Prokoulu

Prokoulu (Positiivisesti Ryhmässä Oppiva koulu)

Varhainen ja suunnitelmallinen puuttuminen koulussa näkyviin ongelmiin lisää kaikkien hyvinvointia, mikä ennaltaehkäisee monia käyttäytymisen pulmia. ProKoulu on tutkimustietoon perustuva käyttäytymisen ongelmien ennaltaehkäisemiseen kehitetty koko koulun toimintamalli, jota on kehitetty Opetus- ja Kulttuuriministeriön rahoituksella Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopiston sekä Niilo Mäki Instituutin yhteistyönä.


ProKoulu-toimintamalli on usean vuoden mittainen tiimiperustainen kehitysprosessi, jossa koulun toimintakulttuuria, opettajien kasvatusosaamista ja oppilaiden käyttäytymisen ohjaamista kehitetään tutkimustietoon nojaten. ProKoulu ei ole projekti vaan luonteva tapa toteuttaa perusopetuksen uutta opetussuunnitelmaa, yhteisöllistä oppilashuoltoa ja käyttäytymiseen kohdennettua kolmiportaista tukea. ProKoulun myötä oppilaat saavat enemmän mahdollisuuksia oppimiseen ja opettajan työn kuormittavuus vähenee.


ProKoulu käynnistyy sillä, kun koko koulun yhteistyössä määritellään kaikkein keskeisimmät koulun arvoja lähellä olevat käyttäytymisen periaatteet, jotka ovat samalla koulun kasvatuksellisia päämääriä. Tavoitteena on yhteisen käsityksen löytäminen valittujen käyttäytymisodotusten sisällöstä. Yleensä koulussa tarvitaan 1-3 selkeää positiivisesti sanottua käyttäytymisodotusta, jotka toimivat käyttäytymisen yleisinä periaatteina. Käyttäytymisodotukset ovat yhteisiä ja koskevat niin oppilaita kuin koulun aikuisia ja ne ohjaavat kaikissa koulutilanteissa. Meidän koulumme käyttäytymisodotuksiksi on valittu kunnioittaminen ja vastuullisuus. 


Yhteiset käyttäytymisodotukset jäsentävät käyttäytymisen opettamista ja ohjaamista arjessa. Koulun valitsemista käyttäytymisodotuksista tehdään lyhyet toivottavaa käyttäytymistä kuvaavat toimintaohjeet koulun eri tiloihin ja tilanteisiin. Konkreettisten toimintaohjeiden avulla oppilaat oppivat, mitä koulun käyttäytymisodotus tarkoittaa. Esimerkiksi käyttäytymisodotus ”toisten kunnioittaminen” voidaan ilmaista käytävän toimintaohjeena muodossa ”annan tilan toisille” ja luokan ohjeena ”kuuntelen”. Toimintaohjeiden liittyminen koulun kasvatustavoitteisiin ja niiden rajallinen määrä eri tilanteissa jäsentää oppilaille toivottua käyttäytymistä ja helpottaa sen oppimista.


Kaikki toimintaohjeet opetetaan oppilaille vaiheittain aikuisten yhteistyönä. Suunnitelmallinen toivotun käyttäytymisen opettaminen on tärkeä osa käyttäytymiseen kohdennettua yleistä tukea. Toimintaohjeiden jatkuvan opetuksen kautta oppilaat oppivat koulun keskeiset käyttäytymisen tavoitteet ja niiden soveltamisen eri tilanteissa.


Käyttäytymistä ohjataan tehokkaimmin välittömällä toivottavaan käyttäytymiseen kohdistuvalla positiivisella palautteella. Systemaattisella palautteen antamisella koulun aikuiset osoittavat, että he arvostavat toivottua käytöstä. Positiivista palautetta kannattaa usein vahvistaa konkreettisella merkillä, esim. ProKortilla. Konkreettisten merkkien käytöllä tuetaan toivotun käyttäytymisen oppimista ja ylläpitämistä. Saadessaan merkin oppilaille kerrotaan, mihin käyttäytymiseen se liittyy. Merkit kootaan oppitunnin jälkeen ja lasketaan ja niistä kertyy välitellen luokan yhteiseksi tavoitteeksi asetettu määrä, jonka saavuttamisesta ryhmää palkitaan käyttäytymisen osaamisesta.


Puuttumisen tapoja ei-toivottuun käyttäytymiseen on aika ryhtyä kehittämään vasta sitten kun säännöllisen käyttäytymisen opettaminen ja positiiviseen palkkiojärjestelmään perustuva käyttäytymisen ohjaus toimii hyvin koulussa. Koulun henkilökunta tekee päätöksen yhdessä, millaisiin ei-toivottuun käyttäytymisiin kaikki puuttuvat. Sovitaan yhteinen puuttumisen tavat ja prosessi. Ei-toivottuun käyttäytymiseen puuttuminen on ensisijaisesti oppilaan ohjaamista käyttäytymisodotusten mukaiseen käyttäytymiseen. Aikuisten yhteistyö on kasvatusvastuun jakamista ja merkittävä osa koulun toimintakulttuurin kehittämistä.


Säännöllinen oppilaiden käyttäytymisen, ProKoulun-yleisen tuen toteutumisen ja sen vaikuttavuuden seuranta on koulun kasvatusosaamisesta huolehtimista. Seurantatiedon avulla koulun ProKoulu-tiimi kohdistaa kehittämistoimet koulun kannalta keskeisimpiin asioihin ja ylläpitää koulun kehitystä käyttäytymisen tukemisessa. Tietoa tarvitaan, jotta ProKoulun kaikki vaiheet sitoutumisesta alkaen uudistuvat koulun muutosten mukana.


Yleisen tuen vaikuttavuus kasvaa kun koulun aikuisten käyttäytymisen ohjaamisen taidot ja käyttäytymisen ohjauksen määrä koulussa lisääntyvät. Käyttäytymisen oppimiseen tarvittava tehostettu tuki rakentuu koulun yleisille käyttäytymisodotuksille ja positiiviseen palautteeseen perustuvaan käyttäytymisen ohjaamiselle. Tehostetun tuen aikana oppilaan käyttäytymisen osaamisen tavoite tarkennetaan yksilöllisesti, ja positiivisen palautteen määrää lisätään ja sitä annetaan välittömämmin opeteltavasta käyttäytymisestä. Erityisen tärkeää on myös, että käyttäytymisen oppimisesta kerätään jatkuvaa tietoa, jonka perusteella tuen vaikuttavuutta arvioidaan koulun ProTiimissä. ProKouluissa kokeiltu ja tutkittu Check in- Check out (CiCo) –toimintamalli on todettu toimivaksi tehostetun tuen malliksi.


ProKoulussa keskitytään positiivisen ilmapiirin luomiseen. Emme keskity kieltoihin ja sääntöihin, vaan hyvän käytöksen huomaamiseen ja kannustamiseen.