5.3. Opiskelijahuolto

5.3. Opiskelijahuolto

Opiskelijahuolto on opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terve opiskelu- ja työympäristö sekä ehkäistä syrjäytymistä. Opiskelijahuolto on opiskeluympäristön hyvinvoinnin edistämistä sekä oppimisvaikeuksien ja muiden ongelmien varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista. Opiskelijoiden osallisuutta oman työyhteisönsä hyvinvoinnin edistämisessä tuetaan. Vastuu opiskelijahuollosta kuuluu osaltaan kaikille opiskeluyhteisössä työskenteleville.

Opiskelijan fyysisen hyvinvoinnin seuraamisesta vastaa osaltaan kouluterveydenhuolto. Forssan yhteislyseossa kouluterveydenhuoltoon kuuluvat kouluterveydenhoitajan, koulukuraattorin, koululääkärin ja fysioterapeutin palvelut. Fyysisen hyvinvoinnin yhtenä edellytyksenä pidetään turvallista koulua ja koulualuetta. Pääasiallisesti tästä vastaa koulutuksen järjestäjä ja ylläpitäjä.

Opiskelijan psyykkisen hyvinvoinnin seurannasta ja tukemisesta vastaavat erityisesti ryhmänohjaajat, kouluterveydenhuolto, opinto-ohjaajat ja hyvinvointiryhmä. Hyvän työilmapiirin edistäminen, koulukiusaamiseen ja mielenterveyskysymyksiin puuttuminen ovat osa psyykkistä hyvinvointia. Tarvittaessa opiskelija ohjataan terveydenhuollon erityispalveluihin.  Forssan yhteislyseon turvallisuussuunnitelmassa tarkemmin esitellään toimintamallit koulukiusaamis- ja mielenterveyskysymyksissä (liite 4). Psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseen osallistuvat myös tutorit ja opiskelijakunta.

Opiskelijoille tiedotetaan opintososiaalisista  tuista. Tiedotusvastuu on ensisijaisesti ryhmänohjaajilla ja opinto-ohjaajilla. Opiskelijoille jaettavassa opinto-oppaassa  kerrotaan tarkemmin opintososiaalisista asioista. Tarvittavat lomakkeet ja lisätietoa saa koulun kansliasta. Tarvittaessa opiskelija ohjataan opiskelijan kotikunnan sosiaalialan erityispalvelujen piiriin.

Koulussa toimii hyvinvointiryhmä, joka kehittää oppilashuollollisia toimintamalleja. Ryhmään kuuluvat terveydenhoitaja, opinto-ohjaajat, kaksi opettajaa, koulukuraattori ja rehtori. Koululääkäri ja erityisopettaja voivat osallistua ryhmän kokouksiin. Lisäksi ryhmä kutsuu kokouksiinsa tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita. Hyvinvointiryhmässä ei käsitellä opiskelijoiden asioita.

Lisäksi koulussa toimii ns. tukitiimi, jonka tehtävänä on järjestää erityistä moniammatillista tukea tarvitsevan opiskelijan auttamisverkosto sekä seurata asioiden etenemistä. Tiimiin kuuluvat vararehtori, opinto-ohjaajat, terveydenhoitaja sekä kuraattori. Opiskelijalta pyydetään kirjallinen suostumus hänen asioidensa käsittelyyn tukitiimissä.