Taide- ja ympäristöhanke (Durham)

Matkalla Englannissa Durhamissa

Taide ja ympäristö -kurssin retki Englantiin

Askolan lukio on mukana Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien ja ilmansuojeluyhdistyksen kansainvälisessä Leader-hankkeessa ”Taide ja ympäristö”. Hankkeen tavoitteena on tuoda ympäristökasvatuksen ja taiteen eri muotoja yhteen, nostaa esiin opiskelijoiden omia ajatuksia ympäristöstä ja luoda oppilaille globaaleja vaikutusmahdollisuuksia. Lukiomme on ottanut lukuvuonna 2016–2017 tällä kurssilla painotusaineiksi biologian ja musiikin. Syksyllä teimme vesistötutkimusta Monninkylän Vähäjoella yhdistyksen henkilökunnan ohjauksella, sävelsimme kaksi laulua tutkimuksen tuomista ajatuksista ja huipentumana pääsimme kymmenen opiskelijan ryhmän kanssa matkalle Pohjois-Englantiin, Durhamiin. Matkalla olivat opiskelijoiden lisäksi lukion opettajista Tiina Tolonen ja Johanna Vuolteenaho sekä yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Niemi.

Tiistai 25.10.

Ensimmäinen päivä alkoi. Heräsimme hyvin aikaisin aamulla, jotta pääsimme viideksi Askolan lukiolle ja sieltä bussiin, joka vei meidät lentokentälle. Jo bussissa tunnelma oli hyvä ja odottavainen, vaikka olimme väsyneitä eivätkä kaikki tunteneet toisiaan niin hyvin.

Lento Helsingistä Lontooseen kesti kolme tuntia, minkä jälkeen odottelimme Lontoon Heathrow’n lentokentällä konetta Newcastleen. Lento Newcastleen kesti alle tunnin. Osalle ryhmästämme nämä matkat olivat ensimmäiset lentokoneella tehdyt matkat.

Newcastlen lentokentältä lähdimme bussilla kohti majapaikkaa Farm Easingtonia, joka sijaitsee Durhamissa Pohjois-Englannissa ja jossa meitä oli vastassa iloinen emäntä. Majapaikkamme herätti suurta ihmetystä: nukuimme reissun ajan asuntovaunuissa. Nettiä majapaikalla ei ollut, ja se oli suuri järkytys osalle ryhmästä. Farm Easingtonin maatilalla oli paljon metsää ja peltoa ympärillä sekä upea merinäköala. Illalla meille valmistettiin maittava ateria maatilalla, minkä jälkeen me opiskelijat vietimme iltaa yhdessä ja lopulta menimme nukkumaan.

Keskiviikko 26.10.

Keskiviikko alkoi herätyksellä noin kahdeksan aikaan aamulla, jotta kaikki ehtisivät käydä aamupalalla ja tehdä omat aamutoimensa. Runsaan aamupalan jälkeen lähdimme reippailemaan kohti rantaa, jonne kesti puolisen tuntia kävellen. Ryhmän oppaana Englannissa toimi Niall Benson, joka kertoi kävelyn aikana Durhamista ja päivän tapahtumista.

Rannan parkkipaikalle päästyämme tapasimme paikallisen koulun musiikkiin suuntautuneen luokan. Alussa keskustelu takkuili hieman, mutta juttua alkoi tulla koko ajan enemmän tutustuttuamme heihin. Rannalla saimme kuulla rannan kunnosta ajalta, jolloin siellä toimi hiilikaivos, joka työllisti monia ihmisiä. Kuulimme myös hiilikaivoksen lopettamisen seurauksista ja siitä, miten rantaa on hoidettu monia vuosia, jotta ranta saataisiin takaisin sellaiseen kuntoon kun se on ollut. Saimme tehtävän kerätä rannalta jonkinlaiset esineet, jolla voi soittaa myöhemmin koululla.

Rannalta jatkoimme matkaamme paikalliseen kouluun, jossa söimme koululounaan. Sitten aloimme musisoimaan rannalta löydettyjen esineiden kanssa. Yleisin soitin oli kivet, joita hakattiin yhteen erilaisissa rytmissä. Kivien hakkailujen jälkeen soitimme yhdessä tekemämme biisit. Jatkoimme matkaa koululta kauppaan, jossa kävimme hakemassa nopeasti syötävää illaksi. Kauppareissun jälkeen palasimme takaisin farmille. Farmille päästyämme Niall lähti hakemaan meille perinteiset Fish and Chips -annokset.

Torstai 27.10.

Torstaina aiheena oli taide. Aamupalan jälkeen farmille tuli Durhamin paikallisesta lukiosta 16–17-vuotiaita opiskelijoita, joiden kanssa teimme ensimmäisen tehtävän: tehtävänantona oli kirjoittaa nimi jollain, mitä löysi luonnosta.

Ensimmäisen tehtävän jälkeen lähdimme metsään, jossa meille annettiin paritehtävä. Tehtävässä toisen silmät sidottiin huivilla, kun toinen ohjasi parinsa valitsemansa puun luokse. Sen jälkeen parilta otettiin huivi pois silmiltä ja parin piti löytää sama puu, jonka luokse hänet oli ohjattu. Tehtävän tarkoituksena oli havainnollistaa, kuinka paljon luotamme näköaistiimme. Siitä jatkoimme aukealle, jossa saimme taas tehdä taideteoksia hyödyntäen luonnon elementtejä.

Viimeinen tehtävä Durhamin koululaisten kanssa oli suuri mandala-taideteos. Keräsimme rannalta kiviä, merilevää ja muuta materiaalia mandaloita varten ja suunnittelimme sekä toteutimme ne noin viiden hengen ryhmissä. Jokaisella ryhmällä oli oma ympyrä, jotka lopuksi yhdistettiin toisiinsa. Tehtävän jälkeen suuntasimme takaisin farmille.

Kun palasimme farmille, tapaamamme englantilaiset lähtivät. Sen jälkeen me teimme lyhtyjä ja osa meistä kaiversi kurpitsoja. Lyhtyjen tekemisen ja kaivertamisen jälkeen meillä oli vapaata aikaa.

Vapaa-ajan jälkeen oli nuotiojuhlat. Juhlissa syötiin makkaroita, hampurilaisia ja sipsejä. Nuotiojuhlissa meille esiintyi The Kets -niminen bändi ja lauloimme Taimenlaulun, Maamme-laulun ja muita suomalaisia lauluja. Nuotion jälkeen kaikki haisivat savulle, koska nuotiossa oli niin iso tuli.

Perjantai 28.10.

Perjantaiaamuna heräsimme aikaisin tavalliseen tapaan ja viimeistelimme aamuiset askareemme. Kun tavarat oli pakattu ja ravitseva aamiainen syöty, hyvästelimme tilan ihanan emännän, joka oli pitänyt meistä hyvää huolta viikon ajan. Sitten suuntasimme kohti Durhamin keskustaa.

Lähdimme aikuisten johdolla kohti kaupungin tunnettua nähtävyyttä, Durhamin katedraalia. Katedraali oli hyvin näyttävän näköinen ja sijaitsi lähellä Durhamin linnaa sekä yliopistoa. Katedraali on Durhamin alueen kristittyjen keskuspaikka, ja sillä on hyvin värikäs menneisyys sotaisten tapahtumien takia. Katedraalin sisäpihalla on myös kuvattu kohtauksia Harry Potter -elokuvasarjaan, ja se on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Tämän jälkeen lähdimme ostoksille keskustaan. Kolmen tunnin ostosreissulta tarttui mukaamme yhtä sun toista ja lähdimme hyvin mielin kohti Newcastlen lentokenttää. Matka kohti kotia oli alkamassa. Lensimme Newcastlesta Lontoon Heathrow’lle ja sieltä Suomeen. Lentokentällä kuski jo odotti meitä kyltin kanssa. Tunnelma bussissa oli väsynyt mutta tyytyväinen. Matka oli kaiken kaikkiaan mahtava ja antoisa kokemus, joka lähensi oppilaita. Haluamme siis kiittää Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen toiminnanjohtajaa Juha Niemeä, joka hoiti hienosti matkajärjestelyt, sekä opettajiamme Johanna Vuolteenahoa ja Tiina Tolosta, jotka olivat myös isossa roolissa matkan järjestelyissä. Kiitos!

Matkalla mukana olivat jutun tekijät: Adalmiina Ahola, Axel Colliander, Jyri Hammar, Mikael Hautanen, Venla Kuosa, Roosa Niemi, Emilia Tuominen, Otto Salminen, Weeti Tikkanen ja Kyösti Romppanen.