6.3 Yksilökohtainen opiskeluhuolto

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen seutukunnalla

Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa järjestetään lapsen kehityksen, hyvinvoinnin ja oppimisen seuraamiseksi ja edistämiseksi sekä yksilöllisten tukitoimien toteuttamiseksi.

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon koulupsykologi, -kuraattori ja terveydenhuollon palveluista vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialue. 

 

Yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä

Kolmiportaisen tuen antamiseen liittyvät päätökset ja tuen järjestämisen suunnittelu tehdään pedagogisten asiakirjojen perusteella monialaisessa yhteistyössä varhaiskasvatuksen opettajien ja opiskeluhuollon henkilöstön kanssa. Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon ja erityisen tuen aloittaminen pedagogiseen selvitykseen, ko. asiakirjojen laatimisesta vastaa varhaiskasvatuksen opettaja. Päätetty ajankohta tuen aloittamisesta, jatkamisesta tai päättämisestä kirjataan lapsen pedagogiseen asiakirjaan. Tuen pedagogiset tavoitteet ja toimet suunnitellaan oppimissuunnitelmaan tai HOJKS:aan yhteistyössä lapsen, huoltajan ja lasta opettavien kanssa. Opiskeluhuoltohenkilöstö arvioi, tarvitaanko pedagogisten tukitoimien lisäksi myös opiskeluhuollollista tukea tai selvitystä, esim. psykologisia tai lääketieteellisiä tutkimuksia, sosiaalista selvitystä tai esiopetuksen ulkopuolisten tukitoimien piiriin ohjaamista.

 

Erikoissairaanhoidossa olevan lapsen opetus järjestetään ensisijaisesti lapsen omassa esiopetusyksikössä. Lapselle järjestetään opetusta ja tukea siinä määrin kuin se hänen terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua. Lapsella on esiopetuksessa käytössä kaikki tukitoimet kolmiportaisen tuen mukaisesti. Mikäli lapsen kohdalla opetus järjestetään esiopetusyksikön sijasta sairaalaopetuksessa, järjestetään lapsen tukitoimien ja opetuksen järjestämiseksi sairaalaopetuksen koordinoimana sekä tulo- että paluuvaiheessa verkostopalaveri, johon kootaan tarvittava opiskeluhuollollinen asiantuntijaryhmä. Lapsen tulee voida palata siihen opetukseen, johon lapsi osallistui ennen siirtymistä sairaalaopetukseen.

Lapsen sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen esiopetuksessa:

Kanta-Hämeen hyvinvointialue huolehtii sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalioiden sekä lääkityksen ohjaamisesta seutukunnalla. Seudun kunnat ovat yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa laatineet lääkehoitosuunnitelman sekä varhaiskasvatukseen että perusopetukseen.


Esiopetuksen opiskeluhuollon tuki lapsen elämäntilanteesta johtuvissa vaikeuksissa kuten perhe- ja lähisuhdeväkivalta tai päihde- ja mielenterveysongelmat:

Huoli perheen tilanteesta otetaan puheeksi huoltajien kanssa. Tarvittaessa kootaan monialainen asiantuntijaryhmä lapsen tuen tarpeen selvittämiseksi. Perhe voidaan ohjata esiopetuksen ulkopuolisen avun piiriin, kuten perheneuvolaan tai sosiaalihuoltopalveluiden asiakkuuteen. Jos on syytä epäillä, että lapsen huolenpito tai kehitys on vaarantunut, tulee laatia lastensuojeluilmoitus ensisijaisesti yhteistyössä huoltajien kanssa.