Lukuvuosi 2018-2019

Meidän luokan toimintaa

11.10.2018 Retki Nevanperänkalliolle ja Isonevalle

Lähdimme koululta noin klo 9.00 linja-autolla. Ajoimme Leppiojanperän kautta. Matkamme varella näimme pellon, jonne oli kokoontunut suuri määrä joutsenia. Rehtorimme kertoi usein näkevänsä teeriä, mutta meiltä muilta ne jäivät kyllä näkemättä. Ilma suosi retkeämme. Oli sopivan lämmin n. 10 astetta ja taivas oli pilvessä, joten ei tullut liian kuumakaan. Paitsi ehkä niille jotka tarpoivat suolla lammelle asti. On se vain hyvää liikuntaa tuo upottavassa rahkasammalikossa harppominen. Onneksi kukaan ei kastunut, eikä kenenkään saappaatkaan hörpänneet vettä. Tai minulle ei ainakaan kukaan kertonut sellaista tapahtuneen :) Olimme takaisin koululla vasta vähän ennen puolta kahtatoista. Tänään sattui ruuaksi olemaan vielä hampurilaisia ja jälkiruuaksi jäätelöä. Olipa meillä aivan mahtava päivä!


Tässä näette osan joutsenista. Harmi, ettei linja-auton ikkunasta saanut tämän parempaa kuvaa.


Tässä on kanerva melko komeasti vielä kukassa. Taustalla näyttää töröttävän pari suopursun haaraa. Suopursusta lähti vieläkin voimakas tuoksu, vaikka lehdet olivatkin jo kovin ruskistuneita.


Tässä kasvaa komeita männynalkuja kalliolla.


Hirvenjäkälätupsu kasvaa poronjäkälön ympäröimänä. Ihan kuin lunta olisi maassa. Tarkemmin määriteltynä taitaa olla kysymyksessä isohirvenjäkälä.


Siinä on suomaailman valtavirtaa, eli rahkasammal.


Mitäs se tämä on? Näyttää jotenkin samalta kuin tuo äskeinen! Rahkasammaltahan tämäkin on. (Ja joo joo, kuvan olisin kyllä kääntänyt, kuten edellisenkin, jos se vain tässä pedanetmaailmassa olisi onnistunut.) Tiesitkö muuten, että rahkasammalia on useita eri lajeja?


Mikä sammal tämä on? Kuka tietää ensimmäisenä? Aivan oikein, karhunsammal. Huomaatko myös karhunsammalen itiöpesäkkeet, jotka nousevat kuin periskoopit sammalmättäästä. Karhunsammaliakin on eri lajeja.


Mikäs tämä on? Pakanamaan kartta?


Lähempää katsottuna se näyttää herkulliselta leivokselta! Kyseessä taitaa kuitenkin olla kiven päällä kasvava jäkälä.


Onkohan tämä kerrostalo?


Tässä kuvassa on seinäsammalta. Sitä on ennen käytetty eristeenä. Tätä ekologista eristemateriaalia löytyy kuulemma meidän koulun vintiltä.


Tämä ei ole seinäsammal, vaikka äkkivilkaisulla se saattaisi samalta näyttääkin. Kyseessä on kerrossammal. Tarkemmalla silmäilyllä voit huomata, että sen kasvutapa on nimensä mukaisesti kerroksellinen.


Tässä on mustikka komeassa syyspuvussaan. Harmi, että yhtään marjaa ei ollut jäljellä.


Hei, tässähän on yksi sininen marja. Onko se mustikka? Mikä olikaan se toinen mustikkaa muistuttava kasvi? Tiesit oikein, juolukka! Miten voit erottaa mustikan ja juolukan? Kumpihan tämä on?


Kuvassa kaikkien tuttu punamarja eli puolukka.


Tässä kuvassa on torvijäkälä.


Tässä kuvassa om vähän erinäköinen torvijäkälä.


Taas on kuvassa torvijäkälä. Jokohan se odottaa innolla joulua vai viettääköhän se nenäpäivää?


Mistä näitä torvijäkäliä oikein tulee!!


Jäkälä on tämäkin, nimittäin poronjäkälä.


Nämä pallerot ovat puolestaan palleroporonjäkälää. 


Vielä lisää poronjäkälää. Onkohan tämä harmaaporonjäkälää ja ylempi valkoporonjäkälää? Meille taitaa riittää ihan vaan poronjäkälä!



Nyt on jonkun parta jäänyt puuhun kiinni! Huh, se olikin tummaluppo. Huomaa myös puun pintaa peittävä jäkälä. Se on nimeltään sormipaisukarve.


Varoitus! Tontut ovat jo liikkeellä! Ai, se olikin naava.


Tämä kuivunut käkkyrämänty on kuin taideteos.


Variksenmarjoja näkyi jonkin verran.


Tulkaa katsomaan! Adalmiinan helmi löytyi! Joku tiesi kertoa, että se on sittenkin karpalo. Lopulta karpaloita löytyi vaikka kuinka paljoan ja kaikki halukkaat saivat suunsa karvaaksi. On muuten valtava koko ero karpalon lehdillä ja hillan eli suomuuraimen eli lakan lehdillä. Kuvaan on eksynyt pari ruskistunutta hillan lehteä.