TVT
Yhteinen koulumme -kysely (Pipsan ryhmä)
Tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma (aikuisten perusopetuksen alkuvaihe)
Oppiaineen tehtävä
Tieto- ja viestintätekniikan perusteiden ymmärtämistä voidaan kutsua nykyisen informaatioyhteiskunnan uuslukutaidoksi, jota tarvitaan jatko-opinnoissa, työelämän eri alueilla sekä arkielämässä (esim. pankkipalvelut). Töölön yhteiskoulun aikuislukion tvt-opetuksen tärkeimpänä tehtävänä on vastata osaltaan valtakunnallisen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin, erityisesti osaamiskokonaisuuksiin Arjen taidot (L3), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) ja Työelämässä tarvittava osaaminen ja yrittäjyys (L6). Tvt-opinnoissa opiskelijat saavat perustiedot ja taidot, joita vahvistetaan ja hyödynnetään muiden oppiaineiden opiskelussa.
Tieto- ja viestintätekniikan opetuksen yleiset tavoitteet aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa
Opiskelijat harjaantuvat käyttämään tietokonetta itsenäisesti sekä ymmärtävät yleisimpien työvälineohjelmien merkityksen. Niiden peruskäyttöä harjoitellaan käytännössä. Opetus pyrkii antamaan perusvalmiudet käyttää ja hyödyntää tietotekniikkaa työelämän tehtävissä, opiskelussa ja yksityisenä kansalaisena.
Työtavat tieto- ja viestintätekniikassa aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa
Oppitunnit koostuvat pääasiassa opetuskeskustelusta ja käytännön harjoittelusta tietokonetta käyttäen. Kaikilla tvt-kursseilla opitaan käytännön työskentelyn avulla. Työympäristönä on atk-luokka ajanmukaisine ohjelmistoineen ja laitteineen.
Arviointi tieto- ja viestintätekniikassa aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa
Tieto- ja viestintätekniikan oppiaineessa arvioinnin kohteena on tieto- ja viestintäteknisen osaamisen eri osa-alueiden arviointi. Arviointi perustuu tavoitteiden toteutumiseen. Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on tukea oppimista ja kannustaa opiskelijoita kehittämään tietoteknistä osaamistaan sekä soveltamaan sitä arjessa. Kurssin aikana opiskelija saa suullista ja/tai kirjallista palautetta osaamisestaan. Kurssista saatava suoritusmerkintä perustuu esimerkiksi kurssikokeeseen tai oppimistehtäviin. Arvosteluperusteet ilmoitetaan kurssin alussa.
Tieto- ja viestintätekniikan kurssit aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa
Atvt1 Tieto- ja viestintätekniikan alkeet (koulukohtainen)
Tavoitteet: Kurssi on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on vain vähän tai ei lainkaan kokemusta tieto- ja viestintätekniikasta. Kurssi sopii myös niille, joille tietotekniikan sanasto suomen kielellä on vierasta. Tavoitteena on, että opiskelija tutustuu tietokoneeseen, sen tavanomaisimpiin oheislaitteisiin ja erilaisiin mahdollisuuksiin hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa koulutyössä ja arkielämässä. Samalla opitaan tietotekniikan perussanastoa.
Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet: Tietokoneen laitteiston käynnistäminen ja sulkeminen, sisään- ja uloskirjautuminen, hiiren käyttö. Käyttöliittymän hallinta: työpöytä, ohjelmien avaaminen ja sulkeminen, usean ohjelman käyttö samaan aikaan, ikkunoiden hallinta. Tekstin tuottaminen näppäimistöllä ja tulostaminen. Kurssin oppimistehtäviä suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa ja tehtävät valitaan siten, että ne tukevat muiden oppiaineiden opiskelua.
Atvt2 Tiedonhaun alkeet (koulukohtainen)
Tavoitteet: Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu internetselaimeen ja sen käyttöön. Opiskelija saa käsityksen internetin hakukoneiden hyödyntämisestä koulutyössä ja arkielämässä.
Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet: Tietokoneen perustoimintojen ja tekstin tuottamisen alkeiden kertaaminen. Internetselaimen periaatteisiin tutustuminen, URL-osoitteen syöttäminen, eri sivustoilla liikkuminen. Tiedonhaun alkeet ja hakutulosten tarkastelu. Kurssin oppimistehtäviä suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa ja tehtävät valitaan siten, että ne tukevat muiden oppiaineiden opiskelua.
Tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma (aikuisten perusopetuksen päättövaihe)
Oppiaineen tehtävä
Tieto- ja viestintätekniikan perusteiden ymmärtämistä voidaan kutsua nykyisen informaatioyhteiskunnan uuslukutaidoksi, jota tarvitaan nykyisin jatko-opinnoissa, työelämän eri alueilla sekä arkielämässä (esim. pankkipalvelut). Töölön yhteiskoulun aikuislukion tvt-opetuksen tärkeimpänä tehtävänä on vastata osaltaan valtakunnallisen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin, erityisesti osaamiskokonaisuuksiin Arjen taidot (L3), Monilukutaito (L4), Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) ja Työelämässä tarvittava osaaminen ja yrittäjyys (L6). Tvt-opinnoissa opiskelijat saavat perustiedot ja taidot, joita vahvistetaan ja hyödynnetään muiden oppiaineiden opiskelussa.
Tieto- ja viestintätekniikan opetuksen yleiset tavoitteet aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa
Tieto- ja viestintätekniikan opetuksessa opiskelija harjaantuu käyttämään tietokonetta ja internetin palveluita monipuolisesti niin opinnoissa kuin arkielämässä. Opetus antaa opiskelijalle valmiuksia internetin pilvipalveluiden hyödyntämiseen. Opiskelija tutustuu kattavaan valikoimaan erilaisia ohjelmia ja niiden tavanomaisimpia ominaisuuksia, jotka vahvistavat opiskelijan tietoteknistä osaamista ja työelämätaitoja.
Työtavat tieto- ja viestintätekniikassa aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa
Oppitunnit koostuvat pääasiassa opetuskeskustelusta ja käytännön harjoittelusta tietokonetta käyttäen. Kaikilla tvt-kursseilla opitaan käytännön työskentelyn avulla. Työympäristönä on atk-luokka ajanmukaisine ohjelmistoineen ja laitteineen.
Arviointi tieto- ja viestintätekniikassa aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa
Tieto- ja viestintätekniikan oppiaineen arvioinnin kohteena on tietoteknisen osaamisen eri osa-alueiden arviointi. Arviointi perustuu tavoitteiden toteutumiseen. Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on tukea oppimista ja kannustaa opiskelijoita kehittämään tietoteknistä osaamistaan sekä soveltamaan sitä arjessa. Kurssin aikana opiskelija saa suullista ja/tai kirjallista palautetta osaamisestaan. Kurssista saatava suoritusmerkintä perustuu esimerkiksi kurssikokeeseen tai oppimistehtäviin. Kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S/H). Arvosteluperusteet ilmoitetaan kurssin alussa.
Tieto- ja viestintätekniikan kurssit aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa
tvt1 Tieto- ja viestintätekniikan peruskurssi (koulukohtainen)
Tavoitteet: Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu sähköpostin käyttöön ja koulun sähköiseen oppimisympäristöön. Opiskelija oppii kirjautumaan omalle käyttäjätililleen ja hallinnoimaan käyttöliittymää. Opiskelija hyödyntää sähköpostin tarjoamia mahdollisuuksia arkipäiväisessä viestinnässä.
Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet: Tietokoneen laitteisto ja osat. Sähköpostin käytön alkeet ja tekstin tuottaminen näppäimistöllä. Kahden tai useamman internetsivun tarkastelu samanaikaisesti. Koulun sähköiseen oppimisympäristöön tutustuminen. Kurssin oppimistehtäviä suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa ja tehtävät valitaan siten, että ne tukevat muiden oppiaineiden opiskelua.
tvt2 Tekstinkäsittelyä ja tiedonhakua (koulukohtainen)
Tavoitteet: Tavoitteena on, että opiskelija tutustuu tekstinkäsittelyn perusteisiin ja vahvistaa tiedonhaun taitojaan. Opiskelija syventää koulutyössä tarvittavia tieto- ja viestintäteknisiä taitojaan.
Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet: Tekstinkäsittelyn perusperiaatteet: tekstin tuottaminen, kirjoitusvirheiden korjaaminen, erikoismerkit, tekstin muotoilun alkeet, tekstin ja kuvien kopiointi ja liittäminen (copy, cut, paste), kopioidun tekstin liittäminen ilman muotoiluja (unicode-teksti). Pilvipalvelut: toimintaperiaate, tiedoston nimeäminen ja jakaminen. Tiedonhaun perusteet ja hakutulosten arviointi. Koulun sähköisen oppimisympäristön hyödyntäminen. Kurssin oppimistehtäviä suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa ja tehtävät valitaan siten, että ne tukevat muiden oppiaineiden opiskelua.
tvt3 Tietoturvaa ja sähköistä viestintää (koulukohtainen)
Tavoitteet: Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnallisen merkityksen ja tarpeellisuuden arkielämän palveluiden ja tiedonhaun hyödyntämisessä. Kurssilla opiskelija oppii kirjoittamaan viestejä erilaisille vastaanottajille ja kohderyhmille. Opiskelija ymmärtää tiedonhakuun liittyviä haasteita ja kerryttää taitojaan tehokkaampaan tiedonhakuun ja hakutulosten kriittiseen tarkasteluun. Opiskelija ymmärtää tiedonhaun merkityksen olennaisena kansalaistaitona.
Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet: Internetin toimintaperiaate. Tietokoneen ja verkkoympäristön tietoturva: salasanat, virustorjunta ja palomuuri, huijausviestit ja haittaohjelmat, liitetiedostoihin liittyvät riskit. Netiketti ja tekijänoikeudet. Sähköpostiviestit: viestin rakenne (otsikko, osoitteet, viestikenttä, allekirjoitus), sähköpostin käsittely (lähetys, vastaanotto jne.). Virallisten ja epävirallisten viestien kirjoittaminen ja viestien rakenne: alkutervehdys, leipäteksti, lopputervehdys ja allekirjoitus. Tiedonhaku: hakukoneet, hakusanojen käyttö, hakutulosten arvioiminen ja internetsivujen kriittinen tarkastelu. Tekstinkäsittely: sivun ja kappaleen asetukset, sivun reunukset, paperin suunnan muuttaminen, kursivointi, lihavointi, värin muuttaminen, alleviivaus, automaattinen luettelointi. Koulun sähköiseen oppimisympäristöön tutustuminen kurssin alussa ilmoitetulla tavalla. Kurssin oppimistehtäviä suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa ja tehtävät valitaan siten, että ne tukevat muiden oppiaineiden opiskelua.
tvt4 Taulukkolaskentaa ja lähteiden käyttöä (koulukohtainen)
Tavoitteet: Tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa taulukkolaskentaohjelman toimintaperiaatteen ja oppii laatimaan yksinkertaisia taulukoita ja suorittamaan tavanomaisimpia laskutoimituksia. Opiskelija ymmärtää, miten lähteisiin viitataan koulutöissä ja muissa yhteyksissä.
Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet: Taulukkolaskennan periaatteisiin tutustuminen: frekvenssitaulukon luominen, laskulausekkeen syöttäminen soluun, taulukkolaskentaohjelman kaavoihin tutustuminen, yksinkertaiset muotoilut. Tiedonhaun taitojen vahvistaminen: lähteiden käyttö ja lähdeviitteiden merkitseminen koulutöissä. Sähköisen viestinnän taitojen vahvistaminen (sähköposti ja pilvipalvelut). Kurssin oppimistehtäviä suunnitellaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä muiden oppiaineiden kanssa ja tehtävät valitaan siten, että ne tukevat muiden oppiaineiden opiskelua.