Tehtävä 1. Valtion sijainti

Kerro valtion sijainnista ja tee siitä kartta

A. Selvitä tutkielmasivuillesi esimerkiksi seuraavat asiat valtiostasi oppikirjan, karttaohjelmien ja karttakirjan avulla. Laita tekstin otsikoksi Valtion sijainti. Muista kirjoittaa kokonaisin lausein!
  1. Missä osassa E-Amerikkaa valtio sijaitsee?
  2. Mitkä ovat valtion rajanaapureita idässä, lännessä, pohjoisessa, etelässä?
  3. Onko valtiolla merenrantaa? Minkä meren rannikolla valtio sijaitsee?
  4. Jos valtiolla ei ole merenrantaa, kuinka kaukana meri sijaitsee. Mittaa kartastosta viivottimen avulla.
  5. Rajaavatko valtiotasi vuoret tai joet? Mitkä?
  6. Mikä on valtion pinta-ala (ks. oppikirja s. 144-145)? Onko se suuri vai pieni verrattuna muihin Etelä-Amerikan valtioihin?
  7. Mikä on valtion pääkaupunki? Missä osassa valtiota se sijaitsee?
Tutkielmaan ei tule kysymyksiä, vaan pelkät vastaukset kokonaisin lausein! Voit myös kirjoittaa muuta sinua kiinnostavaa asiaa kuin yllä kysyttyjä, mutta huomaa, että esim. väestölle, kulttuurille jne. on oma tehtävänsä/kappaleensa.

B. Etsi Bing Mapsin sivuilta tutkimasi valtion karttapohja. Zoomaa kartta sopivaan kokoon, jotta siinä näkyy koko valtio rajoineen sekä mahdollisesti muutamia kaupunkeja. Myös naapurivaltiot voivat näkyä. Lähetä kartta itsellesi tai liitä se tutkielmasivuillesi. Voit myös tutkia millaiselta valtiosi näyttää Google Mapsin kartoissa (valitse Satelliitti tai Kartta ja Maasto oikeasta yläkulmasta).

Muista myös lisätä lähteet eli ne nettisivut tai kirjat tekstin loppuun, joita olet kirjoittaessasi hyödyntänyt!


+ Kuvia työhön?

Voit etsiä netistä kuvia elävöittämään työtäsi. Muista kuitenkin, että opettaja arvostelee tekstiä ja sitä, kuinka paljon sisältöä tekstissä on - eli käytännössä mitä olet oppinut kyseisestä valtiosta! Tallennettuja kuvia voi lisätä klikkaamalla "Luo uusi" ja valitsemalla "Kuva tai muu tiedosto". Jos liität kuvan suoraan kopioimalla, se on parasta liittää teksti-moduuliin (valitse "Luo uusi" ja Moduuleista "Teksti").

Varmista, että kuvasi on oikeasti sitä, mitä luulet siinä olevan! Valitse aina luotettava nettisivu (järjestön tai vaikka valtion), joilta otat kuvan. Kuvassa voi esim. olla intiaaneja, mutta ovatko nämä intiaanit Pohjois- vai Etelä-Amerikasta tai edes tutkimasi valtion alueelta!

Muista aina:
Jos esittelet työtäsi (etkä siis tee sitä vain itsellesi), kuvat eivät saa olla sellaisia kuvia, joiden käyttö on kielletty. Täysin luvallisia kuvia löytyy esim. Creative Commons - palvelusta (tänne tulee reksiteröityä käyttäjäksi). Hakukoneilla kuvia hakiessa kannattaa muuttaa hakuasetuksiin kuvan käyttöehdoiksi "saa käyttää".
Kuviin tulee liittää myös lähde (nettiosoite kokonaisuudessaan) joko kuvan alle tai kuvaus-kenttään.
Kuvaan voi myös tehdä pelkän linkin ("Luo uusi" ja valitse "linkki"), jolloin tekijänoikeudet eivät rajoita kuvan käyttöä.