Kirjaessee

Lue ohjetta koko kirjoittamisprosessin aikana.

Avaa OneDrive ja uusi tekstitiedosto. Kirjoita asiakirjan nimeksi Kirjaessee 7 + etunimesi. Jaa tiedosto Päiville.

Merkitse tiedoston oikeaan yläkulmaan tekstilajin nimi (kirjaessee) ja oma nimesi.
* Valitse jokin perusfontti koko
a 12.
* Kirjoita 1,5:n rivivälillä.
* Kappalejaon merkki on tyhjä rivi. Nyt kirjoitat ainakin kuusi kappaletta.
* Muista jättää välimerkin jälkeen välilyönti.
* Kerro kirjan tapahtumista 
preesensissä.


Laita 
otsikoksi jokin ajatus kirjasta tai omasta tekstistäsi – kirjan nimi ei kelpaa. Tee otsikko vasta viimeiseksi.

Aloita kiinnostavasti, kun kerrot, minkä kirjan olet lukenut (eli kirjan perustiedot) ja mitä aihetta se käsittelee eli mistä kirja kertoo. Jos osaat, kerro ensimmäisessä kappaleessa lajityyppi (nuortenkirja, kauhu-, rikos-, jännitys- tai fantasiakirja tms.). Kuvaile aluksi myös tarinan miljöö (jos et muista, mikä on miljöö, tarkista se esimerkiksi oppikirjastasi s. 180).

Kerro tässä toisessa kappaleessa päähenkilöstä tärkeimmät asiat: millainen/kuka hän on, millaisessa oloissa hän elää, mitä hän harrastaa tai tekee vapaa-ajallaan tai työssään. Pohdi myös, millainen hän on luonteeltaan. Mitä vastoinkäymisiä hänellä on tässä tarinassa? Miten hän suhtautuu muihin kirjan henkilöihin?

Kolmannessa kappaleessa voit esitellä kirjan muita henkilöitä eli sivuhenkilöitä. Älä luettele, vaan esittele muutama tärkein. Miten he liittyvät päähenkilön elämään? Kuka heistä on vastustaja, kuka tukija?

Kerro seuraavassa kappaleessa pari kolme tärkeintä juonen tapahtumaa. Mihin tilanteisiin päähenkilö joutuu? Miten niistä selvitään? Mihin hän pyrkii? Kerro niin, että kirjaa lukematonkin saa käsityksen juonesta, mutta älä paljasta loppuratkaisua. Kuvaile juonen käännekohta (eli tapahtuma, josta ei ole enää paluuta entiseen).

Viides kappale sisältää pohdintaa. Mitä luulet kirjailijan haluavan kertoa tarinallaan? Mikä on sen teema eli sanoma? Mikä on kirjailijan mielestä tuomittavaa ja väärin, mikä on hyvää ja arvokasta elämässä? Esittele tarinasta se kohta, minkä takia ymmärsit teeman.

Viimeinen kappale on omaa arviointiasi: mitä mieltä olet kirjasta? Kuinka läheiseltä se tuntui, mikä oli kiinnostavaa, mikä ei innostanut sinua? Kenen puolella olit? Miten lukeminen sujui?

Tarkista lopuksi kieliasu: yhtään sinistä viivaa ei saa jäädä. Tarkista vielä, ettei ensimmäisessä kappaleessa ole kirja-sanan häiritsevää toistoa.