Lyhyt valinnaisaine z (2 vuosiviikkotuntia kahdeksannella luokalla)

Syventävä englanti (zEN)

Soveltuu englannista kiinnostuneille (edistynyt taso)

Tavoitteet : Englannin hyvä hallinta on edellytys monilla aloilla. Arviolta 750 miljoonaa ihmistä puhuu englantia vieraana kielenä ja vajaat 400 miljoonaa puhuu englantia äidinkielenään. Hyvä englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito on valttikortti, josta on hyötyä mm. työelämässä sekä kulttuurin ja matkailun saralla globaalisessa maailmassa.Tavoitteena on 
  • harjoitella ja sujuvoittaa suullista englannin taitoa
  • laajentaa sanastoa yleisestä erityiseen
  • syventää kielen rakenteiden hallintaa
  • harjaannuttaa kuullun ymmärtämisen taitoja
  • vahvistaa rohkeutta puhua englantia
  • innostua
  • hoitaa omalle vastuulle annettavat tehtävät mahdollisimman itsenäisesti
Sisällöt:Osaamis- ja taitokartoituksen jälkeen sisällöt (ja tavoitteet) suunnitellaan kurssin alussa oppilaiden omista lähtökohdista ja oppilaiden toiveita otetaan huomioon. Oppilaat myös tuottavat itse omiin mielenkiinnon kohteisiinsa liittyvää sisältöä internetin avustuksella. Materiaalista nousseita sanasto- ja rakennesisältöjä harjoitellaan opettajajohtoisesti.

Oppituntien kulku:Oppitunneilla puhutaan englantia, pelataan, tehdään kuunteluharjoituksia, kirjoitetaan pieniä tekstejä, tehdään 1-2 omaa sisällöllistä esitystä/ materiaalia. 

Oma sisällön tuottaminen syksyllä: Etsi englanninkielistä materiaalia esitettäväksi oppitunnilla valitsemastasi aiheesta: videoita, elokuvia, mediasisältöä. Laadi esitys: suullinen esitys, tietovisa, Kahoot, sanastoharjoitus, peli tai yhdistelmiä näistä kaikista. Vain mielikuvitus on rajana. Käytämme löytämääsi ja luomaasi materiaalia oppitunnin pohjana. Jokaiselle oppilaalle jaetaan oma vuoro / vuoroja oman sisällön tuottamiseen.

Materiaali:Materiaalin saamme internetistä, mediasta, filmeistä, kirjoista. Rakenteita ja sanastoja harjoittelemme perinteisten monisteiden ja tehtävien muodossa säännöllisesti.

Arviointi: Numeroarviointi.

Arviontikriteerit: Tunneilla tehtävien, arvioitavien tehtävien lisäksi arvosana muodostuu pääosin oppituntien aikana annettavien suullisten osaamisnäyttöjen ja tekemisesi perusteella. Arviointi kohdistuu myös siihen, miten hyvin suoriudut omista sisältöosuuksista ja tuntitehtävistä

Englannin ja ruotsin tukikurssi (zIR)

Tavoitteena on 

  • harjoitella ja sujuvoittaa suullista taitoa
  • laajentaa sanastoa
  • kerrata kielen rakenteita
  • harjaannuttaa kuullun ymmärtämisen taitoja
  • paikata oppimisaukkoja
  • vahvistaa kykyä tuottaa lauseita / pieniä viestejä englanniksi

Sisällöt: Kertaamme 6.-7.luokan englannin ja ruotsin sisältöjä. Harjoittelemme yhdessä, ohjatusti 8.luokan sisältöjä.

Arviointikriteerit: Numeroarviointi. Tunneilla osoitettu osaamisnäyttö, tehtäviin osallistumisen aktiivisuus, tuntien aikana suoritettavat, arvioitavat tuntitehtävät ja -testit. Ei isoja kokeita, ei läksyä.

Historian käännekohtia (zHI)

Kurssilla käsitellään dramaattisia historian tapahtumia, merkittäviä historian henkilöitä, selvittämättömiä murhia ja tärkeitä yhteiskunnallisia muutoksia. Oppilaat tekevät omia tutkielmia haluamistaan historiallisista aiheista tai henkilöistä PowerPoint-esitysten tai esseiden muodossa. Työn tuotokset esitellään muille kurssilaisille.

Tavoitteena on kehittää oppilaiden historiatietoisuutta ja kulttuurien tuntemusta, sekä harjoitella asiatekstin kirjoittamista - perustelemista ja kyseenalaistamista. Oppilaat harjoittelevat tiedonhakua, lähteiden luotettavuuden arviointia, ihmisten toiminnan motiivien pohdiskelua ja historiatiedon tuottamista.

Hygieniapassi (zKOHYG)

Vuoden kestävässä kotitalouden valinnaisaineessa opiskellaan elintarvikehygieniaa ja tehdään käytännön ruoanvalmistus- ja leivontatehtäviä, jotka tukevat hygieniaosaamista Ruokaviraston virallista hygieniaosaamistestiä varten, jonka hyväksytysti suorittamisesta saa Hygieniapassikortin. Testin suoritetaan kouluajan ulkopuolella yhteisesti sovittuna aikana. Testin hinta on 35 e.


Hygieniapassin hankkiminen tuo monelle nuorelle lisäedun hakiessaan ensimmäistä kesätyöpaikkaa. Lisäksi hänen ymmärryksensä lisääntyy elintarvikkeiden hygieenisestä käsittelystä ja käytöstä. 

Kurssi arvioidaan numeroarviointina. 


Kokeellista kemiaa 8.luokan lyhyt valinnaiskurssi (zKETU)

Kurssin tavoitteena on 7. ja 8.luokan kemian oppimäärän syventäminen erilaisten tutkimusten avulla. Oppiminen tapahtuu pääasiassa omien tutkimusten ja havaintojen pohjalta. Opitaan käyttämään kemian erilaisia työvälineitä ja työtapoja sekä havainnoimaan eri vaiheiden ja tulosten yhteyttä toisiinsa. Harjoitellaan muistiinpanojen ja työselostusten tekemistä.

Kurssilla työskennellään pääasiassa kemian laboratoriossa.

Kurssin arvioinnin perustana on oppilaan tuntiaktiivisuus, sekä oppilaan taito suunnitella, toteuttaa sekä raportoida annetut tehtävät. Kurssi arvioidaan numeerisesti.

Ilmaisutaito (zAIIl)

Tavoitteet: Tutustumista draaman ilmaisukeinoihin, ryhmässä toimimisen taitojen harjoittelemista, tarjotaan mahdollisuuksia osallisuuden kokemuksiin, rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan itseään sekä yksin että ryhmän jäsenenä. (L1, L2, L3,L4, L5, L6, L7) 

 

Sisältö: Ilmaisutaidon tunneilla mm. tehdään erilaisia ilmaisuharjoituksia esim. improvisoiden. Kurssilla valmistetaan pieniä esityksiä, tutustutaan mimiikkaan, vaikuttamisen keinoihin, puheviestintään, vahvistetaan vuorovaikutustaitoja, rohkaistaan itsensä monipuoliseen ilmaisuun sekä ohjataan tunnetaitojen harjoitteluun.

Muotoilumatka (Käsityö ja kuvataide) (zKUMuoto)

Yhteistyökurssilla yhdistellään kuvataiteen ja tekstiilityön työtapoja sekä syvennetään muotoiluoppimista. Kurssin alussa tutustutaan ajankohtaiseen näyttelyyn tai design-ilmiöön, jonka pohjalta suunnitellaan oma kuva-aihe. Kurssilla opit serigrafian työtapoja esimerkiksi valottamaan seulan sekä siirtämään omat ideasi kankaiksi ja valmiiksi tuotteiksi valmistaen itse suunniteltuja sisustus- ja vaatetustuotteita sekä asusteita oman mielenkiinnon mukaan. Kurssilla tutustutaan mainontaan, tuotekuvaukseen ja graafiseen suunnitteluun esimerkiksi julisteita työstämällä. Kurssilla opitaan kaikki tuotemuotoilun vaiheet suunnittelusta, toteutukseen ja idean markkinointiin.

Avoin ateljee (kuvataiteen projektikurssi) (zKuAteljee)

Mitkä asiat sinua kiinnostavat kuvataiteessa? Avoin ateljee -projektikurssilla pääset työskentelemään omien aiheidesi ja itsellesi mieluisien menetelmien parissa, samalla syventäen omaa henkilökohtaista suhdettasi kuvataiteeseen. Voit myös toimia kurssilla yhdessä sovittujen teemojen, tehtävien ja menetelmien parissa. Tärkeintä on, että olet itse kiinnostunut ja valmis työskentelemään aktiivisesti ja päämäärätietoisesti. 

Käsityö (tekninen) (zTN)

Teknisessä käsityössä syvennytään puukäsitöiden erilaisiin tekniikoihin ja käsitteisiin. Kurssi sopii erinomaisesti sellaisille oppilaille, joilla on selvä visio/idea mitä haluaa työstää puusta. Työhön voidaan liittää myös elektroniikkaa mahdollisuuksien mukaan. 

Käsityö (tekstiili) (zTS)

Tällä kurssilla syvennetään käsityötaitoa jossakin jo aiemmin opetellussa tekniikassa tai työtavassa ja / tai opetellaan jotain uutta mitä ei aiemmin olla tehty. Panostetaan monipuoliseen materiaalien ja työtapojen käyttöön, turvalliseen työskentelyyn ja työn viimeistelyyn. Dokumentoidaan työskentelyn vaiheet.

Musiikki (zMU)

Kurssi vastaa sisällöltään musiikin pitkää valinnaista, mutta on kestoltaan ja ohjelmistoltaan suppeampi. Tavoitteena on kehittää omia soitto- ja laulutaitoja sekä löytää itsestä uusia mahdollisuuksia ilmaista itseään musiikin kautta. Kurssi esiintyy halutessaan koulun tilaisuuksissa.

Animaatio-ja videotyöpaja (zAni)

Kurssilla tehdään erilaisia sovelluksia ja tekniikoita hyödyntämällä pieniä animaatioita ja videoita. Kurssilla opitaan hyödyntämään kuvanmuokkausohjelmaa, tutustutaan erilaisiin animaatio-, tarinankerronta- ja videosovelluksiin sekä opitaan animaatio- ja lyhytelokuvien valmistusprosessia ideasta käsikirjoituksen kautta valmiiseen elokuvaan.

Ohjelmoinnin syventävä kurssi (zOh)

Opetellaan ohjelmointia ja vahvistetaan jo opittuja ohjelmointitaitoja niin graafisissa kuin tekstipohjaisissa ohjelmointialuistoissa. Tehdään pieniä ohjelmia ja projekteja oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan laajentaen.

Ohjelmoinnin harjoitteluun voidaan yhdistää myös pienimuotoista robotiikkaa ja muita asiaan kuuluvia sisältöjä sekä ajankohtaisesti tärkeitä teemoja.

Ei pitkän ohjelmoinnin ja robotiikan kurssin valinneille.

Rahataidot (zRaha)

Hallitse rahojasi.

Kurssilla opetellaan käytännön rahataitoja. Harjoitellaan henkilökohtaisen budjetin tekemistä, opitaan tunnistamaan huijausyrityksiä jne. Lisäksi kurssilla harjoitellaan osakesijoittamisen perusteita. Kurssista on hyötyä yhteiskuntaopissa.
Mikäli olet valinnut Yrittäjyyskasvatuksen(wYKA) älä valitse tätä kurssia.

Kehonhallintaa ja kehotietoisuus (zLHYVIN)

Tavoiteet:
Tutustutaan oppilaiden omista lähtökohdista kehon hallintaan, kehonhuoltoon ja kehoilmaisuun musiikin avulla sekä vahvistetaan omaa kehoa ja kehitetään motorisia perustaitoja.
 

Sisältö:
Vahvistetaan ja huolletaan omaa kehoa muun muassa kehoilmaisun, rytmiikan, tanssin, ryhmäliikunnan, kuntopalloilun, voiman, kehonhallinnan, liikkuvuusharjoitteiden ja kehonhuollon avulla. Harjoitukset tehdään jokaisen omalla tasolla. Oppilaiden toiveet huomioidaan kurssin sisältöjä suunniteltaessa.
 

Arviointi:
Arvioinnissa korostuu oma aktiivisuus, yrittäminen ja sinnikkyys. Huomioidaan itsenäinen työskentely ja toimiminen ryhmässä, vastuun ottaminen toiminnasta ja siinä onnistuminen.

EXTRALIIKUNTA (zLEXTRA)

Tutustumme moniin liikuntalajeihin. Tavoitteena on saada lisää liikuntaa päivään nopeasti ja tehokkaasti. Lajeina voivat olla esimerkiksi:

  • futsal
  • keilailu
  • kamppailulajit
  • luonnollinen liikunta
  • sirkustelu
  • kuntosali
  • kahvakuulailu



RETKEILYÄ, SUUNNISTUSTA JA MAASTOPYÖRÄILYÄ (zLRetki)

 RETKEILY

Tavoitteet:
Tuntien tavoitteena on tehdä retkiä Hyvinkään eri maastoihin kävellen ja pyöräillen sekä lisätä erä- ja retkitaitoja ja -tietoja.

Sisältö:
Tunneilla retkeillään kävellen ja pyörällä sekä harjoitellaan erilaisia retki- ja erätaitoja (muun muassa kartan lukua, ensiaputaitoja ja asianmukaista varustautumista). Tunneilla tehdään myös pidempiä retkiä, jotka toteutetaan arki-iltapäivän ja illan aikana.

Arviointi:
Arviointi perustuu aktiiviseen osallistumiseen tuntisisällön mukaisiin tehtäviin, asianmukaiseen varustukseen sekä retkillä mukana oloon.


PALLOILU (zLPallo)

 Tutustutaan syvemmin eri pallo- ja joukkuepeleihin sekä niiden tekniikoihin ja taktiikoihin. Edistää oppilaiden fyysistä kuntoa ja arkista jaksamista pallopelien avulla.



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä