Arviointi

ARVIOINNISSA NOUDATETTAVIA YLEISIÄ PERIAATTEITA

Opiskelijan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin. Opiskelijan oppimista ja työskentelyä tulee arvioida monipuolisesti Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen. (Lukiolaki 17§)

Kurssin arviointi

Jokainen kurssi arvioidaan itsenäisesti muista saman aineen kursseista riippumatta. Kurssin päättyessä asianomainen opettaja arvioi opiskelijan tiedot ja taidot. Kurssiarvioinnissa otetaan kokeiden ohella huomioon myös opiskelijoiden antamat muut näytöt (mm. tutkielmat, esitelmät, raportit, projektityöt, tehtävien suorittaminen, osallistuminen tuntityöskentelyyn). Kurssi voidaan perustelluista syistä arvioida myös ilman koetta. Yleisten arviointiperusteiden lisäksi kunkin kurssin tavoitteet ja arviointiperusteet on selvitettävä opiskelijalle kurssin alussa, jolloin niistä keskustellaan opiskelijoiden kanssa. Kurssit arvioidaan numeroin 4-10. Muita kurssin arviointitapoja ovat koulukohtaisista kursseista annettava suoritusmerkintä (S) ja keskeytyneestä kurssista tuleva merkintä X.

On huomattava, että jos kurssi on suoritettu itsenäisesti tai kyseessä on koulukohtainen kurssi, suoritus kirjataan opiskelijan kokonaiskurssimäärään vain silloin, kun siitä on saatu hyväksytty arvosana (vähintään numero 5 tai S).

Diagnosoidut vammat tai niihin rinnastettavat vaikeudet, kuten lukemis- ja kirjoittamishäiriö, maahanmuuttajien kielelliset vaikeudet sekä muut syyt, jotka vaikeuttavat osaamisen osoittamista, tulee ottaa huomioon arvioinnissa, siten että opiskelijalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja muuhunkin kuin kirjalliseen näyttöön. Kyseiset vaikeudet voidaan ottaa huomioon määrättäessä opiskelijan kurssiarvosanaa.


Arviointiedellytysten täyttyminen

Kurssiarvioinnin antamiseksi kurssin opettajalla on oltava riittävästi opiskelijan antamia näyttöjä (kurssin vaatimat näytöt sovitaan kurssin alussa). Esim. poissaolot voivat johtaa kurssin keskeytymiseen, ja aiheettomat poissaolot saattavat alentaa kurssin arvosanaa. Myös hylätty arvosana edellyttää, että kaikki kurssiin kuuluvat työt on tehty. Muutoin kurssin merkinnäksi tulee X (= kurssin suorittaminen kesken). 


Kokeenpalautus

Kokeiden palauttamisesta sovitaan kurssikohtaisesti.

 

Hylätyn kurssin suorittaminen

Opiskelijalla, joka on saanut hylätyn kurssiarvosanan tai joka on ollut hyväksyttävästä syystä poissa niin, ettei hänen tietojaan ja taitojaan ole voitu arvioida, on oikeus suorittaa kurssi uudelleen. Hän voi ao. opettajan kanssa sovittuaan tehdä sen neljällä eri tavalla:

- Opiskelija valitsee opinto-ohjelmaansa uudelleen kyseisen kurssin, kun se on tarjolla.

- Opetukseen osallistumatta opiskelija suorittaa kurssikokeen silloin, kun sama kurssi on tarjolla.

- Opiskelija suorittaa kurssin uusintakuulustelussa. Tähän hänellä on oikeus vain yhden kerran.

- Suorittamalla kurssi itsenäisesti
 

Hyväksytyn kurssin uusiminen

Opiskelijalla on oikeus kerran uusia jokainen hyväksytty kurssisuoritus. Uusiminen edellyttää sitovaa kirjallista ilmoittautumista. Hän voi suorittaa uusimisen ao. opettajan kanssa neuvoteltuaan:

- Osallistumalla opetukseen, kun kurssi on tarjolla

- Osallistumalla kurssikokeeseen, kun kurssi on tarjolla ja tekemällä kurssiin liittyvät muut työt opettajan ohjeiden mukaan

- Uusintakuulustelussa ja tekemällä kurssiin liittyvät muut työt opettajan ohjeiden mukaan (hyväksytyn kurssin uusintakuulustelupäiviä on lukuvuoden aikana kaksi).

Opiskelijan kurssiarvosanaksi tulee kyseisistä suorituksista parempi.


Uusintakuulustelut

Opiskelijalla on edellä kerrotuin perustein oikeus osallistua uusintakuulusteluihin, joita järjestetään 4 kertaa lukuvuoden aikana. Hyväksyttyjä kursseja voi uusia kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Osallistuminen uusintakuulusteluun edellyttää kirjallista ilmoittautumista. Ilmoittautumislomake palautetaan lukion kansliaan pääsääntöisesti viimeistään viikkoa ennen uusintakoetta. Ilmoittautuminen on sitova ja yhdellä uusintakerralla voi ilmoittautua enintään kahteen kokeeseen. Aiheettomasti uusintakokeeseen saapumatta jääneen opiskelijan katsotaan käyttäneen uusintaoikeutensa.

Uusintakuulusteluista annetaan opiskelijoille tieto lukuvuoden koulutyön alkaessa. Uusintakuulustelupäivät löytyvät tämän sivuston kuluvan lukuvuoden otsakkeen alta, tiedostosta nimeltä "lukuvuoden päivät".

 

Vilppi ja vilpin yritys

Vilpillinen toiminta (lunttaus) koetilaisuuksissa johtaa automaattisesti kurssisuorituksen keskeyttämiseen. Muussa itsenäisessä työskentelyssä, esimerkiksi tutkielmien tai esitelmien laadinnassa, vilpillinen toiminta (plagiointi) johtaa joko kurssin osasuorituksen tai koko kurssin hylkäämiseen. Havaitut tapaukset saatetaan huoltajien tietoon.

 

Opintojen hyväksilukeminen

Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen lukion oppimäärään muualla suoritetut opinnot, jotka ovat lukion opetussuunnitelman mukaisia. Hyväksilukemista on pyydettävä. Luettaessa opintoja hyväksi pitäydytään suoritusoppilaitoksen arviointiin. Jos kyseessä on lukion opetussuunnitelmassa numeroin arvioitava kurssi, sen arvosana muunnetaan lukion arvosana-asteikolle seuraavasti:

asteikko 1–5/lukioasteikko/asteikko 1–3 

1 (tyydyttävä) 5 (välttävä) 1

2 (tyydyttävä) 6 (kohtalainen) 1

3 (hyvä) 7 (tyydyttävä) 2

4 (hyvä) 8 (hyvä) 2

5 (kiitettävä) 9 (kiitettävä), 10 (erinomainen) 3

Tapauksissa, joissa lukio ei voi määritellä, kumpaa lukion arvosanaa toisessa oppilaitoksessa suoritettu kurssi vastaa, ylempää vai alempaa, on vastaavuus määriteltävä opiskelijan eduksi.

Arvosanan määrittelyn tueksi voidaan tarvittaessa edellyttää lisänäyttöjä. Opiskelija voi myös edellyttää mahdollisuutta osoittaa osaamistaan, mikäli hän ei ole tyytyväinen siirtyvään kurssiarvosanaan.

Opiskelijan siirtyessä oppiaineen pitkästä oppimäärästä lyhyempään hänen suorittamansa pitkän oppimäärän opinnot luetaan hyväksi lyhyemmässä oppimäärässä siinä määrin kuin niiden tavoitteet ja keskeiset sisällöt vastaavat toisiaan. Näitä vastaavuuksia on määritelty tarkemmin oppiaineiden oppimäärien yhteydessä.

 

Oppimäärän arviointi

Oppiaineen arvosana määräytyy opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien perusteella. Mitään arvioitua kurssia ei voi jälkikäteen poistaa.

Opiskelijalla voi olla opiskelemistaan kursseista hylättyjä arvosanoja seuraavan taulukon mukaisesti:

Pakollisia ja valtakunnallisia syventäviä kursseja (hylättyjä kurssiarvosanoja enintään):
1-2 (0) 3-5 (1) 6-8 (2) 9 => (3)

LOPS21: Hylättyjen arvosanojen sallittu määrä opintopisteinä suhteessa opiskeltuihin pakollisiin ja valinnaisiin lukio-opintoihin

Opiskelijan opiskelemia
pakollisia ja valinnaisia opintoja,
joista voi olla hylättyjä opintoja
enintään
2–5 opintopistettä 0 opintopistettä
6–11 opintopistettä 2 opintopistettä
12–17 opintopistettä 4 opintopistettä
18 opintopistettä tai enemmän 6 opintopistettä

Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien kurssiarvosanojen aritmeettisena keskiarvona. Kurssien aritmeettisen keskiarvon pohjalta määräytyvää arvosanaa voivat oppimäärän arvioijat korottaa, mikäli opiskelijan tiedot ja taidot ovat oppiaineen päättövaiheessa kurssiarvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat. 

Lukioasetuksen määrittämin numeroarvosanoin arvioidaan kaikki pakollisten oppiaineiden oppimäärät sekä valinnaiset vieraat kielet. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain kaksi kurssia.

Opetussuunnitelmassa määritellyt muut lukion tehtävään soveltuvat opinnot arvioidaan siten kuin opetussuunnitelmassa määrätään.

Opiskelijalle, jota ei ole hyväksytty jossakin oppiaineessa tai joka haluaa korottaa arvosanaa, järjestetään arvosanan korotusmahdollisuus erillisessä kuulustelussa. Kuulusteltavan oppimäärän laajuus määräytyy opiskelijan opinto-ohjelmasta. Jos opiskelija osoittaa tällöin suurempaa kypsyyttä ja oppiaineen hallintaa kuin kurssien arvostelusta määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, arvosanaa korotetaan. Opiskelijat voivat käyttää kuulusteluja myös ylioppilastutkintoon valmistautumisessa. Kunkin oppiaineen korotuskuulusteluun voi osallistua pääsääntöisesti vain kerran.

 

Lukion oppimäärän suoritus

Opiskelijan henkilökohtaiseen opinto-ohjelmaan kuuluvia pakollisia, syventäviä ja soveltavia kursseja tulee olla opiskeltu vähintään siinä laajuudessa kuin ne on määritelty valtioneuvoston 27.10.2015 antamassa tuntijakopäätöksessä.

Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän, kun hän on suorittanut hyväksytysti kaikkien opinto-ohjelmaansa kuuluvien oppiaineiden oppimäärät ja lukion vähimmäiskurssimäärä 75 kurssia täyttyy. Lukion kurssimäärässä ovat mukana kaikki hänen arvioidut kurssinsa, eikä mitään voi jälkikäteen enää poistaa. Koulukohtaisista kursseista voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat kurssit.

Ylioppilastutkintotodistuksen saamisen ehtona on, että opiskelija on saanut lukion päättötodistuksen.

 

Arvioinnin uusiminen ja oikaisu

"Opinnoissa etenemistä tai päättöarviointia koskevan päätöksen uusimista on pyydettävä kahden kuukauden kuluessa tiedon saamisesta. Uudesta arvioinnista päättävät koulun rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä." (Lukioasetus 810/1998, 13 § 1 mom)

"Jos 1 momentissa tarkoitettu uusi arviointi tai ratkaisu, jolla pyyntö on hylätty, on ilmeisen virheellinen, lääninhallitus voi opiskelijan pyynnöstä velvoittaa opettajan toimittamaan uuden arvioinnin tai määrätä opinnoissa etenemistä koskevan päätöksen muutettavaksi taikka määrätä, mikä arvosana opiskelijalle on annettava." (Lukioasetus 810/1998, 13 § 2 mom)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä