Tuen antaminen ja jatkuminen Haapavedellä

Tuki annetaan oppilaalle ensisijaisesti omassa opetusryhmässä ja koulussa erilaisin joustavin järjestelyin, ellei oppilaan etu tuen antamiseksi välttämättä edellytä oppilaan siirtämistä toiseen opetusryhmään tai kouluun. Erityisesti huolehditaan tuen jatkumisesta lapsen siirtyessä esiopetuksesta perusopetukseen, perusopetuksen sisällä sekä oppilaan siirtyessä perusopetuksesta toiselle asteelle.

1) Ennaltaehkäisemisen ja varhaisen puuttumisen toimintamallit sekä toiminta koulunkäynnin ja oppimisen tukemisessa pohjautuvat kaupungin seulontasuunnitelman (liite) mukaisiin testeihin ja eri tuen tasojen tukimuotoihin.

Jokaisella opettajalla on ammatillinen velvollisuus tutustua oppilaisiinsa siten, että he tunnistavat oppilaan käyttäytymisessä, voinnissa tai olemuksessa tapahtuvat muutokset. Opettaja toimii huolen havaittuaan oppilashuoltolain mukaisesti.

Yleinen tuki <--

--> Tehostettu tuki <--

--> Erityinen tuki

Pedagoginen arvio

Pedagoginen selvitys

HOJKS

Eriyttäminen

Joustavat ryhmittelyt

Tiimiopettajuus

Kodin ja koulun yhteistyö

Oppilaan ohjaus

Oppilashuollon tuki

Oppimissuunnitelma

Tukiopetus

Osa-aikainen erityisopetus

Kerhotoiminta

Ap- ja ip- toiminta 1.-2. lk

Apuvälineet yms.

Avustajapalvelut

Ohjaus- ja tukipalvelut

Eriyttäminen

Joustavat ryhmittelyt

Tiimiopettajuus

Kodin ja koulun yhteistyö

Oppilaan ohjaus

Oppilashuollon tuki

Oppimissuunnitelma

Tukiopetus

Osa-aikainen erityisopetus

Kerhotoiminta

Ap- ja ip- toiminta 1.-2. lk

Apuvälineet yms.

Avustajapalvelut

Ohjaus- ja tukipalvelut

Eriyttäminen

Joustavat ryhmittelyt

Tiimiopettajuus

Kodin ja koulun yhteistyö

Oppilaan ohjaus

Oppilashuollon tuki

HOJKS

Tukiopetus

Osa-aikainen erityisopetus

Kerhotoiminta

Ap- ja ip- toiminta 1.-9. lk

Apuvälineet yms.

Avustajapalvelut

Kokoaikainen erityisopetus

Ohjaus- ja tukipalvelut


2) Toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa (ks. myös 13.1., 14.1. ja 15.1.)

Esikoulusta kouluun

  • Esiopettaja täyttää yhteistyössä esikoululaisen huoltajien kanssa havainnointilomakkeen, jonka tiedot siirtyvät perusopetukseen.
  • Huhtikuussa esiopettajat, luokanopettajat ja erityisopettajat tapaavat yhteisessä Saattaen vaihto-palaverissa. Tapaamisessa käydään läpi yhdessä luokanopettajien kanssa esikoulusta tulevat oppilaat. Tällöin siirtyvät koululle havainnointilomakkeen sekä tiedot koulutulokastehtävistä, matematiikan valmiuksia mittaavasta Mavalka- testistä. Jokaisen koulun rehtori vastaa, että Saattaen vaihto-palaveri toteutetaan.
  • Tulevat oppilaat käyvät ennakkoon tutustumassa kouluun muutamana koulupäivänä.
  • Pedagogiset asiakirjat siirtyvät tulevaan kouluun.

2. luokalta 3. luokalle
  • 3. luokalla, ja aina tarvittaessa, tehdään pedagoginen selvitys erityisen tuen piirissä oleville oppilaille
6. luokalta 7. luokalle
  • Pedagogisten selvitysten tekeminen 6. luokalla erityisen tuen piirissä oleville oppilaille
  • Kuudennelta seitsemännelle luokalle-lomake, joka täytetään yhteistyössä luokanopettajan, oppilaan ja huoltajien kanssa. Opinto-ohjaaja käy lomakkeen läpi yhdessä luokanopettajan kanssa.
  • Opinto-ohjaaja käy 6.luokan keväällä kertomassa 6. luokan oppilaille yläkoulusta.
  • 6. luokkalaisten tutustumiskäynnit yläkouluun
  • Saattaen vaihto-palaveri laaja-alaisten erityisopettajien, kuraattorin ja opinto-ohjaajan kesken
  • 7. luokan syksyllä ryhmäyttämispäivät yhdessä Haapaveden seurakunnan kanssa.
9. luokalta toiselle asteelle
  • Oppilaat käyvät ohjauskeskusteluja jatko-opintoihin liittyen opinto-ohjaajan kanssa 7.-9. luokalla. Tarvittaessa keskusteluihin otetaan mukaan muitakin tahoja esim. terveydenhuolto. Huoltajat ovat mukana yhteistyössä.
  • vanhempainiltoja, joissa esitellään jatko-opiskeluvaihtoehtoja
  • Toisen asteen oppilaitokset kutsuvat peruskoulun opinto-ohjaajan, erityisopettajia ja koulukuraattorin oman käytäntönsä mukaisesti saattaen vaihtopalaveriin.

3) Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi tapahtuu kaupungin yhteisesti hyväksytyn seulontasuunnitelman mukaisesti.

4) ja 5) Oppilashuollon palveluista vastaavien ja muiden tarvittavien asiantuntijoiden kanssa tehdään yhteistyötä tuen tarpeen arvioinnissa, tuen suunnittelussa, järjestämisessä sekä käytännön toteuttamisessa, kuten tuen eri vaiheissa on määritelty.

Luokanopettajat ja erityisopettajat tekevät seulontasuunnitelmassa määrätyt testit oppilaille. Tarvittaessa oppilas voidaan ohjata koulupsykologin tutkimuksiin, jolloin näistä tutkimuksista saadaan tietoa tuen tarpeen arviointiin, suunnitteluun ja järjestämiseen. Koulupsykologin kanssa voidaan tehdä yhteistyötä oppilaan tuen suunnittelemiseksi ja järjestämiseksi.

6) Kotien kanssa tehtävän yhteistyön keskeiset toimintaperiaatteet oppimisen ja koulunkäynnin tuen kysymyksissä on määritelty kolmiportaisen tuen muotoja käsittelevissä luvuissa.

7) Oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät toimivaltuudet eri hallintopäätöksissä. Sivistysjohtaja tekee hallinnollisen erityisen tuen päätöksen ja tiedottaa siitä huoltajia sekä koulu(j)a. Huoltajat voivat valittaa päätöksestä AVI:oon. Jos erityisen tuen päätöksessä päätetään avustajapalveluista, valitusosoite on hallinto-oikeus.

Tukimuotojen suunnittelu ja niistä päättäminen pyritään aina tekemään yhteistyössä huoltajien kanssa. Jos huoltajat kieltäytyvät ehdotetuista tukitoimista, erityisen tuen päätös on tehtävä kuntalain 14§:n mukaisesti monijäsenisessä toimielimessä (koululautakunnassa).