1. Työturvallisuus

Johdanto

Olet nyt lähdössä seikkailumatkalle, jolla tutkitaan erilaisia aineita, niiden ominaisuuksia ja niiden muuttumista toisiksi aineiksi. Kemia on kokeellinen luonnontiede, joten matkan varrella tehdään runsaasti laboratoriotöitä eli kokeellisuutta. Kokeellisuuden avulla pääset helpommin sisään kemian maailmaan, kunhan teet ne ajatuksella ja turvallisesti.

Kemian kokeellinen työskentely

Onko sinua joskus päässyt muurahainen pistämään? Tai kenties olet saanut tukkaa pestessäsi shampoota silmiisi. Ei tunnu kivalta. Haluat tietysti välttää tällaisia ikäviä tilanteita ja opit vastaisuudessa suojautumaan. Myös kemian laboratoriossa tavoitteena on välttää vaaratilanteita turvallisen laboratoriotyöskentelyn avulla.

Kotoasi löydät eri tarkoituksiin soveltuvia kemiallisia aineita, joita täytyy käyttää ohjeiden mukaisesti. Kannattaa siis lukea huolellisesti tuoteselosteet, varoitukset ja kierrätysohjeet. Oppiessasi enemmän ja enemmän kemiaa opit ymmärtämään sekä itsesi että koko luonnon kannalta käyttöturvallisuusohjeiden merkityksen.

Esimerkiksi niinkin tuttu aine kuin vesi voi olla haitallista. Olet varmaan uidessasi joskus hörpännyt vettä keuhkoosi, väärä aine väärässä paikassa. Etkä varmaan teevettä keittäessäsi käytä suojalaseja, mutta tilanne on toinen kun keität vettä koeputkessa. Tällöin kiehuminen voi olla niin kiivasta, että kuuma vesi syöksyy koeputkesta ulos suurella paineella.

Vaikka kyseessä on vain fysikaalinen olomuodon muutos eli vesi pysyy vetenä, voi syntyä vaaratilanne. Kemialliset reaktiot joissa aineet muuttuvat toisiksi aineiksi, voivat olla räjähtävän kiivaita. Tällaiset reaktiot opettaja näyttää eli demonstroi suojatussa vetokaapissa. Omissa töissäsi käytä tervettä järkeä suojatessasi itseäsi ja kavereitasi.

Vaikka kemian tunneilla ei käytetäkään vaarallisia kemikaaleja, on silti hyvä ottaa huomioon seuraavat turvallisuusseikat:

  1. Kemian luokassa ei saa syödä tai juoda.

  2. Käytä aina tarvittavia turvavälineitä opettajan ohjeiden mukaan. Yleisimpiä suojavälineitä ovat suojalasit, suojakäsineet ja laboratoriotakki.

  3. Valmista hyvä työtila laittamalla muut tavarat (kirjat, vihkot ym. ) syrjään.

  4. Tulet käyttämään paljon kaasupoltinta. Tulta täytyy käsitellä huolellisesti.

  5. Tarvitset usein kuumaa vettä, joka kannattaa esilämmittää vedenkeittimellä ennen kaasupolttimen käyttöä. Tämä säästää energiaa!

  6. Käytä mahdollisimman vähän aineita.

  7. Kierrätä kaikki mahdolliset aineet opettajan ohjeiden mukaan. Pienet määrät nestemäisiä haitattomia aineita voit huuhdella viemäriin, mutta osa kemikaaleista on kerättävä talteen uudelleenkäyttöä varten tai lajiteltava ongelmajätteisiin asianmukaisesti hävitettäväksi.

  8. Kun lopetat työskentelyn, muista siistiä oma työtilasi ja puhdistaa välineesi huolella. Pese lopuksi kätesi.

  9. Kuuntele ohjeet. Kysy jos olet epävarma tai et tiedä.

Kaasupolttimen sytytys

Kaasupolttimen käyttö on keskeinen laboratoriotyömenetelmä ja tärkeä osa turvallista laboratoriotyöskentelyä. Muista aina että pitkät hiuset on sidottava kiinni ja käytä aina suojalaseja

Sytytys
1. tarkista että kaasupolttimessa on kaasu
2. Tarkista, että kaasupolttimen ilma-aukko ja kaasuhana on suljettu.
3. Sytytä tulitikku ja vie palava tikku kaasupolttimen yläpuolelle
4. Avaa kaasupolttimen kaasuhana.
5. Avaa ilma-aukko, jotta liekki muuttuu siniseksi

Sammutus
1. Sulje ilma-aukko.
2. Sulje kaasuhana.