HI05 Ruotsin itämaasta Suomeksi (Eetu)

Ekstratehtävä: sovella tietojasi yhä vaikeammilla kysymyksillä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Lähde laajentamaan ja vertailemaan yksittäisestä faktasta, samantyylistä asioiden yhdistämistä palkitaan myös kokeessa:

"Eetu palaa loppuviikolla ruotuun". Mistä sanonta tulee ja miksi se tarkoittaa sovittuun järjestykseen palaamista?
]

Miksi 1600-luvun Ruotsille oli tärkeää kehittää väenottoaan ruotujen muodossa?


Vertaa ruotujakolaitosta keskiaikaiseen väenottotapaan lyhyesti ja perustele väite: "Ruotujakolaitos oli osa siirtymää keskiaikaisesta hallintotavasta kohti modernia"


Kerro laaja-alaisia kehityssuuntia, joiden myötä Ruotsin valtakunta siirty mielestäsi keskiajalta uuteen aikaan 1700-luvun loppuun mennessä


1600-1700 -lukua pidetään historiankirjoituksessa jos varhaismodernina aikana. Esimerkiksi suurimmat noitavainot syntyivät modernilla, eivät keskiaikaisella ajanjaksolla. Mitä tämän päivän Suomen ominaisuuksia oli olemassa jo Ruotsin vallan aikana?


Mitä palasia vielä puuttui, eli mitä aineisosia Suomen synnyttävään soppaan vielä lisättiin 1800-luvulla?


Olet kirjoituksissa ja saat soveltavan kysymyksen "Kerro ja perustele mielestäsi tärkeimmät Suomea muokanneet historialliset tekijät esihistoriasta 1900-luvun alkuun asti". TIedät, että huippupisteisiin tarvitaan pelkän tiedon lisäksi kykyä arvioida ja perustella mitkä ovat Suomen tärkeimmät ainesosat. Jos oksennat paperilla kaiken mitä tiedät aikakaudesta, et osoita tehtävässä vaadittavaa perustelevaa arviointikykyä.

Pohdi lyhyesti, mitä asioita kurssilta kerrot, ja mitkä asiat perusteellisesti sivuutat. "Uskonnon merkitys voidaan nähdä ehdottoman tärkeänä Suomen kulttuurin kehitykselle: kappale uskonnosta. "

"Nuijasodan ja hakkapeliittojen merkitys on nationalistisessa historiankirjoituksessa tärkeä, mutta niiden merkitys Suomen historiassa on suuresti liioiteltu, koska xy."

Mielestäni kurko XII oli toiminnallaan merkittävä tekijä, mutta tärkeämmän vaikutuksen Suomen kehitykseen teki poliittinen kehitys kohti yksinvaltiutta, josta kirjoitan kappaleen XYZ

Suunnittele Laudatur -tason soveltavan vastauksen suuntaviivat:

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kurssikokeen koealue

Yksittäisiä vuosilukuja ei kysytä, mutta historiallisten kehityskulkujen ja syy-seuraus -suhteiden ymmärtäminen on tärkeää. Kokeessa on ainakin yksi tulkitseva aineistotehtävä:

- Koealue alkaa ajalta, jolloin Ruotsi siirtyy keskiajasta uuteen aikaan; periferiasta 1600-luvun suurvallaksi - sivulta 80, kappaleesta 9 (Eerikin ja Juhanan valtataistelu)

Oleellisia sisältöjä:

- Nuijasodan merkitys historiankirjoituksessa
- Ruotsin modernisoituminen ja hallinnon keskittäminen Kustaa Adolfin/Suurvalta-ajan Ruotsissa
- Suurvalta-ajan vaikutukset Suomen alueen elämään (esim. väenotot ja puhdasoppisuuden vaatimus, motiivit Turun yliopiston perustamiseen) ja talouteen (esim. merkantilismi, maatalous nälkävuosien armoilla)
- Kuninkaan valta-aseman muuttuminen 1600-1800 (yksinvaltius, säätyaika, valistunus yksinvaltius)
- Miten suurvalta-aseman saavuttaminen oli mahdollista? Miksi se ei kestänyt?
- Säätyvalta / Hyödyn aika
- Valistuksen vaikutukset yhteiskunnan kehittymiseen (vapaakauppa, tiedonlevitys, kansanterveys, kansansivistys, maatalouden järkeistäminen)
- Säätyläisluokka erillisenä rahvaasta ja perinteisestä aatelista
- Suomesta osa Venäjää: Suomen sodat syyt ja seuraukset lyhyesti
- Laajemmin: millainen yksikkö Suomesta syntyi sen siirryttyä osaksi Venäjää ja miksi? 
- Porvoon maapäivien merkitys ja seuraukset (Suomen autonomia, mitä kaikkea saatiin säilyttää Ruotsilta)
- Nationalismin synty ja itsenäisyyshaaveet (yksittäisiä ajattelijoita tai teoksia ei tarvitse opetella, vrt äidinkieli)
* Jossain muotoa tullaan kysymään missä historiassa löytyvät Suomen juuret ja eri historiallisten aikakausien väliset kehityskulut

Esim. Suomi on protestanttinen valtio, jonka pääkaupunki on Helsinki. Fiksu historiantuntija osaa osoittaa mistä nämä piirteet ovat peräisin. 



Olen kipeä: tiistain tehtävä: muistiinpanot kappaleesta 17

Laatikaa ja jakakaa porukalla kuka tekee muistiinpanot mistäkin osiosta - bonuksena miettikää kappaleen muutama tärkein
- historiallinen kehityskulku
- kysymys joka voisi olla kokeessa
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kappale 14 muistiinpanot

1. Millä perusteilla Ruotsin suurvalta-ajan jälkeistä aikaa voi kutsua toisaalta vapauden ajaksi ja toisaalta säätyvallan ajaksi?


Vapauden aika on sopiva käsite kuvaamaan aikaa, koska kuninkaan itsevaltiutta rajoitettiin. Uskottiin, että suurvalta-ajan romahduksen syynä oli kuninkaiden omavaltaisuus. 
Säätyjen aika on sopiva käsite, koska kuninkaan vähenevään valtaan vastapainona oli säätyjen kasvava valta. Valta keskittyi erityisesti aatelistolle, papistolle ja vauraalle porvaristolle. Porvaristo oli uusi nouseva sääty. Talonpoikaissääty oli yhä vailla todellista vaikutusvaltaa (lisäksi maattomia palkollisia).

2. a) Millaisia asioita myssy- ja hattupuolue ajoivat valtiopäivillä?

Myssyt kannattivat: Maltillista ulkopolitiikkaa, hyviä välejä Venäjän & Preussin kanssa, vallan hajautusta
Myssyt kannattivat vapaata kauppapolitiikkaa

Hatut kannattivat:
 Sotaisaa ulkopolitiikkaa, liittoa Ranskan kanssa, vahvaa keskushallintoa
Hatut kannattivat merkantilismia (kauppaa rajoittamalla ja tulleilla pyrittiin pitämään vaurautta omassa maassa)

b) Ketkä kannattivat puolueita?

Myssyjä kannatti alempi porvaristo ja papisto
Hattuja kannatti ylempi porvaristo ja aatelisto

3. Määrittele:

a) hattujen sota

Venäjän ja Ruotsin välinen sota, jota hattujen puolue kannatti. Motiiveina menetettyjen alueiden takaisinsaanti. Sota epäonnistui ja seurauksena Suomi miehitettiin taas -> pikkuviha

Käytyjen sotien seurauksena rajat eivät muuttuneet, eli vanhoja alueita ei saatu takaisin.

b) Anjalan liittokirja.

(Upseerien allekirjoittama julkinen vetoomus sodan lopettamisesta, 1788) 

4. Kustaa III palautti itsevaltiuden. Millä keinoin hän tämän teki?

Kustaalla oli upseerien tuki, joiden avulla hän teki vallankaappauksen. Silloinen hallinto ei toiminut, johtuen hattujen ja myssyjen jatkuvasta valtataistelusta. 

5. Ota kantaa väitteeseen: Kustaa III oli valistunut itsevaltias.



Ota selvää suurvalta-ajan persoonista

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ota selvää seuraavista henkilöistä ja arvioi miten heidän persoonansa ja päätöksensä vaikuttivat suurvalta-ajan Ruotsiin

Kuningatar Kristiina


Kuningas Kaarle XII


Jos haluat, pohdi kuinka paljon yksittäiset ihmiset mielestäsi voivat vaikuttaa historian kulkuun.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Palauta A4-kokoinen muistiinpanosivusi tänne

Laadi valitsemastasi aiheesta hyvät ja tiiviit muistiinpanot. Voit käyttää kuvia, tekstiä, kaavioita, kokonaisia lauseita tai ranskalaisia viivoja.

Kaikista muistiinpanoista laaditaan koko luokalle jaettava tiivistelmä, jonka avulla voi kerrata suurvalta-ajan yhteiskunnan muutoksia.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Pätevät ohjeet historiallisen esseen kirjoittamiseen

Tiivistettynä:

- valitse aiheeksi mielummin tarkkaan rajattu kuin liian laaja aihe (keskiajan suomi on huono aihe, keskiajan uskonto on myös liian laaja, naisen asema keskiajan kirkossa on parempi, keskiajan naispyhimykset naisten roolimalleina oikein hyvä)

- analysoi, älä kuvaile liikaa - myös otsikko voi olla mielummin tutkimuskysymys kuin vain pelkkä aihe (suurvalta-ajan loppu---> miksi ruotsin suurvalta romahti? suomen talonpojat-> miten talonpoikien asema muuttui? suomen autonomia-> miksi venäjän keisari antoi autonomian? ruotsin kuninkaat -> miten ruotsin kuninkaiden valta muuttui keskiajasta uuteen aikaan? )

- käytä jotain muuta lähdettä kirjan lisäksi (riittää että listaat lähteet lopussa)


Esseevastauksen laatiminen

Kirjoittamisprosessi kannattaa aloittaa perehtymällä aiheeseen ja kokoamalla lähdeaineistoa. Kurssin oppikirjaan perehtymällä selvität yleensä kätevimmin aiheeseen liittyvät käsitteet, keskeiset ongelmat ja luot viitekehyksen eli liität asian laajempiin yhteyksiin. Kokonaiskäsityksen luominen aiheesta on välttämätöntä, jotta onnistut tekemään onnistuneen tehtävänrajauksen ja selkeän jäsentelyn. Tehtävän otsikko (= kysymys) antaa viitteen siitä, miten aihepiiri on syytä rajata vastauksessa. Kysymys antaa myös vihjeen siitä, mikä tehtävässä on oleellista. Ennen kirjoittamista ja kirjoittamisen aikana on siis syytä pohtia huolellisesti kysymystä. Prosessikirjoittamisen periaatteiden mukaan kysymykseen on syytä palata uudelleen ja uudelleen kirjoittamisen edetessä. Sinun kannattaa hyödyntää aineenopettajaa jo esseenkirjoittamisen alkuvaiheessa ja pyytää häntä kommentoimaan vastausluonnostasi.

Varsinaisen tekstin muokkaaminen on usein pitkä prosessi, jossa lopullinen teksti muotoutuu vähitellen poistojen, täydennysten, tarkennusten ja lisäysten kautta. Koko ajan pitää pyrkiä kuitenkin siihen, että essee etenee johdonmukaisesti, vaikka käyttäisitkin useita eri lähteitä. Käsiteltävän aiheen ydinkohdat tulee nostaa esiin. Hyväksi koettuja tapoja ovat esimerkiksi yhteenvetokappale esseen lopussa, jossa ydinkohdat nostetaan esiin, tai selkeän jäsentelyn tekeminen alaotsikoita käyttämällä. Samalla kun alaotsikoiden käyttäminen nostaa keskeisiä asioita otsikkotasolle, joudut miettimään esseevastaustesi eri osien yhteenkuuluvuutta, päällekkäisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Älä jäljennä suoraan lähdeteosten tekstiä, vaan kerro asiat omin sanoin. Määrittele käyttämäsi käsitteet, jotta osoitat ymmärtäväsi ne. Jos käytät suoraa lainausta lähdeteoksesta, tulee sinun erottaa se selkeästi muusta tekstistä esimerkiksi lainausmerkeillä. Käytännön esimerkein voit osoittaa, että olet ymmärtänyt aihepiirin syvällisesti. Jos esimerkit ovat sinun omasta elämänpiiristäsi, niin sitä parempi.

Erinomaisen esseevastauksen tunnusmerkit

 

  • Laajuus ja tehtävänrajaus ovat ohjeiden mukaiset
  • Jäsennelty, selkeä ja asiasisällöltään johdonmukainen kokonaisuus
  • Tehtävän kannalta keskeisimmät asiat nostetaan selkeästi esiin
  • Syitä ja seurauksia tarkastellaan perustellen monista eri näkökulmista
  • Esitetyt väitteet ja mielipiteet perustellaan selkeästi
  • Faktat erotetaan selvästi mielipiteistä
  • Asioiden käsittelytapa ilmentää tietojen ja taitojen itsenäistä hallintaa ja kykyä niiden soveltamiseen ja omakohtaiseen ymmärtämiseen
  • Esitetyt tiedot asetetaan laajempiin asiayhteyksiin eli viitekehykseen
  • Aihepiiriin liittyvät käsitteet hallitaan erinomaisesti ja niitä käytetään, mutta vierasperäiset termit myös aina selitetään
  • Aihepiiriä on lähestytty analyyttisesti ja ongelmakeskeisesti, eikä pelkästään ilmiöitä kuvaillen

 

Esseevastauksen arvoa laskevat

 

  • Selkeät asiavirheet
  • Epäonnistuminen tehtävän rajauksessa
  • Epäselvästi tai epätarkasti ilmaistut ajatukset
  • Vastauksen rakentuminen pelkästään mielipiteiden varaan
  • Tehtävän väärinkäsittäminen tai selvästi epäolennaisten tietojen laaja esittely
  • Lähdeluettelon puuttuminen

© Petri Louhivuori/Nettilukio


(Internetix)
(Creative Commons)

Avointa pohdintaa historian käytöstä ja ihannoinnista (ei tarvitse kirjoittaa)

Historian käyttö nykypäivänä

Kustaa Adolfin kuolinpäivän muistolle vietetään Gustav Adolfsdagenia Ruotsissa ja Suomessa sama päivä on ruotsalaisuuden päivä. Ruotsalaiset hevibändit lainaavat genrelle tuttuun tapaan kappaleidensa aiheita historiallisilta sotapäälliköiltä. Myös muu viihde lainaa usein aineistoa historiasta.

-  Arvioi Kustaa Adolfin vaikutusta aikansa Ruotsille ja sen kansalaisille. Voiko mielestäsi Kustaa Adolfia muistella hyvänä tai huonona hallitsijana?

-  Onko oikein, että historialliset sodat ja kärsimykset muutetaan viihteeksi? 

-  Ovatko jotkut sodat niin kaukaisia ja vanhoja, että niistä voi vapaasti tehdä viihdettä? Mitkä sodat ovat mielestäsi niin lähellä, että niiden käsittelyssä on oltava varovainen? Mieti esimerkkejä maailman tai Suomen historiasta.

Nuijasodan tulkintoja

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Lue oppikirjan sivu 86. Miten kukin tulkinta heijastelee oman aikansa motiiveja?

1800-luvun tulkinta


vuoden 1939 tulkinta


1970-luvun tulkinta

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Välikoe perjantaina 7.9.

Sähköinen välikoe on ensi viikon perjantain tunnilla.

Kokeessa saa olla mukana A3-kokoinen oma lunttilappu.

Koealue on aika ennen uuden ajan alkua, eli kirjan kappaleet 1 ja 2. Kustaa Vaasan aika on osa välikoetta, mutta hänen poikiensa aika ei enää ole.

Yksittäisiä vuosilukuja ei tarvitse päntätä ulkoa. Oleelliset termit ja tapahtumat ovat hyvä osata.

Tehtävä Pähkinäsaaren rajan vaikutuksista

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ilmiöille ei ole koskaan yksittäistä selitystä, ja taitava historiantutkimus osaa myös osoittaa lukuisia vaikuttavia syitä. Yritä osoittaa ja selittää itäisen ja läntisen Suomen eroja:

Geneettisesti


Kulttuurisesti


Maantieteellisesti


Taloudellisesti


Keksitkö muita selittäviä tekijöitä?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Itä- ja länsisuomen erot

Suomen alueelle eivät vaikuttaneet pelkästään ruotsalaiset, vaan myös idästä on saapunut vaikutteita, Nykyinen Itä-Suomi oli pitkään Novgorodin (Venäjän alueen) vaikutuspiirissä. Suomea onkin pidetty idän ja lännen kohtaamispisteenä. Tämä on tarkoittanut Suomen alueista käytäviä rajasotia, mutta toisaalta myös idästä ja lännestä saapuneita kulttuurisia vaikutteita.

Pähkinäsaaren rauha 1323 ja siitä syntynyt Pähkinäsaaren raja eivät ole välttämättä poliittisen historian kannalta kovin merkittäviä, eikä raja ollut juurikaan asuttu eikä vartioitu. Pähkinäsaaren rajanveto kuitenkin jakaa hyvänä nyrkkisääntönä Suomen kahteen osaan, joiden erot näkyvät tänäkin päivänä. 

Tutustu seuraaviin linkkeihin. Voit tutkia myös muita lähteitä.

1.
Idän ja lännen erot näkyvät geeneissä ja kulttuurissa

2.
Itärajan synty
3.
Pähkinäsaaren rauha nenäkkään helsinkiläisen kolumnissa


Ilmiöille ei ole koskaan yksittäistä selitystä, ja taitava historiantutkimus osaa myös osoittaa lukuisia vaikuttavia syitä. 


Tehtävä: Kalmarin unioni luotiin torjumaan Hansaliiton valtaa

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kalmarin unioni luotiin torjumaan Hansaliiton valtaa

Mikä oli Hansaliitto?


Mikä oli Kalmarin unioni?


Millainen oli Ruotsin asema osana Kalmarin unionia?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Suomi keskiajalla

Varhaisella keskiajalla tarkoitan tässä yhteydessä aikaa ennen kuningas KUSTAA VAASAA

Googlaa: vaalikuninkuus, Moran kivet

Miten Ruotsin kuninkaat valittiin varhaisella keskiajalla? Vastaako käsitys ennakkoluulojasi kuninkaan vallasta?

Arvioi kuinka suuri valta Ruotsin kuninkaalla oli keskiajan alussa?

Tiedonhankinta ja -perustelutehtävä

Ota selvää rautakautisesta Suomen alueesta ja etsi mahdollisimman paljon tietoa jolla kumoat seuraavat väärinkäsitykset ja yksinkertaistukset:

Raudan käsittely keksittiin noin 2000 eea, joka tietenkin aloitti rautakauden.

Esihistoriallisen Suomen alueen ihmisistä ei ole jäänyt jälkeen mitään kirjoitettuja lähteitä. Esihistoriallisten ihmisten ajatukset ja sielunelämä ovat siis täysiä mysteerejä. Heidän kulttuurinsa ja henkinen elämänsä on voinut olla melken millaista tahansa.

Rautakautisesta Suomesta on löytynyt roomalaisia kolikoita. Rautakautiset suomalaiset tekivät ryöstö- ja kaupparetkiä Rooman valtakuntaan.

Rautakautiset suomalaiset olivat muiden pohjoismaalaisten tapaan viikinkejä.

Ruotsin tekemien ristiretkien myötä kristinusko saapui ensmmäistä kertaa Suomeen. 

Ruotsin onnistunut sotaretki johti siihen, että kartalla oleva Suomen valtion muotoinen alue muutti värinsä pakananharmaasta katolilaiskristitynpunaiseksi.




Kurssin arviointi

Arviointityövälinettä ei voi käyttää tässä sijainnissa. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä info@peda.net.