Muut valinnaisaineet w (2 vvt kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla)

Pitkä valinnainen kahdeksatta ja yhdeksättä luokkaa varten

Tästä oppilas valitsee yhden valinnaisaineen kahdeksatta ja yhdeksättä luokkaa varten. Oppiaineilla on omat arviontikriteerit ja ne näkyvät todistuksessa erillisellä arvosanalla. Pitkä valinnaisaine arviodaan numerolla.

Mikäli oppilas opiskelee A2-englantia (pitkän Saksan lukijat), hän ei voi valita tästä. Poikkeuksena B2-kieli.

Ajankohtaiset asiat ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen (wYH)

Haluatko tietää, mitä maailmassa tapahtuu ja miten voit itse vaikuttaa asioihin? Haluatko menestyä historian ja yhteiskuntaopin opinnoissa peruskoulussa ja tulevaisuuudessa lukio-opinnoissa.

Kurssilla seurataan uutisia, niin Suomessa kuin maailmalla, keskustellaan ajankohtaisista aiheista, suunnitellaan omia vaikuttamisprojekteja ja harjoitellaan esimerkiksi kirjeiden kirjoittamista päättäjille. Seurannan kohteina ovat esimerkiksi talous-, rikos-, ympäristö- ja poliittiseen päätöksentekoon liittyvät asiat.

Kurssi sopii sinulle, joka olet kiinnostunut yhteiskunnasta, haluat kehittää omia mielipiteitäsi ja vaikuttaa maailmaan. 

Kurssin arviointi perustuu aktiivisuuteen ja työskentelyyn.

B2-kieli: Ranska(wRAB2), saksa(wSAB2), venäjä(wVEB2) ja espanja(wESB2)

Kiinnostavatko sinua vieraat kielet ja kulttuurit? Haluatko oppia saksaa, joka on englannin ja ruotsin sukukieli, tai ranskaa, jonka sukulaisia puolestaanovat espanja ja italia ja jota puhuu puoli AfrikkaaKenties espanja, joka on valttia Väli- ja Etelä-Amerikassa vai kiinnostaako sinua venäjän kieli, joka on erittäin tärkeä suomen turismille ja kaupalle 

Espanja on maailmassa n. 470 miljoonan ihmisen äidinkieli. Vaikka Euroopassa espanjankielisiä maita on vain yksi, on espanja virallinen kieli lähes koko latinalaisessa Amerikassa. Espanja on suomalaisille tuttu turismimaa ja monet suomalaiset ovatkin asettuneet asumaan Espanjaan.  

Ranskaa puhuu äidinkielenään noin 220 miljoonaa ihmistä, pääosin Afrikan maissa. Euroopassa ranskankielisiä on vajaat 80 miljoonaa.  Ranskan kieli on perinteisesti diplomatian, muodin ja gastronomian kieli. Hyvä ranskan kielen taito voi olla valtti myöhemmissä opinnoissa tai työmarkkinoilla, sillä uusimpien arvioiden mukaan ranska on lähinnä Afrikan voimakkaan kehittymisen vuoksi maailman puhutuimpia kieliä jo 2050-luvulla.  

Saksan kieltä puhuu maailmassa lähes 100 miljoonaa ihmistä äidinkielenään. Se on Euroopan puhutuin kieli ja hyödyllinen käyttökieli monissa Keski-ja Itä-Euroopan maissa. Saksa on myös yksi maailman suurimmista talousmahdeista, minkä takia saksa onkin kysytty kieli työelämässä. Myös palveluammateissa saksan kielen taidosta on hyötyä, sillä Suomessa vierailee vuosittain paljon saksalaisia turisteja.  

Venäjää puhuu arviolta 275 miljoonaa ihmistä, joista äidinkielenään noin 165 miljoonaa. Venäjä on yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. 

Espanjan, ranskan, saksan, ja venäjän tunneilla harjoitellaan jokapäiväisen elämän puhetilanteita: esittäytymistä, tervehdyksiä, pyyntöjen ja kysymysten esittämistä sekä omien kokemusten ja mielipiteiden ilmaisua. Tunnit pidetään Pohjoispuiston, Härkävehmaan ja Tapainlinnan oppilaiden yhteisryhminä Hyvinkään yhteiskoulun lukion tiloissa. B2-kielet arvioidaan numeroarvosanalla. B2-kieli antaa kelpoisuuden opintojen jatkamiseen lukiossa.

 

Kansainvälisyyskurssi (wIC)

Tavoitteet: 

Kurssin tavoitteena on pohtia kansainvälisyyttä useista eri näkökulmista mm. perehtymällä tapakulttuureihin, jokapäiväiseen elämään ja yhteiskuntaan. Lisäksi teemoina ovat etiikka, kansainvälinen vastuu ja auttaminen sekä suvaitsevaisuus ja tietoisuus kansainvälisyydestä. Kurssilla korostuvat kulttuurisen osaamisen, vuorovaikutuksen ja ilmaisun näkökulmat. Lisäksi aiheiden käsittelyn kantavia teemoja ovat osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen yli kansallisten rajojen. 

Sisällöt: 

Kurssilla tavataan vierailijoita eri organisaatioista ja kulttuureista sekä toteutetaan vierailukäyntejä mahdollisuuksien mukaan. Suunnitellaan ja valmistetaan joitakin kansainvälisen keittiön kokonaisuuksia. Kurssilla toteutetaan erilaisia projekteja, tehdään multimediaesityksiä ja pidetään yhteyttä mahdollisiin ystävyyskoulujen oppilaisiin. Yhteydenpito ja projektityöt tehdään osittain englannin kielellä. 

Koulumme osallistuu Erasmus-hankeeseen DECI Discover European Culturalk Identity -hankkeeseen, jossa on mukana kouluja ja yhteisöjä Ranskan Reunion islandilta, Pohjois-Makedoniasta, Portugalin Azoreilta ja Italiasta. Projekti on osa kansainvälisyyskurssia, jolloin osa oppilaista saattaa päästä vierailemaan EU-rahotteisesti yhteistyökumppaneiden luona. Lisäksi hankkeen aikana koulussamme saattaa käydä muiden maiden vierailijoita, joiden isäntäperheinä kansainvälisyyskurssilaiset toimivat. 

Arviointi: 

Numeroarviointi. Perustana ovat osallistuminen opetukseen ja lisäksi kurssin aikana suoritetut projektitehtävät, aktiivisuus, tieto- ja viestintätekniikkataidot, esiintymistaidot, ryhmä- ja yhteistyötaidot sekä työskentelytaidot. 

Matematiikan valinnaiskurssi (wMAT)

Kurssi on tarkoitettu kaikille matematiikasta kiinnostuneille oppilaille, joilla on mielenkiintoa opiskella matematiikkaa enemmän kuin mitä opetussuunnitelmassa vaaditaan. Kyseessä ei ole matematiikan tukiopetuskurssi, vaan uusia asioita tulee lähes koko ajan. 

Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla.

8.luokka

  • edellisen vuosiluokan keskeisten asioiden kertaus ja syventäminen
  • geometria, geometrinen piirtäminen
  • ongelmanratkaisu ja pelit
  • polynomilaskentaa, muistikaavat

9.luokka

  • edellisen vuosiluokan keskeisten asioiden kertaus
  • toisen asteen yhtälön ja epäyhtälön ratkaiseminen
  • trigonometria
  • verotus

Kurssilla otetaan huomioon, myös oppilaiden omat kiinnostuksen kohteet matematiikassa.

Tietotekniikka (wAT)

Tietotekniikassa opitaan uusia taitoja sekä syvennetään aikaisemmin opittuja. Tavoitteena on antaa hyvät valmiudet tietotekniikan hyödyntämiseen niin opiskelussa kuin arkipäiväisten asioiden hoitamisessa. Tietotekniikasssa opitaan käyttämään erilaisia laitteita ja valitsemaan oikean väline ja sovellus käyttötarkoituksen mukaan. Oppimista voidaan yhdistää esim. muiden oppinaineiden projektitehtävien tekemiseen.

Keskeisiä sisältöjä: koulun laitteet ja oppimisympäristöt, mediataidot (kuva, ääni, video, some, blogit, vlogit) , tekoäly, tekijänoikeus- ja tietoturvallisuus.

Työskentely perustuu tekemällä oppimiseen ja työskentely kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Töitä tehdään sekä itsenäisesti että ryhmässä harjoitusten ja projektien parissa.

Ohjelmointi ja robotiikka (wOhrobo)

Ohjelmoinnin ja robotiikan valinnaisessa perehdytään ohjelmointiin, erilaisiin ohjelmointikieliin ja vahvistetaan olemassa olevia ohjelmointitaitoja ja tutustutaan, mitä kaikkea ohjelmoimalla voi saada aikaiseksi. Ohjelmoimalla pyritään saamaan aikaan toimivia ohjelmia sekä esim. tutustaan kotisivujen ohjauskieleen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin yksilöidä ja muokata omia kotisivuja.

Ohjelmoinnin lisäksi tutustutaan robotiikkaan, robotteihin ja niiden ohjaamiseen ja niiden kanssa työskentelyyn. Lisäksi tutustutaan teemoihin (esim. virtuaalitodellisuus, tekoäly), jotka liittyvät kiinteästi ohjelmointiin ja robotiikkaan.


Keskeisiä sisältöjä: erilaiset ohjelmointikielet (käyttötarkoituksen mukaan), robottien ohjaaminen ja rakentelu.

Työskentely perustuu tekemällä oppimiseen ja työskentely kehittää luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Töitä tehdään sekä itsenäisesti että ryhmässä harjoitusten ja projektien parissa.

Yrittäjyyskasvatus (wYKA)

Miten kesätienestit pannaan poikimaan? Miten opit tunnistamaan omat vahvuutesi ja tuomaan ne esille? Miten mainio liikeidea saadaan näkyville ja jalostetaan kaupalliseksi tuotteeksi?

Yrittäjyyskasvatuksen kurssilla perehdytään talouteen ja sijoittamiseen ja tutustutaan siihen, miten rahaa voidaan sijoittaa ja millaisia mahdollisuuksia ja riskejä siinä täytyy huomioida. Pohditaan mikä merkitys yritystoiminnalla ja pörssiyhtiöillä on yhteiskunnassa. Perehdytään omien vahvuuksien tunnistamiseen, niiden hyödyntämiseen ja esilletuomiseen. Mietitään, miten yrittämisen mahdollisuuksia havainnoidaan ja miten niihin voidaan tarttua. Tutustutaan markkinointiin ja saadaan peruskäsitys kaupallistamisesta ja siihen liittyvistä osatekijöistä.

Urheiluvalmennus (wLIUV)

Tavoite: Tarjota aktiivisesti liikuntaa harrastaville oppilaille mahdollisuus harjoittaa tavoitteellisempaa urheilua kouluajalla ja saada siitä hyö-
tyä oman lajinsa valmennukseen.

Sisältö: Eri fyysisten ominaisuuksien (nopeus, voima, kestävyys, liikkuvuus) harjoittelua tuttujen koululiikuntalajien sekä erikoisharjoitteiden
avulla. Tutustuminen henkisen valmennukseen ja fyysisen testaukseen. Mahdollisia vierailuja lajiliittoihin, urheilustadioneille, valmennuskeskuk-
siin jne. Tutustuminen huippu-urheilijoiden ja valmentajien työskentelyyn.

Kurssille osallistujien määrää voidaan tarvittaessa rajata haastattelun perusteella.
 
 

Liikunnan lajikokeilu (wLTSPORTTI)

Tutustumme moniin liikuntalajeihin. Tavoitteena on saada lisää liikuntaa päivään nopeasti ja tehokkaasti. Lajeina voivat olla esimerkiksi:

  • futsal
  • keilailu
  • kamppailulajit
  • luonnollinen liikunta
  • sirkustelu
  • kuntosali
  • kahvakuulailu

Kesytä pallo! (wLP)

tavoitteet: Oppilas syventää ja kehittää monipuolisesti liikunnan ja palloilun motorisia ja sosiaalisia tietoja ja taitoja. Kurssilla pyritään edistämään aktiivista elämäntapaa saaden valmiuksia omaehtoiseen liikunnan harrastamiseen. Oppilas oppii ymmärtämään oman toiminnan vaikutuksen itseen ja koko ryhmään. 

sisällöt: Palloilukurssilla hyödynnetään koulun ja sen lähiympäristön liikuntapaikkoja ja -mahdollisuuksia eri vuodenajat huomioon ottaen. Kerrataan peruspelitaitoja tuttujen, sovellettujen sekä uusien pelien/ lajien kautta. Syvennetään osaamista harjoitellen mm. suunnanmuutosta, sijoittumista, rooleja, päätöksentekoa, yhteispeliä, pistelaskua ja tuomarointia. Oppilasta ohjataan vastuullisuuteen, reiluun peliin ja hyviin tapoihin. Oppilaiden toiveita huomioidaan tuntien sisällöistä.

Mahdollisia lajeja ovat: koripallo, tennis, padel, pickle ball, pingis, sulkapallo, ultimate, jalkapallo, golf, korf-pallo, lippupallo, maahockey, vesipallo, lentopallo, salibandy, käsipallo, jääkiekko, ringette, kaukalopallo, pesäpallo, softball, kin ball.

arviointi: Oppilaita arvioitaessa huomioidaan oppilaiden aktiivisuus, ohjeiden noudattaminen ja ryhmässä toimiminen. Oppilaat suorittavat itsearviointia omasta aktiivisuudestaan.

Käsityö (Tekninen) (wTN)

Teknisen työn osa-alueita ovat muotoilu, teknologiakasvatus, puutyö sekä metallityö. Puutyössä opitaan käyttämään puutyökoneita, tuntemaan puulajien ominaisuuksia ja pintakäsittelyä sekä tietämään puumateriaalin monet käyttömahdollisuudet. Valmistetaan erilaisia käyttäesineitä puusta ja harjoitellaan muotoilun jaloa taitoa. Metallityössä opitaan käyttämään työstökoneita, liittämään ja muotoilemaan metalleja. Opetellaan tuntemaan niiden ominaisuuksia, käyttämään metallityökaluja sekä perehtymään työpiirustuksiin. Työvalineitä opetellaan huoltamaan ja erilaisia työkalua opetellaan käyttämään turvallisesti. Tekninen työ on pääasiassa käytännön työskentelyä sisältäen runsaasti koneiden ja laitteiden käyttöä. Perustaitojen saavuttamisen jälkeen on mahdollisuus luovaan työhön.
Omaa oppimista ja työskentelyä arvioidaan osana oppimisprosessia. Opetellaan tekemään omista projekteista raporttia. Harjoitellaan 3D mallinnuksen perusteita ja tehdään pieniä töitä 3D tulostimella. Harjoitellaan laserleikkurin käyttöä, jota hyödynnetään omassa esineessä.

Käsityö (tekstiilityö) (wTS)

Tekstiilikäsityössä kahdeksannella luokalla valmistetaan vaatteita ja asusteita omien ideoiden pohjalta sekä toteutetaan jokin lankatyö. 

Yhdeksännellä luokalla tututustaan sisustukseen ja syvennetään käsityötaitoa oman kiinnostuksen pohjalta. Keväällä valmistetaan päättötyö, josta pidetään myös oppimispäiväkirjaa. 

Valinnaiskurssilla laajennetaan aiempaa tietämystä materiaaleista, tekniikoista ja työvälineistä sekä niiden taloudellisesta ja turvallisesta käytöstä.  

Kurssilla valmistetaan omien suunnitelmien mukaisia töitä yhteisen aihepiirin mukaan. Aihepiirin suunnittelun lähtökohtana voi olla esim. tarve tai ongelma, johon etsitään ratkaisua tai ajankohtainen idea tai käsityötekniikka. Aihepiirin sisällä oppilas asettaa itselleen työskentelyn tavoitteita ja valitsee itseään kiinnostavat tekniikat ja materiaalit tarjotuista vaihtoehdoista. 

Musiikki (wMU)

Musiikin kurssilla pääpaino pyritään pitämään soittamisessa ja laulamisessa unohtamatta kuitenkaan muita monipuolisia työtapoja. Kaikki opiskelevat tavallisimpien bändisoitinten perusteet niin että kykenevät osallistumaan yhteismusisointiin. Oppilaan on mahdollista valita joko yksi soitin johon perehtyy syvemmin (esim. kitara, basso, rummut, koskettimet), tai sitten useampia soittimia valintansa mukaan, tai hän voi musisoinnissaan keskittyä pää-asiassa laulamiseen kuitenkin niin että kykenee tarvittaessa myös osallistumaan musisointiin soittamalla. Kurssilla perehdytään musiikkiin laidasta laitaan monipuolisesti. Koska soittamisen oppiminen vaatii kärsivällisyyttä, lähtökohtana on oppilaan oma kiinnostus musiikin tekemistä kohtaan sekä halu toimia rakentavasti musiikillisen ryhmän jäsenenä.


Kuvataide (wKU)

Kuvataide on oppiaine, joka kehittää oppilaan valmiuksia ilmaista itseään ja ajatuksiaan monipuolisesti taiteen keinoin. Taiteelle ominainen työskentely harjaannuttaa oppilaan luovaa ajattelua, kuvataiteen keskeisimpien materiaalien ja tekniikoiden hallintaa, visuaalista lukutaitoa sekä tutkivan oppimisen taitoja.

Kuvataideopetuksen tavoitteena on syventää oppilaan omaa kuvallista ilmaisua sekä omakohtaista suhdetta kuvataiteeseen ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin. Kuvataiteen opiskelu perustuu harjoitustöihin, joita tuotetaan monipuolisin työtavoin, sekä yksin että ryhmässä.

Kurssilla tutkitaan kuvia ja syvennytään kaksiulotteisiin (esim. maalaus, piirustus, taidegrafiikka), kolmiulotteisiin (esim. kuvanveisto, kollaasit, rakentelu), sekä digitaalisiin (esim. valo- ja videokuvaus ja graafinen suunnittelu) työskentelytapoihin ja niiden soveltamiseen. Kurssilla kartutetaan myös oppilaan nykytaiteen ja taidehistorian tuntemusta. Mahdollisuuksien mukaan pyritään järjestämään vierailu kulttuurikohteeseen.

 


Kotitalouden valinnaiset opinnot (wKO)

Kotitalouden perusopintojen syventäminen käytännön työtaitoja kehittämällä: Valmistetaan suomalaisia perinneruokia, tutustutaan erikoisruokavalioihin, harjoitellaan säilönnän perusteita ja juhlistetaan opiskelua kalenterivuoden mukaan. Yhdeksännellä luokalla kotitalouden perusopintoja pyritään soveltamaan: matkataan kansainvälisiin keittiöihin ja vietetään kodin juhlia.



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä