Lukuvuosi 2016-2017

Oppilailta vahva mandaatti istuvalle presidentille

Humppilan yläasteen oppilaat äänestivät valtakunnallisessa nuorisovaalissa tulevasta presidentistä. Jos nuorten ääni ratkaisisi vaalit, ei toista kierrosta tarvittaisi lainkaan. Valtakunnallisessa vaalissa Sauli Niinistö kahmi peräti 68,75 prosenttia kaikista annetuista äänistä (44963 kpl). Toiseksi kipusi vihreiden Pekka Haavisto 9,77 prosentin saaliillaan (6391 kpl).

Humppilan yläasteen oppilaiden paikallinen äänestystulos oli hyvä indikaattori valtakunnallisen vaalin kulkuun, sillä kärkikaksikko noudatteli valtakunnallista trendiä. Istuva presidentti Sauli Niinistö keräsi peräti 70 prosenttia (35 kpl) kaikista annetuista äänistä. Toisiksi suurimman saaliin sai Pekka Haavisto kuudella äänellään. Vain Nils Torvalds, Merja Kyllönen ja Paavo Väyrynen jäivät Humppilassa tyystin ilman ääniä.

Äänestysprosentti jäi varsin alhaiseksi Humppilan yläastelaisten keskuudessa (64 %). Alhaista ääni-innokkuutta selittää yhdeksäsluokkalaisten TET-jakso, joka osui samalle viikolle nuorisovaalin kanssa. Koulun vanhimmat pääsivät osallistumaan äänestykseen sähköisellä lomakkeella, mutta siitä huolimatta monet jäivät "nukkumaan".

Sirkka-Liisa Anttila kyselytunnilla yläasteella


Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vieraili maanantaina 30.1.2017 Humppilan yläasteella. Kansanedustaja pääsi kyselytunnillaan vastailemaan yhdeksäsluokkalaisten valmistelemiin kysymyksiin. Vaikka tällä kertaa vain ysit pääsivät ääneen, oli koko koulu seuraamassa kyselytuntia ruokalaan pakkautuneena. Tilaisuus oli osa Suomi 100 v. -juhlavuoden ohjelmistoa, jossa kansanedustajat vierailevat kouluilla esittelemässä työtään ja eduskunnan toimintaa.

Tilaisuus alkoi eduskunnan toimintaan perehdyttäneellä videopätkällä, jonka jälkeen edustaja Anttila vastaili ”lämmittelykierroksella” hänen henkilökohtaista taustaansa koskeviin taustakysymyksiin. Jo mittavan kansanedustusuran tehnyt Anttila paljasti harkitsevansa vielä ehdolle asettumista seuraavissa eduskunta- ja kuntavaaleissa.

Lämmittelykysymysten jälkeen siirryttiin ajankohtaisaiheisiin. Ysit osoittivat olevansa melko hyvin perillä päivänpolttavista puheenaiheista, sillä kysymyspatteristo ulottui aina Trumpista Brexitiin ja Guggenheimiin. Varsinkin Trumpin valinnan vaikutukset mietityttivät oppilaita. Anttila ei kuitenkaan tahtonut ryhtyä demokraattisesti valittua Yhdysvaltojen presidenttiä arvostelemaan, ainakaan vielä ensimmäisen virkaviikon jälkeen.

Talouden kohentamiseen Anttilalla oli yksinkertainen resepti – kotimaisten tuotteiden kysyntä on saatava kasvuun. Hän muistutti, että jos jokainen suomalainen ostaisi 20 eurolla kotimaista ulkomaisen tuotteen sijasta, voitaisiin luoda 20 000 suomalaiselle työtä. Samalla hän totesi, että myös ulkomaan vienti olisi saatava vetämään sekä työn ja työvoiman kohdentamista olisi parannettava. Käynnissä oleva perustulokokeilu oli edustajan mieleen, mutta hän myönsi, että laajempi otanta opiskelijoiden ja pätkätyöläisten mukaan otolla olisi antanut luotettavamman tuloksen päätelmiä varten.

Anttila sai vastata myös puoluetoverinsa Anne Bernerin liikenteen uudistamissuunnitelmiin. Ajoneuvojen GPS-seurantaa hän piti ”kuolleena syntyneenä” ideana, minkä hän oli ilmaissut myös ministerille itselleen. Anttila paljasti, että liikenteen kehittämistä varten perustetaan parlamentaarinen työryhmä. Länsimetroon liittyvään kysymykseen edustaja tyytyi toteamaan vain, että asiaan liittyvät toimijat saavat katsoa peiliin ja pitkään.

Sosiaalipolitiikan tiimoilta Anttila sai vastata esimerkiksi Sote-uudistuksen vaikutuksiin ja siihen, miten hän turvaisi palveluiden pysymisen Humppilan kaltaisilla pienemmillä paikkakunnilla. Terveyspalvelujen suhteen Anttilalla oli huojentavaa kerrottavaa huolestuneille oppilaille. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, terveydenhuoltoyhtiö pystyisi hallitusrakenteensa puolesta turvaamaan esimerkiksi terveyskeskuksen pysymisen Humppilassa.

Turvallisuuspolitiikan tiimoilta kansainvälinen terrorismi kaihersi oppilaiden mieliä. Edustajan mielestä Suomeen kohdistuva uhka ei tällä hetkellä ole ajankohtainen, mutta hän ei kuitenkaan kaunistellut tilannetta. Suojelupoliisi pitää poliitikkoja ajan tasalla säännöllisesti, ja heillä on jatkuvassa seurannassa useita henkilöitä, joilla on ollut yhteyksiä terrorijärjestöihin. Mietintöä uudeksi verkkotiedustelulaiksi hän piti hyvänä, mutta koska asiasta ei ole jätetty virallista esitystä, ei suurempia päätelmiä vielä voinut tehdä.

Uransa aikana Anttila on tehnyt huomion poliittisen elämän muutoksesta huonompaan suuntaan. Eduskuntaa ei enää pidetä yhtä arvokkaana päätöksenteon paikkana kuin ennen – tästä edustajat saavat syyttää pitkälti itseään. Esimerkiksi pukeutumiskoodiston höllentyminen on nakertanut eduskunnan arvovaltaa.

- Aina ei tiedä, onko jäänyt yöpaita päälle, Anttila moitti.

Yhdeksäsluokkalaiset saivat lopuksi kansanedustajan erityiskehut hienoista kysymyksistään. Edustaja muistutti myös, että peruskoulun päättötodistus on jatkossa yhä oleellisemmassa asemassa, sillä nk. koulutuslupaus on jouduttava pettämään resurssien puutteen vuoksi. Suomeksi se siis tarkoittaa sitä, että kaikille peruskoulun päättäville ei voida luvata jatko-opiskelupaikkaa.

Valinnaisen kuvataideryhmän vierailu Mäntyrinteen palvelukeskuksessa

Kuvataideryhmän oppilaat valmistivat suurikokoisia palapelejä palvelukeskuksen asukkaiden viriketoimintaa varten. Käsityönopettaja Janne Aate valmisti palapelien pohjat lahjoituksena saaduista vanerinpaloista. Kuvataiteen tunnilla oppilaat suunnittelivat ja maalasivat sopivat kuvat akryyliväreillä.


Postia Rebecalle

Rebeca on angolalainen tyttö, joka on nyt kaksi vuotta ollut hoidettavana portugalilaisessa lastensairaalassa. Rebecalla on aivokasvain, jota ei voida leikata. Tällä hetkellä Rebeca on halvaantunut kaulasta alaspäin ja hengityskoneessa. Hän käy sairaalakoulua ja on innokas oppimaan uusia asioita. Rebecan opettaja käynnisti yllätysprojektin, johon myös humppilalaiset 3.-9.-luokkalaiset osallistuvat. Teimme syntymäpäiväkortteja, jotka Rebeca sai 14-vuotispäivänään 8.1.2017. Ympäri Euroopan opettajia oppilaineen halusi luoda Rebecalle ainutlaatuisen elämyksen ja kulkea hänen mukanaan kappaleen matkaa. Sairaala vastaanotti yli 3000 korttia maapostina ja niiden lisäksi lukuisia erilaisia sähköisiä tervehdyksiä. Myös Portugalin presidentti Marcelo Rebelo de Sousa lähetti Rebecalle onnittelunsa.

Projektissa oli mukana lähes 200 opettajaa ympäri Euroopan, Humppila ainoana suomalaisena kouluna. Matkaan meiltä lähti 142 korttia ja pehmokoira keskiviikkona 23.11.2016. Kiitos mukanaolosta!


Raksa- ja remppakurssi

Yhtenä ysin teknisen valinnaisaineryhmänä toteutui syksyllä raksa- ja remppakurssi. Kurssilla päästiin tekemään ihan oikeita töitä: tilaustyönä valmistettiin pari roskakatosta ja paikallinen rakennusliike antoi ryhmän tapetoitavaksi remontoitavan rivarihuoneiston seinän.

Oppilaat tutustuivat paikallisiin yrityksiin

Koulumme opettajien ideointikeskusteluissa on viime vuosien aikana vilahdellut ajatus jonkinlaisesta yhteistyöstä yrittäjien kanssa. Meistä on tuntunut, että koululaisten tietämys työelämästä ja siellä tarvittavista taidoista on ollut kovin vähäinen ja että voisi olla opiskelumotivaatiota nostattavaa nähdä työntekoa ja kuulla ajankohtaista tietoa työelämässä tarvittavista taidoista suoraan yrittäjiltä ja työntekijöiltä siellä, missä työtä tehdään. Samalla yrittäjille voisi esitellä nykykoulun toimintaa.

Ajatus yritysteemasta nousi taas esiin kevätlukukaudella 2016 kehitellessämme ideoita uuden opetussuunnitelman mukaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden harjoittelemiseksi. Tänä syksynä projekti toteutui.

Lähetimme humppilalaisiin yrityksiin sähköposteja, joissa kyseltiin mahdollisuutta ottaa vastaan 3-4 oppilaan ryhmä tutustumaan yrityksen toimintaan. Oppilailta kysyttiin heille mieleisiä aloja ja vastausten perusteella oppilaat jaettiin ryhmiin ja heille nimettiin kohdeyritys. Oppilasryhmissä oli yleensä oppilaita jokaiselta luokka-asteelta.

Syyskuisena perjantai-iltapäivänä oppilaat aloittivat varsinaisen suunnittelun. He suunnittelivat ja soittivat puhelun yritykseen sekä laativat vierailua varten kysymyksiä. Kysymysten laadinnassa tavoitteena oli myös miettiä pohjaa vierailun jälkeen tehtäville esityksille. Päivän päättyessä suurimmalla osalla ryhmistä oli tiedossaan yritys, jonne he pääsisivät vierailulle. Loput ryhmät saivat omat yrityksensä tietoonsa seuraavalla viikolla.

Mukana projektissamme olivat seuraavat humppilalaiset yritykset: parturi-kampaamo Tukkapölly, kukkakauppa OutiLiina, Kyläpelimanni, huonekaluliike Pekka Ahonen, Urpolan kartano, Otsolan hovi, Humppilan Osuuspankki, Iittala Outlet, Lähipuoti Remes, Humppilan Auto ja Rengas, Aseliike Rantanen (Veljekset Koivula Oy), Kenkämaailma, Nesteen kahvio, Jannen Pyörä ja Konehuolto, Humppilan Lasitorni, Sari's Shop, Telakone, Maataloustilitoimisto Hannu Mustonen, Eerikäisen tila, Cafe Lasikello, FiilisMarket, Kylmäkeskus Sami, Tuulipuu sekä Humppilan kunnan tekninen toimi.

Varsinainen yritysvierailu toteutettiin 16.11.2016. Oppilaat jalkautuivat yrityksiin, haastattelivat yrittäjiä ja luvan saatuaan myös ottivat kuvia yrityksen toimitiloista ja työntekijöistä. Osa oppilaista sai myös kokeilla työskentelyä yrityksessä. Koululla aloitettiin esitysten suunnittelu, jota jatkettiin seuraavana koulupäivänä ja joidenkin ryhmien osalta vielä seuraavalla viikollakin. Jokainen oppilasryhmä valmisti Word-muotoisen raportin vierailustaan, A4-kokoisen julisteen, PowerPoint-esityksen sekä koko koulun yhteisen englanninkielisen Prezi-esityksen.

8.12. yrittäjät kutsuttiin vastavierailulle koulullemme. Oppilaat toimivat isäntinä "omalle" yrittäjälleen ja esittelivät koululle tehtyä näyttelyä. Vierailijat tutustuivat muistakin yrityksistä tehtyihin raportteihin ja esityksiin ja kahvittelivat lopuksi kotitalousryhmän kestittäminä.
Tässä valmiit raportit ja esitykset nähtäväksenne.
esitykset.pdf
Raportit.pdf

Seiskojen ryhmäytymispäivä


Löydätkö tekstin "PARHAAT SEISKAT"?

Seiskat viettivät mukavan päivän Opiston mökillä. Ohjelmassa oli erilaisia ryhmäytymisharjoituksia, eväiden syöntiä, saunomista ja uimista.

Onnea maahockey-pojille!

kuva: Forssan lehti

Humppila Hockey voitti alle 16-vuotiaiden miesten Suomen mestaruuden. Joukkueessa pelasivat koulumme oppilaista Joose Alhomäki, Samu Kosonen, Rasmus Hintsanen, Aleksi Nurminen ja Valtteri Syrjälä. Onnea hienosta suorituksesta!
Kuva: Forssan lehti

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä