Päiväkoti Sinisiipi

Keski-Suomen hyvinvointialueen tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue
Hyvaks.fi-uutinen 2.4.2024

 

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee ympäri vuorokauden

Kun tarvitset apua, tukea ja turvaa äkillisen ja järkyttävän kriisin kohdatessa, ota yhteyttä Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystykseen numeroon 014 266 0149.

Palvelu on avoinna vuoden jokaisena päivänä 24 tuntia vuorokaudessa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä voi hakea apua yllättävään ja traumaattiseen tilanteeseen asiakas itse, läheisestään huolestunut ystävä, omainen tai viranomainen. Palvelut ovat maksuttomia ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömästi. 

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen apu on muun muassa kiireellistä sosiaalityötä, psyykkistä ensiapua tai kriisityötä hädän, kriisin tai menetyksen hetkellä sekä myös kriisitapaamisia yksittäisille henkilöille, perheille tai ryhmille. 

Hätätapauksissa soita aina hätäkeskuksen numeron 112. 

Traumaattinen kriisi voi olla esimerkiksi: 

 • läheisen äkillinen kuolema 
 • läheisen itsemurhayritys 
 • onnettomuudet 
 • väkivallan tai vakavan rikoksen uhriksi joutuminen 
 • vakava oma tai läheisen sairaus  

Traumaattisen kokemuksen jälkeen on normaalia, että ihmisen mieli ja keho reagoivat tapahtuneeseen. Toiset reagoivat samassa tilanteessa voimakkaammin, toiset lievemmin. 

Lisätietoja löydät Keski-Suomen hyvinvointialueen Kriisin kohdannelle -verkkosivulta

Lapsi tarvitsee tukea ja läsnäoloa 

Myös lapsi reagoi järkyttäviin tapahtumiin. Lapsen reaktioihin vaikuttaa muun muassa 
lapsen ikä. Pienet lapset eivät yleensä osaa ilmaista suruaan itkemällä. 

Lapsella saattaa esiintyä: 

 • ärtyisyyttä ja turhautumista 
 • rauhattomuutta 
 • takertuvuutta 
 • univaikeuksia 
 • fyysisiä oireita, kuten vatsakipua ja päänsärkyä. 

Juttele lapsen kanssa tapahtuneesta. Älä peitä liikaa omia tunteitasi. Anna lapselle aikaa ymmärtää, ja oikaise mahdolliset väärinkäsitykset. Ylläpidä tavallisia arjen rutiineja, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. 

Omat vanhemmat tai muut läheiset aikuiset ovat lapsen paras tuki ja turva myös silloin, kun jotain järkyttävää on tapahtunut. Kerro tapahtuneesta myös lapsen päivähoitoon tai kouluun, jotta lasta kyetään tukemaan vaikeassa tilanteessa. 

Lisätietoja lapsiperheiden kriisitilanteista löydät Lapsiperheen kriisitilanteet -verkkosivultamme.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohje lapsen kanssa keskusteluun

 • Anna lapselle aikaa ja tilaa kertoa tuntemuksistaan. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktioita, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Lapsi ei osaa kertoa huolestaan niin kuin aikuiset. Lapsi ja nuori voi ilmaista omaa hämmennystään ja pelkoon nauramalla tai heittämällä vitsiä. Se saattaa hämmentää tai suututtaa aikuista. On kuitenkin tärkeää, että lapsen tuntemuksia ei vähätellä. Niihin tulee suhtautua ymmärtävästi ja kysymyksiin vastata kärsivällisesti. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
 • Vastaa lapsen tai nuoren kysymyksiin rehellisesti, mutta lietsomatta pelkoa ja epävarmuutta. Kerro tapahtuneesta lapsen ikä huomioon ottaen. Kerro tosiasiat, jottei lapsi turvaudu mielikuvitukseen. Mielikuvitus yleensä liioittelee ja pahentaa asioita.
 • Muistuta, että tällaiset tapahtumat ovat hyvin harvinaisia. Lapsella tai nuorella voi olla tapahtuneen johdosta voimakas kokemus turvattomuudesta. Miten tällaista on voinut tapahtua? Miksi ihmiset tekevät näin? Onko koulussa jatkossa turvallista?
 • Pysyttele itse mahdollisimman rauhallisena. Voit kuitenkin todeta, että olet järkyttynyt ja surullinen tästä hyvin harvinaisesta tapahtumasta. Lapsen reaktiot pohjautuvat vanhempien antamaan esimerkkiin: jos aikuinen käyttäytyy mahdollisimman rauhallisesti, lapsi kokee olevansa turvassa. Huomioi, että lapsella saattaa olla lisääntynyt läheisyyden tarve.
 • Ole ennen kaikkea turvallinen ja kuunteleva aikuinen. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktiot, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
 • Jos näet, että lapsi tai nuori sulkeutuu, tee keskustelualoite: ”Hei minusta tuntuu, että mietit sitä ikävää tapahtumaa. Mitä kaikkea ajattelet? Pelottaako sinua?”
 • Jos lapsesi on nähnyt uutisissa kuvauksia tapahtumasta tai nettivideon, keskustele sen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Älä täytä lapsen mieltä jatkuvilla onnettomuusuutisilla. Tyydytä oma tiedontarve seuraamalla uutisia ilman lapsen tai nuoren läsnäoloa ja keskustele tapahtuman itsessäsi aikaan saamista huolista toisten aikuisten kanssa. Näin suojaat lastasi ylimääräiseltä yksityiskohtien mieleen palauttamiselta. Sano nuorelle, että hänen kannattaa suojella itseään ja jättää katsomatta esimerkiksi internetissä leviävät väkivaltakuvat.
 • Tapahtumat voivat siirtyä lasten uniin ja leikkeihin. Nukahtaminen voi olla vaikeaa ja vanhempien tukea kaivataan yön tunteina. Lupaa, että isokin lapsi voi tulla viereen nukkumaan, jos häntä ahdistaa tai pelottaa. Lapset keskustelevat keskenään tapahtuneesta ja saattavat laskea asiasta leikkiä. Myös korostunutta kiinnostusta kuolemaa kohtaan voi esiintyä. Nämä ovat normaaleja tapoja työstää tapahtunutta ja vanhempana sinun ei tule järkyttyä, vaan pikemminkin kannustaa lasta ja nuorta ilmaisemaan tunteitaan.
 • Huolehdi myös itsestäsi ja keskustele omista tuntemuksista muiden aikuisten kanssa.
 • Jos lapsesi oireet ovat voimakkaita tai jatkuvat pitkään, ota rohkeasti yhteyttä ammattiauttajaan. Jos nähty väkivaltauutinen koskettaa teitä läheisesti, niin asia on hyvä käydä ammatti-ihmisen kanssa läpi.

Tutustu ohjeeseen: Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa (mll.fi)

Kaikille tarjolla olevaa keskustelutukea 

Kriisitilanteissa voit keskustella myös seuraavissa kanavissa valtakunnallisesti: 

 

Terveisin, 

Keski-Suomen hyvinvointialue
Viestinnän yhteyshenkilö: Hanne Joenaho, hanne.joenaho@hyvaks.fi, p. 014 269 5946
viestinta(at)hyvaks.fi
www.hyvaks.fi

Huhtikuun Kuukausikirje

Tervehdys kotiväki 

Edlevossa on kesälomakysely auki, muistakaa vastata siihen huhtikuun aikana, jotta voitte saada maksuhyvitystä hoitomaksuihin ja henkilökunnan kesälomat saadaan suunniteltua. Kesän hoidon järjestämisestä on erillinen tiedote. 

Tiedoksi: Kesä- ja heinäkuun laskut tulevat elokuun laskutuksen yhteydessä 

 Huhtikuun aikana pyrimme pitämään vasuarviointikeskustelut. Keskustelun yhteydessä teemme myös kiusaamiskyselyt, jotka ovat osa kuntamme kiusaamisen ehkäisyn suunnitelmaa. Sekä liikuntahankkeen merkeissä keskustelemme perheiden liikuntatottumuksista. 

 

Muistuttelemme myös säiden vaihdellessa tuomaan päiväkodille riittävän määrän vaihtovaatteita sekä säänmukaiset ulkoiluvarusteet. (kuravaatteet, saappaat, välivaatteet jne.) MUISTAKAA NIMIKOINTI!!

 

Huhtikuun aikana päiväkodeissa kiertää kulttuuritoimen kuvataidepajat.  

Sinisiivessä ma 15.4. Ohjaajana Minja Revonkorpi 

 5-vuotiaille lisäksi ti 16.4. eskarissa 

 

Hanketyöntekijä Jussi Halttunen on Sinisiivessä huhtikuussa kerran viikossa. 

 Liikuntavinkki: 10 liikuntavinkkiä koko perheen metsäretkelle - Lasten Liike (lastenliikeiltapaiva.fi)

 

Yhteistyö terveisin Sinisiiven päiväkodin aikuiset 

Tiedote huoltajille kesän ajan järjestelyistä 2024

Tiedote huoltajille kesän ajan järjestelyistä 18.3.2024 

 

Saimme viime viikolla Hannu Lampiselta tiedotteen Metsätähden päiväkodin remontin etenemisestä, jonka mukaan Metsätähden päiväkoti voidaan avata sisätilan remontin jälkeen asiakkaille aikaisintaan 2.5. Kattoremontin on suunniteltu tapahtuvan kesäkuun aikana.  

 

Suunniteltujen toimenpiteiden, henkilöstön riittävyyden ja talouden näkökulmasta on järkevintä, että kesäpäivystyksen aikana on auki yksi päiväkoti kerrallaan.  

- Kesäkuussa 1.6.-30.6.2024 päivystävä päiväkoti on Sillankorvan päiväkoti, missä järjestetään myös vuorohoito. Tällöin Metsätähden ja Sinisiiven päiväkodit ovat kiinni.  

- Heinäkuussa 1.7.-4.8.2024 puolestaan päivystävä päiväkoti on Metsätähden päiväkoti, jolloin Sillankorvan ja Sinisiiven päiväkodit ovat kiinni.  

 

Kesäpäivystyksen lomakysely avataan tämän viikon aikana. Kiitämme huoltajia jo tässä vaiheessa joustavuudesta ja hyvästä yhteistyöstä.  

 

Ystävällisin terveisin 

Heli Honkaselkä-Korhonen 

Varhaiskasvatuspäällikkö  

p.
0400 641 485

heli.honkaselka-korhonen@hankasalmi.fi 

Tervetuloa Sinisiiven päiväkotiin!Päiväkoti sijaitsee Niemisjärven koulun ja kirjaston kanssa samassa rakennuksessa. Käytössämme on koulun liikuntasali, kaukalo ja pururata sekä koulun suuri piha leikkipaikkoineen. Päiväkotimme on painottunut liikuntaan ja luontoon.

Päiväkodissamme toimii joustavasti kaksi lapsiryhmää: alle 3 -vuotiaiden ryhmä Toukat ja 3-5 -vuotiaiden ryhmä Perhoset. 
Esiopetus on omissa tiloissa päiväkodin vieressä klo 8.30-12.30.
Lukuvuonna 2022-2023 esikoululaisten mahdollinen hoidon tarve on järjestetty päiväkodilla aamuisin ja iltapäivisin. 

Yhteistyötä tehdään mm. koulun, kirjaston, neuvolan, perhetyöntekijän, kulttuuri-aitan ja seurakunnan kanssa.
Kirjastossa käymme satutunneilla ja lainaamassa kirjoja.
Osallistumme kulttuuri-aitan järjestämiin tapahtumiin ja esityksiin Niemisjärvellä.
Neuvolan kanssa tehtävä yhteistyö painottuu säännölliseen konsultaatioon terveydenhoitajan ja pikkulapsipsykologin kanssa.
Perhetyöntekijä vierailee päiväkodilla säännöllisesti noin kerran kuukaudessa.
Puhe- ja toimintaterapeuttien kanssa teemme tarvittaessa yhteistyötä.

Kalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 14

1 April 2024 Thursday
2 April 2024 Thursday
3 April 2024 Thursday
4 April 2024 Thursday
5 April 2024 Thursday
6 April 2024 Thursday
7 April 2024 Thursday

Viikko 15

8 April 2024 Thursday
9 April 2024 Thursday
10 April 2024 Thursday
11 April 2024 Thursday
12 April 2024 Thursday
13 April 2024 Thursday
14 April 2024 Thursday

Viikko 16

15 April 2024 Thursday
16 April 2024 Thursday
17 April 2024 Thursday
18 April 2024 Thursday
19 April 2024 Thursday
20 April 2024 Thursday
21 April 2024 Thursday

Viikko 17

22 April 2024 Thursday
23 April 2024 Thursday
24 April 2024 Thursday
25 April 2024 Thursday
26 April 2024 Thursday
27 April 2024 Thursday
28 April 2024 Thursday

Viikko 18

29 April 2024 Thursday
30 April 2024 Thursday
1 May 2024 Thursday
2 May 2024 Thursday
3 May 2024 Thursday
4 May 2024 Thursday
5 May 2024 Thursday
Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen alkaa myöhemmin
Ilmoittautuminen tehty
Ilmoittautuminen ei ole avoinna

Tärkeää tietoa poissaolojen ilmoittamisesta

Poissaolojen ilmoittaminen

Lasten poissaolot pitää ilmoittaa mahdollisimman pian, jotta henkilöstöresurssit osataan kohdentaa oikein. Mikäli poissaoloilmoitusta ei ole tehty edellisen päivän klo 15 mennessä, poissaolopäivä on käytetty hoitopäivä. Poissaolon jatkumisesta toivotaan myös ilmoitus niin pitkälle, kuin se siinä hetkessä huoltajilla on tiedossa.

Varhaiskasvatuksessa osaviikkoisesti hoidossa olevien ( 1-10 pv / kk tai 11 – 15 pv / kk ) sairauspoissaolon ja muiden poissaolojen ilmoittamiseen ohje on, että mikäli haluaa siirtää jo sovitun / sovitut hoitopäivät ilmoitus on tehtävä edellisen päivän klo 15 mennessä. Jos ilmoitus on tullut tuon ajankohdan jälkeen, merkitään poissaolopäivä käytetyksi hoitopäiväksi poissaolona tai sairauspoissaolona.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä