7. Kodin sähköturvallisuus

Sähkölaitteiden turvallinen käyttö

Sähkölaitteiden käyttöön liittyy monia turvallisuusasioita. On esimerkiksi vaarallista kytkeä rikkinäinen sähkölaite pistorasiaan. Suihkussa tai kylvyssä ollessa ei saa käyttää sähkölaitetta. Rikkoutuneen sähkölaitteen korjauksen saavat tehdä vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset. Jos sähkölaitetta käytetään tai korjataan väärin, laitteen käyttäjä saatetaan alttiiksi sähköiskulle.

Tulipaloon johtavia tilanteita saattaa syntyä, kun tehdään itse kytkentöjä, jotka sähköalan ammattilaisen tulisi tehdä. Kuvassa on pistorasia, joka on kuumentunut löysän liitoksen takia.



Itsekytketyn pistorasian kuumentuminen olisi voinut sytyttää tulipalon. 


Erityisen vaarallisia itse tehdyt kytkennät ovat siksi, että sulakkeet ja vikavirtasuojat eivät välttämättä reagoi vikaantuneeseen tilanteeseen riittävän nopeasti ja lopputuloksena voi olla tulipalo tai sähköisku.

Ihmiselle hengenvaarallinen sähkövirran suuruus on noin 50 mA. Sähköisku voi aiheuttaa myös palovaaran. Sähköpalon sattuessa paloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se pitää sammuttaa esimerkiksi vaahtosammuttimella. Virtapiirin
oikosulkeminen on vaarallista. Tällöin virtapiirissä kulkee suurin mahdollinen sähkövirta, joka voi aiheuttaa tulipalon. Pariston oikosulun tapauksessa muodostuva sähkövirta saa esimerkiksi teräsvillan syttymään tuleen.



Teräsvilla on ohutsäikeistä metallia. Kun se asetetaan pariston napojen välille, syntyy oikosulkukytkentä, jonka sähkövirta on niin suuri, että se sytyttää teräsvillan tuleen.





Katso Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen (STEK) tuottama video siitä, miten toimitaan turvallisesti sähkölaitteiden kanssa.

Sinulla on oikeus tiettyihin kodin pieniin sähkötöihin, jos osaat tehdä työn.

Sinä saat esimerkiksi

  • vaihtaa rikkoutuneen sulakkeen, lampun, liitäntäjohdon tai pistotulpan uuteen

  • kääntää automaattisulakkeen toiminta-asentoon

  • kytkeä valaisimen valaisinliittimeen eli sokeripalaan tai valaisinpistorasiaan

  • tehdä tai korjata jatkojohdon

  • vaihtaa tai korjata liitäntäjohdon

  • poistaa jännitteettömän pistorasian kannen tapetoinnin tai maalauksen ajaksi

  • asentaa suojajännitteellisen laitteiston

  • koota ja korjata esimerkiksi elektroniikan rakennussarjan.


Kannattaa huomata, että edellä mainittujen töiden tekijänä olet vastuussa tekemistäsi sähkötöistä. Lisää sähköturvallisuuteen liittyvistä asioista voit lukea Turvatekniikan keskuksen (TUKES) Kodin sähköturvallisuusoppaasta.

Pistorasioiden sähköturvallisuus



Sähkölaitteissa on erilaisia pistotulppia. Ne voidaan kytkeä vain tietynlaisiin pistorasioihin. Pistotulppaa ei esimerkiksi saa vuolla, jotta se sopisi vääränlaiseen pistorasiaan.

Sulake on virtapiirin heikoin kohta

Sulakkeen tehtävä on turvata sähkölaitteen käyttäjää sekä estää sähköjohtojen ylikuumeneminen sähkölaitteen vikatilanteessa tai ylikuormituksen takia. Sulakkeen palaessa virtapiiristä tulee avoin, jolloin sähkövirran kulku virtapiirissä katkeaa.

Tulppasulakkeessa keraamisen ulkokuoren sisällä on yleensä hiekkaa ja ohut metallilanka. Metallilanka palaa poikki, jos sulakkeen läpi kulkeva virta kasvaa yli sulakkeen nimellisvirran. Nykyisin käytetään myös automaattisulakkeita, joita ei tarvitse vaihtaa sulakkeen palaessa. Automaattisulakkeen palaessa kytkimen asento vaihdetaan takaisin toiminta-asentoon.



Kotitalouksissa käytetään sekä vanhempia tulppa- että uudempia automaattisulakkeita.



Kodin virtapiiriin kytketään laitteita rinnan. Jos laitteita kytketään liikaa samaan virtapiiriin tai laitteiden teho on liian suuri, sulake palaa ja virtapiiristä tulee avoin, jolloin sähkövirran kulku katkeaa.