Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtainen opiskeluhuolto


Yksilökohtaisella opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista opiskeluhuoltoa. Kouluterveydenhuollossa toteutettavat laajat terveystarkastukset sekä muut määräaikaistarkastukset ovat osa yksilökohtaista opiskeluhuoltoa ja niistä tehtävät yhteenvedot tuottavat tietoa myös yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamiseen. Laajennetuissa terveystarkastuksissa (1., 5., ja 8.lk) noudatetaan valtakunnallisia käytänteitä esim. luvan saamiseen siihen, että opettaja voi tehdä oppilaan selviytymistä ja hyvinvointia kuvaavan arvion.


Yksilökohtaisen opiskeluhuollon tavoitteena on seurata ja edistää oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Yksi keskeinen asia on varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy. 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu aina oppilaan sekä tarpeen niin vaatiessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä, kehitystasonsa ja muiden henkilökohtaisten edellytystensä mukaisesti. Vuorovaikutus on avointa, kunnioittavaa ja luottamuksellista. Opiskeluhuoltotyössä noudatetaan tietojen luovuttamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä.

Ensivaiheen ohjaajana voi toimia koulun opetushenkilökuntaan kuuluva aikuinen, joka yhdessä oppilaan kanssa miettii, mikä opiskeluhuollon taho olisi paras oppilaan tilanteessa. Tämän jälkeen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kootaan tarvittaessa monialainen asiantuntijaryhmä hoitamaan yksilöllistä opiskeluhuoltoa. Yksilökohtaisista opiskeluhuoltopalavereista tehdään muistio Wilman lomakkeisiin. Muistiot tallentuvat myös koulun Primus-järjestelmään.