Yleistä varhaiskasvatuksesta

Tervetuloa varhaiskasvatuspalveluiden piirin

 

Yleistä varhaiskasvatuspalveluista

  • Kunnassamme varhaiskasvatusta järjestetään Metsätähden päiväkodissa asemalla, Sillankorvan päiväkodissa kirkonkylällä ja Sinisiiven päiväkodissa Niemisjärvellä , sekä eri kyläkunnilla hoitajan omassa kodissa tapahtuvana perhepäivähoitona.

 

Hoitopaikkojen aukioloajat ja poissaolot

  • Perhepäivähoitopaikat ovat avoinna maanantaista perjantaihin lasten hoitosopimusten mukaisesti. Sillankorvan ja Sinisiiven päiväkodit toimivat ma - pe klo 6.30 - 17.30. Vuorohoitoa järjestetään vain Metsätähden päiväkodissa ( Muutos 1.8.2016 alkaen. ). Vanhemmat sopivat lapsen hoitoajat toimipisteiden ja perhepäivähoitajien kanssa. Lapsen hoitoajan tilapäiset muutokset tulee ilmoittaa mahdollisimman pian päivähoidon henkilökunnalle. Ennakkoon tiedossa olevat lapsesi poissaolot on hyvä ilmoittaa vähintään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta päivittäinen henkilöstömitoitus voidaan suunnitella järkevällä tavalla.

 

Hoitopaikan päiväjärjestys

  • Jokaisessa hoitopaikassa toiminta-ajat hieman vaihtelevat lasten hoitoaikojen mukaan. Hoitopäivä sisältää vapaata leikkiä, jonka aikana aikuinen on lasten saatavilla. Päivä alkaa kun lapset saapuvat ja noin kello 8.00 on aamupala. Aamupäivä on varattu ohjatuille toimintatuokioille. Noin kello 11.00 on ruokailu, jonka jälkeen mennään päivälevolle. Päivälevolla ei ole pakko nukkua, mutta kaikki rauhoittuvat hetkeksi kuuntelemaan satua. Noin kello 14.00 on välipala. 14.30 jälkeen alkaa ulkoilu. Päivähoitopaikka sulkeutuu, kun viimeinen lapsi on haettu kotiin. Sillankorvassa on kolme eri ryhmää ja ryhmillä on omat aikataulut esim. ruokailun ja ulkoilun suhteen.
  • Esiopetusikäisille lapsille järjestetään omana ryhmänään esiopetusta viitenä päivänä viikossa noin klo 9.00–13.00. Päivä-, ryhmä -ja perhepäiväkotien toiminta on valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa. 

 

 

Tärkeää tietoa

  • Kaikki varhaiskasvatuksen työntekijät ovat salassapito- ja vaitiolovelvollisia työhönsä liittyvissä asioissa ja työssä kuulemiensa ja näkemiensä asioiden osalta, joten voit tulla keskustelemaan vaikeistakin lastasi koskevista asioista. Päivähoidon toiminta on avointa, joten vanhemmat voivat tulla toimintaan mukaan niin halutessaan. Muistathan kuitenkin, että edellä mainittu vaitiolovelvollisuus koskee myös vanhempia.

 

Varhaiskasvatuksen käytäntöjä

  • Juhlistamme lasten syntymä- ja nimipäiviä pienellä ryhmässä pidettävällä tuokiolla.
  • Lasten vaatteiden ja tavaroiden nimikoiminen on tärkeää, ettei ikäviä sekaannuksia tapahdu.
  • Saavuttaaksemme yhtenäisen käytännön koulun kanssa, ruoka-aineallergioista tulee toimittaa todistus varhaiskasvatuksen toimintayksikköön ( päiväkoti / perhepäivähoito ).
  • Varhaiskasvatuksen toimintatapa on varata keskusteluaika jokaisen lapsen vanhemmalle/vanhemmille. Silloin henkilökunta on varannut aikaa vaihtaa ajatuksia juuri Sinun lapseesi liittyvissä asioissa. Olemme valmiita kuuntelemaan, keskustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia myös päivittäin lapsen tullessa tai lähtiessä päivähoidosta.
  • Joutessamme rajoittamaan lasta esimerkiksi tekemästä toiselle ikäviä asioita, erotamme lapsen joksikin aikaan ryhmän toiminnasta, kuitenkin niin, että lapsi ei jää yksin. Jos lapsi käyttäytyy siten, että siitä koituu vaaraa lapselle itselleen tai toisille, käytämme holding-terapiaa eli kiinnipitohoitoa. Tämä saattaa aiheuttaa hoidossa tietämättömille hämmennystä, mutta se on lapselle turvallisuutta luova toimenpide. Jos kiinnipitohoitoa on hoitopäivän aikana tarvittu, siitä keskustellaan lapsen vanhempien kanssa samana päivänä. Lisätietoa kiinnipitohoidosta voit saada henkilökunnaltamme.
  • Toimintakulttuuriin kuuluu, että jokainen lapsi ulkoilee sään salliessa päivittäin. Varaathan lapsellesi päivähoitoon riittävästi sään mukaista vaatetusta ja varavaatteet.
  • Jos lapsi on niin sairas, että hän ei voi ulkoilla, kannattaa miettiä, jaksaako lapsi olla hoidossa lainkaan.
  • Kerrothan etukäteen, jos lastasi tulee noutamaan joku muu henkilö kuin on sovittu. Palvelusuunnitelmasta poikkeavien hakijoiden osalta tarvitsemme kirjallisen ilmoituksen tai hoitopaikan puhelimeen laitetun viestin. Emme luovuta lasta päihtyneelle vanhemmalle / hakijalle.
  • Jos lasta ei tulla lainkaan hakemaan hoidosta, eikä vanhempiin saada yhteyttä, varhaiskasvatuksen henkilökunnan velvollisuus on ottaa yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin.

 

 

 

Varhaiskasvatuksen toimintaperiaatteet

Varhaiskasvatusta toteutetaan noudattaen varhaiskasvatuslakia ja – asetusta sekä seuraavia toimintaperiaatteita. Varhaiskasvatuspaikan myöntämistä ja hoitosijoituksia koskevia toimintaperiaatteita:

  1. Varhaiskasvatuspaikka myönnetään neljän kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä. Mikäli tarve johtuu molempien vanhempien työstä tai opiskelusta pyritään varhaiskasvatuspaikka järjestämään haettuna ajankohtana, viimeistään kahdessa viikossa.
  2. Päätöksen varhaiskasvatukseen sijoittamisesta tekee varhaiskasvatuspäällikkö. Sijoituksista neuvotellaan vanhempien, päiväkotien johtajien, sekä perhepäivähoitajien kanssa. Sijoitusta tehtäessä huomioidaan lapsen yksilölliset tarpeet.
  3. Varhaiskasvtuksen sijoituksia tehtäessä ensisijaisesti täytetään päiväkotipaikat sekä hoitorenkaassa olevat päivähoitopaikat huomioon ottaen lapsen yksilöllisistä tarpeista johtuvat seikat.
  4. Vuorohoitoa tarvitsevat lapset sijoitetaan Metsätähden päiväkotiin. Vuorohoidossa olevan lapsen hoitopäivän pituus voi poikkeustapauksissa ylittää 10 tuntia vuorokaudessa.
  5. Varhaiskasvatusta tarvitseva esiopetusikäinen lapsi sijoitetaan ensisijaisesti kirkonkylällä, asemankylällä ja Niemisjärvellä päiväkoteihin, ja kyläkunnilla tarvittaessa myös perhepäivähoitoon.
  6. Perhepäivähoidossa olevalle lapselle määritellään varsinaisen hoitopaikan lisäksi varahoitopaikka, joka on pääsääntöisesti päiväkoti.
  7. Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden varhaiskasvatuksen järjestäminen: Esiopetusikäiset: Mikäli lapsi tarvitsee aamu- ja iltapäivähoitoa esiopetuspäivän lisäksi, järjestetään esiopetusikäisen hoito päiväkodissa tai esiopetustiloissa. Koulujen vuosiloma-aikoina hoito järjestetään päiväkodissa. 1 - 2- luokkalaiset: Mikäli koululla ei järjestetä aamupäivätoimintaa, järjestetään hoitaja lapsen kotiin, mikäli hoidontarvetta ei ole useammalle lapselle, samoin koulujen vuosiloma-aikaan. Mikäli useampi lapsi tarvitsee hoitoa aamuisin / koulujen vuosiloma-aikaan, voidaan hoitoa järjestää yhteisesti jossakin sopivassa tilassa. Iltapäivähoito 1.luokasta eteenpäin on koulujen iltapäiväkerhossa, johon varataan riittävät henkilöstöresurssit huomioon ottaen iltapäiväkerholaisten kokonaismäärä. Kuljetusta iltapäiväkerhosta kotiin ei järjestetä, kuten ei muidenkaan ip- kerholaisten osalta. 3. luokkalaiset, jos erityishuolto-ohjelmassa on maininta aamu- ja iltapäivähoidosta: Mikäli koululla ei järjestetä aamupäivätoimintaa, järjestetään hoitaja lapsen kotiin, mikäli hoidon tarvetta ei ole useammalle lapselle, samoin koulujen vuosiloma- aikaan. Mikäli useampi lapsi tarvitsee hoitoa aamusin / koulujen vuosiloma-aikaan, voidaan hoitoa järjestää yhteisesti, jossakin sopivassa tilassa. Maksajana soisaalipalvelut / kehitysvammahuolto.
  8. Tilapäisen varhaiskasvatuksen käyttö ei vaikuta vanhempien saamaan kotihoidontukeen. Tilapäisellä hoidolla tarkoitetaan lyhytaikaista, kertaluonteista varhaiskasvatusta.
  9. Kotihoidon tukea saava perhe voi saada vakituisen kunnallisen hoitopaikan ainoastaan lastensuojeluperusteella. Tätä koskevat päätökset tekee sosiaalityöntekijä.

 

Päiväkoteja, ryhmäperhepäivähoitoa sekä hoitorenkaita koskevia periaatteita:

  1. Sijoitettaessa päivähoitolapsia päiväkotien, ryhmäperhepäiväkodin sekä hoitorenkaiden hoitopaikkoihin täytössä huomioidaan lasten päivittäinen/viikoittainen/kuukausittainen hoidon tarve siten, että yhtä hoitopaikkaa saattaa käyttää useampikin lapsi.
  2. Erityishoitoa ja kasvatusta tarvitseville lapsille järjestetään tarvittaessa henkilökohtainen tai ryhmäavustaja asiantuntijalausunnon ja diagnoosin perusteella.
  3. Erityistä hoitoa ja kasvatusta tarvitsevien lasten kehityksen tukeminen edellyttää mahdollisimman pysyviä ihmissuhteita.

 

Perhepäivähoitoa koskevia periaatteita:

  1. Perhepäivähoitoa voidaan järjestää joko huoltajan tai lapsen kodissa.
  2. Perhepäivähoitoa voidaan järjestää päivähoidon ohjaajan harkinnan mukaan lapsen kodissa seuraavissa tapauksissa:
    1. Lapsen vamma tai sairaus edellyttää kotihoitoa
    2. Perheessä on vähintään neljä alle kouluikäistä lasta
    3. Useamman perheen hoitorenkaan muodostaminen mahdollista
  3. Täyttä työaikaa tekevälle perhepäivähoitajalle järjestetään pääsääntöisesti kaksi viikkovapaata ja ylityö korvataan pääsääntöisesti vapaa-aikana.

 

Päivähoitomaksun laskuttamisessa noudatettavia periaatteita:

  • Päivähoitomaksu on kuukausimaksu, joka peritään täysmääräisenä tilapäisistä poissaoloista huolimatta. Päivähoitomaksu peritään 11 kuukaudelta vuodessa siten, että heinäkuu on maksuton, mikäli edeltäviltä 11 kuukaudesta päivähoitomaksu on laskutettu. poikkeustapauksissa maksu voidaan periä myös 12 kuukaudelta vuodessa.
  • Päivähoitomaksun perusteiden muutokset on aina etukäteen sovittava varhaiskasvatuspäällikön kanssa. Muutoin maksu peritään kulloinkin voimassa olevan päätöksen mukaisesti.
  • Päivähoitomaksun perusteena olevien hoitopäivien lukumäärä määrätään samansuuruisena vähintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.
  • Mikäli lapsi on poissa päivähoidosta hoitajan vuosi- ja sairasloman ajan tai hoitopaikka on muusta syystä suljettuna, eikä varahoitopaikkaa käytetä, hyvitetään poissaolopäivät kuukausimaksusta.
  • Mikäli lapsi on sairauden takia poissa yli 10 päivää, peritään puolet kuukausimaksusta. Muilta osin sairaspäivät eivät vaikuta päivähoitomaksuun.
  • Mikäli lapsen hoitopaikka sanotaan irti, päivähoitomaksun periminen päättyy irtisanomispäivänä. Mikäli hoitopaikkaa ei ole sanottu irti, peritään maksuna puolet maksupäätöksen mukaisesta maksusta, jos poissaolo jatkuu yhtä jatkoisesti kokonaisen kalenterikuukauden.
  • Lisätietoa päivähoitomaksuista sekä muista varhaiskasvatusasioista saa varhaiskasvatuspäälliköltä puhelinnumerosta 014- 2671 221.