Luokanvalvoja seuraa poissaolojen rytmiä (tiettyjä päiviä/ aineita) ja käy kasvatuskeskustelua oppilaan kanssa poissaoloihin liittyvistä asioista.
Huoltajien tulee antaa aina selvitys oppilaan poissaolosta (sairaus), muissa tapauksissa lupa on anottava etukäteen ja syy poissaoloon on selvitettävä
Jos poissaolojen syy ei selviä / huoltajat eivät anna omatoimisesti vastausta poissaolojen syystä, luokanvalvoja ottaa yhteyttä huoltajiin asian selvittämiseksi
Tarvittaessa koulu voi vaatia terveydentilasta todistuksen, mikäli epäillään luvatonta poissaoloa
Poissaoloihin voidaan puuttua aina. Luokanvalvoja/-opettaja keskustelee oppilaan kanssa ja on yhteydessä huoltajiin, kun poissaoloja 30h/ lukukausi. Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kutsutaan koolle, mikäli poissaoloja on tullut yhteensä 60h/ lukukausi: ->Luokanvalvoja kutsuu oppilaan ja huoltajat, tarvittavia oppilashuollon jäseniä sekä perheohjaajan paikalle keskustelemaan oppilaan koulunkäynnin sujuvuudesta sekä poissaolojen syystä sekä vaikutuksista. Keskustelun pohjana yläkoululaisilla käytettään ISAP-kyselyä, jolla pyritään selvittämään poissaolojen syitä.
Vaikka taustalla olisikin luvallinen tai selvitetty poissaolo, yksilökohtainen oppilashuollon palaveri järjestetään 60 poissaolotunnin jälkeen. Palavereissa sovitaan tapauskohtaisesti poissaolojen syyn varmistamisesta jatkossa (lääkärintodistus) sekä kuinka puuttuvat suoritukset korvataan, mikäli sitä ei ole aikaisemmin sovittu. Lisäksi päätetään tarvittavista erityisistä opetusjärjestelyistä, mikäli ne ovat tarpeen.
Poissaolomäärän ylittäessä 90h/lukukausi ja poissaolojen ollessa epäselviä, tehdään lastensuojeluilmoitus.
Luvaton poistuminen koulun välituntialueelta esimerkiksi kauppaan on kiellettyä ja siitä seuraa rangaistus.
Jos oppilas poistuu toistuvasti luvatta koulualueelta:
yhteistyö huoltajien kanssa
kasvatuskeskustelut
asian vieminen yksilölliseen oppilashuoltoon
Harkinnan perusteella lastensuojeluilmoitus (PoL 26§ ), mikäli koulun konstit eivät riitä.