Pakolliset opinnot

YH1 Suomalainen yhteiskunta (2 op)

Moduuli perehdyttää valtiollisiin ja yhteiskunnallisiin järjestelmiin ja niissä vaikuttamiseen. Moduuli keskittyy suomalaisen yhteiskunnan analyysiin valtio-opin, sosiaalipolitiikan ja sosiologian käsitteistöä ja teorioita hyödyntäen. Keskeisiä näkökulmia ovat demokratia, ihmisoikeudet, yhteiskunnan perusrakenteiden kehitys, valta sekä vaikuttaminen aktiivista ja osallistuvaa kansalaisuutta korostaen.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • osaa lukea ja tuottaa oppiaineelle ominaista asiatekstiä
  • ymmärtää suomalaisen yhteiskuntarakenteen perusteet
  • tuntee kansalaisen perusoikeudet, vaikuttamiskeinot ja -mahdollisuudet, osaa toimia aktiivisena kansalaisena sekä kiinnostuu yhteiskunnallisesta osallistumisesta
  • tuntee hyvinvointivaltion ja oikeusvaltion perusteet ja pystyy vertailemaan erilaisia hyvinvointimalleja Pohjoismaissa, Euroopassa ja muualla maailmassa
  • osaa tarkastella ja arvioida median välityksellä tapahtuvaa yhteiskunnallista vaikuttamista
  • pystyy tarkastelemaan demokratian mahdollisuuksia ja haasteita analyyttisesti erilaisista näkökulmista
  • osaa arvioida kriittisesti yhteiskunnallista tietoa ja yhteiskunnallisten päätösten perusteita paikallisella ja valtiollisella tasolla sekä niiden vaikutuksia eri väestöryhmien ja yhteiskunnallisten toimijoiden kannalta
  • osaa suunnitella tarkoituksenmukaisia keinoja käyttävää poliittista kansalaisvaikuttamista paikallisten, kansallisten ja kansainvälisten kysymysten ratkaisemisessa.

Keskeiset sisällöt

Suomen yhteiskunnan rakenne
  • Suomen väestön demografinen ja sosiaalinen rakenne
  • väestörakenteen muutoksiin vaikuttavat tekijät
Demokratia ja oikeusvaltio
  • ihmisoikeudet, kansalaisen perusoikeudet ja velvollisuudet
  • oikeuslaitos sekä tuomio- ja järjestysvalta
Hyvinvointi ja tasa-arvo
  • yhteiskunnallinen tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus
  • pohjoismaisen hyvinvointivaltion tehtävät, edut ja haasteet
Valta, osallistuminen ja vaikuttaminen
  • yhteiskunnallisen vallankäytön muodot, demokraattinen päätöksenteko ja suomalainen sopimusyhteiskunta
  • kansalaisen vaikuttamiskeinot ja aktiivisen kansalaisuuden merkitys
  • Suomen paikallinen ja valtiollinen päätöksentekojärjestelmä
  • median muuttuva merkitys ja mediavaikuttaminen

YH1 Suomalainen yhteiskunta (2op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa.
Haapajärven lukiossa opintojakson painopisteenä on valtakunnallisen ja paikallispolitiikan ymmärryksen syventäminen sekä poliittiseen aktiivisuuteen kannustaminen.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Opintojakson tavoitteissa ja toteutusmenetelmissä korostuvat yhteiskunnallinen osaaminen (04) sekä hyvinvointiosaaminen (01) ja eettinen ja ympäristöosaaminen (05).

Yhteiskunnallisen osaamisen (04) vahvistuminen on opintojakson keskeisin tavoite, koska opintojakson koko sisältö liittyy suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin, piirteisiin sekä nykyisiin haasteisiin ratkaisuyrityksineen. 

Hyvinvointiosaaminen (01) vahvistuu opiskelijan peilatessa opintojaksossa opittuja tietoja suomalaisista poliittisista ja järjestötoimijoista tavoitteineen opiskelijan omaan maailmankuvaan, arvoihin ja mielipiteisiin. Myös opintojaksossa opiskellut hyvinvointivaltiota, sosiaaliturvaa ja julkisia palveluita koskevat seikat vahvistavat ymmärrystä suomalaisen hyvinvoinnin perusteista ja siten hyvinvointiosaamista.
 
Eettinen ja ympäristöosaaminen (05) kehittyy tutkittaessa suomalaisen yhteiskunnan tähänastista kehitystä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpään suuntaan sekä opiskeltaessa kansalaisen vaikuttamiskeinoja tulevaisuuden muovaamiseksi. 

Arviointi

Opintojakson arviointi perustuu sekä opintojakson aikana tehdyissä kirjallisissa ja suullisissa yksilö-, pari- ja ryhmätehtävissä että koetilanteissa annettuihin näyttöihin opintojakson sisältöjen hallinnasta sekä yhteiskuntatieteellisten taitojen kehittymisestä ja panostuksesta yhteiskuntaopin opiskeluun. Tässä opintojaksossa laaja-alaisten osaamisalueiden taidoista harjoitellaan ja arvioidaan erityisesti yhteiskunnallisessa osaamisessa (04) yhteiskunnallisten muutosten
sekä poliittisen vaikuttamisen syy-seuraus-suhteiden arviointikykyä sekä hyvinvointiosaamisessa (01) ja eettisessä ja ympäristöosaamisessa (05) hyvinvointiin, kestävään kehitykseen ja poliittiseen identiteettiin liittyvien yhteiskunnallisten tekijöiden ymmärtämistä. Arviointi toteutuu sekä itse- että vertaisarviointina että opettajan toteuttamana formatiivisena sekä summatiivisena arviointina. Arviointitavat täsmennetään opintojakson alussa yhdessä opiskelijoiden kanssa.

 

YH2 Taloustieto (2 op)

Taloustieteisiin pohjautuva moduuli johdattaa ymmärtämään talouden toimintaperiaatteita ja ajankohtaista talouspoliittista keskustelua. Moduulissa käsitellään mikro- ja makrotalouden kysymyksiä kotitalouksien, yritysten ja julkisen talouden näkökulmista. Moduulissa perehdytään talouden ja politiikan kytköksiin sekä työnteon ja yrittämisen merkitykseen hyvinvointivaltion rahoittamisessa. Lisäksi tarkastellaan talouden ja ympäristön suhdetta kestävän kehityksen näkökulmasta.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • ymmärtää talouteen liittyviä uutisia ja kiinnostuu seuraamaan niitä
  • tuntee kansantaloustieteen käsitteet ja peruslähtökohdat
  • osaa tulkita talouteen liittyviä tilastoja ja kuvioita
  • ymmärtää työnteon ja yrittäjyyden merkityksen taloudessa ja yhteiskunnassa
  • osaa tehdä perusteltuja taloudellisia päätöksiä sekä hallita ja suunnitella omaa talouttaan
  • osaa tarkastella taloudellisia kysymyksiä myös eettiseltä kannalta ymmärtäen Suomen kytkeytymisen globaaliin talouteen
  • osaa arvioida kriittisesti taloutta koskevassa keskustelussa esitettyjä argumentteja sekä analysoida talouspoliittisten ratkaisujen erilaisia vaihtoehtoja, niiden taustoja ja vaikutuksia.

Keskeiset sisällöt

Kansantalous ja sen toimijat
  • talouden peruskäsitteet ja taloutta koskevan tiedon luonne ja muodostuminen
  • kansantalouden kiertokulku sekä kotitalouksien, yritysten ja kansantalouden vuorovaikutus
  • oman talouden hoito: säästäminen, kuluttaminen ja velkaantuminen
Markkinat, suhdanteet ja talouselämä
  • vapaa kilpailu ja hinnanmuodostus markkinoilla
  • työ, yrittäjyys ja yritykset
  • Suomi globaalin talouden osana
  • rahoitusmarkkinat, säästäminen, sijoittaminen ja riskien hallinta
  • talouden häiriöt, suhdannevaihtelut, niiden taustat ja seuraukset
Talouspolitiikka
  • kestävän talouskasvun lähtökohdat, edut ja ongelmat
  • julkinen talous ja sen tasapaino
  • talouspolitiikan toimijat, keinot ja haasteet

YH2 Taloustieto (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Haapajärven lukiossa opintojakson painopisteenä on talouden makro- ja mikrotason yhteyksien havaitseminen taloustieteellistä teoriaa konkretisoimalla. Opintojakson sisällöt nivoutuvat yhteen matematiikan opintojaksojen MAA7 ja MAB9 kanssa, jolloin näissä talousmatematiikkaa käsittelevissä opintojaksoissa mallinnetaan tässä taloustiedon opintojaksossa käsiteltyjä ilmiöitä matemaattisesti. 

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Opintojakson tavoitteissa ja toteutusmenetelmissä korostuvat hyvinvointiosaaminen (01), monitieteinen ja luova osaaminen (03), eettisyys- ja ympäristöosaaminen (05) ja globaali- ja kulttuuriosaaminen (06).

Hyvinvointiosaaminen (01) vahvistuu opiskelijan ymmärtäessä oman talouden, säästämisen, sijoittamisen sekä verotuksen merkityksen yksilölle itselleen ja laajemmin koko yhteiskunnalle. 

Monitieteinen ja luova osaaminen (03) syvenee, kun harjoitellaan erityisesti tilastojen, talousuutisten ja taloudellisen keskustelun ymmärtämisessä tarvittavia taitoja.

Eettisyys- ja ympäristöosaaminen (05) kehittyy, kun opiskelija tutustuu opintojakson aikana globaalien markkinavoimien toimintaan ja oppii näkemään omat vaikuttamismahdollisuutensa kuluttajana, potentiaalisena yrittäjänä ja Suomen kansalaisena. 

Globaali- ja kulttuuriosaaminen (06) kehittyy tarkasteltaessa keskinäisiä riippuvuuksia ja globalisaatiota Suomen kansantalouden näkökulmasta. 

Arviointi

Opintojakson arviointi perustuu sekä opintojakson aikana tehdyissä kirjallisissa ja suullisissa yksilö-, pari- ja ryhmätehtävissä että koetilanteissa annettuihin näyttöihin opintojakson sisältöjen hallinnasta sekä yhteiskuntatieteellisten taitojen kehittymisestä ja panostuksesta yhteiskuntaopin opiskeluun. Tässä opintojaksossa laaja-alaisten osaamisalueiden taidoista harjoitellaan ja arvioidaan erityisesti hyvinvointiosaamisessa (01) yksilön talouteen liittyviä taitoja, monitieteiseen ja luovaan osaamiseen (03) liittyen tilastojen ja talouspoliittisen keskustelun tulkintataitoja, eettisyys- ja ympäristöosaamisessa (05) ja globaali- ja kulttuuriosaamisessa (06) laajojen globaalin talouden kausaliteettisuhteiden hallintaa. Arviointi toteutuu sekä itse- ja vertaisarviointina että opettajan toteuttamana formatiivisena ja summatiivisena arviointina. Arviointitavat täsmennetään opintojakson alussa yhdessä opiskelijoiden kanssa.

YH3 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2 op)

Moduuli perehdyttää Suomen ja Euroopan asemaan globalisoituvassa maailmassa sekä Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen. Moduulissa seurataan ajankohtaisia maailman tapahtumia käyttäen monipuolisia tietolähteitä. Opiskelijaa kannustetaan osallistumaan erilaisia kansainvälisen politiikan ilmiöitä koskevaan keskusteluun ja toimimaan globaalikansalaisena. Moduulissa on mahdollista toteuttaa tutkivaa oppimista.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
  • hahmottaa laaja-alaisesti globalisaatiota ja Suomen asemaa osana sitä
  • ymmärtää eurooppalaista ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa yhteistyötä ja verkottumista
  • tuntee Euroopan unionin toimintaa sekä osaa hankkia ja arvioida kriittisesti sitä koskevaa tietoa
  • ymmärtää vaikutusmahdollisuutensa ja osaa toimia EU- ja globaalikansalaisena
  • osaa eritellä globalisaation ja Euroopan yhdentymisen tarjoamia etuja ja haittoja oman elämänsä ja Suomen taloudellisen ja poliittisen järjestelmän kannalta
  • osaa eritellä ja arvioida kansalaisten turvallisuuteen ja kansainväliseen turvallisuusympäristöön liittyviä muutoksia, uhkia ja niiden ratkaisumahdollisuuksia.

Keskeiset sisällöt

Globaalit haasteet, globalisaatio ja verkottuminen
  • ympäristö, ilmastonmuutos, väestö ja kestävä tulevaisuus
  • kansainvälisen yhteistyön toimijat ja mahdollisuudet
  • Suomi ja Pohjoismaat osana globaaleja verkostoja
  • kansalaisuus ja vaikuttaminen Euroopassa ja globaalisti
Eurooppalaisuus ja Euroopan yhdentyminen
  • eurooppalainen identiteetti, arvot ja yhteiskuntien moninaisuus
  • Suomi osana EU:n päätöksentekoa
  • EU:n talous- ja aluepolitiikka
  • EU globaalina toimijana
Turvallisuus muuttuvassa toimintaympäristössä
  • paikallinen ja kansallinen turvallisuus
  • Suomen ja EU:n turvallisuuspolitiikka
  • muuttuvat turvallisuusuhat ja niiden ratkaisumahdollisuudet

YH3 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2 op), PAIKALLISET KIRJAUKSET

Tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Opintojakson tavoitteet ja keskeiset sisällöt määritellään opetussuunnitelman valtakunnallisissa perusteissa. Haapajärven lukiossa opintojakson punaisena lankana on Suomen ja Euroopan unionin keskinäisen suhteen sekä globaalin toimijuuden ymmärtäminen historiallisessa kontekstissa. Opintojakson sisällöt nivoutuvat osittain yhteen englannin opintojakson ENA4 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä kanssa, jolloin ENA4 opintojaksossa käsitellään englanninkielisistä lähteistä tässä yhteiskuntaopin YH3 opintojaksossa käsiteltyjä kansainvälisiä ilmiöitä. 

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden ja osa-alueiden toteutuminen opintojaksossa

Opintojakson tavoitteissa ja toteutusmenetelmissä korostuvat yhteiskunnallinen osaaminen (04) ja globaali- ja kulttuuriosaaminen (06).

Yhteiskunnallinen osaaminen (04) kehittyy, kun opiskelija hahmottaa yhteiskuntansa vain yhtenä monista sekä oppii paikallisen yhteiskunnan ja eurooppalaisen ja globaalin yhteisön luomia mahdollisuuksia ja rajoituksia.

Globaali- ja kulttuuriosaaminen (06) vahvistuu, kun opiskelija tutustuu eurooppalaisten kulttuurien yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin sekä pohdiskelee eurooppalaista identiteettiä. Opintojakson päätteeksi opiskelija ymmärtää Suomen ja Euroopan asemaa osana globaalia talous- ja päätöksentekojärjestelmää sekä ymmärtää keskinäisen riippuvuuden perusperiaatteet.

Arviointi

Opintojakson arviointi perustuu sekä opintojakson aikana tehdyissä kirjallisissa ja suullisissa yksilö-, pari- ja ryhmätehtävissä että koetilanteissa annettuihin näyttöihin opintojakson sisältöjen hallinnasta sekä yhteiskuntatieteellisten taitojen kehittymisestä ja panostuksesta yhteiskuntaopin opiskeluun. Tässä opintojaksossa laaja-alaisten osaamisalueiden taidoista harjoitellaan ja arvioidaan erityisesti yhteiskunnallisessa osaamisessa (04) yhteiskunnallisten sekä yksilöllisten vaikutusten arviointikykyä sekä
globaali- ja kulttuuriosaamisessa (06) opiskelijan kykyä kriittisesti arvioida globaaleja mahdollisuuksia ja haasteita. Arviointi toteutuu sekä itse- ja vertaisarviointina että opettajan toteuttamana formatiivisena ja summatiivisena arviointina. Arviointitavat täsmennetään opintojakson alussa yhdessä opiskelijoiden kanssa.