JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Tiedoksi kaikille päivitetyt 19.4.2022 voimassa olevat Keskustan yläkoulun käytänteet

 

Lisäksi on voimassa sivistyslautakunnassa vahvistetut järjestyssäännöt (löytyvät yläkoulun pysyvistä tiedotteista)

1. Tule kouluun läksyt tehtynä ja tarvittavat opiskelutarvikkeet mukana. Mikäli läksyt ovat tekemättä, opettaja voi määrätä koulun jälkeen läksyparkkiin.

2. Tullessasi kouluun laita pyöräsi telineeseen ja lukitse pyörä. Mopot ja mopoautot kuuluvat niille tarkoitetuille parkkipaikoille.

3. Tule ajoissa oppitunnille. Mikäli myöhästyt neljä kertaa lukukaudessa oppitunnilta, seuraa puhuttelu ja myöhästymisajan korvaus läksyparkissa. Samoin, jos myöhästyt uudelleen neljännen kerran jälkeen. Mikäli oppilas ei mene läksyparkkiin, seuraa kasvatuskeskustelu.

4. Laita ennen luokkaan menoa takki naulakkoon, ota päähine/ huppu pois päästä ja ota ulkojalkineet pois (poikkeus fyken ja teknisen työn luokat). Laita kengät siististi seinän viereen naulakon alle.

5. Laita kännykkäsi reppuun äänettömälle ennen tunnin alkua ja ota se käyttöön vain opettajan luvalla. Mikäli kännykkä häiritsee oppimista, opettaja voi ottaa sen pois oppitunnin ajaksi.

6. Oppitunnin jälkeen mennään välitunnille ilman erillistä huomauttamista. Välitunnilla ollaan ritilän takana eikä kiinni ulko-ovissa. Opettajalla on lupa ohjata oppilas ulos, mikäli hän ei muuten mene.

7. Välitunnilla pysytään välituntialueella. Välituntialueelta poistumisesta seuraa 1 tunti jälki-istuntoa.

8. Lumipallojen ja kivien tms. esineiden heittäminen on kielletty. Seuraa 1 tunti jälki-istuntoa.

9. Energiajuomia ei tuoda eikä juoda koulun alueella. Henkilökunta takavarikoi ne koulupäivän ajaksi.

10.Ruokailuaikoja ja hyviä tapoja pitää noudattaa. Lakki/huppu päässä ei ruokailla eikä ruualla sotketa tai etuilla jonossa.

11.Muista hyvät käytöstavat, niin annat itsestäsi hyvän vaikutelman muille. Puhuttele ystävällisesti muita oppilaita ja kouln henkilökuntaa. Haistattelu ja kiroilu eivät kuulu kouluun/työpaikalle. 

Pinkki on merkintä hienosta toiminnasta ja niitä viljellään sekä muuta sanallista positiivista palautetta annetaan oppilaille aina kun on aihetta.

Tehdyn kyselyn perusteella 40 % koulumme oppilaista kannattaa sitä, että koulussa on yhteiset pelisäännöt, joita kaikki noudattavat. Henkilökunta seisoo myös näiden käytänteiden takana.

Lisäksi on hyvä muistaa, että oppilas on vahingonkorvausvelvollinen, mikäli hän rikkoo koulun tai toisten omaisuutta (laki, järjestyssäännöt). Kun noudatamme koulussa näitä käytänteitä sekä järjestyssääntöjä, koulupäivä sujuu turvallisesti, opiskelu sujuu paremmin ja kaikilla on mukavaa.

Järjestyssäännöt

Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä (perusopetuslaki 29 § 4. mom.) Järjestyssäännöt sisältävät yleisiä koulussa ja koulun alueella noudatettavia sääntöjä. Koulualueena pidetään koulurakennusta ja koulupäivän aikana kaikkia niitä tiloja, kenttiä yms., joilla oppitunteja ja muita koulun tilaisuuksia järjestetään. Keskustan yläkoulun välituntialue (liitteenä).

Rehtorin ja opettajan tulee puuttua lainsäädännön vastaiseen käyttäytymiseen, vaikkei järjestyssäännöissä asiasta määrättäisi. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet ovat voimassa ajan, jolloin oppilas osallistuu opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen koulussa tai opetuksen järjestäjän hyväksymään muuhun toimintaan koulun ulkopuolella.

Järjestyssäännöt eivät koske koulumatkoja eivätkä oleskelua koulun alueella muuna kuin kouluaikana.

1. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet

Oppilaalla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppilaalla on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun (esim. erilaiset oppijat, eri sukupuolet, kulttuurilliset ja uskonnolliset vähemmistöt, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt), oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan. (Suomen perustuslaki (731/1999 sekä YK:n lapsen oikeuksien sopimus 28 ja 29 artikla: oikeus koulutukseen) Oppilaalla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä ja oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön (suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä) sekä muihin lainsäädännössä määriteltyihin etuuksiin ja palveluihin.

Oppivelvollisuusikäinen oppilas on velvollinen osallistumaan opetukseen, kunnes oppivelvollisuus on suoritettu (Perusopetuslaki 25 § ja 26§). Oppilas on velvollinen suorittamaan tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytymään asiallisesti. Oppilas on vahingonkorvausvelvollinen.

 2. Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen

 Hyvä käytös

1. Noudata Suomen lakia ja tervettä järkeä.

2. Kohtele kaikkia tasa-arvoisesti.

3. Noudata hyviä tapoja.

4. Ole oikeassa paikassa ajoissa opiskeluvälineet mukanasi.

5. Älä kiusaa toisia, myöskään sosiaalisessa mediassa.

6. Anna kaikille työ- ja ruokarauha.

7. Tule kouluun asiallisesti pukeutuneena.

8. Kunnioita koulun omaisuutta ja pidä koulu siistinä.

9. Saat poistua koulun alueelta vain luvalla.

10. Selvitä poissaolosi välittömästi.

11. Oppilastöihin ei saa kopioida tekstiä tai kuvia luvatta lähteitä ilmaisematta.

12. Henkilöstä otettua kuva- tai äänimateriaalia ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

13. Mobiililaitteiden pitää olla häiriötä aiheuttamattomassa tilassa opetuksen aikana.

14. Kulkuvälineet säilytetään niille varatuilla alueilla eikä niitä käytetä välituntipihalla.

15. Lailla kiellettyjä vaarallisia tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden tuominen kouluun on kielletty (esim. tupakka, nuuska, sähkötupakka, alkoholi, huumausaineet, teräaseet, ampuma-aseet, voimakkaat laserosoittimet sekä vastaavat aineet ja esineet)

 

3. Kurinpito

Keskustan yläkoulussa käytetään opetussuunnitelmassa mainittuja kurinpitokeinoja ja kasvatuskeskusteluja.

Laissa säädettyjä kurinpito- ja ojentamiskeinoja ovat: siivousvelvoite, kasvatuskeskustelu, jälki-istunto, oppilaan määrääminen poistumaan, oppilaan opetukseen osallistumisen evääminen, oppilaan määrääminen tekemään kotitehtäviään, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen.

Perusopetuslain mukaisia turvaamistoimenpiteitä ovat oppilaan poistaminen tilasta, esineiden ja aineiden haltuunotto, tavaroiden tarkastaminen, voimakeinojen käyttäminen (Perusopetuslaki 35-36 §)

Opettajalla ja rehtorilla on oikeus tarkistaa oppilaan tavarat ja ottaa häiritsevät tai vaaralliset esineet tai aineet haltuun. Koulun rehtorilla ja opettajalla on velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.

Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen
Järjestyssäännöistä ja koulun käytänteistä tiedotetaan opinto-oppaassa kunkin lukuvuoden alussa oppilaille, huoltajille ja henkilökunnalle. Luokanvalvojat käyvät järjestyssäännöt läpi luokanvalvojan tunneilla oppilaiden kanssa ja niistä kerrotaan 7. luokkien huoltajien vanhempainillassa. Järjestyssäännöt pidetään esillä koulun ilmoitustaululla ja luokkien seinillä sekä julkaistaan Wilmassa ja koulun kotisivuilla.

Järjestyssäntöjä seurataan ja tarkistetaan tarpeen mukaan kehitysryhmässä koulun henkilökuntaa, opettajia, huoltajia ja oppilaskuntaa kuullen. Päivitetyt järjestyssäännöt käsitellään opettajainkokouksissa ja hyväksytään sivistyslautakunnassa.