Etiikan koe tiivistelmät

Etiikan koe tiivistelmät

Etiikka 

 KPL 1 Mikä ihmeen etiikka?  

Etiikka pohtii, mikä on oikein tai väärin, hyvää tai pahaa. Usein asioiden miettimistä 

Moraali taas liittyy käytännön tilainteisiin. Sinun pitää esim. valita kahdesta vaihtoehdosta. Oppimasi moraali, kertoo kumpi on oikein.  

Ihmiset muodostavat yhteisöjä, ryhmiä. Näitä yhdistää arvot eli ryhmän arvokkaina pitävät asiat esim. Elämä kunnioitus, poliittinen näkemys, jonkin joukkueen kannattaminen.  

Arvojen perusteella ryhmään muodostuu normit eli lait, säännöt, ohjeet, jotka kertovat, mitä ryhmässä saa ja ei saa tehdä. Normit ohjaavat ihmisten käytöstä ryhmässä. Ne voivat olla kirjoittamattomia tai kirjoitettuja. Jos normeja rikkoo, seuraa rangaistus. Rikkoja voidaan sulkea ryhmän ulkopuolelle. Meille opetetaan ja me opimme itse erilaisten ryhmien normit. 

 Omatunto on sisäinen ääni, joka kertoo meille, mikä on oikein ja väärin. Me tiedämme, että toisen vahingoittaminen on väärin, koska pystymme kuvittelemaan miltä toisesta tuntuu. Meillä on kyky tuntea empatiaa. Jos ihmistä kohtaa ei osoita empatiaa niin hänen on vaikea tuntea sitä muita kohtaa. Väkivaltaisesti kohdeltu lapsi oppii, että väkivalta on oikein. Ei tietenkään aina, mutta todennäköisyys kasvaa.  

Erilaiset etiikan suuntaukset tutkivat tapahtumia eri suunnista tapahtumia. 

Seuraamusetiikka kiinnittää huomiota siihen, mitä teosta seuraa. Jos seuraus on hyvä, pahakin teko voi olla hyväksyttävä. 

Tarkoitusetiikka taas kiinnittää huomion siihen, mikä on ollut teon tarkoitus. Hyvä tarkoitus voi johtaa joskus huonoon lopputulokseen. 

Velvollisuusetiikka kiinnittää huomiota siihen, onko teko lakien ja sääntöjen mukainen. Joskus muuten tuomittava teko on oikein, jos se tehdään velvollisuudesta esim. sodassa surmaaminen. 

 

KPL 1.3 Uskontojen eettisiä periaatteita

Eri uskontojen määräykset eettisistä kysymyksistä löytyvät niiden pyhistä kirjoista esim. Raamatusta  

Ristiriitoja syntyy, jos pyhiä kirjoituksia tulkitaan kirjaimellisesti. Ne voivat olla tuhansia vuosia vanhoja ja niiden ohjeita on vaikea soveltaa nykyaikaa.  

Eri uskontojen pyhissä kirjoituksissa on paljon yhtäläisyyttä. Ne kaikkia esim. Kunnioittavat elämää, kieltävät, varastamisen, valehtelun ja puolison pettämisen.  

Juutalaisuus 

Juutalaisuudessa Jumala on antanut ihmiselle määräyksiä, joita pitää noudattaa. Nämä määräykset löytyvät Toorasta (osa Vanhaa testamenttia) esim. kymmenen käskyä. 

Ihmisillä on velvollisuus huolehtia toistaan (yhteisö) ja vanhemmilla on vastuu opettaa lapsilleen juutalaisia tapoja, 

Kristinusko 

Kristillinen etiikka ja moraali perustuvat raamattuun. 

Kymmenen käskyä  

Rakkauden kaksoiskäsky, “Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseäsi” 

Kultainen sääntö, Kohtele muita niin kuin toivoisit muiden kohtelevan sinua. 

Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon valita oikeasta ja väärästä. Väärät teot eli synnit erottavat ihmisen Jumalasta. 

 Suurten kirkkokuntien etiikka  

Maailmassa on yli kaksi miljardia kristittyä ja satoja kirkkoja. Vaikka kaikkien eri kirkkojen näkemykset etiikasta pohjautuvat Raamattuun niin eroja löytyy. Kysymys on siitä, miten Raamattua tulkitaan. 

Osa kirkoista kannattaa vanhoillista ja jopa kirjaimellista Raamatun tulkintaa. Osa kirkoista taas katsoo, että Raamattua pitää soveltaa nykyaikaan ja vanhoja käsityksiä pitää muuttaa.  

Katolinen kirkko  

Ihminen on perimmältään hyvä ja hän pystyy luonnostaan arvioimaa, mikä on oikein ja väärin.  

Katollinen kirkko korostaa hyvien tekojen merkitystä. Kirkon ja ihmisten velvollisuus on auttaa toisiaan 

Katollisen kirkolla on monissa eettisisä kysymyksissä vanhoillinen ja hyvin ehdon kanta.  

Elämä on Jumalan antama lahja eikä ihmisen pidä sitä päättää. 

Perheen merkitystä korostetaan ja esim. seksuaalisuus kuuluu avioliittoon 

Kielteinen kanta: 

Aborttiin  

Eutanasiaa  

Kuolemantuomioon 

Ehkäisyyn 

Avioeroon  

Protestanttiset kirkot (Luterilainen kirkko) 

Protestanttisissa kirkoissa ajatellaan, että ihminen pohjimmiltaan hyvä. Järki auttaa häntä tietämään, mikä on oikein ja väärin. Omatunto ja Raamatun ohjeet.  

Luterilaisen kirkon mielestä ihmisen hyvää elämään kuuluu oman kutsumuksen toteuttaminen esim. työskentelemällä ammatissa, josta saa tyytyväisyyttä. 

Monilla protestanttisilla kirkoilla ei ole niin jyrkkiä näkemyksiä kuin katollisella kirkolla. Raamattu tulkitaan vapaammin ja nykyaikaan sopivasti esim. Abortin tekijöitä ei tuomita. 

Suhtautumien seksuaalivähemmistöihin on vaikea kysymys luterilaiselle kirkolle. Kirkossa on erilaisia mielipiteitä samaa sukupuolta olevien vihkimiselle. Kirkko on vältellyt selkeää kantaa, koska se suututtaa osan jäsenistä, oli kanta kielteinen tain myönteinen 

Protestanttisiin kirkkoihin kuuluvat vapaat suunnat ovat monissa asioissa vanhoillisempia. Niiden näkemykset muistuttavat katollista kirkkoa. Raamattu voidaan tulkita kirjaimellisesti. 

 

Islam 

Islamin uskonnossa jumala, Allah on antanut Koraanissa ihmiselle määräykset oikeasta ja väärästä. Koraanin uskonnollisen perimätiedon pohjalta on syntynyt sharia eli islamilainen laki. Se määrittelee , miten muslimin pitäisi elää. Tietyt asiat ovat kokonaan kielletty kuten alkoholi. Suhtautuminen perheeseen ja seksuaalisuuteen on vanhoillinen. 

Islamin viisi peruspilaria 

Uskontunnustus,  Ei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Muhammed on hänen profeettansa 

Rukoileminen, viisi rukous hetkeä päivässä. 

Almujen antaminen, hyväntekeväisyys,  

Paasto, Ramadan kuukausi  

Pyhiinvaellus matka Mekkaan  

 

Intiassa syntyneet uskonnot hindulaisuus ja buddhalaisuus. 

Hindulaisuus on periaatteessa yksi jumalainen uskonto, vaikka jumalia on paljon. 

Hindulaisuus uskoo uudelleensyntymiseen. Kuoleman jälkeen ihmisen sielu siirtyy uuteen ruumiiseen. Uudelleen syntymisessä hyvät teot palkitaan ja pahoista rangaistaan, karman laki. 

Hindulaisuuden erityispiiteenä on kastit eli ihminen syntyy tiettyyn asemaan. Kasteilla on erilaiset oikeudet ja velvollisuudet, ei tasa-arvoista kohtelua.  

Myös buddhalaiset uskovat uudelleensyntymiseen ja karman lakiin, mutta heillä ei ole kasteja. Tärkeää on ihmisten kohteleminen oikein, ei jumalten miellyttäminen.  

Buddhalaisuus korostaa myötätuntoa kaikkea elollista kohtaan. Buddhalaiset munkit ovat esim. Kasvisyöjiä  

Kiina uskonnnot

Kiinassa etiikkaan liittyviä kysymyksiä on muokannut kolme uskontoa, kungfutselaisuus, taolaisuus ja buddhalaisuus
 

Kiinalaisten näkemyksiin oikeasta ja väärästä on vaikuttanut erityisesti kungfutselaisuus.  

Kungfutselaisuus korostaa perinteitä, hyviä tapoja, toisten huomioimista ja oppineisuutta. Kultainen sääntö 

Yhteiskunta rakentuu eräänlaiseen arvojärjestykseen. Alamaisten tulee totella hallitsijaa ja tämän pitää kohdella alamaisia oikeudenmukaisesti. Mies on perheen pää, mutta vaimoa ei saa sortaa. 

Kungfutselaisuudessa kunnioitaan vanhuksia ja perhettä sekä suku pideteen suuressa arvossa.  

 

 Jehovan todistajat

Liike syntyi Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla. Charles Russell kiinnostui raamatun tutkimisesta. Hän uskoi, että raamatussa kerrotaan tarkka ajankohta Jeesuksen toiselle tulemiselle ja nykyisen maailman tuhoutumiselle. Sen oli määrä tapahtua 1914 ( ensimmäinen maailmansota alkoi). 

Nykyisin Jehovan todistajat uskovat, että vuodesta 1914 alkaen olemme eläneet maailmanlopun aikoja, mutta lopulliselle tuhoutumiselle ei ole tarkkaa ajankohtaa. 

Maailman tuhouduttua 144 000 valittua pääsee Jeesuksen seuraa taivaaseen ( ryhmä on jo täynnä) ja loput Jehovan todistajat elävät maan päällä paratiisissa. Kaikki ei uskovaiset tuhoutuvat. 

Jehovan todistajat kokoontuvat valtakunnansaleissa ( rakennettu talkoo työnä). Eivät hyväksy ristiä uskonnon symbolina. Valtakunnansaleissa ei ole uskonnollisia koristeita tai kuvia. 

Jehovan todistajat eivät vietä uskonnollisia juhlia esim. joulua ja pääsiäistä. Ainoa juhla on keväällä Jeesuksen kuoleman muistojuhla. 

Jehovan todistajilla ei ole erillisiä pappeja vaan jokaisella on velvollisuus ja oikeus julistaa Jumalan sanaa. Tähän liittyy heidän tapansa kulkea ovelta ovelle ja jakaa hengellistä materiaalia. 

Jehovan todistajilta on kielletty esim. esiaviollinen seksi, tupakka ja huumeet, verensiirrot, alkoholi humaltumiseen asti ja liikkeen opetusten kyseenalaistamien. Sääntöjen rikkomisesta voi seurata erottaminen. Jos henkilö ei kadu. 

Jehovan todistajia kehotetaan ”katkaisemaan” suhteet niihin jäseniin, jotka eroavat tai heidät erotetaan liikkeestä. 

Seurustelu ja avioliiton solmimien pitäisi tehdä toisen Jehovan todistajan kanssa. Avioero ei hyväksytä. 

Jehovan todistajien mielestä heidän täyttyy pysyä puolueettomien suhteessa yhteiskuntaan. Eivät osallistu vaaleihin. Suomessa heidät oli myös vapautettu asevelvollisuudesta. Jehovan todistajat noudattavat lakeja ja maksavat veroja. 



Mormonit 

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko (MAP) 

Mormonikirkko syntyi Yhdysvalloissa 1830 luvulla, kun Joseph Smith sai uskonnollisen ilmestyksen. Enkeli Moroni kertoi hänelle kätketyistä kultaisista levyistä, jotka Smith käänsi englannin kielelle (Mormonin kirja).  

Niistä kävi ilmi, että Palestiinasta oli muuttanut Amerikkaan ihmisiä 600-luvulla eKr. Näiden ihmisten kulttuuri tuhoutui 400-luvulla jKr. Mormonien mukaan Jeesus vieraili Amerikassa ennen taivaaseen astumistaan ja perusti ensimmäisiä seurakuntia, 

Smithin kuoleman jälkeen liike hajosi useisiin ryhmiin. Suuri ryhmä muutti länteen Utahiin ja perusti sinne yhteisön, joka muodostaa nykyään noin 15 miljoonan mormonin kirkon eri puolilla maailmaa. 

Mormonit pitävät itseään alkuperäisinä ja puhtaina kristittyinä. He eivät hyväksy kolminaisuus oppia ja ekumeenisia uskontunnustuksia. Raamatun ja Mormonin kirjan ohella on kaksi muutakin pyhää kirjaa, joiden katsotaan täydentävän raamatun sanomaa. 

Mormonit uskovat myös eläviin profeettoihin, joiden avulla Jumala antaa ohjeita kuten juutalaiset saivat käskyjä vanhan testamentin profeetoilta.  

Ensimmäinen profeetta oli Joseph Smith ja nykyäänkin mormonien johdossa on profeetta (presidentti), joka johtaa kirkko kahden apulaisen ja kahdentoista apostolin avulla. Mormonien keskus oli Salt Lake City Uhahin osavaltiossa. 

Mormoni perheet kokoontuvat joka sunnuntai jumalanpalvelukseen rukoushuoneeseen (kappeli, kirkko). Jumalanpalveluksen jälkeen on pyhäkoulu lapsille. Mormoneilla on myös temppeleitä, joissa voidaan suoritta tiettyjä pyhiä toimituksia. Nämä temppelit ovat suljettuja kirkkoon kuulumattomilta. Suomen ainoa temppeli on Espoossa. 

Mormoni kirkossa on käytössä upotuskaste. Pieniä lapsia ei kasteta. Ei tunnusteta muiden kirkkojen kasteita. 

Perhe on erittäin tärkeä mormoneille. Perhe on pienin uskonnollinen ryhmä. Mormonit uskovat, että avioliitto voi jatkua myös kuoleman jälkeen. Sielut jatkavat elää. Myös perhe voi olla koossa kuoleman jälkeen. Mormonit voivat jopa ”kastaa” kuolleita sukulaisiaan. 

Mormonit eivät hyväksy alkoholia, huumeita, kahvia ja teetä. He korostavat terveellisiä elämäntapoja. Sukupuolielämän katsotaan kuuluvan vain avioliittoon. Avioeron saamiseen tarvitaan kirkon johtajien lupa (uskottomuus ,väkivalta). Moniavioisuus oli sallittua 1800-luvun loppuun asti. Homoseksuaalit hyväksytään, mutta heidän tulee elää selibaatissa. 

Mormonit antavat kymmenyksen tuloistaan kirkolle ja nuorten miesten edellytetään tekevän lähetystyötä (naisille vapaaehtoista). Mormoni kirkolla on jäseniä yli 160 maassa. Mormoni kirkossa uskotaan miesten yleiseen pappeuteen, mutta kirkossa on myös hierarkia, profeetta ylinnä. Johtajat ”kutsutaan” toimeen. Naisia ei ole kirkon johdossa. 

Mormonit korostavat ahkeruutta, lakien ja hyvien käytöstapojen noudattamista, sekä isänmaallisuutta. Kirkon sääntöjen rikkomisesta voi seurata erottamien, jos ei kadu. Menestymien elämässä on siunaus, mutta ylpistyä ei pidä. Hyväntekeväisyys ja muiden auttamien tärkeää lisäksi paastotaan kerran kuukaudessa. 

 Suomeen mormoni kirkko levisi jo 1800 luvulla lopulla Ruotsin kautta. Aluksi jäseniä oli vähän ja ensimmäinen rukoushuone rakennettiin 1940-luvulla. Nykyään mormoneja on Suomessa noin 5000. 

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä