Sanasto-opiskelun tueksi: Apua ja vinkkejä

Kurssin sanastot (teemasanastot ja tekstien sanastot) löytyvät oppikirjasta.

Kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa oman sanavaraston kasvattamiseen eli sanojen opettelemiseen. Sanat ovat kuin kielen "rakennuspalikoita", ja jokaisella opintojaksolla tulee eri aihepiireihin liittyvää sanastoa. 

---
Jos haluat harjoitella sanojen muistamista muutenkin kuin kirjan avulla tehtävien läpikäyntien ja harjoitusten avulla, esimerkiksi Quizlet https://quizlet.com/ on hyvä apu. Etsi valmiita visoja tarkalla hakusanalla, esimerkiksi Fokus + kirjan numero + tekstin/teemasanaston nimi (esimerkiksi: Fokus 5 teemanasto pengar) tai tee itse omia visoja!

Myös kaikenlainen kynällä paperille kirjoittaminen (esim. vihko, post-it -lappuset tai vastaavat) voi olla avuksi. Jos käytät digikirjaa, kannattaa hyödyntää sen valmiita ominaisuuksia sanojen "kuulusteluun" itseltä, kuten "näytä/piilota"-toiminnot sekä kääntökortit.

---
Kannattaa myös "kuulustella" sanoja itseltä tai kurssikaverilta tai pyytää läheistä kuulustelemaan.

Muista myös oppikirjan Test-tehtävät jokaisen aihepiirin/teemasanaston/tekstin lopuksi! Ratkaisut/mallivastaukset löytyvät digikirjasta / kirjan lopusta.

---
Mukavia hetkiä sanasto-opiskelun ja oman sanavaraston kartuttamisen parissa! 👍

Vinkkejä uuden sanaston parissa (esim. teemasanasto) työskentelyyn:

Silmäile ensin sanoja läpi seuraavasti (esim. itseksesi tai toisen kurssilaisen kanssa ääneen):

  • Mitkä sanat ovat sinulle tuttuja ennestään?

  • Mitkä sanat ovat sinulle uusia?

  • Mitkä sanat olisi helppo arvata esim. englannin tai suomen perusteella?

  • Mitkä sanat taas ovat ihan "ruotsinkielisen" näköisiä, eivätkä muistuta muita tietämiäsi kieliä? Kiinnitä nyt erityisesti huomiota näihin sanoihin ja yritä saada niitä jäämään mieleen. Auttaisiko joku muistisääntö? Se voi olla hassukin :)

  • Korosta ihmeessä digikirjasta itsellesi uusia / hankalalta tuntuvia sanoja eri värillä. Näin huomiosi kiinnittyy niihin helpommin myöhemminkin, mikä voi auttaa niiden oppimisessa.

Vasta tämän jälkeen kannattaa siirtyä harjoitustehtävien pariin. Tehtäviä on mukavampi alkaa tehdä, kun sanasto on jo tullut ensin vähän tutuksi.