Kirjoittaminen

Kirjaessee

Kirjaessee

Oma nimi 

Otsikko, joka kertoo jotain kirjasta

(kirjan nimi tai tekstilaji ei kelpaa otsikoksi)

 

Totea ensimmäisessä kappaleessa kirjan julkaisutiedot (kirjan nimi, kirjailija, kustantaja, ilmestymisajankohta) ja aihe. Määrittele kirjaa: kerro sen lajityyppi tai saadut palkinnot. Voit kertoa myös kirjailijasta parilla virkkeellä. Älä toista kirja-sanaa häiritsevästi.


Esittele teoksen päähenkilö. Ulkonäön, nimen, iän ja muun faktan lisäksi kerro mahdollisimman tarkasti päähenkilön luonteesta ja ominaisuuksista. Mitä hän tekee, arvostaa, puhuu? Mitä voit lukea teoksen rivien välistä? Voit ottaa vaikka suoran lainauksen kirjasta, jos löydät sopivan. Kerro vielä, millaisen ongelman kanssa päähenkilö painiskelee. Miten hän ratkaisee hankaluutensa?


Esittele joku tärkeä sivuhenkilö (tai pari). Kuvailun lisäksi kerro hänen suhteestaan päähenkilöön.


Kuvaile teoksen tapahtumaympäristöä ja aikaa – eli analysoi miljöötä. Kerro, millainen yhteiskunta kirjassa kuvaillaan, millainen ajankuva annetaan. Voit ottaa taas suoran lainauksen, jos löydät kuvailevan kohdan. Kuinka kauan tapahtumat kestävät?

 

Tulkitse kirjaa ja esittele sen teemaa: pohdi, kuvaile ja perustele. Mitä kirjailija haluaa sanoa lukijoilleen, minkä sanoman hän välittää? Perustele kantaasi ja liitä se kirjan tapahtumiin – selosta se kohta, jonka takia keksit teeman. Mieti myös kirjan nimen merkitystä.

 

Jos kirjassa on vielä jotain erityistä, jonka haluat jakaa lukijalle, kerro se viimeistään nyt: hyvää kieltä, huumoria, yhteiskunnallisesti tai muuten merkittävää… Anna esimerkkejä.

 

Lopuksi arvioi kirjaa: miten se kosketti sinua, miten suhtaudut kirjan aiheeseen, teemaan, henkilöihin… Kuvaile lukukokemustasi. Älä anna suosituksia, arvosanaa tai tähtiä.

 

(Huomaa: kirjoita kirjan tapahtumista preesensissä. Älä sorru juonenkuvaukseen. Ole tarkka oikeinkirjoituksen kanssa. Muista 1,5:n riviväli ja 12:n fontti.)

Ensimmäinen kirjaessee

Teksti luetusta kirjasta * 7. luokka * kirjaessee

******************************************************************************************************************************************

Merkitse oikeaan yläkulmaan tekstilajin nimi (kirjaessee) ja oma nimesi. Valitse jokin perusfontti kokoa 12. Kirjoita 1,5:n rivivälillä. Kappalejaon merkki on tyhjä rivi. Muista jättää välimerkin jälkeen välilyönti. Kerro kirjan tapahtumista preesensissä ja hyvällä suomen yleiskielellä.


Laita otsikoksi jokin ajatus kirjasta tai omasta tekstistäsi – kirjan nimi ei kelpaa. Tee otsikko vasta viimeiseksi.

 

Aloita kiinnostavasti, kun kerrot, minkä kirjan olet lukenut (eli kirjan perustiedot) ja mitä aihetta se käsittelee eli mistä kirja kertoo. Jos osaat, kerro ensimmäisessä kappaleessa lajityyppi (nuortenkirja, dekkari, jännitys- tai fantasiakirja tms.). Kuvaile aluksi myös tarinan miljöö.

 

Kerro tässä toisessa kappaleessa päähenkilöstä tärkeimmät asiat: millaisessa oloissa hän elää, mitä hän harrastaa tai tekee vapaa-ajallaan tai työssään. Pohdi myös, millainen hän on luonteeltaan ja miten nuo luonteenpiirteet näkyvät esimerkiksi vastoinkäymisissä tai hankaluuksissa. Miten hän suhtautuu muihin?

 

Kolmannessa kappaleessa voit esitellä kirjan muita henkilöitä eli sivuhenkilöitä. Älä luettele, vaan esittele muutama tärkein. Miten he liittyvät päähenkilön elämään? Kuka heistä on vastustaja, kuka tukija?

 

Kerro seuraavassa kappaleessa muutama tärkein juonen tapahtuma. Mihin tilanteisiin päähenkilö joutuu? Miten niistä selvitään? Mihin hän pyrkii? Kerro niin, että kirjaa lukematonkin saa käsityksen juonesta, mutta älä paljasta loppuratkaisua. Kuvaile juonen käännekohta (eli tapahtuma, josta ei ole enää paluuta entiseen).

 

Viides kappale sisältää pohdintaa. Mitä luulet kirjailijan haluavan kertoa tarinallaan? Mikä on siis sen teema eli sanoma? Mikä on kirjailijan mielestä tuomittavaa ja väärin, mikä on hyvää ja arvokasta elämässä? Esittele tarinasta se kohta, minkä takia ymmärsit teeman.

 

Viimeinen kappale on arviointia: Mitä mieltä olet kirjasta? Kuinka sopivalta se tuntui, mikä oli kiinnostavaa, mikä ei innostanut sinua? Kenen puolella olit? Miten lukeminen sujui?

Sähköpostiviestin kirjoittaminen opettajalle

Kirjoita sähköpostiviesti äidinkielen opettajallesi (kotona). Lähetä se osoitteeseen paivi.mathlin@forssa.fi. (Jos käytät Outlook-sähköpostia, kone tarjoaa minun osoitettani valmiina.)

* Käytä kirjakieltä.
* Jaa tekstisi kappaleisiin alla olevan ohjeen mukaan.
* Älä vastaa vain kysymyksiin, vaan kirjoita yhtenäistä tekstiä. Kirjoita siis kokonaisin virkkein.
* Lue lopuksi tekstisi läpi ja korjaa kielivirheet. Tarkista, että erisnimet on kirjoitettu isolla alkukirjaimella ja yhdyssanat yhteen. Muista, että lauseet erotetaan toisistaan pilkulla.

1. Aloita sähköposti sopivalla tervehdyksellä. Mieti, mikä sopii oppilaan viestiin opettajalle.

2. Kirjoita ensimmäisessä kappaleessa itsestäsi lyhyesti:
* Kuka olet, missä asut, millainen perhe ja koti sinulla on?
* Mitä harrastat?

3. Kirjoita toisessa kappaleessa koulunkäynnistäsi:
* Mitä toivot ja odotat 7. luokalta?
* Mikä jännittää yläkoulussa eniten?
* Miten opintosi sujuivat alakoulussa?
* Mikä on ollut helppoa, mikä vaikeaa?

4. Kirjoita kolmannessa kappaleessa äidinkielen opiskeluistasi:
* Mikä on ollut kivaa äidinkielen tunneilla alakoulussa?
* Mikä on ollut kurjaa?
* Minkä kirjan luit viimeksi? Kirjoita lukemisestasi.

5. Viimeiseksi ystävällinen lopputervehdys ja nimi.