Valinnainen kuvataide (opiskellaan 8. ja 9. luokalla)

8 ja 9lk syventävä kuvataide (Taito- ja taideainevalintana)


Vuosiluokalla 8. ja 9

Syvennetään ja laajennetaan tietämystä ja ymmärrystä asioista, joita 7. luokalla käsiteltiin. (lue. 7 lk kuvataide).

Kuvataidetunnilla harjoitellaan tulkitsemaan kuvien viestejä ja käyttötarkoituksia, sekä tuottamaan itse kuvia joilla on viesti. Miten kuvilla vaikutetaan minuun? Miten vaikutan itse muihin? Syvennämme ajatusta siitä mitä on taide, ja tutustumme erityisesti niihin ilmiöihin joita 7.lk ei ehditty käsitellä. 

Asiasisällöissä painotamme 7 luokkaa enemmän median kuviin (mainokset, mainosten tulkinta ja tuottaminen) ja käytämme enemmän digitaalista mediaa kuvan tuottamiseen. (ScetchUp-mallinnushjelma, Gif-animaatioiden teko, valokuvaus ja elokuvanteko, sekä editointi). Käymme läpi taidehistoriasta merkittävimpiä ilmiöitä ja tutustumme enemmän myös ei-länsimaiseen taiteeseen. 

Oppilaiden omat kuvamaailmat huomioidaan, eli tekeminen ohjautuu sen mukaan, mikä oppilaita kiinnostaa ja mikä on heille tärkeää ja ajankohtaista. Tehtävien taso määritellään sen mukaan, Kuitenkin 8.luokan kuvataide pyrkii käsittelemään asioita laaja-alaisesti, eikä painoteta vain rajattua kuvataiteen osa-aluetta, toisin kuin esim. puhtaasti valinnaisissa kursseilla on mahdollista.

Kuvan tekemisen taidot:
Tekniikoissa piirrämme eri piirtimillä ja metodeilla. Kasvatamme paperikokoa ja harjoittelemme mittasuhteita, laajennamme teknisiä taitoja ja soveltamistaitoja. 
Erilaisia tunneilla käytettyjä piirtimiä ovat esimerkiksi hiili, lyijy/grafiitti, muste,liidut (kuivapastellit, öljyt). 


Kertaamme kuvan rakentamisen eli sommittelutaitoja, kuten muotojen ja rytmien käyttöä kuvissa. 
Tutkimme värejä, niiden käyttäytymistä ja käyttötapoja eri materiaaleilla. Lisäämme maaleihin ns. apuaineita, jotka muuttavat niiden toimintaa, käytämme myös 3-ulotteisia materiaaleja maalin seassa ja teemme sekatekniikalla töitä. Tarkoituksena on oppia käyttämään tekniikoita entistä luovemmin oman kuvan tekemisessä. Harjoittelemme värisävyjen tuottamista sekoittamalla, eli sitä miten tunnistat sävyn ja saat sen aikaiseksi. Maaleista käytämme mm. mustetta ja akryylimaaleja. 


Opettelemme tilan ja perspektiivin kuvaamista sekä 3-ulotteisen muodon kuvaamista 2- ja 3-ulotteisesti. Teemme syväpainografiikkaa, mikäli se mahtuu aikatauluihin ja ryhmäkoko sen mahdollistaa.  

Oppilas saa kuvataiteesta päättöarvioinnin 7. luokan keväällä. Mikäli hän jatkaa kuvataiteen opiskelua eli valitsee kuvataidetta taito-ja taideainevalinnaisena 8. ja/tai 9.luokalla, luetaan suoritus osaksi päättöarvosanaa, eli oppilas saa yhden numeron.

Puhtaasti valinnaiset kuvataidekurssit (esim. Elokuva ja animaatiokurssi) tulevat todistukseen näkyviin erillisinä suorituksina, ei osana päättöarviointia. 


Kuvataiteen perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteita:
  • Oppilas oppii tuntemaan kuvataiteen ja kuvaviestinnän keskeisiä ilmaisukeinoja.
  • Oppilas oppii käyttämään tavoitteellisesti erilaisia kuvallisen havainnoinnin välineitä eli ja kuvan tekemisen tekniikoita, materiaaleja sekä välineitä. 
  • Oppilas oppii ilmaisemaan kuvallisesti omia ajatuksia, havaintoja, mielikuvia ja tunteita. Hän oppii tunnistamaan muiden tekemien kuvien tavoitteita ja tarkoituksia (kuten mikä on kuvan viesti, käyttötarkoitukset, kohderyhmät).
  • Oppilas osaa ottaa kantaa ja vaikuttaa ympäristöönsä taiteen keinoin. Oppilas osaa perustella näkemyksiään ja pystyy keskustelemaan kuvista. 
  • Oppilas ymmärtää miten taiteen kautta voidaan käsitellä erilaisia elämän ilmiöitä, ja miten taide ilmenee erilaisissa kulttuureissa ja osana historiaa. 
  • Oppilas oppii hahmottamaan taideteoksissa käytettyjä työtapoja ja sisällöllisiä ratkaisuja, oppilas osaa analysoida kuvaa.
  • Oppilas ymmärtää taiteen tekemisen prosessia ja osaa taltioida omaa työskentelyprosessiaan. Oppilas osaa asettaa tavoitteita työskentelylleen. 
  • Oppilas oppii tarkastelemaan, arvioimaan ja pohtimaan omaa ja toisten kuvallista ilmaisua.
  • Oppilas oppii käyttämään kulttuuripalveluja ja mediaa tietojen, elämysten ja oman taidetyöskentelyn lähteinä.
  • Oppia oppii tarkastelemaan ja arvioimaan taidetta, kuvaviestintää ja ympäristöä niin esteettisestä, eettisestä kuin ekologisestakin näkökulmasta.
  • Oppii toimimaan sekä itsenäisesti että ryhmän jäsenenä erilaisissa kuvataiteellisissa projekteissa.
  • Oppilas ymmärtää ja osaa käyttää kuvataiteen keskeistä sanastoa.
  • Oppilas saa onnistumisen kokemuksia, oppii arvostamaan niin omaa kuin toistenkin taiteellista työskentelyä ja sen tuloksia.
  • Oppilas oppii pitkäjänteistä, tavoitteellista työskentelyä.