Erasmus+ -akkreditointi (2023-2027)

Mitä tarkoittaa Erasmus+ -akkreditointi?

Otsolan kansalaisopistolle on myönnetty Erasmus+ -akkreditointi ajalle 1.2.2023-31.12.2027.

Akkreditointi tarkoittaa laatuvarmistettua ”Erasmus+ -jäsenyyttä”. Akkreditoidut organisaatiot ovat osoittaneet kansainvälisen liikkuvuuden operatiivisen ja strategisen pitkäjänteisyyden sekä sitoutuvat noudattamaan Erasmus+ -ohjelman laatustandardeja.

Ohjelmakauden aikana opisto voi lähettää opettajia ja aikuisopiskelijoita Eurooppaan oppimaan, verkostoitumaan ja täydennyskouluttautumaan. Lue lisää Erasmus+ -ohjelmasta täältä: Opetushallitus.

Blogi

Kielikurssilta motivaatiota ja iloa opettajan työhön

Marja Stenbacka:

Sain hienon mahdollisuuden osallistua Erasmus+ -projektin kautta Italiassa järjestettävälle kahden viikon kielikurssille. Oli upea kertoa kurssilla omille opettajille ja kurssikavereille, miten oma työnantajani Otsola oli järjestänyt minulle mahdollisuuden osallistua kielikurssille.



Kurssi järjestettiin Apuliassa (Pugliassa) Barissa, Italian saappaankorossa. Bari on Etelä-Italian toiseksi merkittävin kaupunki, joka on kuuluisa vilkkaasta satamastaan sekä tunnettu yliopistokaupunki Italiassa. Puglia on tällä hetkellä Italian yksi merkittävimmistä turistikohteista sekä italialaisille että ulkomaalaisille turisteille. Alue on kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana hyvin merkittävästi. Monille suomalaisille Puglia onkin vielä hyvin tuntematon.

Puglia on tunnettu kauniista kristallinkirkkaista merivesistä ja kauniista rannoistaan sekä monista viehättävistä historiaa pursuavista valkoisista kaupungeistaan (Bari, Lecce, Alberobello, Monopoli, Otranto, Gallipoli..). Pugliassa on myös monia pikkukyliä, joilla on omia erityisiä ominaispiirteitään, jotka houkuttelevat turisteja.





Osallistuin Barissa Passaporton järjestämälle pienryhmäkurssille. Passaporto on kielikoulu, joka järjestää paljon erilaisia Italian kielikursseja ympäri vuoden eri tasoisille italian kielen opiskelijoille.

Minulle kokemus oli upea, sillä viimeksi olen itse ollut opiskelijana parikymmentä vuotta sitten. Joka päivä, kun lähdin kurssille “reppu selässä”, olin intoa täynnä odottaen mitä uusi opiskelupäivä toisi mukanaan. Opiskelu pienryhmässä oli minulle hyvä vaihtoehto opiskella. Opettaja oli taitava opettamaan italian kieltä, ja hänellä olikin 30 vuoden kokemus opetustyöstä. Opiskelu oli hyvin intensiivistä (viisi tuntia päivässä), eikä taukoja paljon pidetty. Tunnit olivat niin mielenkiintoisia ja mukaansatempaavia, että “aika kului siivillä”. Tunnelma oli rento ja iloinen, ja aiheesta kuin aiheesta syntyi vilkasta keskustelua ja mielipiteitä. Kaikessa opetuksessa käytettiin vain italian kieltä.



Sain myös tutustua runsaaseen italiankieliseen kirjastoon ja moniin nettisivuihin, joilta löytyy paljon italiankielistä materiaalia, joita voin hyödyntää tulevassa opetuksessani. Ystävystyttyäni Passaporton opettajien kanssa, keskustelimme myös vapaa-ajalla opetustavoista ja sain hyviä kontakteja tulevaisuuteen. Pääsin myös seuraamaan maahanmuuttajille suunnattua italian kurssia ja oli hieno nähdä, miten opettajat osasivat huomioida eri kulttuureista tulevia opiskelijoita ja saivat heidät tuntemaan itsensä tärkeäksi.



Koen, että sain kielikurssilta paljon motivaatiota ja iloa tulevaan syksyyn opettajana. Innostus, joka minulla on aina ollut Italian kieltä ja kulttuuria kohtaan, kasvoi tämän kokemuksen myötä.



Tutustu koulutuksen järjestäjään: https://www.passaportoitalia.com/

Innostusta oppimiseen ja uusia työkaluja oman työn kehittämiseen yin-joogaohjaajakoulutuksesta

 

Opettajamme Tanja Kivimäki osallistui osana Erasmus+ -hanketta yin-joogan opettajakoulutukseen Espanjassa, Perianan kylässä 25.5. - 31.5.2024. Perianan vuoristokylä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Malagasta, ja koulutuksen järjestäjä organisoi osallistujien kuljetukset aikataulutetusti lentokentältä ja Malagan keskustasta koulutuspaikalle asti. Tanja kertoo kurssin järjestelyjen olleen huolellisesti organisoitu. Opetus oli intensiivistä, seitsemän kurssipäivän aikana yhteensä 50 tuntia. Tanja suoritti onnistuneesti näyttökokeen ja on nyt sertifioitu yin-joogaohjaaja. Onnittelut!

Tutustu koulutuksen järjestäjään täällä: House of Inner Power https://www.innerpowerhouse.com/


Nainen aurinkoisessa maisemassa Perianan vuoristokylässä Espanjassa.


Intoa ja inspiraatiota omaan työhön ja urapolulle

Tanja kertoo, että Erasmus+-liikkuvuusjakso itsessään herätti uudenlaista oppimisen intoa niin matkustaessa kuin koulutuksen aikanakin.  Tanjan etukäteen suunnittelemat oppimistavoitteet liikkuvuusjaksolle olivat ammatillisen osaamisen ja tietojen laajeneminen erityisesti yin-joogaan. Lisäksi tavoitteena oli kehittyä lisää liikuntaryhmiin osallistuvien erilaisten asiakkaiden yksilöllisten ominaisuuksien huomioimiseen ryhmiä suunniteltaessa.

Molempiin tavoitteisiin Tanja kertoo saaneensa kurssilla erittäin laajoja tietoja ja uutta oppia sekä todella laajan teoriaperustan että käytännönharjoitteiden kautta. Kurssipäivien aikataulu oli todella tiivis, päivä alkoi 7:30 ja jatkui illalla klo 21 –22 asti. Opetusmetodit vuorottelivat ohjatuista ryhmäharjoitteista teoriaoppitunteihin, joissa asioita käsiteltiin erittäin kattavaa kirjallista materiaalikirjaa ja aktiivista harjoittelua hyödyntäen. Teoriatunteja seurasi erilliset asanaklinikat, joissa läpikäytiin yin-joogan yksittäisiä asentoja ja niiden variaatioita, sanallista ohjaamista asanoihin sekä opettajajohtoisesti että pari- tai pienryhmätyöskentelynä vaihtuvin parein.

Ryhmä ihmisiä ulkona aurinkoisella kiviterassilla tekemässä ohjaajan johdolla joogaharjoituksia.

Loppunäyttökoe sisälsi kokonaisen (80-100min) yin-joogatunnin kokonaisuuden alusta loppuun. Kurssilla oli käytössä kattavasti kaikki yin-joogassa tarvittavat apuvälineet, niiden käyttöä opeteltiin laajasti kurssin aikana. Lisäksi opetuksessa käsiteltiin sekä teoriassa että käytännössä erilaisia hengitystekniikoita ja meditoinnin ohjaamista ja kokemusta. Koulutuksessa tutustuttiin myös äänimaljarentoutukseen ja sointukylpyyn rentoutuksen välineenä. Opettaja oli erittäin osaava ja käytti monipuolisia oppimismenetelmiä, joista Tanja koki saavansa erinomaisia vinkkejä omaan työskentelyyn.

Koulutuksesta uusia työkaluja omaan työhön

Matkan jälkeen Tanja kertoi, että matkakokemus vastasi hänen odotuksiaan erittäin hyvin ja kokonaisuutena jopa ylitti odotukseni monilta osin. Maisemat, luonto, lämpö ja ruoka loivat koulutukseen ikimuistoisen lisän. Koulutuksen käytyään hän sai kokonaan uuden liikunnan ja hyvinvoinnin teeman omaan opetukseensa ja vahvistamaan omaa ammattitaitoa.

Hän kokee saaneensa uuden työkalun, jolla voi auttaa yksilöitä ja heidän kauttaan yhteiskuntaa voimaan paremmin. Yin-jooga on soveltuva erittäin laajalle asiakasryhmälle ja erilaisiin tilanteisiin. Yin-joogan lempeys ja ohjaamisessa korostuva asiakkaan oman kehon kuuntelun taito auttaa löytämään kehon ja mielen yhteyden kautta rauhaa kiireiseen elämään. Liikkuvuusjaksolla Tanja oppi ymmärtämään hyvin selkeästi itsensä ääreen pysähtymisen tarpeellisuuden nykyajassa. Tanjan sanoin jokainen keho viestii ja kertoo tarpeistaan, kunhan sitä on aikaa pysähtyä kuuntelemaan.

Buddha-patsas kivilaatoilla ulkotilassa ympäröitynä yksittäisillä kukilla ja kasvien terälehdillä.

Verkostoitumista ja uusia kulttuurisia tapoja

Tanja kertoo, että on työskennellyt monikielisessä työyhteisössä ja monista eri kulttuureista olevien asiakkaiden kanssa aiemmin ja tämä liikkuvuusjakso muistutti häntä siitä, miten mielenkiintoista on havainnoida eri kansallisuuksien ja kulttuurien erilaisia tapoja toimia. Kansainvälisessä ryhmässä oppiminen on erittäin virkistävää ja muistuttaa erilaisista oppimismenetelmistä. Saman asian äärellä oleminen luo syvän yhteyden ja muistijäljen opittavan asian sisäistämiseen.

Tiiviin yhdeksän hengen koulutusryhmän kanssa toiminta aamusta iltaan oli kurssilla erittäin intensiivistä. Osallistujia oli Tanjan lisäksi Hollannista ja Belgiasta. Tanja kertoo, kansainvälisten verkostojen luominen onnistui hienosti liikkuvuusjakson aikana. Kurssilaisten laaja skaala eri ammateista sai aikaan hienoja keskusteluja ja jokaisen eri ammatillisen tietämyksen hyödyntäminen syvensi oppimisen näkökulmia. Yksi Tanjan tavoitteista oli jakaa kertynyttä ammatillista kokemusta fysioterapiasta ja erilaisten ryhmien ohjauksesta muille ryhmäläisille. Tämä onnistui hienosti pienryhmä- ja pariharjoitteissa vastaan tulleiden kysymysten äärellä ja yhteisiä harjoitteita suunnitellessa sekä teoriaoppituntien aikana nousseiden keskustelujen kautta.

Ryhmä ihmisiä istuu aurinkoisella kiviterassilla jooga-asennoissa.

Tanja kertoo, että oli hienoa myös päästä kertomaan Suomen laajasta koulutusverkostosta sekä erityisesti Otsolan kansalaisopiston kautta mahdollistuneesta Erasmus+ liikkuvuusjaksosta. Erasmus+ liikkuvuushanke herätti mielenkiintoa ja muutama kurssilainen aikoi selvittää sen mahdollisuuksia omassa työssään tulevaisuutta ajatellen. Tanja mainitsee, että jälleen kerran pääsi keskusteluissa havaitsemaan, kuinka laajan osaamisen jo peruskoulutus tarjoaa puhumattakaan suomalaisten jatkokoulutuksista ja vapaan sivistystyön mahdollistamasta elinikäisestä oppimisesta.

Ryhmä ihmisiä istuu niityllä aurinkoisessa vuoristomaisemassa.


Tanjan vinkit Erasmus+-liikkuvuutta pohtiville:

"Kansainvälinen koulutus avaa uusia verkostoja Eurooppaan. Ole avoin liikkuvuudelle, kysele kokemuksia liikkuvuusjaksolla olleilta.

Liikkuvuusjaksoa etsiessäsi kirjaa/tallenna itsellesi useita vaihtoehtoja ja palaa niihin uudelleen ja vertaile eri vaihtoehtoja. Olen kokenut, että kiinnostavin nousee esiin vahvistuen.

Jätä liikkuvuusjakson jälkeisille viikoille arkeen aikaa raportointiin ja kokemuksen käsittelyyn. Liikkuvuusjakso on kaikessa upeudessaan erittäin intensiivinen, ja sen jälkeen huomaa kehon ja mielen kaipaavan lepoa, jotta uusien asioiden ja kokemuksen prosessointi on mahdollista.

Ota uudet taidot käyttöön mahdollisimman pian liikkuvuusjakson jälkeen, jotta uusi opittu asia vahvistuu myös liikkuvuusjakson ulkopuolelle uudeksi työkaluksi työhösi."