Musiikin syventävät opinnot (vTTMU)

Musiikin syventävät opinnot

Musiikin 8. ja 9. vuosiluokan syventävä valinnaisainekurssi (2 vkt)

Tavoitteet:
Oppilas syventää jo opittuja musiikillisia taitoja ja tietoja monipuolisten työtapojen avulla. Tavoitteena on että oppilas oppii toimimaan osana ryhmää ja käyttämään oppimiaan musiikillisia työkaluja oman ilmaisunsa välineenä. Opetuksessa hyödynnetään taide- ja kulttuurilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Sisällöt 8. ja 9.lk:
Oma ääni: Oppilas harjoittelee äänenkäytön tekniikkaa ja äänen huoltoa. Oppilas laulaa lauluja eri tyylilajeista sekä yksi että moniäänisesti.

Musiikin tuntemus: Oppilas syventää tietämystään musiikin eri tyylilajeista ja aikakausista sekä teoriasta käytännön harjoitusten ja kuuntelun kautta.

Soittotaito: Oppilas kertaa rytmi- melodia tai sointusoittimien tekniikkaa ja harjoittelee yhteissoittoa pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti. Oppilas harjoittelee käyttämään musiikin elementtejä (rytmi, melodia, harmonia, dynamiikka, sointiväri) osana omaa ilmaisua.

Musiikin merkitys: Oppilas tutkii ja analysoi musiikin vaikutusta omaan elämään ja ympäröivään yhteiskuntaan. Esim. rap, folk, punk, reggae, elokuvat, musiikkivideot, mainokset. Oppilas opettelee ymmärtämään ja arvioimaan kriittisesti musiikin vaikutus- ja viestintämahdollisuuksia ja jäsentämään musiikkiin liittyviä tunteita ja kokemuksia.

Musiikillinen keksintä: Oppilasta rohkaistaan ilmaisemaan itseään musiikin keinoin sekä ohjataan käyttämään erilaisia työkaluja improvisoinnissa ja säveltämisessä. Musiikkiteknologiaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

Musiikkiliikunta: Oppilas harjoittelee kehorytmiikkaa, liikeimprovisaatiota ja musiikin eri tyylilajeihin liittyviä tansseja.

Työtapoihin ja oppimisympäristöihin liittyvät erityispiirteet:
Musiikin syventävien opintojen sisältöjä opiskellaan musiikin aineenopetus luokassa.

Arviointi:
Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on kannustaa ja rohkaista oppilasta musiikilliseen itseilmaisuun ja hahmottamaan omaa osaamisensa tasoa sekä toimimaan aktiivisena osana ryhmää. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaaminen musiikin valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Arvioinnin ja palautteen tukena käytetään myös itsearviointia ja vertaisarviointia. Arviointi numereeninen.