Päiväkoti Sillankorva

Keski-Suomen hyvinvointialueen tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialue
Hyvaks.fi-uutinen 2.4.2024

 

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee ympäri vuorokauden

Kun tarvitset apua, tukea ja turvaa äkillisen ja järkyttävän kriisin kohdatessa, ota yhteyttä Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystykseen numeroon 014 266 0149.

Palvelu on avoinna vuoden jokaisena päivänä 24 tuntia vuorokaudessa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä voi hakea apua yllättävään ja traumaattiseen tilanteeseen asiakas itse, läheisestään huolestunut ystävä, omainen tai viranomainen. Palvelut ovat maksuttomia ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömästi. 

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen apu on muun muassa kiireellistä sosiaalityötä, psyykkistä ensiapua tai kriisityötä hädän, kriisin tai menetyksen hetkellä sekä myös kriisitapaamisia yksittäisille henkilöille, perheille tai ryhmille. 

Hätätapauksissa soita aina hätäkeskuksen numeron 112. 

Traumaattinen kriisi voi olla esimerkiksi: 

  • läheisen äkillinen kuolema 
  • läheisen itsemurhayritys 
  • onnettomuudet 
  • väkivallan tai vakavan rikoksen uhriksi joutuminen 
  • vakava oma tai läheisen sairaus  

Traumaattisen kokemuksen jälkeen on normaalia, että ihmisen mieli ja keho reagoivat tapahtuneeseen. Toiset reagoivat samassa tilanteessa voimakkaammin, toiset lievemmin. 

Lisätietoja löydät Keski-Suomen hyvinvointialueen Kriisin kohdannelle -verkkosivulta

Lapsi tarvitsee tukea ja läsnäoloa 

Myös lapsi reagoi järkyttäviin tapahtumiin. Lapsen reaktioihin vaikuttaa muun muassa 
lapsen ikä. Pienet lapset eivät yleensä osaa ilmaista suruaan itkemällä. 

Lapsella saattaa esiintyä: 

  • ärtyisyyttä ja turhautumista 
  • rauhattomuutta 
  • takertuvuutta 
  • univaikeuksia 
  • fyysisiä oireita, kuten vatsakipua ja päänsärkyä. 

Juttele lapsen kanssa tapahtuneesta. Älä peitä liikaa omia tunteitasi. Anna lapselle aikaa ymmärtää, ja oikaise mahdolliset väärinkäsitykset. Ylläpidä tavallisia arjen rutiineja, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi. 

Omat vanhemmat tai muut läheiset aikuiset ovat lapsen paras tuki ja turva myös silloin, kun jotain järkyttävää on tapahtunut. Kerro tapahtuneesta myös lapsen päivähoitoon tai kouluun, jotta lasta kyetään tukemaan vaikeassa tilanteessa. 

Lisätietoja lapsiperheiden kriisitilanteista löydät Lapsiperheen kriisitilanteet -verkkosivultamme.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohje lapsen kanssa keskusteluun

  • Anna lapselle aikaa ja tilaa kertoa tuntemuksistaan. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktioita, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Lapsi ei osaa kertoa huolestaan niin kuin aikuiset. Lapsi ja nuori voi ilmaista omaa hämmennystään ja pelkoon nauramalla tai heittämällä vitsiä. Se saattaa hämmentää tai suututtaa aikuista. On kuitenkin tärkeää, että lapsen tuntemuksia ei vähätellä. Niihin tulee suhtautua ymmärtävästi ja kysymyksiin vastata kärsivällisesti. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
  • Vastaa lapsen tai nuoren kysymyksiin rehellisesti, mutta lietsomatta pelkoa ja epävarmuutta. Kerro tapahtuneesta lapsen ikä huomioon ottaen. Kerro tosiasiat, jottei lapsi turvaudu mielikuvitukseen. Mielikuvitus yleensä liioittelee ja pahentaa asioita.
  • Muistuta, että tällaiset tapahtumat ovat hyvin harvinaisia. Lapsella tai nuorella voi olla tapahtuneen johdosta voimakas kokemus turvattomuudesta. Miten tällaista on voinut tapahtua? Miksi ihmiset tekevät näin? Onko koulussa jatkossa turvallista?
  • Pysyttele itse mahdollisimman rauhallisena. Voit kuitenkin todeta, että olet järkyttynyt ja surullinen tästä hyvin harvinaisesta tapahtumasta. Lapsen reaktiot pohjautuvat vanhempien antamaan esimerkkiin: jos aikuinen käyttäytyy mahdollisimman rauhallisesti, lapsi kokee olevansa turvassa. Huomioi, että lapsella saattaa olla lisääntynyt läheisyyden tarve.
  • Ole ennen kaikkea turvallinen ja kuunteleva aikuinen. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktiot, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
  • Jos näet, että lapsi tai nuori sulkeutuu, tee keskustelualoite: ”Hei minusta tuntuu, että mietit sitä ikävää tapahtumaa. Mitä kaikkea ajattelet? Pelottaako sinua?”
  • Jos lapsesi on nähnyt uutisissa kuvauksia tapahtumasta tai nettivideon, keskustele sen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Älä täytä lapsen mieltä jatkuvilla onnettomuusuutisilla. Tyydytä oma tiedontarve seuraamalla uutisia ilman lapsen tai nuoren läsnäoloa ja keskustele tapahtuman itsessäsi aikaan saamista huolista toisten aikuisten kanssa. Näin suojaat lastasi ylimääräiseltä yksityiskohtien mieleen palauttamiselta. Sano nuorelle, että hänen kannattaa suojella itseään ja jättää katsomatta esimerkiksi internetissä leviävät väkivaltakuvat.
  • Tapahtumat voivat siirtyä lasten uniin ja leikkeihin. Nukahtaminen voi olla vaikeaa ja vanhempien tukea kaivataan yön tunteina. Lupaa, että isokin lapsi voi tulla viereen nukkumaan, jos häntä ahdistaa tai pelottaa. Lapset keskustelevat keskenään tapahtuneesta ja saattavat laskea asiasta leikkiä. Myös korostunutta kiinnostusta kuolemaa kohtaan voi esiintyä. Nämä ovat normaaleja tapoja työstää tapahtunutta ja vanhempana sinun ei tule järkyttyä, vaan pikemminkin kannustaa lasta ja nuorta ilmaisemaan tunteitaan.
  • Huolehdi myös itsestäsi ja keskustele omista tuntemuksista muiden aikuisten kanssa.
  • Jos lapsesi oireet ovat voimakkaita tai jatkuvat pitkään, ota rohkeasti yhteyttä ammattiauttajaan. Jos nähty väkivaltauutinen koskettaa teitä läheisesti, niin asia on hyvä käydä ammatti-ihmisen kanssa läpi.

Tutustu ohjeeseen: Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa (mll.fi)

Kaikille tarjolla olevaa keskustelutukea 

Kriisitilanteissa voit keskustella myös seuraavissa kanavissa valtakunnallisesti: 

 

Terveisin, 

Keski-Suomen hyvinvointialue
Viestinnän yhteyshenkilö: Hanne Joenaho, hanne.joenaho@hyvaks.fi, p. 014 269 5946
viestinta(at)hyvaks.fi
www.hyvaks.fi

KUUKAUSIKIRJE HUHTIKUU 2024


Tervehdys kotiväki!

Edlevossa on kesälomakysely auki, muistakaa vastata siihen huhtikuun aikana, jotta voitte saada maksuhyvitystä hoitomaksuihin ja henkilökunnan kesälomat saadaan suunniteltua. Kesän hoidon järjestämisestä on erillinen tiedote.

Tiedoksi: Kesä- heinäkuun laskut tulevat elokuun laskutuksen yhteydessä.

Huhti- toukokuun aikana pyrimme järjestämään vasuarviointikeskustelut. Keskustelun yhteydessä teemme myös kiusaamiskyselyt, jotka ovat osa kuntamme kiusaamisenehkäisyn suunnitelmaa. Sekä liikuntahankkeen merkeissä keskustelemme perheiden liikuntatottumuksista.

Muistuttelemme myös säiden vaihdellessa tuomaan päiväkodille riittävän määrän vaihtovaatteita sekä säänmukaiset ulkoiluvaatteet ( kuravaatteet, saappaat, välivaatteet jne. ) MUISTAKAA NIMIKOINTI!

10 liikuntavinkkiä koko perheen metsäretkelle - Lasten Liike (lastenliikeiltapaiva.fi)




Yhteistyöterveisin Sillankorvan päiväkoti

Tiedote huoltajille kesän ajan järjestelyistä 2024

Tiedote huoltajille kesän ajan järjestelyistä 18.3.2024 

 

Saimme viime viikolla Hannu Lampiselta tiedotteen Metsätähden päiväkodin remontin etenemisestä, jonka mukaan Metsätähden päiväkoti voidaan avata sisätilan remontin jälkeen asiakkaille aikaisintaan 2.5. Kattoremontin on suunniteltu tapahtuvan kesäkuun aikana.  

 

Suunniteltujen toimenpiteiden, henkilöstön riittävyyden ja talouden näkökulmasta on järkevintä, että kesäpäivystyksen aikana on auki yksi päiväkoti kerrallaan.  

- Kesäkuussa 1.6.-30.6.2024 päivystävä päiväkoti on Sillankorvan päiväkoti, missä järjestetään myös vuorohoito. Tällöin Metsätähden ja Sinisiiven päiväkodit ovat kiinni.  

- Heinäkuussa 1.7.-4.8.2024 puolestaan päivystävä päiväkoti on Metsätähden päiväkoti, jolloin Sillankorvan ja Sinisiiven päiväkodit ovat kiinni.  

 

Kesäpäivystyksen lomakysely avataan tämän viikon aikana. Kiitämme huoltajia jo tässä vaiheessa joustavuudesta ja hyvästä yhteistyöstä.  

 

Ystävällisin terveisin 

Heli Honkaselkä-Korhonen 

Varhaiskasvatuspäällikkö

p.
0400 641 485

heli.honkaselka-korhonen@hankasalmi.fi 

HELMIKUUN KUUKAUSIKIRJE

Tiedote huoltajille hiihtoloma-ajan järjestelyistä

 

Hyvät huoltajat. Metsätähden päiväkodissa tapahtui vesivahinko 25.1.2024 ja päiväkodin toiminta on siirretty toistaiseksi väistötiloihin kirkonkylälle. Vesivahingon korjaamisen arvioitu kesto on kaksi kuukautta.

Näistä ennakoimattomista ja meistä riippumattomista syistä joudumme muuttamaan järjestelyjä hiihtolomapäivystyksen osalta. Hiihtolomapäivystys järjestetään keskitetysti Sillankorvan päiväkodissa. Huoltajien täyttämä hiihtolomakysely on sitova ja henkilöstön vuosilomat vahvistettu annettujen vastausten pohjalta.

On tärkeää, että hiihtolomapäivystyksestä hoitoa varanneet ilmoitatte mahdollisimman pian hoitoajat, koska meidän täytyy suunnitella ja vahvistaa päivystykseen osallistuvien työntekijöiden työvuorot.

 

Pahoittelut näistä muuttuneista tilanteista ja yhteistyöterveisin

Heli, Mervi ja Katja

 

HELMIKUUN TAPAHTUMIA SILLANKORVAN PÄIVÄKODISSA

Ryhmissä on ollut aiheena aika ja perinteet sekä talviliikunta.

 

*Ti 13.2. vierailemme Hallan tuvalla seuraamassa perinteistä leivän tekoa.

* Aiheeseen liittyen lasten kanssa leikitään perinneleikkejä ja keskustellaan mm. miten ennen vanhaan elettiin.

* Ke 15.2. vietämme Ystävänpäivää yhdessä Metsätähden päiväkodin lasten kanssa luistelun ja leikkien merkeissä 😊

* Helmikuussa jatketaan ulkoliikuntaa: luistelua, hiihtoa ja mäenlaskua sään mukaisesti. Ryhmät tiedottavat tarkemmin liikuntapäivistä. 

*Älyä tunteet -pienryhmätuokiot tunne- ja kaveritaitojen vahvistamiseen ovat alkaneet 4-vuotialla ja Piki tuokiot alkavat lähiviikkoina 5-vuotiailla.

*5-vuotiaiden viskareiden kielikerhot kokoontuvat maanantaisin.

* Satutunnit kirjastolla ovat kerrran kuussa torstaina kirkonkylän kirjastossa.  

* Myös seurakunnan vierailut jatkuvat kevään ajan kerran kuukaudessa, seuraava vierailu pe 23.2.

 

LIIKUNTAVINKKI PERHEILLE

Hiihto on koko perheen juttu – 5 vinkkiä lapsen kanssa hiihtämiseen - Latu&Polku (latujapolku.fi)

 

Yhteistyöterveisin Sillankorvan päiväkoti

 

 

Pienryhmätoiminta alkaa

 

Sillankorvassa Älyä tunteet materiaaliin pohjautuva 4-vuotiaiden Nallekerho kokoontuu Puolukoilla maanantaisin klo 10 ja Mustikoilla tiistaisin klo 9.15. Ryhmää ohjaa veo Marika.

Älyä tunteet materiaali tukee lasten tunne- ja itsesäätelytaitoja.

Lisätietoa materiaalista löydät Pesäpuu ry:n sivuilta

https://pesapuu.fi/koulutukset/vuorovaikutus/alya-tunteet/

Sillankorvassa alkaa myös 3-vuotiaiden Halinalle kerho, joka kokoontuu tiistaisin klo 14.30-15. Halinalle kerhossa harjoitellaan pienessä ryhmässä toimimista ja houkutellaan sanojen äärelle. Halinalle ohjelman tavoite on vahvistaa puheen ja kielen kehitystä.

Viskareiden kielikerho eli 5-vuotiaiden kerho kokoontuu joka viikko maanantaisin klo 9.15-10.
Ryhmää ohjaavat Pia/Tarja sekä veo Marika. Ryhmän tavoitteena on ryhmäytyminen ja ryhmässä tehdään pikkueskareiden tehtäviä viikottain.

 

SILLANKORVAN KUUKAUSIKIRJE TAMMIKUU 2024


 KUUKAUSIKIRJE TAMMIKUU 2024

Hyvää Uutta Vuotta!
Kevään teemana on aika

Olemme saaneet Mansikoille uuden lastenhoitajan Anna-Maija Ikosen, tervetuloa porukkaan!
Hanketyöntekijä Juhani Halttunen työskentelee pääsääntöisesti Puolukkaryhmässä maanantaista - torstaihin.

TAMMIKUUN TAPAHTUMIA

Tammikuussa pyrimme aloittamaan talviliikuntalajit, luistelun ja hiihdon kelien mukaan.
Ulkoilun pakkasraja on –15 ja talviliikunnan pakkasraja on n. –10. Huomioittehan lapselle mukaan sopivat ja nimikoidut urheiluvälineet. Meillä on myös iltapäivisin mahdollisuus luisteluun pikkujäällä.

VIIKKO-OHJELMA RUNKO:

Löytyy Pedanet- sivustolta jokaisen ryhmän kohdalta.

VARAVAATTEET JA LASTEN LOKEROT

 Huolehdittehan, että lapsella on riittävästi varavaatteita ja säähän sopiva vaatetus. Vaatteiden nimikointi on erittäin tärkeää. Lasten lokerot on hyvä tyhjentää perjantaina ja samalla tarkistaa mahdollinen posti/askartelut lokerolta.

SAIRASTAMINEN

Sairaan lapsen paikka ei ole päiväkodissa. Jos lapsi ei pysty/jaksa osallistua päivittäiseen ohjelmaan mm. ulkoiluun ei hänen silloin ole hyvä olla hoidossa. Monista sairauksista on annettu erilliset ohjeet, mutta yleisesti voi sanoa, että yksi kuumeeton tai muuten oireeton päivä on hyvä lapsen toipua kotona. Jos lapsi sairastuu hoitopäivän aikana, otetaan huoltajaan yhteyttä, jotta lapsi pääsisi mahdollisimman pian kotihoitoon.

HOITOAJAT

Toivoisimme, että hoitoajat ilmoitettaisiin mahdollisimman pitkälle ajalle kerrallaan, mielellään kolmeksi viikoksi eteenpäin. Hoitoaikojen ilmoittaminen on tärkeää, koska henkilökunnan työvuorot menevät lasten hoitoaikojen mukaisesti ja esimerkiksi ruokatilaukset tehdään ilmoitettujen hoitoaikojen mukaan.

ÄKILLISET POISSAOLOT

Äkillisistä poissaoloista on hyvä ilmoittaa henkilöstölle. Poissaoloilmoituksen voi tehdä esimerkiksi sairastuessa EdLevon kautta kahdeksi päiväksi kerrallaan. Poissaolot voi ilmoittaa myös tekstiviestillä päiväkodin puhelimeen.

 

Yhteistyöterveisin Sillankorvan väki

 

 

Tiedoksi huoltajille

Keski-Suomen hyvinvointialue
Tiedote 23.10.2023

 

Ohessa tietoa Perhepolun maksuttomasta verkkokurssista, joka on suunnattu 0–16-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille. Olisi hienoa, jos tieto tavoittaisi vanhempia, koulujen ja varhaiskasvatuksen lisäksi. Info kurssista ja kurssi on myös ruotsiksi ja englanniksi.

https://www.hyvaks.fi/uutiset/perhepolku-on-maksuton-verkkokurssi-0-16-vuotiaiden-lasten-ja-nuorten-vanhemmille

 

 

Perhepolku on maksuton verkkokurssi 0–16-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille

Vaaditko itseltäsi liikaa vanhempana? Haluaisitko olla myötätuntoisempi itseäsi kohtaan?

Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa keskisuomalaisten 0–16-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille mahdollisuuden osallistua maksutta Perhepolku-verkkokurssille. Verkkokurssin tavoitteena on vahvistaa vanhemman myötätuntoa itseään kohtaan sekä tukea myötätuntoista vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä.

Itsenäisesti tehtävällä kurssilla voi esimerkiksi testata oman itsemyötätuntonsa ja kirjoittaa itselleen myötätuntoisen kirjeen.

Kurssi sisältää tietoa, tehtäviä ja vinkkejä sekä toisten vanhempien vertaistarinoita. Kurssille osallistuneet vanhemmat ovat kokeneet verkkokurssin hyödylliseksi ja kertovat saaneensa tukea itsemyötätuntoonsa. Vanhemmat suosittelevat verkkokurssia toisille perheille. "Kurssilla tajusin, miten paljon vaadin itseltäni ja läheisiltäni. Nyt tahdon vahvistaa myötätuntoa itsessäni ja perheessäni."

Kurssi löytyy osoitteesta: www.perhepolku.fi/verkkokurssi
Rekisteröidy ja kirjaudu Perhepolkuun, niin saat kurssin ja materiaalit käyttöösi.

Verkkokurssi on myös ruotsiksi ja englanniksi.

Verkkokurssi on Perhepolun kehittäjän, väitöskirjatutkija Tellervo Uljaan suunnittelema kokonaisuus.

Lisätietoja:

• palvelupäällikkö Marja Lehtoranta, p. 050 597 8314, marja.lehtoranta(at)hyvaks.fi

 

Asiakasmaksumuutos 1.3.2023 alkaen

TIEDOTE HUOLTAJILLE 1.3.2023

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti asiakasmaksuja tarkistetaan hintaindeksillä joka toinen vuosi. Asiakasmaksuja on tarkistettu 8. joulukuuta 2021 annetulla Opetus- ja kulttuuriministeriön ilmoituksella varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. 1.8.2022 alkaen muuttuvat tulorajat ja maksujen enimmäis- ja vähimmäismäärät. Toisesta lapsesta perittävä maksu pysyy ennallaan ja on 40 prosenttia nuorimman maksusta. Seuraavien lasten maksuprosentti on 20 prosenttia.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia muutetaan 1.3.2023 siten, että asiakasmaksuja alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 33 prosenttia. Maksujen perusteena oleva maksuprosentti säilyy ennallaan (10,7 prosenttia). Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia ei muuteta muilta osin. Sivistyslautakunta on hyväksynyt uudet asiakasmaksujen muutokset kokouksessaan 14.2.2023.

Enimmäismaksu kokopäivähoidosta on 1.3.2023 alkaen 295 € ja alin perittävä maksu 28 €. Alla taulukot tulorajoista ja maksuprosenteista.

Perheen koko, tulorajat, korkein maksuprosentti ja vähimmäisbruttotuloraja korkeimmalle maksulle



Kaikille asiakkaille, joilla on asiakkuus 1.3.2023,  tehdään uudet  varhaiskasvatuksen asiakasmaksupäätökset. Tarkistakaa omaa lastanne / lapsianne koskevat palvelutarpeet ja perhetiedot ja perheenne tulotiedot. Näillä kaikilla tiedoilla on vaikutusta asiakasmaksuun. Tulotiedot voi toimittaa sähköisesti: https://hankasalmi.docuware.cloud/DocuWare/Forms/tuloselvityslomake-varhaiskasvatukseen

 

Toimittakaa tulotiedot varhaiskasvatuspäällikölle mahdollisimman pian tämän kirjeen luettuanne.

Tiedot voi toimittaa skannattuna sähköpostiin, postittaa tai jättää kirjekuoressa viraston ulkopuolella olevaan sisäiseen postilaatikkoon tai Sillankorvan päiväkodin postilaatikkoon ( osoitteet kirjeen lopussa ). Voitte jättää tiedot sisältävän suljetun kirjekuoren myös lapsenne hoitopaikkaan, josta se toimitetaan varhaiskasvatuspäällikölle.

Hankasalmen kunnalla on käytössään tulorekisteri, mutta sieltä löytyviä tulotietoja ei voi käydä katsomassa ilman, että jokaiselta tulonsaajalta on henkilökohtainen, allekirjoitettu lupa. Tähän asiakasmaksun tarkistukseen pyydetään teitä toimittamaan tulotiedot itse.

Asiakasmaksutiedote löytyy kunnan nettisivuilta ja siinä on tarkempia ohjeistuksia ja tietoja asiakasmaksun määräytymisestä.

 

Yhteistyöterveisin
Heli Honkaselkä-Korhonen
Varhaiskasvatuspäällikkö
heli.honkaselka-korhonen@hankasalmi.fi
puh. 014- 2671 221 tai tekstiviestit puh. +358400641485
Koulutie 14
41520 Hankasalmi
Virastotalo
Keskustie 41
41520 Hankasalmi

UUSI TOIMINTAMALLI

Hankasalmen varhaiskasvatuksessa on otettu käyttöön uusi toimintamalli, jos varhaiskasvatuksessa herää huolta lapseen liittyvissä asioissa. Kun huoli herää, kutsutaan koolle moniammatillinen työryhmä. Työryhmään kuuluvat: vanhemmat, ryhmän oma aikuinen/aikuiset, varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja tarvittaessa muita lapsen elämässä olevia aikuisia esim. terapeutit tai psykologi.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä