Kouluruokailu

Ruokailu ja välipala

Ruokailuaikataulu

Ruokailuaikataulu 

10.30 1A, 1B ja 1-2D, E-ryhmä

10.40 Eskarit

11.00 3A, 3B ja 3C, 3-4D

11.05 2A ja 2B 

11.15 4A ja 4B

12.00 4-6F, 6A ja 6B

12.10 5A ja 5B 

12.15 6G ja 7-9 –luokat 

Luokat 1-6 ruokailevat opettajajohtoisesti, ruokailua edeltävän oppitunnin opettaja tuo luokat 7-9 ruokailuun.

VÄLIPALA:

Klo 13.30-13.45 

Klo 13.40 Iipan a-ryhmä

Klo 13.45 Eskarit

Klo 13.50 Iipan b-ryhmä

 

 



Toisinaan ruokailuaikoihin tulee tilanteen pakottamia muutoksia, mutta näistä kellonajoista pyritään pitämään kiinni, jotta ruokailu olisi mahdollisimman sujuva tapahtuma. Ruokailuaikoja voi tarvittaessa vaihtaa opettajien sopimuksella luokkien välillä päittäin.

 

 

Erityisruokavalio-ohjeet

 

Valtakunnallinen allergiaohjelma vaikuttaa käytäntöihin ja menettelytapoihin erityisruokavalioiden toteuttamisessa. Allergiaohjelman periaatteena on panostaa terveydellisistä syistä tarpeellisiin erityisruokavalioihin ja vahvistaa niin lasten kuin aikuistenkin sietokykyä. Nykytiedon mukaan kannattaa parantaa ihmisten sietokykyä eikä tarpeettomasti välttää allergeeneja eli allergisten reaktioiden aiheuttajia.

Mitään ruoka-aineita ei vältetä vain varmuuden vuoksi. Erityisruokavaliot, jotka perustuvat asiakkaan terveydellisiin tarpeisiin, valmistetaan yksilöllisesti.

Erityisruokavalion järjestämisen yleisenä perusteena on, että samaa ruokavaliota noudatetaan myös kotona.

 

Ruokavalion tarve todennetaan lääkärin tai terveydenhoitajan ilmoituksella tai todistuksella ja tarve tarkistetaan lapsilta ja nuorilta vuosittain. Erityisruokavalion ja kasvisruokavalion tilauslomake täytetään yhdessä terveydenhoitajan ja oppilaan tai huoltajan kanssa. Tiedot koululaisten ja päivähoitolasten erityisruokavalioista kulkevat aina myös neuvola- ja kouluterveydenhoitajille.

ERITYISRUOKAVALIOIDEN JA RUOKARAJOITUSTEN TOTEUTUS KOULURUOKAILUSSA

Kouluruokailun tavoitteena on ylläpitää ja edistää oppilaan terveyttä ja työtehoa. Koulu-ruokailu on osa koulun oppilashuoltoa ja samalla osa koulun kasvatus- ja opetustyötä. Peruskoulussa oppilaalle tarjotaan allergian tai sairauden vaatima erityisruokavalio. Uskonnolliset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon. Valtakunnallisen allergiaohjelman mukaan ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettu aiheuttavan siinä määrin haittaa, että niiden pitäminen poissa kouluruokailusta on perusteltua. Lievää oireilua (ohimenevää suun kutina tai kirvely ja ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tarvitse välttää. Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan. Ruokaan liittyvät rajoitukset puretaan hoitavan lääkärin / terveydenhoitajan ohjeiden mukaan. Kouluruoka on pääsääntöisesti laktoositonta, mutta vähälaktoosiset ja laktoosittomat ruokavaliot tulee kuitenkin ilmoittaa mm. ruokajuomia varten.

Todistus erityisruokavalion tarpeesta

Mikäli oppilaalla on erityisruokavalio, mukaan lukien kasvisruokavalio, otetaan yhteys koulun terveydenhoitajaan. Kouluterveydenhoitaja haastattelee oppilasta/huoltajaa, arvioi erityisruokavalion tarpeen sekä mahdolliset jatkotoimenpiteet sekä toimittaa ruokapalvelulle todistuksen erityisruokavaliosta. Kouluterveydenhoitajan vastaanotolle otetaan mukaan mahdolliset aikaisemmat lääkärintodistukset. Allergiatestien tuloksia (Prick-testi) ei hyväksytä todistuksena erityisruokavalion tarpeesta.

Maito- ja vilja-allergisten lasten todistuksen täyttää lastentautien poliklinikka, josta huoltaja saa todistuksen erityisruokavaliota varten puhelimitse tai poliklinikkakäynnillä. Tämän todistuksen huoltaja toimittaa kouluterveydenhoitajalle. Huoltajat informoivat opettajia itse ja huoltajan tulee ilmoittaa ruokavaliomuutoksista kouluterveydenhoitajalle mahdollisimman pikaisesti. Ruokavaliotiedot päivitetään vuosittain. Huoltajan ilmoitus ”Todistus erityisruokavalion tarpeesta” –lomakkeella riittää, kun kyseessä ovat uskonnolliset ruokarajoitukset.


Välipalat

Koulun ruokalassa tarjoillaan välipalaa päivittäin klo 13.30-14.20. Välipalakortti maksaa 21 € ja se sisältää 30 välipalaa á 0,70 €. Kortin voi noutaa koulusihteeriltä.

Välipalakortti maksetaan ennakkoon ao. tiedoin ja korttia noudettaessa kuitti maksusta näytetään koulusihteerille joko kännykästä tai paperilla.

Tilinumero: FI13 5022 0620 0013 81 (Länsi-Suomen Osuuspankki)

Saaja: Eurajoen kunta

Maksun viestiksi (ei siis viitteeksi): välipala Luvia

Välipalalle mennessään oppilas näyttää nimellään varustetun välipalakortin ruokalan ovella. Keittiöhenkilökunta merkitsee kortista yhden päivän välipalan. Välipalakortti on henkilökohtainen, sitä ei saa antaa eikä myydä kaverille.