7-9 -luokat

Työelämän tutustuminen yläkoulussa

Laaja-alaisen oppimisen yhtenä tavoitteena on määritelty Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6). Kolarin opetussuunnitelmaan tavoiteet 7-9 -luokkien osalta on kirjattu seuraavasti:

  • Edistetään myönteistä asennetta ja kiinnostusta työtä ja yrittäjyyttä kohtaan, vahvistetaan siihen liittyvää tietopohjaa.
  • Opetetaan tuntemaan lähialueen elinkeinoelämää ja keskeisiä toimialoja.
  • Viimeistään tässä vaiheessa opiskelijat saavat kokemusta työelämästä ja yhteistyöstä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
  • Harjoitellaan työelämässä tarvittavaa asianmukaista käyttäytymistä ja yhteistyötaitoja, huomataan kielitaidon ja vuorovaikutustaitojen merkitys.
  • Koulutyöhön sisältyy toimintamuotoja, joissa tarjoutuu tilaisuus oppia tuntemaan erilaisia ammatteja ja työaloja sekä yritystoimintaa. Tällaisia ovat mm. työelämään tutustumisjaksot, koulussa vierailevien henkilöiden kanssa käytävät keskustelut, vierailut yrityksissä ja erilaisissa organisaatioissa sekä harjoitusyritystoiminta ja vapaaehtoistyö.
  • Projektityöskentely ja verkostoituminen omassa yhteisössä, lähialueella ja Suomessa sekä mahdollisuuksien mukaan myös kansainvälisesti.
  • Opitaan suunnittelemaan työprosesseja, asettamaan hypoteeseja, kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, tekemään johtopäätöksiä ja löytämään uusia ratkaisuja olosuhteiden muuttuessa.
  • Opitaan tarttumaan tehtäviin aloitteellisesti, ennakoimaan työskentelyn mahdollisia vaikeuksia, arvioimaan ja ottamaan hallittuja riskejä, kohtaamaan myös epäonnistumisia ja pettymyksiä sekä viemään työ sisukkaasti loppuun.
  • Oppilaat saavat tilaisuuksia oppia oman kokemuksensa kautta työn, yrittäjämäisen toimintatavan sekä yrittäjyyden merkityksen yhteisössä ja yhteiskunnassa.
  • Rohkaistaan tunnistamaan ja kehittämään omia taipumuksiaan, vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan sekä tekemään opintoihin ja työhön liittyvät valintansa perustellusti ja omista lähtökohdistaan, perinteisten sukupuoliroolien ja muiden roolimallien vaikutukset tiedostaen.
  • Opastetaan ottamaan selvää opintoihin ja työhön liittyvistä mahdollisuuksista ja uravalinnoista.

Peruskoulun ylimpien vuosiluokkien aikana 
oppilaille tulee järjestää työelämään tutustumisjaksoja koulutus- ja ammatinvalintojen perustaksi. Useimmiten oppilaat perehtyvät työelämään viikon tai kahden viikon pituisilla työelämään tutustumisjaksoilla (ns. TET-jaksot), joiden yhteydessä voidaan järjestää myös tutustumista ammatilliseen koulutukseen.

Edellämainittujen tavoitteiden toteutumista voidaan edistää mm seuraavin toimenpitein:
7-luokka Osallisuus ja aktiivisuus TET-jakso koulussa
8-luokka Omat vahvuudet TET-jakso yrityksessä
9-luokka Oma juttu TET-jakso yrityksessä + ajokortti työelämään-kurssi
Työseteli + työtori tammikuussa
Yrittäjävieras koululla (1/oppilas)
Yritysvierailu (1/oppilas)
Yrityssuunnistuspäivä
Yrityskatalogin täydentämin yrityskuvauksen em kokemusten perusteella
Vahvuusportfolio
Stipendit (yritteliäisyys)
Valinnaiset   Hygieniapassi (kotitalous)
4H -Yrityskurssi tai vastaava
Arjen taidot -kurssi
POP UP ravintolapäivä
Job Shadow päivä
Tukioppilaskurssi
Tukioppilastoiminta
Oppilaskuntatoiminta
4H-yrittäjyys