Digitutoroinnin perusteet

Hankkeen kuvaus

Opetushallituksen hanke digitutortoiminnan kehittämiseen.


Perusopetuksessa TVT:n pedagoginen hyödyntäminen tarkoittaa opiskelun ja oppimisen mahdollisuuksien sekä oppijan ajattelutaitojen kehittämistä. Tämä tarkoittaa, että TVT:aa hyödynnetään yksilöllisten oppimispolkujen rakentamiseen oppijan osaamisen ja taitojen mukaan. Sen käyttö on päivittäistä ja se on luonteva osa oppimistapahtumaa. Uusissa perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteissa painotetaan aiempaa voimakkaammin tieto- ja viestintäteknologian merkitystä osana monilukutaitoa, laaja-alaista osaamista, tulevaisuuteen valmistautumista, työelämätaitoja ja globaalissa maailmassa toimimista. Oppiaineiden yhteistyötä painotetaan ja kussakin oppiaineessa tarkastellaan sille ominaisia tapoja käyttää tietoteknologiaa oppimisen tukena. Oppijoille on määritelty asteittain kehittyvät TVT-osaamisen taitotasot. Digitutoropettajat jakavat asiantuntijaosaamistaan järjestämällä opettaja-, koulu- ja kuntakohtaista koulutusta. He kehittävät työyhteisöjen osaamista sekä yhteisopettajuutta. He tukevat omalla toiminnallaan pedagogiikan uudistumista ja edistävät opetuksen digitalisaatiota. Digitutor etsi, tunnistaa ja kehittää hyviä käytänteitä ja levittää sekä vakiinnuttaa niitä edelleen. Toiminnallaan hän uudistaa ja yhtenäistää koulujen toimintakulttuuria toimien näin myös oppilaitosjohdon tukena. Ylivieskassa on yksi yläkoulu ja yhdeksän alakoulua, jotka sijaitsevat eri puolilla Ylivieskaa. Kullekin tutoropettajalle varataan resurssi, joka pääsääntöisesti käytetään mentorointiin ja yhteisopettajuuteen, mutta myös digiopettajien yhteistyöhön. Tutoropettajan voi varata sähköisestä varausjärjestelmästä, jossa määritellään kunkin tutoropettajan ajankäyttö, vahvuusalueet ja saatavuus. Tutoropettaja toimii koulun arjessa muiden opettajien mentorina opetustilanteessa sekä järjestämällä ajankohtaista koulutusta yksin tai muiden tutoropettajien kanssa. Tutoropettaja suunnittelee, kehittää ja toteuttaa yhdessä aineen-luokanopettajan kanssa digitaalista pedagogiikkaa, digitaalisen sisällön käyttöä ja tuottamista, digitaalista viestintää ja yhteistoimintaa sekä digitaalista kansalaistaitoa. Tutoropettajat edistävät olemassa olevien oppimisympäristöjen (esim. GSE, Pedanet, Office365) käyttöä ja hallitsemista.

Kuvaus verkoston toiminnasta ja yhteistyön organisoinnista

Tutoropettajat toimivat keskinäisessä yhteistyössä ja toteuttavat kuntakohtaista suunnitelmaa. Lisäksi verkostossa toimivat alan koulutusorganisaatiot, joilta voidaan esimerkiksi hankkia koulutusta ja levittää digitaalista pedagogiikkaa ja osaamista. Tavoitteena on myös lisätä hyvien käytänteiden tunnistamista sekä vakiinnuttamista. Tutoropettajan toiminta muodostuu alueellisesta, paikallisesta sekä teemallisista verkostoista, joissa hyviä käytänteitä ja osaamista jaetaan edelleen. Hankkeen tavoitteena on kehittää alueellista sekä kuntakohtaista digioppimisen ja osaamisen verkostoa. Alueellisen verkoston muodostavat hankkeessa mukana olevat kolmen eri seutukunnan koulutuksen järjestäjät, tutoropettajat ja koulutuspalveluiden tuottajat. Alueellisen verkoston kautta voidaan järjestää esimerkiksi yhteisiä koulutuksia ja edistää hyvien käytänteiden siirtämistä osaksi opetusta. Verkosto mahdollistaa alueen koulujen digiasiantuntijoiden tunnistamisen ja löytämisen sekä heidän osaamisensa jalkauttamisen koulujen arkeen. Paikallinen verkko koostuu digitutorkoulutuksen saaneista opettajista. Nämä opettajat suunnittelevat ja toteuttavat Ylivieskan alueen opettajien digikouluttamisen. Yksi heistä toimii hankkeen koordinaattorina. Koulutus toteutetaan mentoroinnilla, vertaisopetuksella, koulutustilaisuuksilla , työpajoilla sekä mahdollisesti muilla uusilla toimintamuodolla. Tutorit tekevät yhdessä koordinaattorin kanssa koulutussuunnitelman, jossa määritellään tutoreiden vahvuus-/vastuualueet, ajankäyttö ja mentoroinnin muodot. Koulutussuunnitelma laaditaan opettajien digipedagogisen osaamisen sekä TVT-taitojen kartoituksen perusteella. Toimintaa kehitetään eteen tulevien haasteiden ja opettajien taholta tulevien pyyntöjen mukaisesti. Tutortoimintaa markkinoidaan ja tiedotetaan tehokkaasti sekä sähköisesti että perinteisesti. Tutoropettajien tuki tehdään opettajille helposti saatavaksi. Tutoropettajien toiminnan ja verkoston avulla tuetaan opettajien työtapojen monipuolistamista sekä uuden opetussuunnitelman toteutumista. Tutoropettajien toiminta -hankkeeseen nimetään koorinaattori, jonka tehtävänä on hallinnoida ja koordinoida hankkeen toteutumista laaditun suunnitelman mukaan. Koordinaattori valmistelee yhdessä koulu- ja kuntakohtaisen digiopetussuunnitelman sekä tarvittavan tuen. Hankkeeseen nimetään ohjausryhmä, joka muodostuu tutoropettajista, kaupungin ICT:n ja koulutoimen hallinnon edustajista. Ylivieskan Digitutorverkosto koostuu tehtäväänsä koulutetuista opettajista.

 Ylivieskan kouluissa digitutortoiminta on alkanut vasta syksyllä 2017 opetushallituksen hankkeen avulla. Rahoituksen turvin olemme kartoittaneet digiosaamista ja siihen liittyviä toiveita vierailemalla kouluissa. Digitutorit ovat pitäneet opetustuokioita kouluissa koko opettajakunnalle. Myös luokissa on tutoroitu oppituntien aikana sekä oppilaita että opettajia. Hankkeen kautta on tuettu ja vahvistettu opettajien digiosaamista ja pedagogiikkaa. Olemme päässeet hyvään alkuun, mutta jatkorahoitus on välttämätön toiminnan jatkamisen ja kehittämisen kannalta. Rahoitusta tarvitaan myös laitteiston hankintaan digitutortoiminnan kehittämiseen. Opettajilla ei pääsääntöisesti ole omia henkilökohtaisia laitteita, joten he eivät voi perehtyä niiden pedagogiseen käyttöön. Jatkossa tutortoiminnalla on tarkoitus varmistaa OPSin laaja-alaisten TVT-tavoitteiden saavuttaminen. Myös oppilaat otetaan mukaan digitutortoimintaan.