KÄYTÄNTEET

KÄYTÄNTEET

A

Arviointi
Oppilaalle annetaan syyslukukauden päättyessä välitodistus ja kevätlukukauden päättyessä lukuvuositodistus. Keväällä lähetetään nelosvaroitukset tai tieto heikenneestä menestyksestä opinnoissa. Lukuvuositodistuksessa käyttäytyminen arvioidaan numeroilla.

E

Energiajuomat
Energiajuomat on kielletty koulupäivän aikana. Opettaja voi ottaa ne talteen.

Ensiapu
Ensiapukaapit ovat keskusradiohuoneessa ja Taitotalon teknisen työn luokassa. Vakavammissa tapauksissa otetaan yhteys terveydenhoitajaan puh. 044 9067540 tai terveyskeskukseen puh. 02 6773705 (myös 112).

Erityinen tuki
Luokilla 7-9 on pienryhmiä, joiden oppilailla on pääsääntöisesti erityisen tuen päätös. Osa-aikaisesta erityisopetuksesta sovitaan aina erikseen pedagogisessa oppilashuoltoryhmässä.

Erityisruokavaliot
Otettava yhteyttä Mervi Takalaan puh. 044 4325228.

Esineen haltuunotto
Opettajalla ja rehtorilla on oikeus työpäivän aikana ottaa haltuun vaarallinen, kielletty tai häiritsevä esine tai aine. Haltuunotto toteutetaan ensisijaisesti pyytämällä ja vapaaehtoisuuteen perustustuen. Jos oppilas vastarintaa tekemällä yrittää välttää haltuunoton, opettajalla ja rehtorilla on oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja, mutta ei voimankäyttövälineitä.

Esineen haltuunottotapahtumasta, jossa on käytetty voimaa, on annettava kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle. Vaaralliset ja kielletyt esineet luovutetaan huoltajalle. Laissa kielletyt luovutetaan poliisille. Nämä esineet säilytetään rehtorin kassakaapissa. Esineen säilytysaika 3 kuukautta.

Eväät
Tarvittaessa oppilaat voivat tuoda terveellisen välipalan kouluun ja niiden nauttimisesta sovitaan opettajan kanssa.

H

Hammashuolto
Kutsut tarkastukseen tulevat luokittain. Vastaanotto on terveyskeskuksessa (puh. 02 6773 315). Mahdolliset peruutukset ja muutokset ovat vanhempien vastuulla.

Henkilökunta
Katso koulun internetsivuilta: www.harjavalta.fi/opiskelu ja koulutus/ keskustan koulu. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@harjavalta.fi.

HOJKS
Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. Se laaditaan erityi-seen tukeen siirretyille oppilaille yhteistyössä huoltajien, opettajien ja erityisopettajien kanssa. Vastuu laatimisesta on erityisopettajalla. Henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPPI) voidaan tehdä kaikille oppilaille, mutta se laaditaan aina, kun oppilas siirtyy tehostettuun tukeen. Vastuuhenkilönä tilanteesta riippuen aineenopettaja/luokanvalvoja/erityisopettaja.

J

Jopo-ryhmä
Joustavaan perusopetukseen haetaan kevätlukukaudella. Jopo-opettajana toimii Marko Törrönen.

Jälki-istunto
Ennen jälki-istuntoon määräämistä on nuorta kuultava kasvatuskeskustelussa. Poikkeuksena kuitenkin ovat:

* poistuminen koulualueelta -> suoraan jälki-istunto

* väkivaltatilanne->suoraan poliisiasia

* tupakkatuotteen käyttö koulun alueella -> ensimmäisellä kerralla 2h jälki-istuntoa ja toisesta kerrasta ilmoitus poliisille

Jälki-istunnon syy yksilöidään rangaistuskirjaan ja wilmaan. Oppilasta kuullaan tilanteen selvittelyn yhteydessä. Jälki-istunnonvalvoja merkitsee jälki-istunnon suoritetuksi rangaistuskirjaan ja wilmaan, kun jälki-istunto on suoritettu. 

Jälki-istunto järjestetään joka toinen torstai klo 15.00 alkaen. Jos oppilaalla on ylivoimainen este istua rangaistuksensa, voidaan ajankohdasta joustaa mutta vain erityisestä syystä. Tällaisia syitä eivät ole esim. koulupäivän päättyminen klo 13.15 tai illalla oleva jääkiekkopeli. Jälki-istunto suoritetaan seuraavana mahdollisena torstaina (torstaina saadut istunnot pääsääntöisesti seuraavana torstaina, jotta tieto ehtii huoltajalle).

Muuhun ajankohtaan sovitut jälki-istunnot hoidetaan niin ikään kouluajan ulkopuolella. Pääsääntöinen tapa hoitaa jälki-istunto on perinteinen hiljaa istumisen malli. Jälki-istuntona teetetään kuitenkin tilannekohtaisen harkinnan mukaan myös opetusta ja kehitystä tukevia harjoituksia ja koulun yhteisöllisyyttä rakentavia töitä. Jälki-istunnoista poistetaan huonosti käyttäytyvät ja istuntoa ei tällöin hyväksytä istutuksi.

Jos istuntoja alkaa kertyä yksittäiselle oppilaalle runsaasti, puututaan asiaan oppilashuoltoryhmässä.

Jos oppilas ei ilman pätevää syytä (huoltajan ilmoitusta) saavu jälki-istuntoon seuraavana mahdollisena istuntopäivänä, hänelle määrätään kasvatuskeskustelu.

K

Kanslia

Opettajainhuoneiden yhteydessä. Koulusihteerinä toimii Satu Huhtala (ma-ti) puh. 044 4325 322.

Kasvatuskeskustelu 
Ensisijainen puuttumiskeino huonoon käytökseen ja laiminlyönteihin koulussa on kasvatuskeskustelu. Siitä täytetään aina lomake, joita säilytetään rehtorin kassa-kaapissa. Perusopetuksen suorittamisen jälkeen/erotodistuksen saamisen jälkeen tiedot siirretään oppilaan aktiin. Kasvatuskeskustelu hoidetaan yhdessä tai kahdessa vaiheessa (yhteensä enintään 2 h). Paikalla on oppilaan lisäksi teon havainnut opettaja ja/tai rehtori ja hänen lisäkseen toinen opettaja tai rehtori. Ensivaiheessa huoltajaa ei välttämättä kutsuta paikalle, mutta toisessa vaiheessa hänen edellytetään olevan paikalla. Kasvatuskeskusteluja ei pidetä oppituntien aikana.

Kiinteistönhuolto
Kiinteistönhoitajina toimivat Jani Heinikallio puh. 044 432 5397 ja Eero Taranto puh. 044 432 5404.

Kioskitoiminta
Yläkoululla oppilaskunta hoitaa kahvikioskitoimintaa.

Kodin ja koulun yhteistyö
Huoltajalla on ensisijainen vastuu lapsen ja nuoren kasvatuksesta. Koulu tukee kotien kasvatustehtävää ja vastaa oppilaan kasvatuksesta ja opetuksesta kouluyhteisön jäsenenä. Tavoitteena on edistää oppimisen edellytyksiä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Yhteistyön lähtökohtana on eri osapuolien kunnioitus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Käytössä olevia yhteistyön muotoja ovat esim. kokeiden ja todistusten käyminen kotiväen nähtävillä, tiedotteet, tapaamiset, vanhempainillat ja Wilma.

Kokeet
Tulevat kokeet sekä aiempien kokeiden arvosanat näkyvät Wilmassa. Jos oppilas on poissa koulusta, hän suorittaa kokeen heti kyseisen oppiaineen seuraavalla tunnilla.

Kolmiportainen tuki
(lyhyesti, tarkemmin Harjavallan opetussuunnitelmassa)

1) yleinen tuki: yleisopetuksen luokassa luokanopettajan, aineenopettajan ja laaja-alaisen erityisopettajan yhteistyönä. Tuen keinoina esim. tukiopetus ja eriyttäminen.

2) tehostettu tuki: silloin, kun yleinen tuki ei riitä. Perustuu luokanopettajan, luokanvalvojan/aineenopettajan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa laatimaan pedagogiseen arvioon. Tehostetun tuen aloittaminen käsitellään oppilashuoltoryhmässä. Tuki on säännöllisempää, laajempaa ja pysyvämpää kuin yleisessä tuessa.

3) erityinen tuki: silloin kun tehostettu tuki ei riitä. Erityiseen tukeen siirrytään kun huoltajien ja oppilaan kanssa on neuvoteltu, pedagoginen selvitys on tehty (laatimisen käynnistää luokanopettaja tai luokanvalvoja, laatimiseen osallistuvat myös muut oppilasta opettavat opettajat ja erityisopettaja, kirjaamisvastuu on erityisopettajalla) ja asiaa on käsitelty oppilashuoltoryhmässä. Käytössä on kaikki koulun tukikeinot. Päätöksen erityiseen tukeen siirtymisestä tekee sivistystoimenjohtaja. Jatkopäätöksen tekee koulun rehtori.

Korvausvelvollisuus
Oppilas on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle aiheuttamansa vahingon (vahingonkorvauslaki 412/74). Sen vaatiminen oppilaan muulle kuin koulun omaisuudelle aiheuttamasta vahingosta ei ole koulun asia. Vahingon aiheuttanut teko voi kuitenkin olla koulun rangaistusvallan piiriin kuuluva. Myös vahinkojen korjaaminen on mahdollista.

Oppilas on velvollinen korvaamaan rikkoutuneen tai kadonneet koulukirjat.

Pääsääntöisesti oppilas velvoitetaan puhdistamaan/ uudelleen järjestämään ta-hallaan tai huolimattomuuttaan likaamansa / epäjärjestykseen saattamansa koulun omaisuuden tai tilan. Huoltajalle ilmoitetaan (soitto), jos korvaaminen tapahtuu koulupäivän ulkopuolella.

Koulu ei vastaa oppilaiden omista kadonneista tai rikkoontuneista tavaroista (esim. kännykkä, mopoauto).

Kotitehtävät
Oppilaan ja huoltajien tulee huolehtia siitä, että läksyt ovat asianmukaisesti hoidettu. Tekemättä jääneistä tehtävistä tulee merkintä Wilmaan.

Koulu- ja välituntialue
Koulualueelta ei saa poistua luvatta koulupäivän aikana. Koulualue kattaa koulurakennusten välittömässä läheisyydessä olevat alueet sekä myös muut tilat/alueet, silloin kun niissä järjestetään koulun toimintaa. Lukiolla pidettäville tunneilla siirrytään vasta välitunnin päätyttyä.

Koulumatkat
Koulumatkat eivät ole koulun toimintaa. Koululla ei ole valvontavelvollisuutta koulumatkoille. Opettajilla/rehtorilla on kuitenkin velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta kiusaamisesta koulumatkalla sekä kiusaajan, että kiusatun koteihin. Koulumatkoilla tapahtuneiden tapaturmien hoito on maksutonta. Tieliikennelaki edellyttää pyöräilykypärän käyttöä polkupyörällä liikuttaessa. Jos oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen (perusopetuslaki 32§). Koulukuljetuksessa olevan oppilaan koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas on täyttänyt 13 vuotta tai oppilas on otettu tai siirretty erityisopetukseen, saa koulumatka kestää enintään 3 tuntia.

Koulukuljetusten lähtöpaikat määrätään lukuvuoden alussa. Bussikuljetukset lähtevät luokkien 7-9 liikuntasalin edestä ja vuoropysäkeiltä.

Bussikortin käyttö:

* korttia saa käyttää vain koulumatkoilla (henkilökohtainen)

* kun kortti tyhjenee, oppilas saa kansliasta uuden kortin

* korttia pitää ehdottomasti säilyttää siihen tarkoitetussa kotelossa

* jos kortti katoaa tai rikkoutuu, oppilas on velvollinen suorittamaan 6 euron korvauksen.

Koulunkäynnin ohjaajat
- koulunkäynnin ohjaajien tehtäväkuvaus:

* oppilaan ohjaaminen oppimistapahtumassa – osallistuminen opettajan ohella ja opettajan antamien ohjeiden mukaan erilaisen oppijan kasvatukseen ja ohjaukseen

* välitunnilla ulko- ja sisävalvontaan osallistuminen

* kyyditysten valvominen

* työrauhan ylläpitäminen

- koulunkäyntiavustajien työtä ohjaavat samat lait ja asetukset kuin opettajienkin työtä (esim. vaitiolovelvollisuus)

 

Koulupäivän työajat (välitunnit, tunnit, ruokailut)

8.45 I tunti alkaa

10.00 välitunti

10.15 II tunti alkaa

11.25 1. ruokailuvuoro (9.lk)
11.30 2. ruokailuvuoro (7.lk ja 8.lk)

12.00 III tunti alkaa

13.15 välitunti

13.30 IV tunti alkaa

14.45 Koulu päättyy

Kouluterveydenhuolto
Terveydenhoitajana toimii Minna Pihlavirta-Helander puh. 044 450 3616. Vastaanotto sijaitsee yläkoulun alakerrassa luokassa 138. Puhelinaika ja sairasvastaanotto klo 8-9 ja 11-12 ilman ajanvarausta, muina aikoina on varattava aika puhelimitse. Ajat koululääkärille varataan kouluterveydenhoitajalta.

Kuraattori
Kuraattorina toimii Arto Salonen. Hän toimii yhteistyössä oppilaiden, perheiden ja koulun henkilökunnan kanssa. Työn painopisteenä on koulussa esiin tulevien vaikeuksien havaitseminen ja varhainen puuttuminen niihin. Koulukuraattorilta saa apua jos lapsella / nuorella on pulmia koulunkäynnissä, kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin.

Kuvaaminen ja muu tallentaminen
Oppilaista ja opetushenkilöstöstä otettujen kuvien, videoiden, äänitallenteiden ym. välittäminen mm. somessa on rikos.

Kännykät
Kännyköiden käyttö oppitunneilla ilman opettajan lupaa on kielletty. Koulu ei vastaa kännyköiden katoamisesta tai rikkoutumisesta.

Käyttäytyminen
Yläkoulussa kiinnitetään erityistä huomiota hyvään käytökseen. Koulussa työskentelevät tervehtivät toisiaan ja reagoivat välittömästi huonoon käyttäytymiseen. Työrauha on kaikkien etu, josta jokainen on omalta osaltaan vastuussa. Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen. 

L

Liikenne ja liikkuminen kouluaikana
Siirtyminen yhdessä kulkiessa/retkillä kohteeseen tapahtuu opettajan ohjeita ja liikennesääntöjä noudattaen. Luokilla 7-9 tunneille ei pääsääntöisesti liikuta polkupyörillä ja mopoilla. Liikuntatunneille siirrytään lyhintä reittiä liikennesääntöjen mukaisesti. Välituntialueilla liikutaan ainoastaan jalkaisin.

Liikuntatunnit
Yläkoulun liikunnanopettajina toimivat Heidi Turtola (044 4325305) ja Kimmo Linden (044 4325306)

Liikuntatiloja ovat

liikuntasalit: yläkoulu ja liikuntahalli

-liikuntavälineet alakoulun, yläkoulun ja Honkalan varastoissa

-yläkoululla kuntosali

-liikuntatunneille siirrytään välitunnilla

Honkalan liikuntakeskus:

-jääpeleissä kypäräpakko

Koulukeskuksen kenttä ja tapahtuma-aukio

Hiittenharju

Liikuntavälineet
Oppilailla on oltava pääsääntöisesti omat varusteet liikuntatunneilla. Koululla on rajoitettu määrä luistimia, suksia, kypäriä ja mailoja. Oppilaat vaihtavat liikuntavaatteet tunneille mentäessä ja käyvät suihkussa liikuntatunnin jälkeen opettajan ohjeen mukaisesti.

Luokanvalvoja
Luokanvalvoja toimii koulun ja kodin välisenä yhteyshenkilönä oppilaan koulunkäyntiin liittyvissä asioissa. Poissaolot ilmoitetaan luokanvalvojalle.

Luokasta poistaminen
Opettaja voi määrätä opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan taikka koulun järjestämästä tilaisuudesta.

Läksyjen laiminlyönti
Perusopetuslain (1998/628 § 36) mukaan ”kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään”. Toistuvasti laiminlyödyistä kotitehtävistä voi saa jälki-istuntorangaistuksen.

Löytötavarat
Tiedustelut opettajilta, kansliasta ja siivoojilta. 

M

Myöhästymiset
Myöhästymiset merkitään Wilmaan. Toistuvista myöhästymisistä voi saada myös rangaistuksen.

O

Oppilashuolto
Oppilashuoltoryhmän toiminnan tarkoituksena on tukea oppilaan selviytymistä koulutyöstään. Tärkeää on myös ongelmien ennaltaehkäisy. 

Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä edistää oppilaiden terveyttä, hyvinvointia, turvallisuutta, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta ja edistetään opiskeluympäristön terveellisyyttä. Ryhmän jäsenet: kuraattori, terveydenhoitaja, opo, rehtori, erityisopettaja ja opettaja (joka vaihtuu vuosittain). Pedagoginen oppilashuoltoryhmä kokoontuu rehtorin johdolla (tiistaisin klo 14). Ryhmään kuuluvat myös opinto-ohjaaja, erityisopettaja, oppilaan opettaja ja tarvittaessa muita henkilöitä. Pedagoginen oppilashuoltoryhmä hoitaa kolmiportaiseen pedagogiseen tukeen liittyvät yksilökohtaiset toimenpiteet sekä kurinpitoon liittyvät oppilashuollolliset tehtävät. Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä suunnittelee yksittäiselle oppilaalle järjestettävät koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut, sekä yksittäisen oppilaan asioiden käsittelyn monialaisessa ryhmässä. Vastuuhenkilönä kuraattori. Ryhmän koostumus vaihtelee oppilaan tarpeen mukaan . Opettajat ja huoltajat voivat esittää oppilasasioita käsiteltäviksi ottamalla yhteyttä em. ryhmien jäseniin. Yhden oppilaan asioille varataan noin puoli tuntia. Ajat sovitaan etukäteen ja ilmoitetaan pääsääntöisesti vanhemmille.

Oppilaanohjaus (OPO)
Oppilaanohjaajana vuosiluokilla 7-9 toimii Sauli Rinne (044 4325307) Hänen toimipisteensä on yläkoulun ensimmäisessä kerroksessa. Oppilaanohjaaja tapaa kaikki oppilaat oppilaanohjaustuntien yhteydessä. Hänen työnkuvaansa kuuluvat oppilaiden opiskelutaitojen kehittäminen ja jatko-opintosuunnittelu. Oppilaanohjaaja on oppilashuoltoryhmän jäsen.

Oppilaan koulupäivän keskeyttäminen
Jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan taikka koulussa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi, oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan evätä jäljellä olevan työpäivän ajaksi. Asiasta soitetaan huoltajalle.

Oppilaan/oppilaan tavaroiden tarkastaminen
Vaarallisten/kiellettyjen/häiritsevien tavaroiden /aineiden haltuun ottamiseksi opettaja/rehtoria saa tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassa olevan säilytyslokeron ja päällisin puolin myös vaatteet. Tarkastajia tulee olla kaksi koulun henkilökuntaan kuuluvaa täysi-ikäistä ja tarkastajan samaa sukupuolta. Oppilaan on saatava valita toinen tarkastava henkilö. Kiireellistä toimintaa vaativassa tilanteessa edellisistä voi poiketa. 

Oppilashuollon ohjaaja
Koulun sosiaalityöntekijänä toimii Arto Salonen ( 0444325311). Oppilashuollon ohjaaja auttaa oppilaita sosiaalisissa vaikeuksissa ja vastaa tukioppilastoiminnasta.

Opetussuunnitelma 
Opetussuunnitelma on nähtävissä koulun kotisivuilla.

Oppilaskunta
Kaikki oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan, jota edustaa oppilaskunnan hallitus. Sen muodostavat vaaleilla valitut luokkien edustajat ja heidän varahenkilönsä. Oppilaskunnan ohjaavana opettajina toimii Essi Niinivirta.

Opettajahuone

Opettajahuone on tarkoitettu henkilökunnan työskentely- ja taukotilaksi. Oppilas koputtaa opettajainhuoneen oveen ja odottaa lisäohjeita. Oppilaiden tulee käyttäytyä asiallisesti opettajahuoneessa asioidessaan. (puh. 044 4325301)

P

Pedanet
Keskustan koulun sähköinen oppimisalusta. 

Opetuksesta poikkeava ohjelma
Oppilas ei saa ”vapaata” poikkeavien päivien ylimääräisistä tunneista

Poissaolot
Huoltajan tulee ilmoittaa poissaolosta viipymättä luokanvalvojan ohjeiden mukaan (Wilma-viestillä tai esim. tekstiviestillä). Opettaja merkitsee poissaolon Wilmaan. Kun poissaoloja on enemmän kuin 50 tuntia, asia viedään oppilashuoltoon. Enintään kolmen vuorokauden loman myöntää anomuksesta luokanvalvoja, pidemmät poissaolot anotaan kirjallisena rehtorilta. Loma-anomuksen voi tulostaa koulun kotisivuilta ja se on toimitettava koululle hyvissä ajoin. Huoltaja on vastuussa lapsensa koulunkäynnistä poissaolon aikana.

Pukeutuminen
Oppilaiden on pukeuduttava asiallisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Pipo, lippalakki ja huppu eivät kuulu päähän sisällä. Ulkojalkineet jätetään käytävälle luokan ulkopuolelle

Purukumi
Purukumia ei syödä oppitunneilla. Se laitetaan syönnin jälkeen paperiin käärittynä roskakoriin.

Pysäköinti 
Oppilaiden mopoautojen, mopojen ja polkupyörien säilyttäminen koulun aulassa olevan kartan mukaisesti.

Päihteet
Keskustan koulu on päihteetön koulu. Tupakkatuotteiden käytöstä koulussa 2 h jälki-istuntoa. Myös sähkötupakka ja -laitteet ovat kiellettyjä. Yli 15-vuotiailla toisesta kiinnijäämisestä tehdään ilmoitus poliisille 

Raha
Oppilas ei pääsääntöisesti tarvitse rahaa koulussa. (Ruokailun jälkeen toimii oppilaskunnan kahvikioski, jota varten voi olla pieni summa rahaa mukana) Opettaja päättää yhdessä oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa luokan yhteisten luokkaretkirahojen keruusta.

Rangaistukset
Oppilasta ohjataan ensisijaisesti keskusteluin ja sovitteluin (huono käyttäytyminen, tunnin /tilaisuuksien häirintä, ilkivalta, roskaaminen) Sääntöjen rikkomisesta voi seurata kasvatuskeskustelu, luokasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi, jälki-istunto, kirjallinen varoitus tai koulusta erottaminen määräajaksi.

Ruokailu
Ruokalassa noudatetaan hyviä käytöstapoja ja pyritään rauhalliseen ruokailuhetkeen. Kännykkää ei ruokalassa käytetä. Oppilaan tulee jättää oma ruokailupaikka siistiksi.

Reput/henkilökohtaiset tavarat
Luokilla 7-9 oppilaat kuljettavat reppua mukanaan; välitunnin aikana reppu voidaan säilyttää koulun naulakossa tai aulassa (kameravalvonta).

Sairastuminen
Koulupäivän aikana sairastunut oppilas ilmoittautuu luokanvalvojalle tai muulle opettajalla. Hänet lähetetään kotiin tai ohjataan terveydenhoitajalle. Huoltajan on ilmoitettava oppilaan sairastumisesta ja ilmoitus on saatettava luokanvalvojan tietoon. Pitkäaikaisissa sairaustapauksissa opetusjärjestelyistä sovitaan erikseen.

Siisteys
Koko kouluyhteisö on vastuussa työympäristönsä siisteydestä ja viihtyisyydestä.

Sähköinen asiointi
Jokaisella opettajalla on sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@harjavalta.fi. Oppilasta koskevan yhteydenpidon välineenä on Wilma –järjestelmä. 

T

Talonmies
Kiinteistönhoitajina toimivat Jani Heinikallio (044 4325397) ja Eero Taranto (044 4325404)

Tapaturmat
Tapaturmissa otetaan yhteyttä terveydenhoitaja Minna Pihlavirta-Helanderiin (044 450 3616) tai terveyskeskukseen (02 6773 111). Tapaturmista täytetään tietolomake.

Tehostettu tuki
kts kolmiportainen tuki

Telakka
Tehostettua ja erityistä tukea annetaan osa-aikaisena erityisopetuksena Telakka-luokassa alakerrassa. Opettajana toimii Auli Forsell (044 4325318).

Tekemättömien tehtävien tekeminen
Huoltajien velvollisuus on huolehtia, että oppilas tekee koulutehtävänsä. Tekemättömistä läksyistä tiedotetaan huoltajille. Opettaja voi määrätä oppilaan tekemään tekemättömät tehtävät koulupäivän jälkeen.

TET – jaksot
TET –jaksot ovat työelämään tutustumisen jaksoja. Lisätietoja saa oppilaanohjaajalta.

Tiedottaminen
Luokilla 7-9 tiedotetaan keskusradion kautta, erillisillä kirjallisilla tiedotteilla, tekstiviesteillä, Harjavallan kaupungin kotisivuilla sekä Wilmassa. Koulun asioista ulkopuolisille tiedottaa rehtori.

Traktorit
Traktoreita ei ajeta koulun pihaan. - jos oppilas huoltajan luvalla käyttää traktoria kulkuvälineenä, on parkkipaikka etsittävä siten, että koulun alueella tai sen läpi ei kuljeta. 

Tukioppilaat
Luokilla 7-9 toimii tukioppilaita, jotka valitaan seitsemännellä luokalla yläkoulun ajaksi. 

Tukiopetus
Tukiopetusta annetaan tarvittaessa. Aloitteen sen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja. Myös oppilas tai huoltaja voi pyytää oppilaalle tukiopetusta. Tukiopetusta voi antaa koulun opetushenkilöstöön kuuluva.

Tupakointi
Tupakkalaki kieltää alaikäiseltä tupakkatuotteiden hallussapidon, joten tupakointi on täysin kielletty lasten ja nuorten käytössä olevissa tiloissa. Tupakkatuotteiden käytöstä koulussa annetaan 2h jälki-istuntoa, 15-vuotiaasta ilmoitetaan poliisilla toisen kerran kiinni jäädessä.

Turvallisuus
Koululla on oma pelastus- ja turvallisuussuunnitelma. 

U

Uskonnot
Koulu järjestää tällä hetkellä ev.lut. uskonnon opetusta. Elämänkatsomustíetoa järjestetään (väh. 3 oppilaalle). Muihin kuin ev.lut. tai ort. seurakuntiin kuuluvilla on oikeus korvaavaan toimintaan koulun uskonnollisten tilaisuuksien aikana. 

V-W

Vaarallisten töiden tekeminen
Peruskoulun seitsemännestä luokasta lähtien oppilaat voivat iästään riippumatta tehdä asetuksen 4 §:ssä tarkoitettua vaarallista työtä, jos se on opetuksen toteuttamiseksi välttämätöntä ja voidaan tehdä turvallisesti. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että työvälineet ja suojaimet ovat ko. käyttöön tarkoitettuja ja käyttökuntoisia, nuorelle työntekijälle sopivia ja turvallisia käyttää.

Perusopetuksessa asetus koskee varsinkin käsityötä – erityisesti teknisen työn opetuksessa käytettyjä koneita, laitteita ja työvälineitä. Asetus koskee myös fysiikan, kemian, biologian ja kuvataiteen käytännön harjoitustöissä käytettäviä kemiallisia aineita ja valmisteita sekä työkaluja ja sähköisiä laitteita.

Keskustan koulun vuosiluokilla 7-9 tehdään opetussuunnitelman mukaisesti opetukseen liittyviä vaarallisia töitä käsityössä (tekninen työ), fysiikassa ja kemiassa, biologiassa ja kuvataiteessa.

Lisätietoa asiasta antavat lehtorit Jussi Rintamaa (TN) ja Eeva Hakala (FY&KE). 

Valinnaisaineet
Oppilaat valitsevat seitsemännen luokan keväällä luokilla 8-9 opiskeltavat valinnaisaineet. Valinnaisista aineista tulee arvonsanat ja ne on suoritettava kuten muutkin oppiaineet.

Välitunnit
Kts. koulupäivän työajat. Välitunnit vietetään ulkona, ellei muuta ohjetta anneta. Pakkasraja ulkona vietettäville välitunneille on -15°C. Opettajat valvovat välitunteja. Koululla on myös tallentavat valvontakamerat. Jos oppilas jää toistuvasti kiinni välituntia koskevien ohjeiden rikkomisesta (käytännössä piilottelee käytävissä, vaikka oppilaat on ohjattu ulos) oppilaalle määrätään kasvatuskeskustelu.

Wilma
Sähköinen koulutyön ja poissaolojen seurantaohjelma. Wilma-tunnukset saa koulusihteeri Satu Huhtalalta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä