Kielioppia ja kekri-perinteitä (draama) viikoilla 40-43

Kekriruno kekrikiertueelle, joka on 27.10.

Tummuu lokakuinen yö, jo hiipuu pitkä päivä
takana on vuoden työ ja arkihuolen häivä.

Lämpö, valo kesäinen jo syksyn tuuliin vaihtuu.
Päätös ulkotöiden yhteisten, nyt puhteet pirttiin mahtuu.

On aika juhlan runsaimman, pöydät kattakaa!
Uunin lämpöön nuoret vanhat, herkut maistamaan!

Verho tuonpuolen ohut on, saapuu sydänöinen hetki.
Kuunvalo pyyhkii vainion, alkaa esivanhempaimme retki.

He astuu pihaan avaraan, muistoista terveisensä tuo.
Pitopöytään nauttimaan, myös saunan lämpöön nuo.

Läpi ikiaikojen, saat kanssamme vaeltaa.
Menneet, nykyiset ja tulevat, me yhteen kuulutaan!

Vuorosanat esityksen alkuun:

- Terve teille tupaanne ja kekriajan viettoon. Vaan tunnettekos

perinteet, sen mistä kekri kertoo?

Vuorosanat esityksen päätteeksi:

- Me tuomme satoherkkuja, te niistä nauttikaa, vaan

hoitakaatte tupaanne tai uuni rikotaan!

Kekriviikon tekstiaineisto

Tätä tekstiä luetaan ääneen koulussa ja sen perusteella valmistetaan oma pienoislehti, jossa esitellään kekriperinteitä. Lehti annetaan lahjaksi kuhunkin luokkaan, jossa vieraillaan. Lisäksi viedään satoherkkuja ja on omaksuttu keripukin tai kekrittären rooli.

Kekri on sadonkorjuun ja vuoden vaihteen juhla.

Sadonkorjuun aikaan on Suomessa noudatettu aiemmin monia perinteitä. Maanviljelyksestä on saatu ruokaa koko vuoden tarpeiksi ja niinpä kasvukauden päättävä sadonkorjuu on ollut suuren juhlan aikaa. Koska Suomessa ruokaa voi kasvattaa ulkona vain keväästä syksyyn, täytyi pitkän talven varalle osata säilöä oikein. Jyvät koottiin laareihin jyväaittaan, nauriit ja muut juurekset maakuoppaan, karja tuotiin laitumilta kotiin ja syysteurastuksia tehtiin, jotta liha voitiin suolata tai laittaa makkaroiksi. Kekrillä ei alkuun ollut vakituista päivämäärää, vaan kukin maatalo juhli sitä sen mukaan, miten työt saatiin valmiiksi. Monilla paikkakunnilla kekriä vietettiin monta päivää peräkkäin, aina talo kerrallaan.

Kekrinä juhlitaan siis sadonkorjuun ja siihen liittyvien töiden päätökseen saamista. Juhlassa on ollut tapana syödä ja juoda ylenpalttisesti. Niin pyrittiin ennen vanhaan takaamaan, että seuraavasta satovuodesta tuli runsas. Kenellekään ei saanut jäädä nälkä, sillä se olisi merkinnyt laihaa satovuotta. Syötiin monia hyviä ruokia kuten lammaspaistia, kotitekoisia makkaroita, juureksia, puuroja ja tuoretta leipää.

Ennen nykyisiä kalentereita oli luontevaa aloittaa uusi vuosi siitä, mihin edellinen satovuosi päättyi. Kekrinä juhlittiin yhden vuodenkierron päätöstä ja seuraavan alkamista. Kekrinä leikittiin, laulettiin, pyörittiin piiriä ja kerrottiin tarinoita. Kekrijuhlinnan pyörteissä nuoret löysivät myös toisiaan ja syntyi uusia pariskuntia.

Kekrinä oli tapana, että nuoret pukeutuivat kekripukiksi ja kekrittäriksi. Kekripukilla oli yllään nurinpäin käännetty turkki ja tuohinaamari. Turkkiin oli saatettu ripustaa erilaisia kapistuksia, ja sarvina pukilla oli lusikat, kapustat tai keritsimet. Kekrittäret puolestaan olivat päästä varpaisiin valkoisiin pukeutuneita naisia, saattoivatpa kasvotkin olla peitetyt valkoisella harsolla tai paperilla. Kekrinä saattoi myös mies pukeutua naisen vaatteisiin ja päinvastoin.

Kekripukki ja kekrittäret kiersivät talosta taloon pyytäen kestitystä. Koska kenellekään ei saanut kekrinä jäädä nälkä, kestittiin kekripukkia ja kekrittäriä taloissa yleensä hyvin. Jos ei talo meinannut tarjota herkkuja, saattoivat vieraat uhata esimerkiksi uunin rikkomisella. Siis: kestitystä tai kepponen. Kekripukki saattoi myös kysellä talon väeltä, onko sadonkorjuuhun liittyvät työt tehty ajallaan. Esimerkiksi: ”Onko jo pellavat kehrätty?” Kekripukki varmisteli näin, että talossa oli tehty kaikki työt tavan mukaan, jotta juhlaa voitiin viettää hyvillä mielin ja tulevasta talvesta selvittäisiin.

Kekripukin ja kekrittärien lisäksi ihmiset uskoivat kekrinä liikkeellä olevan myös näkymättömiä hahmoja, nimittäin esi-isiä. Maanviljely ja maatilanhoito ovat ylisukupolvisia töitä. Ihmiset ajattelivat, että maa jota he viljelevät ja tila, jolla he asuvat, kuuluvat esi-isille. Uskottiin, että kekrinä suvun vainajat tulevat katsomaan, onko paikat pidetty kunnossa. Eräs selitys kekripukiksi ja kekrittäreksi pukeutumiselle on juuri esi-isien liikkeellä olo. Ei ollut soveliasta henkien vierailuhetkinä ihmisten lähteä liikkeelle muuta kuin ”hengiksi pukeutuneina”.

Esi-isien uskottiin suojelevan maitaan, jos heidät pidettiin tyytyväisinä. Siksi kekrinä esi-isille katettiin ruuat pöytään ja heille lämmitettiin sauna. Kekrinä liikuskelevien esi-isien joukossa saattoi olla myös levottomia, kenties pahantahtoisiakin vainajia. Ei-tervetulleiden vieraiden pitämiseksi loitolla oli tärkeää polttaa tulia. Ennen vanhaan valoja olivat päreet ja soihdut. Kekrinä on myös tavattu polttaa lyhtyä, joka tehtiin kovertamalla nauris. Sen sisään laitettiin lampaanrasvaan kastettu tikku palamaan. Lyhtyä kutsuttiin kitupiikiksi johtuen siitä, että se oli valonlähteenä melko heikko.

Lähde tiivistetty tekstistä: https://kekri.fi/opetusaineisto/kekriteksti-ja-tehtavat/


Kuva: lumix2004 Pixabaystä

Kekri

https://kekri.fi/

Kekri on sadonkorjuun valmistumisen ja työvuoden päätöksen syysjuhla, jolla on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Aurinko- ja kuuvuoden tasannut jakoaika sekä vuodenvaihde sijoittuivat nekin kekrin aikaan. Yhteisöllisissä kekrijuhlissa nautittiin yltäkylläisesti satokauden antimilla, kerrottiin tarinoita, hassuteltiin ja ennustettiin tulevan vuoden tapahtumia.



Kekripukit ja kekrittäret

Kekrinä leikittiin, laulettiin, pyörittiin piiriä ja kerrottiin tarinoita usean sukupolven voimin. Vuodentaitteen ja sadonkorjuun hedelmällisyyttä korostava juhla oli myös oivallista kosioaikaa. Nuoret leikittelivät pukeutumalla kekripukiksi ja kekrittäriksi, joiden nimitykset vaihtelevat murrealueiden mukaan. Kekripukki puki päälleen nurin käännetyn turkin, johon ripustettiin erilaisia kiliseviä kapistuksia. Sarvet tehtiin lusikoista tai keritsimistä ja kasvot peitettiin tuohinaamarilla.

Kekrittäret pukeutuivat kauttaaltaan valkoisiin vaatteisiin ja peittivät kasvonsa harsolla tai paperilla. Maailman ylösalaisin kääntymistä kuvasti myös se, että kekrinä mies saattoi pukeutua naisen vaatteisiin ja päinvastoin. Kekripukki ja kekrittäret aloittivat matkansa varhain aamulla, kiertäen talosta taloon kestitystä pyytäen. Yleensä heitä kestittiinkin runsailla antimilla tai ainakin ryypyllä. Jos ei talo tarjonnut vieraille mitään, saatettiin isäntäväkeä uhata uunin rikkomisella.​