Arviointi

Arviointi

Kuvataiteen kaikille yhteinen opetus loppuu useimmissa kouluissa jo 7. luokalla. Tämän vuoksi arviointi suoritetaan päättöarvioinnin kriteereihin peilautuen. 

Päättöarvioinnin kriteerit opetussuunnitelman 2014 mukaisesti löydät täältä:
https://www.edu.fi/download/175601_kuvataiteen_paattoarvioinnin_kriteerien_tukimateriaali.pdf


Kuvataidetunnilla opetellaan ymmärtämään visiaalisia kulttuureja ja ilmaisemaan omia näkemyksiä ja ajatuksia kuvallisesti. Tämän lisäksi harjoitellaan luovaa ajattelua, omien päämäärien asettamista, ongelmanratkaisua ja perustelutaitoja. Kuvataiteessa työskentely linkittyy vahvasti oppilaan ajattelutaitoihin ja henkilökohtaisiin valintoihin, kiinnostuksenkohteisiin, omaan elinympäristöön ja kulttuuriin. 

Arvioinnissa tarkastellaan: 

  • Oppilaan tekemät työt, portfolio ja oppilaan itsearvioinnit:
    Fyysisessä portfoliossa on tunnilla toteutetut työt. Opettaja arvioi niiden vastaavuutta annettujen tehtävien tavoitteisiin: sekä sisällöllisiä että tekniikkaan liittyviä tavoitteita. 
    Digitaalisessa portoliossa (tai fyysisessä portfoliossa työn liitteenä) oleva sisältö: 
    kuvat/kuvaus työskentelyprosessista, tavoitteista ja niiden osa-alueista, ts. ymmärrys omasta työskentelystä ja oppimisesta. Opettaja kysyy myös aihepiiriin liittyviä kysymyksiä (esim. asioita joita käyty tunnilla tai oppilaan ajattelua avaavia kysymyksiä), joihin oppilas vastaa portfoliossaan. 
  • Tunneilla havainnoitu työskentelyprosessi: työskentelyn tavoitteellisuus, itsesäätely/oman työskentelyn ohjaaminen, työvaiheiden noudattaminen (ideointi, luonnostelu, vaihtoehtojen vertailu, valintojen tekeminen jne.) välineiden ja materiaalien tarkoituksenmukainen hyödyntäminen. 
  • HUOM: Käyttäytyminen arvioidaan aina erillään oppiaineesta, eli oppilaan mahdolliset käytöksen haasteet eivät vaikuta kuvataiteen tai muidenkaan oppiaideiden arviointiin. Kuitenkin esim. lintsaamisella on välillisesti vaikutusta oppilaan suoriutumiseen: jos töitä jää sen tähden tekemättä eli näyttöä jää puuttumaan, se näkyy arvioinnissa. Tai jos esim. tunnilla ei keskity tekemiseen opettajan kehotuksesta huolimatta, voi prosessi tai lopputulos jäädä puutteelliseksi suhteessa tavoitteisiin.