CERN-projekti 2015

Matka Geneveen 5. - 9.10.2015

Askolan lukiossa järjestettiin CERN-projekti viidettä kertaa. Projektiin osallistui kuusi opiskelijaa: Kalle Arminen, Eija-Riitta Eskelinen, Maria Eskelinen, Eetu Keinänen, Kasperi Lehtineva ja Jani Perttilä. Projektiin osallistuneet opiskelijat tutustuivat etukäteen hiukkaskiihdyttimiin liittyvään fysiikkaan ja tekivät pareittain tutkielmat valitsemistaan CERN-tutkimuskeskukseen liittyvistä aiheista. Hiukkaskiihdyttimiin ja kvarkki-gluoni-plasmaan päästiin tutustumaan myös Jyväskylän yliopistolla järjestetyssä kaikille vastaaviin projekteihin osallistuville suunnatussa seminaarissa. Projektin huipennus oli matka Geneveen Sveitsiin, missä tutkijat kertoivat CERNissä meneillään olevista tutkimuksista ja esittelivät laitteistoja. CERN-päivien sisällöstä vastasi Riitta Rinta-Filppula.

Ensimmäinen matkapäivä kului hotelliin, lähiympäristöön ja muihin projektilaisiin tutustuessa. Mukana matkalla oli Askolan lukiolaisten lisäksi Lappajärven, Linnankosken ja Myllyharjun lukion opiskelijoita, joista osa saapui vasta iltalennolla.

Koko projektiryhmä koossa: Askolan, Lappajärven, Linnankosken ja Myllyharjun lukioiden opiskelijoita oli matkalla yhteensä 19.

Toisena päivänä matkattiin raitiovaunulla CERNiin. Ensikosketus tieteeseen oli Joona Kurikan opastama vierailu Atlas-koeaseman kontrollihuoneeseen. Tätä seurannut Markus Nordbergin luento CERNistä yleisesti oli erityisesti opiskelijoiden mieleen. Samana päivänä päästiin tutustumaan vielä Antti Onnelan johdolla Cloud-kokeeseen teorialuennolla ja näkemään itse koelaitteisto. Iltapäivän ohjelmassa oli myös CERNin pysyvä Microcosmos-näyttely sekä hiukkastietokilpailu, jonka puitteissa eri lukioiden opiskelijat pääsivät tutustumaan toisiinsa.

Ensimmäinen tutustumiskohde oli Atlas-koeaseman kontrollihuone, jota tosin saatiin seurata vain lasin takaa.

Keskiviikko oli täynnä ohjelmaa: Seppo Heikkilä esitteli CERNin datakeskusta, Niels Madsen antimateriatutkimusta sekä Janne Pakarinen ISOLDE-koeasemaa ja sen isotooppitutkimusta. Lopuksi nähtiin vielä Cernin ensimmäinen hiukkaskiihdytin lyhyen historiamultimediaesityksen kera. CERN-osuuden jälkeen tutustuttiin vielä Geneveen kaupunkisuunnistuksen merkeissä.

ISOLDE-kokeen laitteistoon päästiin tutustumaan kosketusetäisyydeltä.

Viimeisenä Cern-päivänä Katri Lassila-Perini piti luennon hiukkaskiihdyttimistä ja -ilmaisimista sekä hiukkasfysiikan tulevaisuuden haasteista. Erityisesti Askolan lukion opiskelijat kunnostautuivat luennoitsijan kysymyksiin vastaamisessa. Viimeinen päivä Cernissä päättyi mielenkiintoisissa merkeissä, kun päästiin rakentamaan eräänlaista hiukkasilmaisinta, sumukammiota. Rakentaminen tapahtui S'Cool LAB -laboratoriossa Matti Kortelaisen ohjeilla. Viimeinen yhteinen ohjelma Genevessä oli vierailu YK:ssa. Vierailun jälkeen opiskelijat pääsivät shoppailemaan joko läheiseen Ranskan puolella sijaitsevaan ostoskeskukseen tai jo tutuksi tulleeseen Geneven keskustaan valintansa mukaan.

Sumukammion rakentaminen oli yllättävän yksinkertaista ja tulokset näyttäviä.

Lisää projektista löydät täältä!