2019-2020

2019-2020

Koululla oma Instagram-tili

Voit nyt seurata koulun uutisia Instagramin kuvavirrassa, tili on@puolimatkankouluhyvinkaa . 
Tavataan linjoilla!


Kiinalainen ryhmä 16.9.-18.9.2019


Koulussamme vieraili joukko kiinalaisia opettajia. Kansainväliset suhteet - valinnaisryhmän oppilaat ottivat ryhmän vastaan ja vietti aikaa ryhmän kanssa niin koulussa, ravintoiloissa kuin seminaarissakin. Alla on yhden oppilaan kuvaus vierailusta: 

16.9 

Tänään se vasta jännä päivä olikin. Ryhmä kiinalaisia opettajia tuli vierailulle meidän kouluun. Meidän ensimmäinen tehtävä oli esittäytyä vieraille ja pitää pikku esitys. Olimme päättäneet laulaa ja tanssia Juha Tapion “Sitkeä sydän” biisin tahtiin. Se oli hyvä päätös. Meidän esityksestä tuli nimittäin oikea hitti vierailijoille, ja saimmekin kertosäettä esittää jokaisena kolmena päivänä heille! 

Seuraavaksi lähdimme pienelle koulun esittely kierrokselle. Kovasti heitä kiinnosti kaikki luokat joissa vierailimme: (musiikki-, kuvis-, köksä-, käsityö-, fyke- ja kieltenluokka). Paljon kysymyksiä kaikilla riitti koko kierroksen ajan meidän koulun käyntiin. Kysytyin kysymys oli: 

“Kuinka kauan käytätte aikaa läksyjen tekoon?” 

Tähän kysymykseen monen vastaus oli: 

“Noin 15-30 min.” 

Hämmästyneitä ilmeitähän siinä joka kerta kysyjiltä tuli. Kiinassa heillä lapset käyttävät monta tuntia läksyjen ja koulujuttujen tekoon. 

Kierroksen jälkeen menimme syömään koulun ruokalaan. En tiedä millaista kouluruoka kiinassa on, jos sitä siellä on tarjolla, mutta ainakin kaikki opettajat innoissaan ottivat ruokaa lautasen täydeltä. Jännittävän päivän jälkeen jäimme innoissamme odottamaan seuraavia päiviä. 

17-18.9.

Kerron nyt tässä yhdessä merkinnässä kahdesta seuraavasta päivästä vieraidemme kanssa. Tiistaina meillä ei päivällä ollut mitään erityistä ohjelmaa vedettävänä vieraille, mutta pääsimme heidän kanssaan syömään Hotel Sveitsiin lounasta, NAM! Illalla meitä odotti dinner Knehtilän tilalla. Ensin jakauduimme ryhmiin joissa opettajat kertoivat omia ajatuksiaan päivän aktiviteetistä; eli heidän vierailustaan suomalaiseen päiväkotiin. Pääsimme esittelemään ryhmämme ajatukset päivästä kaikkien eteen. Se oli tosi jännittävää, mutta kaikesta selvittiin. Loppuillan käytimme jutellen ja hyvää ruokaa syöden. Ai niin ja totta kai ilta päättyi Juha Tapiota laulaen. 

Keskiviikkona meillä oli edessä taas lounas sekä paneeli-keskustelu Sveitsissä. Ennen keskustelun alkua ympäri huonetta oli levitetty papereita joihin oli kirjoitettu kysymyksiä koulunkäyntiin liittyen. Jokainen sai kirjoittaa oman mielipiteensä asiaan. Viimein alkoi meidän osuutemme. Vastasimme ensin helppoihin ja yksinkertaisiin kysymyksiin ihan meidän normaaliin arkeen liittyen. Sitten he saivat itse kysyä kysymyksiä meiltä. Innolla odotin kyllä mitkä asiat kiinnostivat. Heidän kysymykset olivat kyllä aika yllättäviä esim. 

“ Onko teidän ikäisille normaalia Suomessa että on tyttö- tai poikaystäviä?” tai “ Haluatteko te kulkea massan mukana ja käyttää samoja merkkejä kuin muut?” Pyrimme tietenkin vastaamaan parhaamme mukaan ja siten, että heille jäisi hyvä kuva sekä käsitys siitä, että meillä Suomessa nuoret osaavat oikeasti ajatella jo tämän ikäisenä järkevästi ja toimia tilanteissa. Illalla pääsimme vielä viimeisen kerran syömään yhdessä Sushi Houseen ja sitten olikin jo hyvästien aika 🙁. 

Kun näitä kolmea päivää miettii kokonaisuutena niin eihän sitä voi muuta sanoa, kuin että olipa hieno kokemus! Jos vielä joskus tilaisuus jotain tällaista on päästä kokemaan ja toteuttamaan olen kyllä täysillä mukana. Sen verran olen oppinut, että aina kannattaa olla avoimesti mukana kaikissa jutuissa, ja antaa mahdollisuus uusille asioille. Niin kuin edellisilläkin kerroilla olivat nämäkin vieraamme erittäin sosiaalisia, mukavia ja anteliaita. Hienoahan se olisi saada heidän, sekä meidän toive vastavierailulle Kiinaan. Ehkä vielä joskus!

Helsingin Sanomien artikkeli vierailusta: https://www.hs.fi/kaupunki/hyvinkaa/art-2000006247138.html   

  

Lukeminen kannattaa aina - #readhour
8.9.2019

Tänään sunnuntaina vietetään YK:n kansainvälistä lukupäivää. Tänä vuonna me suomalaiset vietämme read hour nimistä tapahtumaa. Read hour on ollut todella näkyvissä ympäri Suomea nyt sunnuntain lähestyessä. Me koulussa tämän viikon aikana paljon puhuttiin lukemisesta ja sen merkityksestä. No mikä tämä read hour sitten oikein on, ja miksi se järjestetään.  

Read hourin ideana on siis kannustaa kaikkia ja erityisesti nuoria lukemaan. Suomalaisten nuorten lukutaito on nimittäin romahtanut sekä aika jota lukemiseen käytetään on pienentynyt jopa puolella. Nuorten lukemattomuus näkyy jo nyt monessa arjen asiassa, ja jos samaa rataa jatketaan asiat menevät koko ajan vain huonompaan suuntaan. Jo nyt on paljon tilanteita joissa nuoret eivät ymmärrä omaa äidinkieltään enää samalla lailla kuin ennen. Esimerkiksi , jos nuorella on suomenkielinen teksti luettavana ja kysymyksiä joihin tekstin perusteella vastata saattaa tilanteessa käydä seuraavasti: Kysytään: “ Kuinka vanha tekstin päähenkilö on?” --> Vastataan tähän esim. “Päähenkilö asuu kerrostalossa.” Jopa minusta tämä kuulostaa huolestuttavalta. Asialle on tehtävä jotain. Siksi tänään klo 19-20 kaikki suomalaiset pysähtyvät lukemaan. Vain lukemalla saamme asian muutettua! (A.H. 8 D)

   

Korealainen lukiolaisryhmä elokuussa

29.8.2019 

Korean Guests 
So this morning I got a message in our classes groupchat asking if someone would like to guide korean guests around our school and I thought it would be a perfect opportunity to raise my social skills so I took the offer. When the guests arrived first I was quite impressed by their style. I know that Korea is quite well known for its “k-pop” style, so I wasn’t really surprised, but I was still very impressed. 

Another thing I know Korea is very famous for is their makeup, and I did indeed see a lot of the girls wear that type of makeup, especially gradient lipstick which I thought was really pretty 

When it was our time to give them a tour of our woodworking class all of the guests seemed very interested in what we were explaining (unlike finnish people). I think they were a little scared to ask questions though. When they got to make a butter knife from wood they seemed very intrigued and excited to make it. Me (Olga) and the guests had some small talk before we had to leave back to themeeting point’ and I could tell they were a bit shy. Before we parted ways, one of the guests gave me a keychain shaped like Korea with a small dot to mark where she lived along with two stickers she made herself, which I thought was very sweet and thoughtful. We then took some pictures, changed Instagrams and then said our goodbyes. I also got to display some of my Korean language skills by saying감사합니다which meansthank you” (Romanized: kamsahmnida). 

I thought it would be helpful to put articles of Korean fashion and makeup here: 


(I.EH 8D)

Italialaisia vieraita koululla elokuussa


Keskiviikko 28.8. 

Tänään meillä kävi International relations valinnaisessa vieras, Marjukka. Hän asuu Veronassa, Italiassa perheensä kanssa. Myös hänen tyttärensä Annika kävi meidän tunneilla seuraamassa ja katsomassa suomalaista koulunkäyntiä jo pari päivää aiemmin. 

Marjukka kertoi meille esimerkiksi Italialaisista ruuista (tosi maukkaan näköisiä) ja Italian kouluista sekä koulunkäynnistä. Hän myös esitteli meille Veronan kaupunkia kartalta käsin. Opimme myös muutamia sanoja sekä lauseita Italiaksi. Oli kivaa oppia näitä sanoja, sillä nyt on taas yksi kieli lisää mitä osaa edes vähän. 

 Eniten minua ihmetytti Marjukan kertomasta kuinka oudolta ja rankalta Italian koulunkäynti kuulostaa. Ensinnäkin, kouluun mennään aikaisemmin kuin suomessa ja lukioon mennään jo 14vuotiaana ja päätös siitä pääsetkö lukioon mihin haluaisit, tulee ns “loton” perusteella. Tämä kuulostaa minusta todella oudolta, että kouluun pääsemiseen ei pysty vaikuttaa taidoilla vaan kaikki riippuu silkasta onnesta. Se kuulostaa myös vähän epäreilulta sillä, jos on esimerkiksi vaikka kaksi opiskelijaa. Toinen heistä on todella motivoitunut ja taitava opiskelija jonka esim. tulevaisuuden toiveammatti liittyy tuossa koulussa opiskeltaviin aineisiin, kun taas toinen on koululainen, jota ei voisi vähempää kiinnostaa ja joka on vaan valinnut jonkun koulun ilman mitään oikeata syytä. Tuntuisi todella epäreilulta, että tämä jälkimmäinen oppilas pääsisi siihen kouluun vain koska hänellä oli hyvä tuuri. 

Marjukka myös kertoi, että koulupäivät ovat jo nuorena rankkoja, asiat mitä opetellaan tosi vaikeita ja opettajat todella tiukkoja (varsinkin yksityiskouluissa). Yleensä koulut alkavat 8 aamulla ja loppuvat joskus 4 aikaan ja tämän jälkeen heillä on vielä kotitehtäviä 3 tunnin edestä. Tuo varsinkin kuulosti minusta ihan järjettömältä! Ensiksi istutaan 8 tuntia koulussa, ja sen jälkeen vielä 3 tuntia kotona. Eihän heillä ole aikaa esimerkiksi harrastaa mitään tai saada liikuntaa tai edes nähdä kavereitaan ja viettää vapaa aikaa. Myös yöunet varmaan kärsivät ajan puutteesta. Jos itselläni olisi tuollaiset koulupäivät ja läksymäärät tulisin kyllä hulluksi stressistä ja vapaa-ajan puuttesta xD 

Myös se kuulosti oudolta, että kun koulu loppuu, et saa lähteä yksin kotiin, vaan jonkun aikuisen on tultava hakemaan sinut. Tuosta olisi ainakin meidän perheelle todella paljon haittaa, sillä kummatkaan vanhemmistani eivät ole Hyvinkäällä töissä, joten tulisi todella vaikeaksi tulla hakemaan kolmeen eri aikaan kolmea eri lasta kesken töiden. 

Marjukan kertomat jutut avasivat silmiäni aika paljon, sillä nyt kun olen kuullut, että miten paljon pahemmin koulujutut voisivat mennä, olen ihan tyytyväinen suomalaiseen koulusysteemiin ja osaan ehkä arvostaa enemmän esimerkiksi sitä, että minulle jää vielä koulun lisäksi paljon vapaa aikaa ja minulla on myös koulun sisällä vapauksia. Ehkä koulu ei olekaan niin kamalaa, 

mitä se voisi olla 😊.  (8 D)

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä