E-vihko: Maailman kielet ja suomi

Ohje

Maailman kielet ja suomi * 9. BC * 2020 * Tekstitaituri 9 s. 12 - 61

**************************************************************************************************

Tutustut maailman kieliin ja suomen sukukieliin tekemällä yhdessä ryhmän/parin kanssa e-vihon Google Drivessa. E-vihkoon teette teoriaosuuden (muistiinpanot) ja tehtävät.

 

Diasarjan tason voit valita itse alla olevasta taulukosta. E-vihko kannattaa tehdä niin tiiviiksi, informatiiviseksi, havainnolliseksi ja selkeäksi kuin mahdollista. Muista myös kuvat (CCSearch). Kaikkien oppikirjan ulkopuolisten tietojen kohdalla on oltava lähde. 

E-vihkon tavoitetason valinta:

Kaikki tekevät e-vihon lisäksi perustehtävät.

Arvosana 5 - 6

Syventävät tehtävät  TAI

Arvosana 7 - 8

Soveltavat tehtävät

Arvosana 9 - 10



E-vihon sisältö:

Yhdessä diassa ei saa olla paljon tekstiä, eikä se saa olla vain suoraan kopioitua – asia pitää ymmärtää. Tiivistäminen ja tärkeimmän tiedon löytäminen on yksi tämän työn tavoitteista. Lähde on oltava näkyvissä, jos se on jokin muu kuin oppikirja.

 

*************************************************************************

  1. osan on sisällettävä perustietoa maailman kielistä, kielisukulaisuudesta ja kielikunnista. Lisäksi on löydyttävä tietoa puhujamääristä, uhanalaisuudesta ja siitä, mitkä asiat pitävät kielen elossa. (Lue ensin Tekstitaituri s. 12 – 21.)

 

* Perustehtävät: s. 17 tehtävät 1, 2 ja 3 sekä s. 21 tehtävä 2.

* Syventävät tehtävät: Tutustu Suomessa puhuttaviin kieliin s. 18 - 20 ja tee tiedoista vähintään yksi dia. Lisäksi tehtävä 2 (s. 21).

* Soveltavat tehtävät: Tutustu Suomessa puhuttaviin kieliin s. 18 - 20 ja päivitä s. 21 tehtävän 3 taulukko (lähteeksi ei kelpaa minkään lehden artikkeli). Etsi aina uusin ja luotettavin tieto. (Tilastokeskus)

 

  1. osan on sisällettävä perustietoa suomen sukukielistä joko tekstinä tai sukupuuna puhujamäärineen. Termit itämerensuomalaiset kielet, etä- ja lähisukukielet on selitettävä. (Lue ensin Tekstitaituri s. 30 – 35.)

Aloita tästä: Miten hyvin tunnistat vanhaa suomea? (Kommentoi testiä.)

ja jatka tähän: Katso ja kuuntele näytteet, jotka haet YouTubesta: Miltä suomen sukukielet kuulostavat. (Kommentoi videota kunnolla.)

 

* Perustehtävät: s. 34–35 tehtävät 1, 2 ja 4.

* Syventävät tehtävät: Hae opettajalta monistetehtävä suomen sukukielistä (www.ugri.net).

* Soveltavat tehtävät: Tee vähintään kolmen dian mittainen esittely yhdestä sukukielestämme (paikannus, puhujamäärä, uhanalaisuus, kuvia, näytteitä…).

 

Tietoa ja näytteitä yms. löytyy esimerkiksi sivustolta www.ugri.net.

Hanteista: http://www.nba.fi/hanti/fi/paavalikko.php

Itämerensuomalaisista: http://sukukansat.mafun.org/ims.html

Saamesta: http://sanosesaameksi.yle.fi/ ja https://www.kotus.fi/kielitieto/kielet/saame