Yleistä

Koulun ABC-ohjeet

ARVIOINTI
Perusopetuksessa arviointi kohdistuu oppimiseen, osaamiseen, työskentelyyn ja käyttäytymiseen. On tärkeää, että oppilasta kannustetaan, itsearvioinnin taitoja kehitetään ja opiskelua ohjataan niin kotona kuin koulussa. Lukuvuoden päätteeksi oppilas saa arvioinnin lukuvuoden aikana suoritetuista opinnoista.
 
Eri oppiaineissa on määritelty arvosanan antamisen perusteet. Perusopetuksen aikana käytettävät todistukset ovat: lukuvuositodistus ja välitodistus. Ensimmäisellä luokalla välitodistuksen korvaa oppimiskeskustelu. 

Päättöarviointia varten on laadittu uudet valtakunnalliset perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerit kaikkiin yhteisiin oppiaineisiin. Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppilaan opiskelu päättyy kaikille yhteisessä oppiaineessa vuosiluokilla 7, 8 tai 9 paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetyn ja kuvatun tuntijaon mukaisesti. Myös 6. luokan lukuvuosiarvioinnin kriteerit on uudistettu 1.8.2023 alkaen. Arviointiuudistuksessa pyrkimyksenä on lisätä arvioinnin yhdenvertaisuutta ja arvosanojen vertailukelpoisuutta. 
 
Käyttäytymisen arviointi kohdistuu siihen, miten oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön, sekä noudattaa sääntöjä. Käyttäytyminen arvioidaan syyslukukauden ja kevätlukukauden päätteeksi. Luokilla 1-3 käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti ja luokilla 4.-9. numeroarvosanalla. 
 
CHROMEBOOKIT JA TABLETIT
1.-4.-luokkalaiset käyttävät koulun yhteiskäytössä olevia laitteita. 5.-9.-luokkalaiset saavat Chromebookin henkilökohtaiseen käyttöön. Laitteesta tulee pitää huolta ja käyttää asianmukaisesti. Laite tulee olla ladattuna koulupäivän alkaessa. Oppilaalla tulee olla laturi mukana kaikenvaralta. Sähköisessä maailmassa liikuttaessa noudatetaanNetikettiä, johon opettajat perehdyttävät oppilaat. 
 
EVÄÄT
Kouluun voi tuoda pitkinä koulupäivinä pienen, terveellisen ja nopeasti nautittavan evään. Energiajuomat, makeiset, purukumit ja limsat eivät kuuluu kouluun. Xylitol-pastillit ovat ruokailun jälkeen hyväksyttyjä. 
 
GOOGLE WORKSPACE
Hartolan Yhtenäiskoulussa on käytössä Google Workspace -palvelu, joka sisältää sovelluksia, kuten Gmailin, Google Docsin, Slidesin, Driven jne. Google Workspace for Education -version avulla lapset voivat viestiä ja tehdä yhteistyötä koulussa tai kotona kaikilla laitteilla turvallisessa ympäristössä. Oppilaat ja opettajat saavat käyttöönsä koulun ylläpitämän Google-tilin oppimis- ja opetustarkoituksiin.
 
  1. Kaikille oppilaille luodaan henkilökohtainen Google-tili (etunimi.sukunimi@edu.hartola.fi). Käyttäjätunnuksen luomiseen tarvitaan käyttäjän etunimi ja sukunimi, muita henkilötietoja palveluun ei siirretä. 
  1. Tili on tarkoitettu opiskelukäyttöön, ei esimerkiksi henkilökohtaisen Android-laitteen Google-tiliksi tai opiskeluun kuulumattomien tuotteiden tai palveluiden käyttöön. 
  1. Pilvipalvelussa tai Gmail-sähköpostissa ei saa käsitellä luottamuksellista tai salaista tietoa, kuten henkilötunnuksia. 
  1. Google Workspace for Education on ulkoinen pilvipalvelu, jossa käyttöehdot määrittelee Google.
  1. Kun oppilas vaihtaa koulua tai päättää perusopetuksen koulusta, hänen Google-tilinsä lakkautetaan ja sisältö poistetaan. Oppilaalla on mahdollisuus siirtää haluamansa tiedostot itselleen.
Lisätietoa alla olevista linkeistä:
 
HYVÄT TAVAT
Koulussa opetellaan, noudatetaan ja arvostetaan yleisiä hyviä tapoja. Hyvät tavat ovat toisen ihmisen, itsensä ja ympäristön huomioonottamista. Oppitunneilla ja välitunneilla käytetään asiallista kieltä ja kohdellaan toisia arvostavasti. Toivomme kodin tukea hyvien tapojen edistämisessä.
 
JALKINEET, PÄÄHINEET JA PÄÄLLYSVAATTEET
Koulumme on ns. kengätön koulu. Koulun sisätiloissa ei käytetä ulkokenkiä, päähineitä eikä päällysvaatteita, vaan ne jätetään niille varattuun paikkaan. Sisäjalkineiden käyttö on suositeltavaa. Naulakkoon tai reppuun ei kannata jättää mitään arvokasta. Koulussa herkästi leviävän täitartunnan aikana leviämistä vältetään pitämällä päähineet takin hihassa tai säilytyskaapissa. Kodin tehtävänä on huolehtia, että kouluvaatteet ja -varusteet ovat asianmukaiset.

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT
Koulun järjestyssäännöt ja välituntisäännöt löytyvät wilman tiedotteista, koulun peda.net-kotisivuilta ja koulun ilmoitustauluilta. Järjestyssäännöt käydään läpi luokanopettajan/-valvojan johdolla lukuvuoden alussa ja tarvittaessa myöhemmin.

KIUSAAMISEN EHKÄISY
Kiinnitämme erityistä huomiota koulukiusaamisen ehkäisyyn eikä kiusaamista sallita missään muodossa. Noudatamme Opetusministeriön käynnistämän KiVa Koulu -ohjelman mukaista toimintamallia koulukiusaamisen vähentämiseen ja esille tulevien kiusaamistapausten käsittelyyn.
 
KORVAUSVELVOLLISUUS
Oppilas on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle aiheuttamansa vahingon. Aiheutetusta vahingosta on viipymättä ilmoitettava koulun opettajalle tai kansliaan. Mikäli oppilas aiheuttaa vahinkoa toisen henkilön (oppilaan tai henkilökunnan jäsenen) omaisuudelle, on hän velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon.
Koulu ei ole velvollinen korvaamaan oppilaan omille tavaroille, kuten esimerkiksi matkapuhelimelle, aiheutunutta vahinkoa tai katoamista.
 
KOULUKULJETUS
Koulukyyti on tarkoitettu vain kuljetusoppilaille. Koulukuljetukset on järjestetty linja-autoin siten, että paluukuljetukset lähtevät koululta. Mikäli oppilas haetaan aamulla kotoa tai yksittäisen reitin varrelta, tulee taksille/koulukuljettajalle etukäteen ilmoittaa, jos oppilas ei tule aamulla kuljetukseen. Lisäksi 1.- 4. luokkien huoltajan tulee ilmoittaa omalle luokanopettajalle ja koulukuljetusvastaava/kyytivalvoja Sarille (044-7432283), mikäli oppilas ei tarvitse jonakin päivänä iltapäiväkuljetusta. Luokkien 5-9 oppilaat ilmoittavat kyytipoikkeuksensa etukäteen suoraan kuljettajalle.

Kuljetuksista saa lisätietoa koulukuljetusvastaava Sari Karnaatulta puh. 044-7432283, toimistosihteeri Eija Johanssonilta, puh. 044- 7432249 tai rehtori Tiina Kotila-Paasolta.

Oppilaiden turvallisuuden vuoksi koulun piha-alueelle ajo on kielletty.
 
KRIISITILANTEET
Hätätilanteissa toimitaan koulun pelastussuunnitelmassa olevien toimintamallien mukaisesti. Erilaisten kriisien kohtaamiseen koulussa on varauduttu kokoamalla toimintaohjeet koulun kriisisuunnitelmaksi. Kriisisuunnitelma on nähtävillä koulun nettisivulla.
 
LASTENSUOJELU
Lastensuojelulain mukaan: "Opetustoimen palveluksessa olevat henkilöt ovat velvollisia salassapitosäännösten estämättä viipymättä ilmoittamaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää lastensuojelun tarpeen selvittämistä."
Edellä tarkoitettu ilmoitusvelvollisuus voidaan toteuttaa salassapitosäännösten estämättä myös yhdessä lapsen tai hänen vanhempansa kanssa tehtynä pyyntönä lastensuojelutarpeen arvioimiseksi.
Lastensuojeluilmoitus tai pyyntö lastensuojelutarpeen arvioimiseksi tehdään esimerkiksi kun lapsi omalla käyttäytymisellään vaarantaa omaa terveyttään tai tulevaisuuttaan: mm. päihteiden käyttö tai hallussapito, väkivaltaisuus, epäsäännöllinen koulunkäynti, piittaamattomuus koulun säännöistä ja ohjeista.
 
LIIKUNTAVARUSTEET
Oppilaalla on oltava turvalliset ja asianmukaiset liikuntavarusteet. Ulkoliikunnassa on huomioitava myös se, että ne ovat säänmukaiset. Suositeltavaa on, että oppilaalla on omat sisäpelikengät, sukset ja luistimet. Koululla on joitakin lainavälineitä.
 
LUOKANVALVOJA/LUOKANOPETTAJA
Luokanvalvoja/luokanopettaja seuraa valvontaluokkansa oppilaiden koulunkäyntiä ja ottaa tarvittaessa yhteyttä oppilaan kotiin.

LÖYTÖTAVARAT
Koululle unohtuneet vaatteet tms säilytetään kevätlukukauden loppuun asti. Muista nimikoida omaisuutesi!

MOPOT JA POLKUPYÖRÄT, RULLALUISTIMET, RULLALAUDAT YM. KULKUVÄLINEET
Kulkuvälineet jätetään niille osoitettuun paikkaan. Tarpeeton ajo koulun pihalla koulupäivän aikana on kielletty. Kulkuvälineiden annetaan olla rauhassa koulupäivän aikana. Sähkökäyttöisten kulkuvälineiden (esim. sähköpotkulaudat) lataaminen koululla on kielletty. Huoltajien tehtävänä on huolehtia lapsensa kypärän käytöstä.
 
OPO eli oppilaanohjaaja
Oppilaanohjaaja auttaa 7.-9. luokkalaisia ainevalinta- ja jatko-opintoratkaisuissa, sekä huolehtii työelämään tutustumisen järjestelyistä. Oppilas ja huoltaja voi kääntyä opon puoleen opintoihin liittyvissä kysymyksissään.
 
Oppilaanohjauksen yksi alue on työelämään tutustuminen eli TET. Työelämään tutustumisen aikana oppilas soveltaa koulussa oppimiaan taitoja ja kokeilee selviytymistään uudessa yhteisössä ja ympäristössä. Omakohtaiset työelämän kokemukset edistävät oppilaan itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja, syventävät työelämätietoutta sekä tukevat oppilaan jatko-opintoihin hakeutumista. Työelämään tutustumisessa oppilas pyrkii käytännössä toteuttamaan oppilaanohjauksen tavoitteet.
 
OPPILAAN VELVOLLISUUDET
Perusopetuslaissa säädetään, että oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti, käyttäydyttävä asiallisesti, noudatettava koulun järjestyssääntöjä ja käsiteltävä huolellisesti koulun omaisuutta. Häiritsevää ja sopimattomasti käyttäytyvää oppilasta voidaan ojentaa seuraavasti:
1. Opettaja/rehtori voi poistaa oppituntia häiritsevän oppilaan luokasta jäljellä olevan oppitunnin ajaksi.
2. Opettaja/rehtori voi määrätä oppilaan kasvatuskeskusteluun enintään kahdeksi tunniksi.
3. Opettaja/rehtori voi määrätä oppilaan jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi.
4. Rehtori voi evätä oppilaan osallistumisen opetukseen jäljellä olevan työpäivän ja tarvittaessa seuraavan työpäivän ajaksi.
5. Rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen.
6. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta voi erottaa oppilaan rehtorin esityksestä enintään 3 kuukaudeksi.
 
Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään.
Rehtorilla ja opettajalla on oikeus pyytää/ottaa haltuun koulussa kielletyt esineet ja aineet sekä tietyin edellytyksin tarkastaa oppilaan tavarat. Oikeudesta määrätään tarkemmin Perusopetuslaissa.
 
Mikäli oppilas poistetaan oppitunnilta hänet ohjataan valvotulle ”pysäkille”.
Koska kysymyksessä on kurinpitotoimi, aiheutuu toistuvasti pysäkille joutumisesta oppilaille seuraavat seuraamukset:
  • Oppilas määrätty 3 kertaa pysäkille --> kasvatuskeskustelu, jossa on mukana oppilas, huoltaja ja luokanvalvoja/luokanopettaja
  • Oppilas määrätty 6 kertaa pysäkille --> käsittely opiskeluhuollon asiantuntijaryhmässä ja tarvittaessa tehdään lastensuojeluilmoitus
  • Oppilas määrätty 9 kertaa pysäkille --> oppilaalle voidaan antaa kurinpitorangaistuksena kirjallinen varoitus
 
Vahingon aiheuttajalla on korvausvelvollisuus.

OPISKELUHUOLTO
Opiskeluhuoltoon kuuluu lapsen ja nuoren oppimisen perusedellytyksistä, fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Opiskeluhuolto on koko koulun yhteinen tehtävä.
Yksittäistä oppilasta koskevia asioita käsitellään opiskeluhuollon asiantuntijaryhmässä, johon osallistuvat oppilaan/huoltajan kanssa sovitut henkilöt.
 
Oppilaiden terveydenhoidosta huolehtivat kouluterveydenhoitaja, koululääkäri ja hammashoitolan henkilökunta. Kodin vastuulla on kuljetus ja tarvittaessa saattaminen hammashoitolaan.

Kouluterveydenhoitaja Annika Launia p. 044 482511. Koululääkärille varataan aika terveydenhoitajan kautta.
Kuraattori Maarit Hilden p. 050 3503103
Koulupsykologi Hannele Tommo
Varhaisen tuen asiantuntija Jenni Palkeinen p. 044 7432 242
 
OPPILASKUNTA
Kukin 1. -9. luokka valitsee keskuudestaan 2 luottamusoppilasta. Luottamusoppilaat ovat luokan virallisia edustajia ja oppilaskunnan hallituksen jäseniä. Lastenparlamentti on osa oppilaskuntaa, se on lasten vakuttamisen ja osallisuuden kanava. Parlamenttiin kuuluvat 1. - 6. luokan luottamusoppilaat. 

Oppilaskuntaa ohjaa ohjaava opettaja, jolla on työparinaan koulunkäynninohjaaja.
 
 
OPPIMATERIAALIT
Oppilas saa tarvitsemansa oppimateriaalin koulusta lainaksi. Osa oppimateriaalista on sähköisessä muodossa. Oppilaan tulee käyttää ja säilyttää oppimateriaalia asianmukaisesti ja huolellisesti. Ne tulee olla oppilailla mukana koulupäivinä.
 
OPPITUNNEILLE SIIRTYMINEN
Oppilaan velvollisuus on tulla kouluun ja oppitunneille ajoissa. Myöhästymiset merkitään wilmaan. Aamulla kouluun saavutaan hyvissä ajoin, mutta aikaisintaan 15 minuuttia ennen kellojen soittoa. Koululla ei ole aamuvalvontaa.
Liikuntapaikoille siirrytään ohjeistettua reittiä pitkin. Jos oppilas poikkeaa ohjeistetulta reitiltä, hän ei ole koulun vakuutuksen piirissä.
 
PEDA.NET
Koulun kotisivut ovat Peda.netissä. 
 
POISSAOLOT
Poissaololle on aina oltava hyväksyttävä syy. Lupa poissaoloon anotaan opettajalta/rehtorilta. Luvan enintään viiden päivän poissaololle myöntää luokanvalvoja tai luokanopettaja ja yli 5 päivän poissaoloon luvan myöntää rehtori. Poissaololupa on anottava etukäteen koulun kotisivulta löytyvällä lomakkeella hyvissä ajoin ennen suunniteltua poissaoloa. Huoltajien on syytä käyttää harkintaa anoessaan ylimääräisiä lomia. Toistuva loman haku ei ole suotavaa.
 
Äkillisestä poissaolosta, esimerkiksi sairaudesta on ilmoitettava luokanopettajalle/luokanvalvojalle viipymättä ennen koulupäivän alkua. Kesken päivän voi koulusta lähteä pois vain rehtorin, opettajan tai terveydenhoitajan luvalla. Poissaoloihin puuttumisen malli löytyy koulun kotisivuilta opiskeluhuollon sivulta.
 
PUHELIN
Oppilaiden matkapuhelinten käyttö koulussa ei ole koulun vastuulla, joten koulu ei korvaa koulussa rikkoutunutta tai kadonnutta puhelinta. Luokilla 1 - 6 matkapuhelimet pidetään poissa käytöstä ja näkyviltä koko koulupäivän ajan. Luokilla 7 - 9 matkapuhelimia saa käyttää välitunnilla, mutta oppitunnilla ne pidetään poissa käytöstä ja näkyviltä.
 
Oppitunnilla matkapuhelimen käyttö on sallittu vain opettajan luvalla, mikäli sitä tarvitaan opiskelussa. Opettaja voi pyytää oppilasta luovuttamaan matkapuhelimen oppitunnilla tai kokeen ajaksi. Mikäli oppilaalla on kokeen aikana esillä matkapuhelin tai mediaväline, niin oppilaan koe hylätään. Koulupäivän aikana oppilaiden tai henkilökunnan kuvaaminen ja äänittäminen luvatta on kielletty.
 
PÄIVÄNAVAUKSET
Päivän työ aloitetaan lyhyellä päivänavauksella klo 8.55. 

SÄILYTYSKAAPIT 6-9 -LUOKKALAISILLE
Jokaisella 6-9 luokan oppilaalla on mahdollisuus saada käyttöönsä numerolukollinen säilytyskaappi. Numeroyhdistelmää ei saa kertoa muille.
 
TAPATURMAT
Oppilaan koulutapaturmasta on viipymättä ilmoitettava opettajalle tai rehtorille ja siitä on tehtävä tapaturmailmoitus, joka palautetaan koulun kansliaan. Oppilailla on tapaturmavakuutus.
 
TUPAKOINTI JA MUUT PÄIHTEET
Hartolan Yhtenäiskoulussa on käytössä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen yhteinen päihdetoimintamalli, jonka prosessikuvaus päivittyy Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kotisivulle https://paijat-sote.fi/opiskeluhuollon-materiaalit/
 
VANHEMPAINTOIMIKUNTA
Lukuvuoden alussa jokaiselta luokka-asteelta valitaan vähintään yksi edustaja vanhempaintoimikuntaan. Lisäksi vanhempaintoimikunnassa on yksi henkilökunnan edustaja. Vanhempaintoimikunnan tehtävänä on lisätä koulun ja kotien välistä yhteistyötä ja vanhempien vaikutusmahdollisuuksia koulutyöhön esimerkiksi tekemällä koulun toimintaa koskevia ehdotuksia, osallistumalla erilaisten tapahtumien järjestämiseen ja varainkeräämiseen. 
 
VÄLITUNNIT
Välitunnit vietetään ulkona koulun välituntialueella. Sisävälitunnit voidaan järjestää sovittaessa. Talvella pakkasraja on – 15 astetta. Välitunneilla käyttäydytään asiallisesti ottaen huomioon kaikkien turvallisuus ja ympäristön säilyminen viihtyisänä.
 
WILMA
Luokanopettajat/luokanvalvojat käyttävät yhteydenpitoon huoltajan kanssa Wilmaa.
Huoltajien käyttöön annetaan huoltajatunnukset, joilla voi mm. seurata oppilaan koulunkäyntiä sekä ilmoittaa ja selvittää oppilaan poissaoloja. 3. - 9. luokan oppilaille annetaan oppilastunnukset, joilla he näkevät mm. koulun tiedotukset, oman lukujärjestyksensä ja koelistan sekä voivat tarvittaessa viestiä opettajien kanssa. Oppilaat voivat käyttää Wilma-tunnuksia kirjautuessaan MPASSid-kertakirjautumisen avulla digitaalisiin oppimismateriaaleihin.