatuun. Hyvä toimintakulttuuri edistää oppimista ja hyvinvointia esiopetusyhteisössä.

Opetuksen järjestäjä huolehtii, että kukin esiopetuksen toimintayksikkö voi täsmentää toimintakulttuuriinsa ja oppimisympäristöjen kehittämiseen liittyviä tavoitteita sekä yhteistyö-
hön liittyviä käytäntöjä. Täsmennykset voidaan kirjata joko yksikkökohtaiseen opetussuunnitelmaan
ja/ tai lukuvuosisuunnitelmaan opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

Pornaisten kunnan esiopetuksen toimintakulttuuriin liittyvät tarkennukset

3.1 Esiopetuksen toimintakulttuurin kehittämisen tavoitteet ja arvioinnin käytännöt
Esiopetuksessa lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia omana ainutlaatuisena yksilönään sekä yhteisön jäsenenä. Oppimisessa mielikuvitus on voimavara ja leikki lapsen luonnollinen tapa oppia. Oppimisen ja oivaltamisen ilo näkyy arjen tapahtumissa, leikeissä, retkillä ja juhlissa. Leikin avulla oppiminen helpottaa ja syventää kokonaisuuksien hallintaa ja uuden tiedon yhdistämistä lapsen aiempiin kokemuksiin, tietoihin ja taitoihin. Vuorovaikutuksessa muiden lasten ja aikuisten kanssa lapsen sosiaaliset taidot kehittyvät ja lapsi oppii ymmärtämään oman toimintansa vaikutuksia. Pornaisten esiopetusryhmissä leikki ja leikin myötävaikutuksella oppiminen ovat toiminnan kivijalka.

Esiopetuksessa on tavoitteena, että lapsi saa päivittäin kokemuksia vaikutusmahdollisuuksistaan ja osallisuudestaan toiminnan yhteisen suunnittelun ja toteuttamisen kautta. Lasta rohkaistaan ja ohjataan tunnistamaan, ilmaisemaan ja säätelemään tunteitaan. Hyvä toimintakulttuuri tarjoaa tilaisuuksia tutkimiseen, kokeiluihin, monipuolisiin leikkeihin, liikkumiseen sekä omaan rauhaan. Esiopetuksessa tuetaan ymmärtämään kulttuurista monimuotoisuutta. Toimintakulttuuria kehitetään ja arvioidaan jatkuvasti esiopetuksen arjessa ja tarkastellaan kokonaisuudessaan päivitettäessä esiopetuksen vuosittaista lukuvuosisuunnitelmaa.

3.2 Esiopetuksessa käytettävät oppimisympäristöt sekä niiden arviointiin liittyvät käytännöt
Esiopetuksen oppimisympäristö tukee lapsen kasvua ja oppimista sekä oman toiminnan arviointia. Lapsen ajatukset ja tuotokset näkyvät oppimisympäristössä ja tukevat lapsen osallisuutta antaen hänelle onnistumisen kokemuksia. Turvallisten, terveellisten tilojen ja materiaalien lisäksi hyvään oppimisympäristöön sisältyy mahdollisuus yksilö- ja pienryhmätyöskentelyyn. Iloinen, avoin, rohkaiseva ja kiireetön ilmapiiri kannustaa ja motivoi lasta kohtaamaan luottavaisesti uusia oppimishaasteita. Toiminnassa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet ja käytetään tieto- ja viestintäteknologiaa tarkoituksenmukaisella tavalla.

Pornaisten kunnan esiopetuksessa hyödynnetään vahvasti luontoa ja rakennettua ympäristöä lähioppimisympäristönä. Yhteisöllisyys lapsen hyväksi näkyy ja toteutuu luontevasti kunnan muiden toimijoiden kanssa tehtävässä yhteistyössä. Näitä tahoja ovat mm. kunnankirjasto, vapaa-aikatoimi ja koulujen vanhempainyhdistykset.

3.3 Yhteistyön tavoitteet ja käytännöt esiopetuksen toteuttamisessa, huoltajien kanssa sekä siirtymävaiheissa
Yhteistyön tavoitteena on varmistaa lapselle mahdollisimman onnistunut esiopetusvuosi. Kodin ja esiopetusyksikön luottamuksellinen vuorovaikutus on tärkeää.

Huoltajilla on oikeus saada tietoa esiopetuksen tavoitteista ja toiminnasta jo ennen esiopetukseen ilmoittautumista. Lapselle tarjotaan mahdollisuus osallistua esiopetustoimintaan tutustumispäivänä.
Ennen tutustumispäivää huoltajat ja lapsi kutsutaan vierailemaan esiopetusyksikössä.

Huoltajille annetaan tietoa kuljetuksista, oppilashuollosta esiopetuksen aikana ja muista tarvittavista palveluista. Lapsen esiopetusta täydentävän päivähoidon järjestää Pornaisten kunta. Aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä esi- ja perusopetuksen henkilöstö tekee yhteistyötä lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Lapsen siirtyminen muusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta perusopetukseen edellyttää suunnitelmallista yhteistyötä. Pornaisissa keskeinen tieto lapsesta siirtyy yhteistyössä huoltajien kanssa varhaiskasvatuksesta esiopetukseen keväisin tapahtuvassa siirtopalaverissa. Sen toteutumisesta vastaavat päiväkodin johtaja ja kunnan varhaiserityisopettaja. Yhteistyön tavoitteena on turvata lapsen kasvun ja oppimisen jatkumo. Siirtopalaverissa varhaiskasvatussuunnitelman tiedot siirtyvät huoltajan suostumuksella ja mahdollisen yhteistyötapaamisen kautta esiopetukseen.

Esiopetuksen alkaessa yhteistyössä huoltajien kanssa huomioidaan perheiden moninaisuus, yksilölliset tarpeet ja huoltajuuteen liittyvät kysymykset. Yhteistyössä hyödynnetään eri viestintävälineitä kuten sähköistä Wilma - reissuvihkoa. Pornaisissa esiopetuksen henkilöstö keskustelee huoltajien kanssa, suunnittelee ja arvioi lapsen esiopetusvuotta vähintään kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Suunnitelma kirjataan Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmaan.

Pornaisissa sivistystoimen alainen esiopetuksen henkilöstö tekee monialaista yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Tämän lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään perusopetuksen henkilöstön kanssa. Lapsen oppimisympäristö avautuu ympäröivään maailmaan lähiympäristön toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Esiopetuksen käytännöt suunnitellaan siten, että lapsen osallisuus toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin toteutuu
.

Vuosittain tarkennettavaan lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan kunnan esi- ja alkuopetuksen tiivis yhteistyö. Opetussuunnitelmallinen yhteistyö toteutetaan Pornaisten esi- ja alkuopetuksen vuosikellon mukaisesti, jotta lapsen oppimispolusta tulee mahdollisimman ehyt. Yhteistyö vähintään kaksi kertaa lukukaudessa turvaa lapsen joustavan ja luontevan siirtymisen alkuopetukseen. Yhteistyöllä lasta rohkaistaan kohtaamaan uusia tilanteita ja toimimaan uudessa oppimisympäristössä sen vaatimalla tavalla. Yhteistoiminta kasvattaa lapsen pitkäjänteisyyttä ja kehittää itsesäätelyn taitoja.

Suunnitelmallinen yhteistyö jatkuu lapsen siirtyessä esiopetuksesta perusopetukseen. Siirtopalaverin kutsuu koolle kunnan varhaiserityisopettaja. Tavoitteena on, että opetuksen, oppimisen tuen ja oppilashuollon järjestämisen kannalta keskeinen tieto siirtyy esiopetuksesta perusopetukseen. Keväällä pidettävä siirtopalaveri ja huoltajien allekirjoittama esiopetuksen oppimissuunnitelman tiivistelmä kokoavat olennaisen tiedon tulevalle luokanopettajalle.

Yhteistyön eri osa-alueiden arvioinnin käytännöt
Yhteistyön toteutumista arvioidaan eri tahojen kanssa osana lukuvuosisuunnitelmaa. Esi- ja alkuopetuksen henkilöstö arvioi myös lukuvuoden aikana Pornaisten esi- ja alkuopetuksen yhteistyön vuosikelloon kirjatun yhteistyön toteutumista ja vaikuttavuutta. Vastuuhenkilönä toimii alkuopetuksen opettaja.

Pornaisten esi- ja alkuopetuksen yhteistyön vuosikello sisältää seuraavia lukuvuosittain päivitettäviä asioita:
Elokuu-lokakuu: esiopetuksen vanhempainilta (Mika Waltarin koulu, Parkkojan koulu), esiopetuksen matematiikan ja äidinkielen valmiuksien alkukartoitukset, puheopetusseula, pienryhmien alkamisen ajankohta, esiopetuksen vanhempaintapaamiset. Yhteistyön käynnistäminen esi-ja alkuopetuksen arjessa.

Marraskuu-joulukuu: esi- ja alkuopetuksen yhteistyö, jossa näkyy yhteis- ja samanaikaisopettajuus.

Tammikuu-maaliskuu: esiopetusryhmissä Oppimis- ja toimintataitojen kartoitus, kartoituksen jälkeen tarvittaessa tehostettu pienryhmätoiminta, esiopetusryhmän yhteisöllinen oppilashuoltoaika (sosiogrammikuva), mahdolliset koulupsykologin yksilötutkimukset, "avoimet ovet" ja tulevien esiluokkalaisten tutustuminen esiopetukseen, kouluun ilmoittautuminen.

Huhtikuu-kesäkuu: esi- ja alkuopetuksen yhteistyön toteutumisen arviointi, esiopetuksen kevään vanhempaintapaamiset, esiopetuksen vanhempainilta (Pornaisten Yhtenäiskoulu), siirtopalaverit esiopetuksesta perusopetukseen, siirtopalaverit muusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen, terveydenhoitajan kouluuntulotarkastusten alkaminen.

Pornaisten kunnan esiopetuksen vuosittain tarkennettava lukuvuosisuunnitelma sisältää esiopetuksen oppimiskokonaisuuksien ja niistä kaikille esiopetusryhmille yhteiseksi valitun syventävän oppimiskokonaisuuden esittelyn, koulujen painopistealueiden toteuttamisen kunkin koulun esiopetuksessa ja muut esiopetuksen paikallisuuteen liittyvät mahdolliset teemat tai tapahtumat.