Liikunnan opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 8

Liikunnan tavoitteet vuosiluokalla 8

Fyysinen toimintakyky

T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. Oppilaalla on mahdollisuus tehdä oman taitotasonsa ja kuntotasonsa mukaisia harjoituksia.


T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja. Havaintomotoriikan harjoittelussa käytetään luovalla tavalla erilaisia välineitä. Tarjotaan monipuolisia ärsykkeitä.

T3 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.


Sosiaalinen toimintakyky

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen. Korostetaan hyvää yhteishenkeä ja tekemisen meininkiä.


T9
ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä ottamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista.



Psyykkinen toimintakyky

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja. Oppilas ymmärtää murrosiän tuomat erityispiirteet liikkumiseen, esimerkiksi suorituskykyyn ja puhtaudesta huolehtimiseen.

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä.

Liikunnan sisällöt vuosiluokalla 8

Liikunnan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 7

S1 Fyysinen toimintakyky:

Sovelletaan kaikkia S1 sisältöalueita paikkakunnan mahdollisuuksia hyödyntäen ja vuodenajat huomioiden. Tehokkuus liikkumisessa otetaan huomioon niin, että jokaiseen tuntiin sisältyy fyysisiä ominaisuuksia kehittäviä osioita.

S2 Sosiaalinen toimintakyky:


Korostetaan reilua peliä ja toisten oppilaiden suorituksen hyväksymistä ja kannustamista. Lisäksi edistetään oppilaan myönteistä toimintaa kenen tahansa toisen oppilaan kanssa.

Kiusaamista ei hyväksytä.


S3 Psyykkinen toimintakyky:

Sovelletaan valtakunnallisen OPS:n perusteita.

Liikunnan arviointi vuosiluokalla 8

Oppimisen arvioinnissa noudatetaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita.

Palaute ja arviointi on aina luonteeltaan oppilaan oppimista ohjaavaa, kannustavaa, kehittävää, tukevaa. Palaute ja arvointi kohdistuvat oppilaan oppimiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen monipuolisella tavalla.

Palautteen ja arvioinnin tavoitteena on edistää oppimista realistisella tavalla ja siinä näkyy oppilaan suoriutuminen suhteessa tavoitteisiin.

Opintojen aikainen arviointi tapahtuu mm. jatkuvan havainnoinnin, itsearvioinnin ja jatkuvan näytön perusteella.

Päättöarviointi annetaan yhdeksännen luokan keväällä päättötodistuksen yhteydessä.


-Numeroarviointi 7-9 -luokkalaisille.
-Fyysisten kunto-ominaisuuksien taso ei ole arvioinnin peruste
- Arviointi perustuu liikunnan harrastuneisuuteen (= asenne ja aktiivisuus) koulussa
- MOVE-testi 8. luokalla, mutta mittausten tuloksia ei käytetä arvioinnin perusteena. (www.Edu.fi/move)