Kielirikasteinen oppimisen polku

Mitä on kielirikasteisuus?


Kielirikasteinen varhaiskasvatus

Kielirikasteisella varhaiskasvatuksella tarkoitetaan varhaiskasvatusta, jossa alle 25 prosenttia toiminnasta järjestetään säännöllisesti ja suunnitellusti jollakin muulla kuin varhaiskasvatuslaissa määritellyllä varhaiskasvatuksen kielellä. Tavoitteena on kieltenoppimisen tukeminen, lasten motivoiminen ja kielivalintojen monipuolistaminen. Lisäksi tavoitteena voi olla siirtyminen kielirikasteiseen tai muuhun kaksikieliseen esi- ja perusopetukseen tai muulla tavalla varhennettuun kieltenopetukseen.

Näin meillä Humppilassa:

Humppilassa aloitetaan kielirikasteisen varhaiskasvatuksen kokeilu syksyllä 2019. Kokeilun myötä kielirikasteista varhaiskasvatusta toteutetaan yli 4-vuotiaiden lasten kanssa. Kielirikasteinen varhaiskasvatus sisältää käytännössä Humppilassa tutustumista englannin kieleen laulujen, leikkien ja lorujen avulla.

Lähde: Humppilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Humppilan kunnassa asuvat lapset eivät ole välttämättä juurikaan kosketuksissa maahanmuuttajataustaisten kanssa, koska kunnassa maahanmuuttajia on hyvin vähän. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää tuoda esille monikielisyyden ja eri kulttuurien näkökulmaa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Kunnassa aloitettiin kielirikasteisen varhaiskasvatuksen hanke, jonka myötä toimintakauden 2019-2020 teemaksi varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen muodostui kansainvälisyys. Hankkeen tavoitteena on lasten kielitietoisuuden kasvaminen ja kansainvälisyyden ja eri kulttuurien tuleminen kiinteämmäksi osaksi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintaa. Hankkeen avulla tuetaan myös lasten kielen oppimisen valmiuksia, kun A1-kielen opetteluun on kielirikasteisella toiminnalla luotu pohjaa jo varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Esiopetuksen opetussuunnitelmassa tuodaan esille, että kielirikasteinen opetus antaa luontevia mahdollisuuksia tuoda monikielisyyttä ja kulttuurien kohtaamisia esiin opetuksen arjessa ja toimintakulttuurissa. Tavoitteena on hyödyntää lasten varhaisen kielenoppimisen herkkyyskautta tarjoamalla esiopetusta monipuolisempaa kielikasvatusta ja rakentaa pohjaa elinikäiselle kielten opiskelulle.

Varhaiskasvatuksessakin on tehtävänä vahvistaa lasten kielellisiä taitoja ja valmiuksia. Lisäksi vahvistetaan lasten kiinnostusta kieliin ja kulttuureihin. Lapsille tarjotaan tilaisuuksia omaksua kieliä ja käyttää niitä toiminnallisesti ja leikinomaisesti. Kielirikasteisen varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lasten kielenoppimista ja motivoida lasta kielen oppimiseen.